Moze li religija biti opasna

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times
Status: Offline

Re: Moze li religija biti opasna

Post by Lavlje_srce »

carobnjak N wrote:duhovnost nije baš dio religije, više je to vjerovanje ili čak kušanje da mi nismo samo tijelesna bića
nego smo izvorno duhovni, odnosno naš izvor postojanja je duhovni, a tijelo služi za manifestaciju duha.
Religije su to okrenule tako da pričom o duhovnom mame mase , koje intuitivno osjećaju želju za izvornošću,
a onda manipulišu masama po potrebi, ponovo im umjesto duhovnog nude ono materijalno što im nedostaje u životu.
Nude im raj -džennet, u kojem će moći da imaju sve ono što im ovdje govore da je grijeh.
Zato su krivi i ljudi koji su nezreli ali i religijske vođe koji žude za masovnošću svojih religija, te moći koju im
daje masovnost sljedbenika. Jer, ko bi od ljudi htio da slijedi nekoga ko mu kaže
"vidi, Bog nije uopće neki lik na nebu koji će te spasiti ili te kazniti ili te uvesti u raj , Bog je nešto sasvim drugo"
Većina bi odmahnula rukom i rekla "jbš filozofiju daj mi nešto konkretno"
Hmmm, mozes li boldano malo elaborirati?

p.s. Mene je takodjer mucilo pitanje mogucnosti izbjegavanja rata (cisto jer bi se sacuvalo stanovnistvo i infrastruktura) i vrlo sam zamjerala neke stvari bosanskom politickom vodstvu. Medjutim, prebacivanje medjunacionalnog sukoba sa teritorija Hrvatske na teritorij BiH je bilo neizbjezno jer su se tako dogovorile glavesine druga dva plemena. Tesko da bi se sukob izbjegao i da nije bilo referenduma. Bosanci su pak zbog 'nepozeljne' religije imali malo saveznika u regionu, u zap. Evropi jos manje, tacnije nijednog bitnog saveznika u istoj - izuzev individualnih istupa opozicionih policara tipa Paddy Ashdown-a u kasnijoj fazi BiH obrane. Zapad se za BiH zbilja zabrinuo tek onda kada njihovo javno mnijenje nije vise zeljelo gledati bosanska krvoprolica (redovno im je kvarilo veceru i predugo je trajalo). Cinjenice kazu da su taj sukob mogli zaustaviti u prva tri mjeseca, ali nisu jer im je bio svejedno. A prije toga su zaustavili Saddamovu invaziju na Kuwait. Ali mi nismo imali naftu, plus smo nepozeljna religijska grupacija u Evropi, dakle zgodni za odstrijel. Medjutim javno mnijenje je vidjelo neugodnu cinjenicu da previse ginu civili (dakle ljudi slicni njima,a i bijeli). Tada nas je Zapad ozbiljno shvatio i zaustavio sukob (u nepovoljnom trenutku za Bosansku Armiju, slucajno ili namjerno je stvar interpretacije).
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Storm je zgosno usporedio religiju s psom. Neki psi ipak nikad ne postanu nasilni iako imaju loseg gospodara a neki imaju dresuru pa ubiju vlaanika ili slucajne prolaznike...

Religija je meni kao noz...moze biti koristan i u operacionoj sali zivot spaaiti al nekome se moze ui u srce zabosti...i gecrkt...
Zavisi samo u cijem je umu...
Danas citam kamo su presretni roditelji djecaka kojemu je nakon posjeta Gospi utvrđeno da je nestao sasvim karcinom kostiju i pluca...
Ako religija ima takav ucinak, a ocito je da ima..onda hvala Bogu pa ona postoji....
Opasan je covjek i zlo kojemu se klanja...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Nakon posjete Gospi karcinom mu izlječen :plavi

jjoojjj Bibo :ha

Znaš li ti Bibo da muslimani ne vjeruju u Gospu ? Znači oni su automatski pošteđeni tog lijeka protiv karcinoma.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Podrinjac wrote:Nakon posjete Gospi karcinom mu izlječen :plavi

