Shvaćam poantu priče ali navedene primjere smatram prilično trivijalnim u usporedbi s mojim primjerom gdje se radi o gašenju ljudskog života. Uz najbolju volju ne mogu prihvatiti kako nečije (ne)postojanje na ovom svijetu može biti isključivo u svrhu toga da bude "dobro" ili "loše" za nekog drugog. To je po meni degradacija ljudskog života.Čarobni wrote:Sjetih se jedne priče.gospođa Brams wrote: Možeš li pokušati objasniti na koji način bi recimo majka koja moli za ozdravljenje svog djeteta bila "dijete koje traži nož"?
Na planini je živio starac sa sinom, imali su dva konja. Jedne večeri sin je zaboravio svezati konje, koji su te noći pobjegli u šumu.
Zar to nije nesreća?
Prošlo je 7 dana, njihova dva konja su se vratila iz šume sa krdom divljih konja.
Zar to nije sreća?
Sin se prihvatio posla i počeo je krotiti divlje konje, međutim, pao je i slomio nogu.
Zar to nije nesreća?
Prošla su 3 dana, na vrata su pokucali vojnici koji su došli po momka kako bi ga mobilisali i poslali na ratište, međutim bezuspješno, jer je momak imao slomljenu nogu.
Zar to nije sreća?
Zna li čovjek šta je za njeg dobro, a šta loše ili opet iznova dokazuje da ne vidi metar ispred sebe?
Moze li religija biti opasna
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
- Status: Offline
Re: Moze li religija biti opasna
somehow I manage
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ne kontam ko tu koga vrijeđa Rthna i Brams jer ako cura kaže da joj je nešto šupački, neka religijska postavka
nema tu nikakvog mijesta za uvrijeđenost. To je njezin stav i način na koji vidi stvari.
nema tu nikakvog mijesta za uvrijeđenost. To je njezin stav i način na koji vidi stvari.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Čarobni
- Inventar foruma
- Been thanked: 13 times
Ima još priča.gospođa Brams wrote: Shvaćam poantu priče ali navedene primjere smatram prilično trivijalnim u usporedbi s mojim primjerom gdje se radi o gašenju ljudskog života. Uz najbolju volju ne mogu prihvatiti kako nečije (ne)postojanje na ovom svijetu može biti isključivo u svrhu toga da bude "dobro" ili "loše" za nekog drugog. To je po meni degradacija ljudskog života.
Postoji priča o dva blizanca u majčinoj utrobi gdje međusobno raspravljaju o tome postoji li život poslije rođenja, postoji li biće zvano "majka", postoji li život u kojem ćeš se hraniti na usta...
Ne postavka..citaj malo bolje.Nego se ona osvrnula na Boga(Tewbe Ja Rabbi) i tako ga nazvala.carobnjak N wrote:Ne kontam ko tu koga vrijeđa Rthna i Brams jer ako cura kaže da joj je nešto šupački, neka religijska postavka
Mene to vrijedja jer se radi o ljubavi prema Bogu isto kao sto bi me vrijedjalo da mi neko kaze za fameliju ili bliske prijatelje da su supci ili supacka grupa.Kontas sad?
Question everything.
- Mohr
- Inventar foruma
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
Kog, kakvog jednoumlja? O čemu pričaš? Što hoćeš reći, da je svaka ideja jednoumlje, šta li? Daj pojasni to malo, ak' nije problem, inače se mani tih bapskih šupljih frazetinastorm wrote:Našli se sljedbenici jednoumlja lamentirati o dogmi i promišljanju te drukčijem mišljenju .....fantastičnoMohr wrote:To je ta sveprisutna tautologija. Religiozna dogma je na njoj i utemeljena, ona je njen aksiom, njome se sve objašnjava. Dakle, to je tako zato što je tako, tj. zato što ja vjerujem da je tako. Čovjek ni ne može biti religiozan ukoliko upravo on nije ograničen i fokusiran na tu dogmu, koja ne trpi nikakva pitanja ni promišljanja, a ako to ponekad i dopusti, onda na svako pitanje odgovara jedared zanavijek datim odgovorima. Vjerovati je upravo suprotno od znati i/li pokuša(va)ti sazna(va)ti. Ja moram vjerovati doktoru ili majstoru pošto sam o tom nemam pojma, međutim će drugi doktor/majstor mrtav 'ladan osporiti i pobiti svog kolegu. Tako je nekad za sve bolesti glavni operativni zahvat bilo puštanje krvirethna wrote:
Problem je sto si ti ogranicena i fokusirana samo na ovaj svijet a kako i nebi kad u onaj i ne vjerujes.![]()
ps....
o da....puštanje krvi, odlično je modificirano i dovedeno gotovo do savršenstva u komunističkim sustavima

- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
Taj moj post je (iz nekog razloga) uzet sa druge teme, nije bio upućen nikome posebno, čak ni usmjeren na neki konkretan božanski entitet neke religije, nego je jednostavno moje mišljenje da je taj koncept nepravedan i za mene bi takav bog bio šupak, i zbog toga upravo mi taj koncept nikad nije bio blizak.carobnjak N wrote:Ne kontam ko tu koga vrijeđa Rthna i Brams jer ako cura kaže da joj je nešto šupački, neka religijska postavka
A sad, zašto se odmah govori o vrijeđanju, nije mi jasno, to je moje mišljenje, reci mi da se ne slažeš sa mnom i misliš da je to šupački od mene, ali mene optuživat za nekakvo vrijeđanje, a ja se stvarno svim silama trudim da raspravu nikad ne dovodim na osobnu razinu, mislim da je to, pa, uvredljivo

somehow I manage
- Mohr
- Inventar foruma
Nisam ja zapeo, to je jednostavno takorethna wrote:A sto si zapeo za dogmuMohr wrote:To je ta sveprisutna tautologija. Religiozna dogma je na njoj i utemeljena, ona je njen aksiom, njome se sve objašnjava. Dakle, to je tako zato što je tako, tj. zato što ja vjerujem da je tako. Čovjek ni ne može biti religiozan ukoliko upravo on nije ograničen i fokusiran na tu dogmu, koja ne trpi nikakva pitanja ni promišljanja, a ako to ponekad i dopusti, onda na svako pitanje odgovara jedared zanavijek datim odgovorima. Vjerovati je upravo suprotno od znati i/li pokuša(va)ti sazna(va)ti. Ja moram vjerovati doktoru ili majstoru pošto sam o tom nemam pojma, međutim će drugi doktor/majstor mrtav 'ladan osporiti i pobiti svog kolegu. Tako je nekad za sve bolesti glavni operativni zahvat bilo puštanje krvirethna wrote:
Problem je sto si ti ogranicena i fokusirana samo na ovaj svijet a kako i nebi kad u onaj i ne vjerujes.![]()
A primjer ti je i vise ngo banalan

