I ja govorim Metkovici

Maja wrote:Nikad čula. Ali čujem češe me ruka, češe me glava
Ja koristim sve ove izraze i ne, nisu nepravilnicarobnjak N wrote:vavik - uvijek
osaklena si - odakle si
konde- kao da
mislim da je to jednačenje suglasnika po zvučnosti. Pravilno bi bilo poTcijeniti jer se zvučno D mijenja u bezvučno T da bi se prilagodilo bezvučnom CCalla wrote:Potcjeniti podcjeniti zasto razmisljam kada stojim ispred ove dvije rjeci Sta je pravilnije napisati ???
Začudio bi se da znaš da jedna hrvatska gramatičarka (ili kako se već to kaže tačno)Hannibal Lecter wrote:Ja koristim sve ove izraze i ne, nisu nepravilnicarobnjak N wrote:vavik - uvijek
osaklena si - odakle si
konde- kao da
Eeeeee da to je to posto citam na vise mjesta i ovako i onako Pa me zbunjivalo a inace sam uvjek pisala predpostavljati jer sam bila sigurnaaa u svoju naucenu srpskohrvatsku gramatiku koju sam ponijela iz Bosne Pa Moze Se onda reci da je podjednako tacno i jedno i drugo !!dobre.vibracije wrote:u hrvatskom je jeziku pravilno podcijeniti zato sto se d ispred odredjenih glasova ne mijenja u t.
mislim da se u bosanskom kaze potcijeniti jer znam da sam to davno primijetio kod medija koji pisu na bosanskom.
Znaju znaju samo ja ne vjerujem uvjek cika Googlegreeneyes wrote:Ne znaju ljudi rabiti gugl kad već nisu snalažljivi.
Čika Gugl je naš prijatelj, no sikiriki.Calla wrote:Znaju znaju samo ja ne vjerujem uvjek cika Googlegreeneyes wrote:Ne znaju ljudi rabiti gugl kad već nisu snalažljivi.
greeneyes wrote:Pusti se tih zastarjelih gramatika iz bivše države.
Ne mogu posle Te Presla na njemacku sad tek ne znam nista Sta je a Sta nije pravilno lako je tebi ti imas danas i Google koji ti pomaze z Moje doba ili si znao ili nisi a eto ja sam Se smatrala sposobnom gramaticarkom ove umjetnine stvorena cetiri Nova jezika od jednog Pa neka onda pise svatkoo kako umije vise Se i ne Moze puno grjesiti Ako imas vise opcija Ali definitivno priznajem da ne znam ni srpski ni Hrvatski ni bosanski ni crnogorski a eto svi me fantasticno razumijete Zar Mi nismo blesav narod Ma priznajite jesmogreeneyes wrote:Pusti se tih zastarjelih gramatika iz bivše države.
Da Tako je mucim Se i sama zato i dodem na forumasenje da ne pogubim nit Odlicnoo si primjetilaIdeja wrote:greeneyes wrote:Pusti se tih zastarjelih gramatika iz bivše države.![]()
hej calla,
primijetila sam da ti ono baš baš razmišljaš na njemačkom jeziku, unosiš u naš jezik konstrukcije tipične za njemački pa često tvoje postove moram pročitati i pa dva-tri puta dok ne skontam (a možda je opet do konstrukcije tj do greške u mojim sivim ćelijama)
Ma zezam se ja malo Calla. I naši stariji ljudi još uvijek koriste sepet zastarjelih gramatičkih pravila, počev prvo od mojih roditelja. Još si ti vanka, u Švabiji, tako da to nije ništa strašno. Uostalom, kad nisi sigurna oko nečega-pitaš(što i činiš) i to je to. Ima ovdje pametnih insana, nisu svi jebivjetri ko Grinajz.Calla wrote:Ne mogu posle Te Presla na njemacku sad tek ne znam nista Sta je a Sta nije pravilno lako je tebi ti imas danas i Google koji ti pomaze z Moje doba ili si znao ili nisi a eto ja sam Se smatrala sposobnom gramaticarkom ove umjetnine stvorena cetiri Nova jezika od jednog Pa neka onda pise svatkoo kako umije vise Se i ne Moze puno grjesiti Ako imas vise opcija Ali definitivno priznajem da ne znam ni srpski ni Hrvatski ni bosanski ni crnogorski a eto svi me fantasticno razumijete Zar Mi nismo blesav narod Ma priznajite jesmogreeneyes wrote:Pusti se tih zastarjelih gramatika iz bivše države.