Znaš li ti Bibo da muslimani ne vjeruju u Gospu ? Znači oni su automatski pošteđeni tog lijeka protiv karcinoma.
A koga onda muslimani zovu Merjem...i ilahija ima njoj posvecena...a? ?.slusa Biba hodžu kako pjeva..Ne placi Merjem :djed ima ima....de ti to bolje znas mozda
Last edited by Biba on 07 Dec 2015, 22:50, edited 1 time in total.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

Vjeruju da je bila djevica, ali ne vjeruju da je majka Božija.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Mutevelija wrote:Vjeruju da je bila djevica, ali ne vjeruju da je majka Božija.
To nije opasnost...
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Biba wrote:
Podrinjac wrote:Nakon posjete Gospi karcinom mu izlječen :plavi

A koga onda muslimani zovu Merjem...i ilahija ima njoj posvecena...a? ?.slusa Biba hodžu kako pjeva..
Muslimanima je grijeh vjerovati u Gospe, a koga oni zovu Merjemom nemam pojma. Čisto sumnjam da ijedan musliman ide kod te Merjeme da se liječi.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Čarobni wrote:
Calla wrote:
Čarobni wrote:Oprezno s pojmom "religija mira", neki je često miješaju s pacifizmom.
zasto oprezno Ako ljudi ne zele oruzje ne zele ratovati Pa toliko projekataa mira na ovoj zemlji postoji nazalost nismo brzi u djelovanju kaskamo uvjek za ovim gromovskim Torpedos najbrzih maneverskih celicnih ptica u zraku najsposobniji tenkovi najbrza spijunaza i zabadanja noseva u tudi posjed.
Oprezno, jer ta dva pojma nisu ista. Religije imaju svoja pravila u ratu i miru. Religija mira je ona religija koja ne započinje sukob, religija koja ne narušava mir koji postoji. Kada je mir narušen, na snagu stupaju pravila rata, ljudima se daje pravo na samoodbranu. Islam je (npr) baziran na ovim pravilima.

Što se tiče ratovanja, rijetki su oni koji se neće braniti kada im neko krene na kuću i porodicu, međutim, to ih ne čini pobornicima rata.
Projekte mira stvaraju i religiozni i ateisti isto tako u ratu su i religiozni i nereligiozni
(ovdje prevladava agresivni gen muskoga roda koji se izgleda na ovaj nacin bori za opstanak )
Bez obzira na opasnost ili neopasnost
U svim monoteističkim religijama mogu se naći izvjesne zajedničke karakteristike. Prva zajednička karakteristika je već spomenuti univerzalni, nadnacionalni karakter. Druga - sve monoteističke religije su otkrivene, a to znači da su ih osnovali i utemeljili proroci - religijski i moralni reformatori kojima se, svakom ponaosob, otkrio, u duhu prikazao, bog. Treća zajednička karakteristika - sve monoteističke religije su soterološke (grčki: soter - spasilac) što znači da je prorok u isto vrjeme i spasilac, izbavitelj naroda. Četvrta zajednička karakteristika je protivčulno, asketsko i aseksualno stanovište koje zauzimaju sve monoteističke religije, stavljajući duhovno iznad materijalnog i tjelesnog, čak proglašavajući nagone i strasti zlim. Upravo ovu stranu religije oštro su kritikovali mnogi filozofi i naučnici, među kojima su najpoznatiji Zigmund Frojd i Fridrih Niče. Najzad, sve monoteističke religije su eshatološke (grčki eshaton - ono krajnje) što znači da prema ovim religijama postoji kraj sveta.

