Pajdo tanak sam ko lizalo kod otih bradatihRum wrote: 29 Jul 2025, 11:27 Trico nemoj da bi lego ko vampir ,zbog one malo smrdljive bradate pa ja
Mjesoviti brak?
Moderator: spacebound
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 52602 times
- Been thanked: 9327 times
- Status: Offline
Re: Mjesoviti brak?
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1661 times
- Been thanked: 3126 times
- Status: Online
Laser wrote: 29 Jul 2025, 15:53Aha, znači ja kao musliman ne bih smio oženiti npr ateistkinju koja osuđuje sve ono što se dešava u Gazi, a smio bih cionističku židovsku doseljenicu koja je istjerala nekoga iz pradjedovske kuće, koja je služila izraelsku vojsku, pucala na goloruke Palestince itd?Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 14:50
Jest ako su muslimani u pitanju i ehlul kitabijke
A ako oženi se bludnica vjernikom ili vjernik bludnicu ?
Samo ehlul kitabije su dozvoljeno sve ostalo je sunovrat batil-.
Takođe bih smio oženiti američku evangelističku gaduru koja podržava, opravdava i finansira sve gadosti koje se rade u Gazi, a ne bih smio oženiti indijku koja se grozi od svega toga?
Baška politika baška religija hoces dda idem dalje , smio bi ozeniti četnikinju koja negira genocid u Srebrenici a ne bi smio ozeniti neku Nepalku koja vjeruje u Budu.
Pa zna se da je ubistvo veliki grijeh i nije u rangu sa teskim grijehom kufra i širka.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Sibila
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 38 times
- Been thanked: 879 times
Po meni mute, jedino Bog tj Allah zna ko jeste musliman i po cemu.Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 21:28Laser wrote: 29 Jul 2025, 15:53
Aha, znači ja kao musliman ne bih smio oženiti npr ateistkinju koja osuđuje sve ono što se dešava u Gazi, a smio bih cionističku židovsku doseljenicu koja je istjerala nekoga iz pradjedovske kuće, koja je služila izraelsku vojsku, pucala na goloruke Palestince itd?
Takođe bih smio oženiti američku evangelističku gaduru koja podržava, opravdava i finansira sve gadosti koje se rade u Gazi, a ne bih smio oženiti indijku koja se grozi od svega toga?
Baška politika baška religija hoces dda idem dalje , smio bi ozeniti četnikinju koja negira genocid u Srebrenici a ne bi smio ozeniti neku Nepalku koja vjeruje u Budu.
Pa zna se da je ubistvo veliki grijeh i nije u rangu sa teskim grijehom kufra i širka.
Dobro znas, i sto to ne navedes: da je htio....svi bi bili muslimani!
Plus, ti silni redovi, sekte, upute, razna i boga pitaj iz cije glave i ruku predanja ...samo su smutnja...
- Mutevelija
- Selonačelnik

Jest Bog zna da si musliman, ali ti svojim djelima moras potvrditi da li si, ne kod ljudi nego kod Boga.Sibila wrote: 29 Jul 2025, 21:38Po meni mute, jedino Bog tj Allah zna ko jeste musliman i po cemu.Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 21:28
Dobro znas, i sto to ne navedes: da je htio....svi bi bili muslimani!
Plus, ti silni redovi, sekte, upute, razna i boga pitaj iz cije glave i ruku predanja ...samo su smutnja...
Neizvršavanje vjerskih obreda koji su u Islamu propisani definitivno čovjeka udaljuju od Boga.
Ono kad si sam tad. Mada neki i umru a ne znaju da nisu muslimani misle da jesu a nisu.
Ne znamo to, nemamo napismeno da jesmo ili nismo niti iako jesmo da li su neka djela primljena ili ne.
Samo imaju pravila sto se tice vjere ko je halal a ko haram za brak kao i koje je meso jesti haram ili halal jer Allah je stvorio sve zivotinje zasto ih sve ne jesti .
Last edited by Mutevelija on 29 Jul 2025, 21:42, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1234 times
- Been thanked: 3917 times
Fantastični kriteriji, izvrsno promišljanje, skidam kapu.Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 21:28Laser wrote: 29 Jul 2025, 15:53
Aha, znači ja kao musliman ne bih smio oženiti npr ateistkinju koja osuđuje sve ono što se dešava u Gazi, a smio bih cionističku židovsku doseljenicu koja je istjerala nekoga iz pradjedovske kuće, koja je služila izraelsku vojsku, pucala na goloruke Palestince itd?
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14173 times
- Been thanked: 23565 times
Ja nemam pojma sta je rekao. Cito sam tri puta.Laser wrote: 29 Jul 2025, 21:41Fantastični kriteriji, izvrsno promišljanje, skidam kapu.Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 21:28
Pa zna se da je ubistvo veliki grijeh i nije u rangu sa teskim grijehom kufra i širka.![]()
Dozvolite da se obratimo
- Mutevelija
- Selonačelnik

