Moze li religija biti opasna

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Moze li religija biti opasna

Post by rethna »

Lebowski wrote:
greeneyes wrote:
Lebowski wrote:Naravno da nisi shvatio ali ne ocekujem ni da shvatis sad niti da priznas da nisi. nastavi po svom i glumi nekakvu superiornost. Samo nemoj serijat uvoditi na forumu i biti dezurni kukavicar kad god neko ima kritiku na islam ili se bar potrudi pa daj svoje misljenje a ne hodzino ili ulemino.
Ti mene zezaš ili šta? Pitanje je jako šturo, jednostavno i nema su tu šta aman kontati. Možda si ti prilikom postavljanja tog pitanja umislio da si izmislio toplu vodu i da je to pitanje teško ko Bjelašnica, al' vjeruj da nije, naprotiv.

Ček, neko ko meni govori-nemoj da te terorišem priča o nekoj prividnoj superiornosti? :oo

Šerijat ovdje niko nije uvodio, niti uvodi, niti će uvoditi, druga je stvar što ti i dok šetaš Gračanicom(je l' no bješe Gračanica?) "vidjaš" teroriste.

Vjerovatno kad vidiš betonsku vazu cvijeća vani-ti umisliš da je kamuflirani terorist. Toliko o tebi i tvom vidjenju svega ovoga.
Ni jednostavno pitanje ti ne mozes shvatiti. Nema potrebe da budu komplikovana.. Ako je religija, islam, tu i radi toga da sprije i silovanja zasto to ne funkcionise nego naprotiv. Funkcionise nekako kad stavis smrtnu kazni i sl.. al opet oni koji se nahivaju muslimanima nisu nista bolji od ostatka svijeta, vode se nagonima.. kojq im je onda korist od savrsene knjige i savrsene vjere. Zar ne bi jernici trebali biti bolji od ostalih
Pricas o religiji kao da je to ves masina da je ukljucis i ona ti odradi posao.
Question everything.
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 844 times

Post by gospođa Brams »

Čarobni wrote:Hipotetički, bili vjernici ili ne, zamislite Silu koja je sposobna stvoriti život, Silu koja je sposobna stvoriti prostor i vrijeme, Silu koja je sposobna stvoriti nebrojeno mnogo složenih sistema, Silu koja je sposobna stvoriti VAS i vaš um, jeste li?

Slijedeće pitanje, mislite da možete razumjeti tu Silu i način na koji djeluje?
Ne mislim, i upravo zbog toga ne mogu prihvatiti koncept boga niti jedne institucionalizirane religije i uživam u svom deizmu, koji ponekad koketira s panteizmom :)
somehow I manage
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

gospođa Brams wrote:
storm wrote: Kako ti zamišljaš svijet u kojem je samo i iskljućivo dobro?
To naša svijest ne može doprijeti do toga.... možda je odgovor neki zagrobni život, a svaka ga religija naziva svojim imenom.
U slučaju katolika postoji Bog, Krist i antikrist, đavo ....borba dobra i zla....stoga u svakom čovjeku vodi se borba dobra i zla... u nekima prevlada dobro, u drugima zlo....stalna je to borba sa samim sobom i za sebe, eto u Islamu nazvana jihad...
(nemam čak pojma kako je to u kršćanstvu definirano)
Opasne su budale, a bili to vjernici, ateisti ili nešto treće, nebitno...
Ne znam. Kažu da bez tame ne bi spoznali što je svjetlo, pa isto tako bez zla ne bi shvaćali što je dobro.
No, ne vjerujem u koncept dobra i zla kao takav, to je previše otvoreno za interpretaciju.
Pa ima više razina tog koncepta....zavisi koliko si spreman napustiti svjetovne stvari.....ja recimo nisam i karikirano se nazivam "light vjernikom" ....ali mi to ne daje za pravo da se sprdam s ljudima kojima to mnogo znači i posvetilii su se tome. Naravno pričam o istinskim vjernicima.
Zašto se ateisti toliko upuštate u stvari u koje ne vjerujete...mene ako nešto ne zanima....samo prođem.
Sad da ja krenem otvarati teme tipa " Misle li ateisti išta , osim use, nase i podase???"
Ma briga me što misle.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

gospođa Brams wrote: Ne mislim, i upravo zbog toga ne mogu prihvatiti koncept boga niti jedne institucionalizirane religije i uživam u svom deizmu, koji ponekad koketira s panteizmom :)
Eto....i ja ti čestitam....idem sad to proguglat, da imam o ćemu s tobom pričati :)
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

gospođa Brams wrote:
Čarobni wrote:Hipotetički, bili vjernici ili ne, zamislite Silu koja je sposobna stvoriti život, Silu koja je sposobna stvoriti prostor i vrijeme, Silu koja je sposobna stvoriti nebrojeno mnogo složenih sistema, Silu koja je sposobna stvoriti VAS i vaš um, jeste li?