Vikicin prjenos iz religije !
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Lavlje_srce wrote:
carobnjak N wrote:duhovnost nije baš dio religije, više je to vjerovanje ili čak kušanje da mi nismo samo tijelesna bića
nego smo izvorno duhovni, odnosno naš izvor postojanja je duhovni, a tijelo služi za manifestaciju duha.
Religije su to okrenule tako da pričom o duhovnom mame mase , koje intuitivno osjećaju želju za izvornošću,
a onda manipulišu masama po potrebi, ponovo im umjesto duhovnog nude ono materijalno što im nedostaje u životu.
Nude im raj -džennet, u kojem će moći da imaju sve ono što im ovdje govore da je grijeh.
Zato su krivi i ljudi koji su nezreli ali i religijske vođe koji žude za masovnošću svojih religija, te moći koju im
daje masovnost sljedbenika. Jer, ko bi od ljudi htio da slijedi nekoga ko mu kaže
"vidi, Bog nije uopće neki lik na nebu koji će te spasiti ili te kazniti ili te uvesti u raj , Bog je nešto sasvim drugo"
Većina bi odmahnula rukom i rekla "jbš filozofiju daj mi nešto konkretno"
Hmmm, mozes li boldano malo elaborirati?

.
Boga se ne može opisati jer nije nikakav entitet niti ima oblik. Svaki pokušaj umnog definisanja je
unaprijed osuđen na neuspjeh.

Nekada sam želeo kupce za svoje reči.
Sad žudim za nekim ko bi me otkupio od reči.
Stvorio sam mnoštvo čarobno smišljenih slika,
prizora sa Ibrahimom, i njegovim ocem, Azarom,
koji je i sam bio čuven po ikonama.
Tako sam umoran od onog što sam radio.
Onda je došla jedna slika bez oblika,
i prekinuo sam.
Nađite nekog drugog da pazi na dućan.
Napuštam posao pravljenja slika.
Najzad sam upoznao
slobodu ludila.
Zalutala slika pristiže. Vrištim:
»Izlazi napolje!« Raspada se.
Jedino ljubav.
Jedino držalo podesno za barjak,
i vetar. Nikakav barjak.
Rumi

Rumi ovdje govori o nemoći umne spoznaje onoga što Bog jest i da se svaka definicja u umu pretvara u sliku
koja te spriječava da vidiš pravo stanje stvari
I još jedna

Pogledajte kako dva čoveka peru rublje.
Jedan kvasi suvo rublje. Drugi mokro rublje
čini suvim. Čini se kao da jedan drugom mrse račune,
ali njihov rad je savršeno usklađen.
Reklo bi se da svaka sveta osoba ima drugačije učenje
i delovanje, a zapravo postoji samo jedan posao.

Ovo gde smo sada je skučena fantazija
koja odande dolazi, a konkretan, spoljni svet
još je skučeniji. Skučenost je bol,
a uzrok skučenosti je privid mnoštva.
Kreacija beše ispoljena jednim jekom, BITI.
Dva pisana sloga, BI i TI,
nastaše kasnije.
Značenje zvuka
i njegova zvučnost
jedno su.
Nema načina da se to ikada iskaže
sa tako mnogo reči! I nema mesta
da se prestane kazivati.
U međuvremenu, sukobiše se lav i vuk...

*BI i Ti je u stvari prijevod arapskog "kun-fe je kun" budi i ono bude
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Calla wrote: Projekte mira stvaraju i religiozni i ateisti isto tako u ratu su i religiozni i nereligiozni
(ovdje prevladava agresivni gen muskoga roda koji se izgleda na ovaj nacin bori za opstanak )
Skrenuto s teme. Nisam govorio o religioznim i nereligioznim ljudima, već o religiji, razlika je ogromna.
Bez obzira na opasnost ili neopasnost
U svim monoteističkim religijama mogu se naći izvjesne zajedničke karakteristike. Prva zajednička karakteristika je već spomenuti univerzalni, nadnacionalni karakter. Druga - sve monoteističke religije su otkrivene, a to znači da su ih osnovali i utemeljili proroci - religijski i moralni reformatori kojima se, svakom ponaosob, otkrio, u duhu prikazao, bog. Treća zajednička karakteristika - sve monoteističke religije su soterološke (grčki: soter - spasilac) što znači da je prorok u isto vrjeme i spasilac, izbavitelj naroda. Četvrta zajednička karakteristika je protivčulno, asketsko i aseksualno stanovište koje zauzimaju sve monoteističke religije, stavljajući duhovno iznad materijalnog i tjelesnog, čak proglašavajući nagone i strasti zlim. Upravo ovu stranu religije oštro su kritikovali mnogi filozofi i naučnici, među kojima su najpoznatiji Zigmund Frojd i Fridrih Niče. Najzad, sve monoteističke religije su eshatološke (grčki eshaton - ono krajnje) što znači da prema ovim religijama postoji kraj sveta.