Nisam rekao da je trebaš ženiti ali mozes.Laser wrote: 29 Jul 2025, 21:41Fantastični kriteriji, izvrsno promišljanje, skidam kapu.Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 21:28
Pa zna se da je ubistvo veliki grijeh i nije u rangu sa teskim grijehom kufra i širka.![]()
Eh ako bi se deklarisala kao neprijateljem Islama i išla dalje onda ne mozes.
U svakom slučaju ako je njihovo meso koje zakolju halal, i zene njihove su halal, dok nikad neće meso koje ateista ili hindus zakolje biti halal.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Ja sam ga shvatio iz prve, nažalost.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

- Has thanked: 4298 times
- Been thanked: 2112 times
Mjesoviti brak moze biti izmedju pametne i glupe osobe. Pa onda ta glupa osoba pocne da donosi glupe i nerazumne odluke ne samo za vas nego i za vase najblize. I da nije bilo te glupe osobe mozda bi neke stvari sasvim drugim pravcem krenule.
E to je pravi fuck up
Znaci kad stupas sa nekim u zajednicu moras i na ovo racunati.
E to je pravi fuck up
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?
- Mutevelija
- Selonačelnik

Komplikacije nastaju kad budu djeca
Stara poslovica kaze ne idu Bajram i Bozic jer tu nema ni Bajrama ni Bozica.
Stara poslovica kaze ne idu Bajram i Bozic jer tu nema ni Bajrama ni Bozica.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Komshija
- Poneki mu pročitamo

- Mood:
- Has thanked: 129 times
- Been thanked: 105 times
Ko voli svoje postuje tudje i obratno,mislim da oni koji prave tako probleme zapravo se samo kriju iza vjere i tu dolaze problemi.Mislim da su to obicne karine od ljudi koji i zasluzuju zivot da im bude za kurac.Ko se istinski voli i postuje tu problema nema.
- Bobi
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 736 times
- Been thanked: 1407 times
Koteljubi_kadnisamtu wrote: 29 Jul 2025, 21:56 Mjesoviti brak moze biti izmedju pametne i glupe osobe. Pa onda ta glupa osoba pocne da donosi glupe i nerazumne odluke ne samo za vas nego i za vase najblize. I da nije bilo te glupe osobe mozda bi neke stvari sasvim drugim pravcem krenule.
E to je pravi fuck up
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4398 times
- Been thanked: 3338 times
Mješovit-nemješovit, brak je ipak brak. Ako ti se ne svidja, crveni karton i gibaj dalje. Osim ako insan nije golem debelokožac pa ne zna za bolje 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Koteljubi_kadnisamtu
- Inventar foruma

- Has thanked: 4298 times
- Been thanked: 2112 times
Ćelo moj najdraži samo moj, Faće mi jesiBobi wrote: 29 Jul 2025, 23:23Koteljubi_kadnisamtu wrote: 29 Jul 2025, 21:56 Mjesoviti brak moze biti izmedju pametne i glupe osobe. Pa onda ta glupa osoba pocne da donosi glupe i nerazumne odluke ne samo za vas nego i za vase najblize. I da nije bilo te glupe osobe mozda bi neke stvari sasvim drugim pravcem krenule.
E to je pravi fuck up
Znaci kad stupas sa nekim u zajednicu moras i na ovo racunati.nešta slično kao mješoviti zeničanin i sarajka
![]()
Ko te jubi kad nisam tu jebla te beba ?
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