Slijedeće pitanje, mislite da možete razumjeti tu Silu i način na koji djeluje?
Ne mislim, i upravo zbog toga ne mogu prihvatiti koncept boga niti jedne institucionalizirane religije i uživam u svom deizmu, koji ponekad koketira s panteizmom :)
Tvoj zaključak:
Ako selektivno odgovara na molitve onda je...
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

storm wrote:
Pa ima više razina tog koncepta....zavisi koliko si spreman napustiti svjetovne stvari.....ja recimo nisam i karikirano se nazivam "light vjernikom" ....ali mi to ne daje za pravo da se sprdam s ljudima kojima to mnogo znači i posvetilii su se tome. Naravno pričam o istinskim vjernicima.
Zašto se ateisti toliko upuštate u stvari u koje ne vjerujete...mene ako nešto ne zanima....samo prođem.
Sad da ja krenem otvarati teme tipa " Misle li ateisti išta , osim use, nase i podase???"
Ma briga me što misle.
Zašto mene prozivaš ateistom? To nije lijepo :p
Po meni je besmisleno ateistima zabranjivati da raspravljaju o religijima, pa nisu se probudili jedan dan s takvim stavovima, većina ateista je u jednom dijelu života pripadala (barem deklarativno) nekoj religiji i iz određenih razloga se "odmetnula".
Ja recimo ne shvaćam da se ljudi vrijeđaju na mogućnost raspravljanja o nečemu što oni drže "svetim". Općenito mrzim dogmatizam i nametanje nečega kao neupitnog i nedodirljivog. Smatram da čovjek može i treba preispitivati apsolutno sve.
somehow I manage
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

gospođa Brams wrote:
rethna wrote: Ali nam je ujedno podario i dobre i lijepe "stvari"...slazes se?
Mogu se složiti, ali to i dalje ne mijenja moj pogled na stvari. Koncept nagrade i kazne, pogotovo u abrahamskim religijama, me opasno žulja :)
Zasto ne?
Jednostavan pogled na to je da nam je dao i dobre i lose stvari,dao nam slobodnu volju i um da razmisljamo i da biramo sta zelimo a jos nas potpomogao poslanikom a.s i Knjigom.
Question everything.
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

rethna wrote: Zasto ne?
Jednostavan pogled na to je da nam je dao i dobre i lose stvari,dao nam slobodnu volju i um da razmisljamo i da biramo sta zelimo a jos nas potpomogao poslanikom a.s i Knjigom.
Zato što ne vjerujem da je takva kazna, odnosno nagrada, srazmjerna grijehu, odnosno dobrom djelu.
somehow I manage
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Tri knjige i hiljade poslanika. i sve tri zastitio od mijenjanja al omaklo mu se.. nije vidio u kristalnoj kugli da ce ljudi mijenjati.. dvaput pa onda ipak zastitio trecu kako treba
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Možda ne razumiju svi princip nagrade i kazne, ali se svi njime vode, svi po njemu funkcionišu, bili toga svjesni ili ne.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

gospođa Brams wrote: Zašto mene prozivaš ateistom? To nije lijepo :p
Po meni je besmisleno ateistima zabranjivati da raspravljaju o religijima, pa nisu se probudili jedan dan s takvim stavovima, većina ateista je u jednom dijelu života pripadala (barem deklarativno) nekoj religiji i iz određenih razloga se "odmetnula".
Ja recimo ne shvaćam da se ljudi vrijeđaju na mogućnost raspravljanja o nečemu što oni drže "svetim". Općenito mrzim dogmatizam i nametanje nečega kao neupitnog i nedodirljivog. Smatram da čovjek može i treba preispitivati apsolutno sve.
Ok ...oprosti :p ( mea culpa :oo )
ne pričam o zabrani.i ne treba ništa zabranjivati, dok je pristojno artikulirano i ima smisla...ali uvijek su to jednosmjerne rasprave...
dobro, ti si došla do svojih spoznaja i otkud bi ja sad tebi mogao prigovarati?
smatrati te ovakvom ili onakvom ( da ne ponavljam epitete, kojima se časte u ovakvim raspravama ) ?
Nitii te to čini lošom osobom.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Lebowski wrote:
greeneyes wrote:
Lebowski wrote:Naravno da nisi shvatio ali ne ocekujem ni da shvatis sad niti da priznas da nisi. nastavi po svom i glumi nekakvu superiornost. Samo nemoj serijat uvoditi na forumu i biti dezurni kukavicar kad god neko ima kritiku na islam ili se bar potrudi pa daj svoje misljenje a ne hodzino ili ulemino.
Ti mene zezaš ili šta? Pitanje je jako šturo, jednostavno i nema su tu šta aman kontati. Možda si ti prilikom postavljanja tog pitanja umislio da si izmislio toplu vodu i da je to pitanje teško ko Bjelašnica, al' vjeruj da nije, naprotiv.

Ček, neko ko meni govori-nemoj da te terorišem priča o nekoj prividnoj superiornosti? :oo

Šerijat ovdje niko nije uvodio, niti uvodi, niti će uvoditi, druga je stvar što ti i dok šetaš Gračanicom(je l' no bješe Gračanica?) "vidjaš" teroriste.

