Koliko je ko spreman da brani svoju zemlju?
Moderator: Krokodil Behko
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25317 times
- Been thanked: 6637 times
- Status: Offline
Re: Koliko je ko spreman da brani svoju zemlju?
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
-
mishic
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 9 times
- Been thanked: 193 times
Mnogo je faktora koji utiču, opredjeljuju i određuju kolika je čija spremnost i odlučnost na odbranu svoje domovine. Među tim faktorima po njihovoj snazi različit je stepen po prioritetima za različite osobe. Čak to zavisi i od one druge strane koja ugrožava neku zemlju.
I uz sve, nekada ni sama volja i odlučnost nisu presudni nego je to čitav niz okolnosti koje dovedu do toga da je pitanje izbora i volje nevažno.
Da postoji mogućnost izbora i izvjesne alternative mnogi bi imali dilemu. A kada razmislite o agresoru, okupatoru i motivima koje ima njegova armada onda se jave i novi, dodatni unutarnji poticaji za koje i ne znate da postoje dok ne vidite posljedice dejstva agresora.
I uz sve, nekada ni sama volja i odlučnost nisu presudni nego je to čitav niz okolnosti koje dovedu do toga da je pitanje izbora i volje nevažno.
Da postoji mogućnost izbora i izvjesne alternative mnogi bi imali dilemu. A kada razmislite o agresoru, okupatoru i motivima koje ima njegova armada onda se jave i novi, dodatni unutarnji poticaji za koje i ne znate da postoje dok ne vidite posljedice dejstva agresora.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10000 times
- Been thanked: 11883 times
- Status: Online
OBJAVLJENO NOVO ISTRAŽIVANJE O TOME JESU LI NIJEMCI SPREMNI BRANITI SVOJU ZEMLJU: Brojke su vrlo zanimljive

Tek otprilike svaki šesti stanovnik Njemačke tvrdi da bi bio spreman bez oklijevanja nositi pušku u slučaju vojnog sukoba, prema novoj anketi, javlja u ponedjeljak njemačka agencija dpa.
Šesnaest posto sudionika ankete, koju je za medijsku grupaciju RND provela kompanija za istraživanje javnog mnijenja Forsa, reklo je da bi se "nesumnjivo" borili, a 22 posto njih reklo je da bi to "vjerovatno" učinili.
Jasna većina, njih 59 posto, rekla je da "vjerovatno ne bi" ili sigurno ne bi branila Njemačku oružjem u slučaju da zemlja bude napadnuta. Kod žena taj postotak raste na 72 posto.
Istovremeno, više od četvrtine ispitanika (27 posto) kazalo je da vojni napad na Njemačku unutar narednih pet godina smatra veoma ili srednje vjerovatnim.
Pedeset devet posto ispitanika reklo je da vjeruje da je vjerovatno da će tokom istog razdoblja Njemačka trebati pružiti vojnu pomoć drugoj članici NATO-a prema obavezi o uzajamnoj odbrani.
Anketa, u kojoj je sudjelovalo oko 1000 njemačkih državljana, provedena je 28. i 29. srpnja u vrijeme zaoštrene rasprave o spremnosti zemlje da se brani.
Margina pogreške iznosi tri postotna boda.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22824 times
- Been thanked: 20913 times
Ako vrate vojni rok i ako bude obavezan ta anketa će se drastično promijeniti.
Hoće i sa dobrovoljnim donekle o čemu razmišljaju od kad je Rusija izvršila agresiju. Ne znam jesu li u međuvremenu uveli ovaj dobrovoljni.
Hoće i sa dobrovoljnim donekle o čemu razmišljaju od kad je Rusija izvršila agresiju. Ne znam jesu li u međuvremenu uveli ovaj dobrovoljni.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10000 times
- Been thanked: 11883 times
Кada je Che Guevara zarobljen u svom skrovištu, nakon što ga je izdao pastir, jedan od vojnika ga je iznenađeno upitao:
- Kako možeš izdati čoveka koji je ceo život proveo braneći tebe i tvoja prava?!
Pastir je mirno odgovorio:
"Njegove bitke s neprijateljem plašile su moje ovce!"
Mnogo godina pre, u Egiptu, veliki vojskovodja Mohamed Karim predvodio je otpor protiv Napoleonove francuske sveobuhvatne akcije.
Kada je zarobljen, sud je presudio da se pogubi.
Ali Napoleon ga je pozvao i rekao:
Žao mi je ubiti čoveka koji je hrabro branio svoju zemlju. Ne želim da me istorija pamti kao ubicu heroja. Oprostit ću ti ako platiš 10 000 zlatnika kao naknadu za gubitke moje vojske.
Mohamed Karim se nasmesio i rekao:
- Nemam toliko novca, ali su mi trgovci dužni preko 100 000 zlatnika .
Napoleon mu je dao odgodu. Karim je otišao na tržnicu, okovan i okružen vojnicima koji su ga čuvali, nadajući se da će mu oni za koje se žrtvovao pomoći.
Ali nijedan trgovac nije odgovorio. Naprotiv, optužili su ga da je uzrok uništenja Aleksandrije i njihove krize.
Vratio se Napoleonu, duhovno slomljen. Tada mu je Napoleon rekao:
– Neću te ubiti zato što si se borio protiv nas, već zato što si žrtvovao svoj život za kukavički narod, koji više voli trgovinu nego slobodu.
Mohamed Rashid Rida je to sažeo ovako:
„Onaj ko se zalaže za neuki narod je kao onaj koji pali vlastito telo da osvetli put slepcu.“
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31417 times
- Been thanked: 29159 times
Ni nemacku ni srbiju
Samo ako mi neko napadne familiju...
Samo ako mi neko napadne familiju...
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9766 times
- Been thanked: 9942 times
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31417 times
- Been thanked: 29159 times
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3970 times
- Been thanked: 7345 times
Rat je zabava za sirotinju...
bogati gledaju i navijaju, dok se sirotinja ubija..
tako da samo ako nemam izlaza...
bogati gledaju i navijaju, dok se sirotinja ubija..
tako da samo ako nemam izlaza...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2919 times
- Been thanked: 24185 times
Pa i nemas u ratu.Napadne mi na kucu,na moje,ja sta drugo nego branit
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3970 times
- Been thanked: 7345 times
Pa to i govorim, ako se zadesis, i nemas izlaza, onda se i boris..HAVANA wrote: 31 Oct 2025, 18:32 Pa i nemas u ratu.Napadne mi na kucu,na moje,ja sta drugo nego branit
I na jednoj strani si heroj, a na drugoj zlocinac..
kao na ovim nasim prostorima..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2919 times
- Been thanked: 24185 times
Boli me qrac za njih,imam ogledalo…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.