- Has thanked: 2731 times
- Been thanked: 4877 times
Znaci bukvalno ni po jednoj skoli iz vjere te ne zvodi nista drugo sem nevjerovanje u sehadet, nemamo se mi sta ne slagat po tom pitanju.tuzlak1212 wrote: 29 Jul 2025, 10:24pa ne slazemo seNora Ibsenova wrote: 29 Jul 2025, 10:21
Da je tako niko nikom ne bi klanjao dzenazu. Nije poslanik odbio klanjati zato sto je htio da to postane univerzalno pravilo, nego da docara vaznost duga. Isto tako mnogima drugim ne bi klanjao dzenazu. Da te dug otpisuje kao muslimana, ne bi bilo receno da je za osobu najbolje da za mrtvog roditelja izmiri njegove dugove i uvakufi nesto u njegovo ime. Sto bi izmirivao dugove za nekog ko nije musliman.
Ne prestajes bit musliman prestajuci izvrsavat minimalne propise. Sve dok postoji tewhid, ti si musliman.
ok je to
sliakt cu iz knjige buharija hadis sta je musliman, samo da mi ne bude mrsko nac knjigu
ustv mogu naguglat sto bi knjigu trazio
znaci nemos izbacit namaz ko sto nemos izbacit vjerovatnje u poslanikaOn the authority of Abdullah ibn Umar ibn Al-Khattab (may Allah be pleased with him) who said: I heard the Messenger of Allah (peace be upon him) say:
Islam has been built on five [pillars]: testifying that there is no god but Allah and that Muhammad is the Messenger of Allah, performing the prayers, paying the Zakah, making the pilgrimage to the House, and fasting in Ramadan.
[Bukhari & Muslim]
izbaci bilo sta, ti nemas Islam
tawhid je samo jedan od 5 stvari
I kao sto je laser rekao, nije poslanik zabranio da se covjeku sa dugom klanja dzenaza nego je on nije klanjao da posalje poruku vaznosti duga. Da je smatra da osobi koja je umrla s dugom ne treba klanjati dzenazu, ne bi nikom dao da je klanja.
Kod nas se dzenaza klanja cak i samoubicama, jer ti je mozes znat da li je neko u tom momentu bio neuracunljiv, da li je otisao u psihozu, ili je svjestan digo ruku na sebe, to samo Bog zna.
Ko su ljudi da vagaju ko zasluzuje a ko ne zasluzuje da mu se klanja dzenaza..
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

Pa ja licno mislim da se dozvola vjencavanja zena Knjige odnosi isključivo na sljedbenike knjige onako Kako ih kuran opisuje, a taj opis se danas vise ne odnosi na jevreje i katolike, ili manju grupu njih.Laser wrote: 29 Jul 2025, 15:53Aha, znači ja kao musliman ne bih smio oženiti npr ateistkinju koja osuđuje sve ono što se dešava u Gazi, a smio bih cionističku židovsku doseljenicu koja je istjerala nekoga iz pradjedovske kuće, koja je služila izraelsku vojsku, pucala na goloruke Palestince itd?Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 14:50
Jest ako su muslimani u pitanju i ehlul kitabijke
A ako oženi se bludnica vjernikom ili vjernik bludnicu ?
Samo ehlul kitabije su dozvoljeno sve ostalo je sunovrat batil-.
Ja recimo smatram da nase srpkinje, to jest svetosavke (posto su se davno udaljili od pravoslavlja) ne spadaju u tu grupu koju je Bog ohalalio za zenidbu.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći

E brao.Mutevelija wrote: 29 Jul 2025, 21:28Laser wrote: 29 Jul 2025, 15:53
Jedno su teski grjesi, a drugo su grjesi koji te izvode iz vjere.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22421 times
- Been thanked: 20490 times
Zapravo se vidi koliko je redukcionizam u Islamu uticao na muslimane.
Danas je izgleda mainstream Islam strogi taklid, a ne suština koja je bitnija većini Bošnjaka... bar još uvijek.
Mada uticaj iz Saudije preko njenih satelita u BiH raste sve više i to se vidi najviše po omladini koja je u vjeri. Vjerovatno jer su lakše mete od starijih Bošnjaka muslimana.
Danas je izgleda mainstream Islam strogi taklid, a ne suština koja je bitnija većini Bošnjaka... bar još uvijek.
Mada uticaj iz Saudije preko njenih satelita u BiH raste sve više i to se vidi najviše po omladini koja je u vjeri. Vjerovatno jer su lakše mete od starijih Bošnjaka muslimana.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 727 times
- Been thanked: 1110 times
Mozemo se neslagati kad na pitanju ja potenciram akidu i iman covjeka a ti djelo covjeka i ti mislis da djelo nema nista s imanom sto je klasicno neslaganje matudirija i "hadislija"Nora Ibsenova wrote: 30 Jul 2025, 08:42Znaci bukvalno ni po jednoj skoli iz vjere te ne zvodi nista drugo sem nevjerovanje u sehadet, nemamo se mi sta ne slagat po tom pitanju.tuzlak1212 wrote: 29 Jul 2025, 10:24
pa ne slazemo se
ok je to
sliakt cu iz knjige buharija hadis sta je musliman, samo da mi ne bude mrsko nac knjigu
ustv mogu naguglat sto bi knjigu trazio
znaci nemos izbacit namaz ko sto nemos izbacit vjerovatnje u poslanika
izbaci bilo sta, ti nemas Islam
tawhid je samo jedan od 5 stvari
I kao sto je laser rekao, nije poslanik zabranio da se covjeku sa dugom klanja dzenaza nego je on nije klanjao da posalje poruku vaznosti duga. Da je smatra da osobi koja je umrla s dugom ne treba klanjati dzenazu, ne bi nikom dao da je klanja.
Kod nas se dzenaza klanja cak i samoubicama, jer ti je mozes znat da li je neko u tom momentu bio neuracunljiv, da li je otisao u psihozu, ili je svjestan digo ruku na sebe, to samo Bog zna.
Ko su ljudi da vagaju ko zasluzuje a ko ne zasluzuje da mu se klanja dzenaza..
Po sve 4 pravne skole vjera je vjerovanje srcem, potvrda jezikom i rad djelima, znaci treba sve troje
Ima hadis "ugovor izmedju nas i njih (musrike) je namaz, ko ostavi namaz njihov je" mislim da Muslim prenosi,
-„Ali ako se oni budu pokajali i namaz obavljali i zekat davali, braća su vam po Vjeri.” (Et-Tevbe, 11)
Iz ovoga se zaključuje da je ostavljanje namaza nevjerstvo koje izvodi iz Vjere, jer da je veliki grijeh ili mali kufr, ne bi prestalo vjersko bratstvo, jer vjernici ostaju braća čak i ako se sukobe i dođe do ubistva ali u ovom slučaju ostavljanja namaza ne. Već je ostvarenje vjerskog bratstva uslovljeno obavljanjem namaza.
-„A njih smjeniše zli potomci, koji namaz napustiše i za požudama pođoše; oni će sigurno propast (GAJJ-dolina u Džehennemu) susresti; ali oni koji su se pokajali, i vjerovali, i dobro činil li, njima se neće nikakva nepravda učiniti, oni će u Džennet ući.” (Merjem, 59-60)
Dokazivanje navedenim ajetom se ogleda u činjenici da je Allah, Azze ve Dželle, o onima koji zapostavljaju namaz, i koji slijede strasti rekao: „Osim onoga ko se pokaje i povjeruje“, a to ukazuje da prilikom ostavljanja namaza i slijeđenja strasti nisu bili vjernici. (Šejh Ibn Usejmin, rahimehullah, 'Hukmu Tarikis-Salah, str.5)
"Šta vas je u Sekar (Džehennem) dovelo?" "Nismo" - reći će - "bili od onih koji su namaz obavljali.“ (El-Muddesir, 42-43)
„Između čovjeka i između idolopoklonstva i nevjerstva, stoji ostatvljanje namaza.” (Muslim od Džabira ibn Abdullaha, br.82)
I ne moram ja guglat pa paste ovdje, cak je na nasem jeziku moze bilo ko guglatc) Od Enesa ibn Malika, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
-"Nije ništa između roba i širka osim ostavljanje namaza. Pa kada ga ostavi počinio je širk." (Ibn Madže 1080 i dr. a šejh Albani ga ocijenio kao Sahih)
Necemo ta neslaganja maturidija (filozofa) i hadislija ti i ja pomirit
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
Nije to tako.. Malo je tako zatucanih likova, a zatucani su samo kad treba piskarat gluposti na raznim platformama ili blebetati onako u prazno.Masamune wrote: 30 Jul 2025, 10:01 Zapravo se vidi koliko je redukcionizam u Islamu uticao na muslimane.
U RL nije ni iz daleka tako.
A da su glasni, da glasnija su trojica takvih od stotine onih koji su drugačiji.
Evo kod nas u Tešnju, koji slovi za "muslimanski kraj" nema nikakvih ekscesa koji ukazuju da je rigidno tumačenje islama u porastu, naprotiv, vehabije padaju iz godine u godinu zato što je uglavnom presušio dotok novca iz njihovih misionarskih centara.
Ne može se živjeti od folklora koji se sastoji od zapuštene brade, avganistanskih tola, sandala u januaru mjesecu itd.