Vikicin prjenos iz religije !
Silovanje je nagon, da se odmah razumijemo.

Dakle, nije u pitanju nagon, već način vladanja nad istim, to nas razlikuje od životinja.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Tebi odmah na pamet pada silovanje ,,interesantno
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti! :123
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Calla wrote:Tebi odmah na pamet pada silovanje ,,interesantno
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti! :123
Ali ja opet ne pričam o monoteistima i o tome šta oni govore, već o religiji.

Silovanje je argument koji obara tvoju tvrdnju, bilo bi naivno ne upotrijebiti ga. :oo
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Zašto onda religija ne može smiriti te nagone, pa i za silovanjem? Ne čini se da je uspješnija od drugih metoda.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Hvala Lebowski ,, :aplauzz sad mogu ici spavati ti si tu :plavi :pusa
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Lebowski wrote:Zašto onda religija ne može smiriti te nagone, pa i za silovanjem? Ne čini se da je uspješnija od drugih metoda.
Kako ce ih smiriti kad silovatelji nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa religijom? :grana
Question everything.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce »

carobnjak N wrote:Boga se ne može opisati jer nije nikakav entitet niti ima oblik. Svaki pokušaj umnog definisanja je
unaprijed osuđen na neuspjeh.
Znam, ali zakacila sam se za dio - 'Bog je nesto sasvim drugo'. U stvarnosti u kojoj sada jesmo, dozivljavam Boga kao svjesnost. Ona je uvijek tu, samo se ja (ko god je privucen) odmicem i priblizavam.
Rumi ovdje govori o nemoći umne spoznaje onoga što Bog jest i da se svaka definicja u umu pretvara u sliku
koja te spriječava da vidiš pravo stanje stvari
Ne nuzno, ne zamisljam Boga, svjesna sam ogranicenosti svojih cula i uma. Prizivam ga jer mi donosi dobro, to da.
*BI i Ti je u stvari prijevod arapskog "kun-fe je kun" budi i ono bude
:)
Calla wrote:Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti! :123
Seks u Islamu nije zabranjen, samo je brak jasno i eksplicitno preporucen. A to je daleko od 'zabrane' seksa.

Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

(Al-Baqara.223)

Tu nema govora o zabrani seksa, samo je seks stavljen u odredjeni preporuceni kontekst.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

rethna wrote:
Lebowski wrote:Zašto onda religija ne može smiriti te nagone, pa i za silovanjem? Ne čini se da je uspješnija od drugih metoda.
Kako ce ih smiriti kad silovatelji nemaju nikakvih dodirnih tacaka sa religijom? :grana
Jesi li ozbiljan ili ne? Da znam hoću li odgovarati..
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Lebowski wrote:
rethna wrote:
Jesi li ozbiljan ili ne? Da znam hoću li odgovarati..
I ja sam se isto pitao u vezi tebe
Question everything.
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Lebowski wrote:Zašto onda religija ne može smiriti te nagone, pa i za silovanjem?
Otkud ti to da ne može?
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Calla wrote:Tebi odmah na pamet pada silovanje ,,interesantno
A svako od nas bi se uvrijedio kada bi ga nazvali zivotinjom :oo
Last edited by rethna on 08 Dec 2015, 00:48, edited 1 time in total.
Question everything.
Post Reply

Return to “Religija”