Daj debanalizuj taj moj primjer

- carobnjak N
- Forum [Bot]
i meni tako izgleda to što pišeš , zato kažem da mi nije jasno ko šta i koga vrijeđa.gospođa Brams wrote:Taj moj post je (iz nekog razloga) uzet sa druge teme, nije bio upućen nikome posebno, čak ni usmjeren na neki konkretan božanski entitet neke religije, nego je jednostavno moje mišljenje da je taj koncept nepravedan i za mene bi takav bog bio šupak, i zbog toga upravo mi taj koncept nikad nije bio blizak.carobnjak N wrote:Ne kontam ko tu koga vrijeđa Rthna i Brams jer ako cura kaže da joj je nešto šupački, neka religijska postavka
A sad, zašto se odmah govori o vrijeđanju, nije mi jasno, to je moje mišljenje, reci mi da se ne slažeš sa mnom i misliš da je to šupački od mene, ali mene optuživat za nekakvo vrijeđanje, a ja se stvarno svim silama trudim da raspravu nikad ne dovodim na osobnu razinu, mislim da je to, pa, uvredljivo
spustanje na neke osobne prepirke , tema postane nezanimljiva svima osim tim što se svađaju
- Mohr
- Inventar foruma
Fra Drago Bojić: Religijske ideologije su najopasnije, pokrivaju se božanskim autoritetom
– Vjera koja ne dopušta pitanja je sterilna, zarobljavajuća, bez duha, u konačnici i opasna vjera. Religijske zajednice koje ne propituju svoja vjerovanja, koje ne dovode u pitanje svoje dogme, učenja, zakone i propise, također mogu postati opasne po čovjeka. U vjeri ne bi smjelo postojati ni jedno pitanje koje se ne smije postaviti, a trebalo bi postavljati baš ona najteža pitanja.
U vjeri nijedno pitanje nije »zauvijek« odgovoreno, na svako pitanje uvijek iznova treba odgovarati. Vjera ne živi od dogmi, učenja, paragrafa, formula, liturgija i rituala. Ona živi od pitanja i pokušaja da se na njih životno odgovori.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/F ... utoritetom
– Vjera koja ne dopušta pitanja je sterilna, zarobljavajuća, bez duha, u konačnici i opasna vjera. Religijske zajednice koje ne propituju svoja vjerovanja, koje ne dovode u pitanje svoje dogme, učenja, zakone i propise, također mogu postati opasne po čovjeka. U vjeri ne bi smjelo postojati ni jedno pitanje koje se ne smije postaviti, a trebalo bi postavljati baš ona najteža pitanja.
U vjeri nijedno pitanje nije »zauvijek« odgovoreno, na svako pitanje uvijek iznova treba odgovarati. Vjera ne živi od dogmi, učenja, paragrafa, formula, liturgija i rituala. Ona živi od pitanja i pokušaja da se na njih životno odgovori.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/F ... utoritetom
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
rethna wrote:A svako od nas bi se uvrijedio kada bi ga nazvali zivotinjomCalla wrote:Tebi odmah na pamet pada silovanje ,,interesantno
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti!
bez veze ,pa i macka i pas i majmun znaju misliti svojim glavicama cemu ljutnja !;)
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Calla
- Legenda foruma
rethna wrote:U raspravi o tvojim uvjerenjima ni ja niti bilo ko drugi kako sam vidio nije koristio ruzne rijeci.
Zahtjevam i ocekujem samo postovanje u pogledu ne vrijedjanja.Kontas?
Rethna priznaj Brams da se volis nakvacati da te zena uzme za ozbiljnog sugovornika !

- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Dečko,ajde oladi!Podrinjac wrote:Muslimanima je grijeh vjerovati u Gospe, a koga oni zovu Merjemom nemam pojma. Čisto sumnjam da ijedan musliman ide kod te Merjeme da se liječi.Biba wrote:A koga onda muslimani zovu Merjem...i ilahija ima njoj posvecena...a? ?.slusa Biba hodžu kako pjeva..Podrinjac wrote:Nakon posjete Gospi karcinom mu izlječen![]()
jjoojjj Bibo![]()
Znaš li ti Bibo da muslimani ne vjeruju u Gospu ? Znači oni su automatski pošteđeni tog lijeka protiv karcinoma.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Calla
- Legenda foruma
Pa to je vjezba uma i ono sto je um izvjezbao to najbolje i zna prenijeti na list papira ili izgovorom , bitno je iznijeti svoje dozivljaje sa tom masom informacija koje su preuzele vijuge kao svoje ,,to sto je unutra i tacno je za taj um X, 100%!Melek wrote:Vjerovanje vs Ubjedjenje:
Ja ako vjerujem da je nesto tako kako ja vjerujem da je, onda niposto ne mogu biti 100% siguran da je to tako, ja vjerujem ali ipak nagadjam.
Medjutim, ja ako sam ubijedjen da je nesto tako onda sam 100% uvjeren da je to stvarno tako. Da bih bio ubijedjen, onda moram da imam 100%-tne dokaze za to.
Uopsteno gledano, vjerovanje i jeste vjerovanje jer se vjeruje u nedokazano, jer da je dokazano bilo bi ubjedjenje, fakat, nema druge nego je tako. Svi smo ubjedjeni da je 1+1=2 jer je to i dokazano. Niko ne vjeruje da je 1+1=2, jer mozda to i nije tako, ali eto vjerujmo..
I sad si postavljam pitanje zasto je vjerovanje totalno preuzelo ulogu tog ubjedjenja? Zasto je odnos stvari ovakav: "Ja vjerujem, dakle ja sam ubjedjen da je to tako" ?!?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
čovjek i jeste životinja , jedina razlika je u svijesti o samom sebi.Calla wrote:rethna wrote:A svako od nas bi se uvrijedio kada bi ga nazvali zivotinjomCalla wrote:Tebi odmah na pamet pada silovanje ,,interesantno
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti!
bez veze ,pa i macka i pas i majmun znaju misliti svojim glavicama cemu ljutnja !;)
Eto mačku npr stavi pred ogledalo , nije svijesna svog lika i grebucka po ogledalu.
Ta svijesnost o sebi samom je u stvari ono što zovemo "duša".
Što si više svijesniji to si duhovniji.
Ljudi su većinom polusvijesni sa povremenim napadima bijesa u kojima "svašta kažu" , pa se kaže da mu se
pomračila svijest. To se može desiti kod svih prejakih emotivnih stanja.
Također se ponašaju mehanički, većinu dana su potpuno automatizovani i nesvjesni svojih pokreta.
Zatim su skoro uvijek u socijalnim odnosima u stanju reakcije na nešto, nekoga...skoro nikada se ne ponašaju
svijesno , nisu svijesno aktivni u tim odnosima.
Ima toga koliko hoćeš - psihologija masa jednaka je psihologiji stada itd.
Biti životinja ili hajvan (hajj-živo van-biće) nije ništa loše ali poenta je u tome da ne razvijaš potencijalni dar svijesti
- Vjetar
- Forum [Bot]
- Been thanked: 24 times
Staviš šimpanzu ispred ogledala onda i dobiješ čovjeka.carobnjak N wrote:čovjek i jeste životinja , jedina razlika je u svijesti o samom sebi.Calla wrote:rethna wrote:A svako od nas bi se uvrijedio kada bi ga nazvali zivotinjomCalla wrote:Tebi odmah na pamet pada silovanje ,,interesantno
Eto mačku npr stavi pred ogledalo , nije svijesna svog lika i grebucka po ogledalu.
Najveca razlika između covjeka i zivotinja je sviiet simbola koje je stvorio ccovjek...govor, pismo..ratove vodi zbog simbola...i covjek vazda uci i prenosi drugima znanje a zivotinja to ne moze..itd...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

- Mohr
- Inventar foruma
Svijest o samom sebi (a i o svemu ostalom) je ono što zovemo raz-um
Ostale životinje imaju um i itekako umuju.
Duša je, naprotiv, nerazumna tj. iracionalna. Ona nam nerijetko ište posve nerazumne stvari

Duša je, naprotiv, nerazumna tj. iracionalna. Ona nam nerijetko ište posve nerazumne stvari

- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4334 times
- Been thanked: 3264 times
Nije sigurno ni da nasa ljudska svijest doseze bas puno daleko..
Ni mi sigurno ne vidimo sume od silnog drveca..
Ni mi sigurno ne vidimo sume od silnog drveca..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Moguće da kod njih postoje neke pojave svijesti , jer je svijest usko vezana za proces učenja i razvoj intelekta.
Recimo švrake su skontale pa bacaju iz visine orahe na beton i onda ga pojedu.
Razvoj svijesti je vezan za patnju , dok god ne počneš patiti zbog svog ponašanja nećeš imati motiv
da ti se svijest razvija
Recimo švrake su skontale pa bacaju iz visine orahe na beton i onda ga pojedu.
Razvoj svijesti je vezan za patnju , dok god ne počneš patiti zbog svog ponašanja nećeš imati motiv
da ti se svijest razvija