Vjerovatno kad vidiš betonsku vazu cvijeća vani-ti umisliš da je kamuflirani terorist. Toliko o tebi i tvom vidjenju svega ovoga.
Ni jednostavno pitanje ti ne mozes shvatiti. Nema potrebe da budu komplikovana.. Ako je religija, islam, tu i radi toga da sprije i silovanja zasto to ne funkcionise nego naprotiv. Funkcionise nekako kad stavis smrtnu kazni i sl.. al opet oni koji se nahivaju muslimanima nisu nista bolji od ostatka svijeta, vode se nagonima.. kojq im je onda korist od savrsene knjige i savrsene vjere. Zar ne bi jernici trebali biti bolji od ostalih
Ne znaš ti fino postaviti pitanje. Evo i sad si samo opširnije rekao sito što i sonim kraktim pitanjem.

Čekaj bolan, polako. Po koji put ću ti ponoviti, čak sam ti i plastično prikazao o čemu se radi i koja je tvoja logika, al' ajde. Ako je Islam bio jasan i rekao da je silovanje zabranjeno i ako pripadnik Islama počini to zlodjelo, ti nemaš pravo osudjivati Islam kao vjeru, jer je to po Islamu zabranjeno i onaj koji je to počinio je sve-samo ne pravi sljedbenik Islama. Dakle, ako ćeš koga osudjivati u tom činu-to treba biti pojedinac. Sada se opet vrati na onaj moj plastični prikaz i biće ti jasnije u kom smjeru ide tvoja logika, mada vjerujem da si ti to i na prvu skontao. Pa i nisu pravi vjernici, da prate svetu knjigu ne bi to učinil. Opet te pitam, do koga je sad to? Do pojedinaca koji učine takva zlodjela ili do vjere koja to strogo zabranjuje?
Samo sabura
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

storm wrote:
Ok ...oprosti :p ( mea culpa :oo )
ne pričam o zabrani.i ne treba ništa zabranjivati, dok je pristojno artikulirano i ima smisla...ali uvijek su to jednosmjerne rasprave...
dobro, ti si došla do svojih spoznaja i otkud bi ja sad tebi mogao prigovarati?
smatrati te ovakvom ili onakvom ( da ne ponavljam epitete, kojima se časte u ovakvim raspravama ) ?
Nitii te to čini lošom osobom.
Ne idem nikad na osobnu razinu u raspravi.
Govorim svoje mišljenje na temu i ne interesira me kakav je tko od sudionika. Svatko stoji iza onog što govori i vjeruje i do toga je došao određenim spoznajama. Vjerojatno 99% rasprava na svim forumima ikad nema smisla, ja u životu nisam vidjela da je netko promijenio mišljenje o nečemu na nekoj temi, MIŠLJENJE, a kamoli sustav vjerovanja. No, opet volimo raspravljati i izražavati svoja gledišta na stvari, i nema ništa u tome loše, dok god smo pristojni i obzirni.
somehow I manage
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Zabranjeno je svasta u islamu i naredjeno da se radi a ne radi se pa se osudite sami i odbacite se od islama kolektivno... .. a silovanje je cak i dozvoljeno u odredjenim situacijama :).. procitaj te ajete.. bez uleme.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Neka se javljaju samo pra i muslimani na temu

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

gospođa Brams wrote:
rethna wrote: Zasto ne?
Zato što ne vjerujem da je takva kazna, odnosno nagrada, srazmjerna grijehu, odnosno dobrom djelu.
Biti cemo kaznjeni/nagradjeni po onome sto smo cinili na ovome svijetu.
Mislio sam da je tvoj stav da ne vjerujes u Boga ili da je nepravedan glede kazne i nagrade,no stvar je u tome da se ti protivis Njegovome odredjenju
Last edited by rethna on 08 Dec 2015, 02:22, edited 1 time in total.
Question everything.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6707 times

Post by greeneyes »

Lebowski wrote:Zabranjeno je svasta u islamu i naredjeno da se radi a ne radi se pa se osudite sami i odbacite se od islama kolektivno... .. a silovanje je cak i dozvoljeno u odredjenim situacijama :).. procitaj te ajete.. bez uleme.
DakleM do ljudi je, ne do vjere. Hvala lijepa, to sve vrijeme želim reći. A hoćemo šefe :yessir
Samo sabura
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by gospođa Brams »

rethna wrote: Biti cemo kaznjeni/nagradjeni po onome sto smo cinili na ovome svijetu.
Mislio sam da je tvoj stav da ne vjerujes u Boga ili da je pravedan glede kazne i nagrade,no stvar je u tome da se ti protivis Njegovome odredjenju
Protivim se njegovom određenju? Zvuči zločesto :oo
Pojednostavljeno, htjela sam reći da takav koncept ne smatram pravednim.
somehow I manage
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Čarobni »

Lebowski wrote:Zabranjeno je svasta u islamu i naredjeno da se radi a ne radi se pa se osudite sami...
K'o da hutbu slušam. :oo
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Lebowski wrote:Neka se javljaju samo pra i muslimani na temu
Moš misliti :hihi ja ću se javiti gdje se meni bude javljalo ....u naslovu ne vidim precizirano označenu raspravu namijenjenu isključivo muslimanima...
Post Reply

Return to “Religija”