Hmmm, mozes li boldano malo elaborirati?carobnjak N wrote:duhovnost nije baš dio religije, više je to vjerovanje ili čak kušanje da mi nismo samo tijelesna bića
nego smo izvorno duhovni, odnosno naš izvor postojanja je duhovni, a tijelo služi za manifestaciju duha.
Religije su to okrenule tako da pričom o duhovnom mame mase , koje intuitivno osjećaju želju za izvornošću,
a onda manipulišu masama po potrebi, ponovo im umjesto duhovnog nude ono materijalno što im nedostaje u životu.
Nude im raj -džennet, u kojem će moći da imaju sve ono što im ovdje govore da je grijeh.
Zato su krivi i ljudi koji su nezreli ali i religijske vođe koji žude za masovnošću svojih religija, te moći koju im
daje masovnost sljedbenika. Jer, ko bi od ljudi htio da slijedi nekoga ko mu kaže
"vidi, Bog nije uopće neki lik na nebu koji će te spasiti ili te kazniti ili te uvesti u raj , Bog je nešto sasvim drugo"
Većina bi odmahnula rukom i rekla "jbš filozofiju daj mi nešto konkretno"
p.s. Mene je takodjer mucilo pitanje mogucnosti izbjegavanja rata (cisto jer bi se sacuvalo stanovnistvo i infrastruktura) i vrlo sam zamjerala neke stvari bosanskom politickom vodstvu. Medjutim, prebacivanje medjunacionalnog sukoba sa teritorija Hrvatske na teritorij BiH je bilo neizbjezno jer su se tako dogovorile glavesine druga dva plemena. Tesko da bi se sukob izbjegao i da nije bilo referenduma. Bosanci su pak zbog 'nepozeljne' religije imali malo saveznika u regionu, u zap. Evropi jos manje, tacnije nijednog bitnog saveznika u istoj - izuzev individualnih istupa opozicionih policara tipa Paddy Ashdown-a u kasnijoj fazi BiH obrane. Zapad se za BiH zbilja zabrinuo tek onda kada njihovo javno mnijenje nije vise zeljelo gledati bosanska krvoprolica (redovno im je kvarilo veceru i predugo je trajalo). Cinjenice kazu da su taj sukob mogli zaustaviti u prva tri mjeseca, ali nisu jer im je bio svejedno. A prije toga su zaustavili Saddamovu invaziju na Kuwait. Ali mi nismo imali naftu, plus smo nepozeljna religijska grupacija u Evropi, dakle zgodni za odstrijel. Medjutim javno mnijenje je vidjelo neugodnu cinjenicu da previse ginu civili (dakle ljudi slicni njima,a i bijeli). Tada nas je Zapad ozbiljno shvatio i zaustavio sukob (u nepovoljnom trenutku za Bosansku Armiju, slucajno ili namjerno je stvar interpretacije).