Zana wrote: 31 Jul 2025, 18:05
Laktozu sam izbacila prije par godina. Doduše popijem jogurt ponekad, pojedem sirnicu, sladoled, feta sir, mladi sir ...

...pa ja sam samo mlijeko izbacila
A evo trudim se da gluten izbacim. Baš mi ne godi. Tačno osjetim da me boli štitna ako sam puno hljeba pojela. Ali skupa prehrana bez glutena. Strašno. 5 kriški hljeba 5 i nešto KM.
Bravo.

Sta god si izbacila, super je. Ima svega kupit sad bez laktoze, samo je malo skuplje. I nije problem ako tu i tamo "grijesis", samo nije preporucljivo svaki dan.
Vidis, i sama si primjetila, bez da ti itko kaze. Doktor ti to nikad nece reci, ali dobar doktor hoce. Ja sam na pocetku bila skroz izgubljena jer obozavam tijesto, kruh i sve i psihicki me dokrajcilo kad sam vidjela da cu morat bez glutena ALI poslije mjesec dana sjela, napravila sebi spisak namjernica, da si olaksam dok se naviknem i danas.. bez problema furam. Je, skupo je ali trazi produkte mimo Schar-a. Kod nas ima Spar, Hofer, Lidl puno bezglutenskih stvari. Ja sebi kruh napravim sama. Kupim brasno, imam za 3x. Narezem i zaledim i po potrebi vadim. Em je ukusniji, em je jeftinije. Tjestenina od Schar mi nije dobra, pa zamjerim kukuruznim tjesteninama (za silu su), a najradije kupim rizeve rezance sto su od rize i predobri su.
Mozes i kukuruzno brasno, pirino (ne znam jel pira kod vas, ne znam prijevod), heljdino brasno. Ima jako dobar kruh od heljde sa orasima, kupovala sam dok nisam pocela sama pect. Ja u svoj kruh ubacim sjemenki i bude njam. A kuham sve normalno, samo gledam da ne koristim brasno, a ako vec, neko od gore spomenutih.
Lazanje pravim tako da mjesto tjesta ubacim tikvice ili kupim bezglutensko (imam za 3 puta sigurno).
Vecinu vremena kuham pa je jednostavnije, ako jedes vani, pazis sta narucis. Nije strasno osim ko ima celiakiju, oni ne smiju ni u istoj posudi kuhat. Ja npr. imam alergiju pa i kad pojedem nesto pogresno (odmor, rodjendani i sl.), ne bude tako strasno jer se rjetko desava.
Meni se stitna skroz vratila u normalu poslije stroge dijete, nestale su mi uzasne migrene koje sam imala svaki dan i zdravlje mi se drasticno poboljsalo. Izgled mi se popravio, nisam vise ko balon, a i smrsala sam. Ako zaredam par dana da svaki dan jedem nesto od glutena, stanje se pogorsa odma.