Moze li religija biti opasna

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times
Status: Offline

Re: Moze li religija biti opasna

Post by Mohr »

storm wrote:Ne nabacuj se floskulama druže Mohr :rol
:pusa
:D. :obrve :pusa
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Mohr wrote:Svijest o samom sebi (a i o svemu ostalom) je ono što zovemo raz-um ;) Ostale životinje imaju um i itekako umuju.

Duša je, naprotiv, nerazumna tj. iracionalna. Ona nam nerijetko ište posve nerazumne stvari :pusa
Ne bih se složio jer je um sklon subjektivnom i egoističnom posmatranju svijeta, pa samim time nije objektivan
i ima pogrešne rezone, naročito ako se uključe emocije , koje stvaraju začarni krug misao-emocija.
Jedino je svijest u mogućnosti da se izdvoji iz toga i objektivno vidi prvo svoje i misli i emocije , a onda da
čisto vidi i svijet oko sebe . :)
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times

Post by Vjetar »

carobnjak N wrote:Moguće da kod njih postoje neke pojave svijesti , jer je svijest usko vezana za proces učenja i razvoj intelekta.
Recimo švrake su skontale pa bacaju iz visine orahe na beton i onda ga pojedu.
Razvoj svijesti je vezan za patnju , dok god ne počneš patiti zbog svog ponašanja nećeš imati motiv
da ti se svijest razvija
Onda ispade da su se samo ljudi patili kroz svo ovo vrijeme :)
Mislim da smo svijest dobili, ako ćemo već kroz prizmu vjere to posmatrati. Mislim i da mi ne možemo znati stupanj svijesti životinja, ako je posjeduju i u kojoj je mjeri tu. Ne možemo znati dok nam to one same ne kažu.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Oblak wrote:
carobnjak N wrote:Moguće da kod njih postoje neke pojave svijesti , jer je svijest usko vezana za proces učenja i razvoj intelekta.
Recimo švrake su skontale pa bacaju iz visine orahe na beton i onda ga pojedu.
Razvoj svijesti je vezan za patnju , dok god ne počneš patiti zbog svog ponašanja nećeš imati motiv
da ti se svijest razvija
Onda ispade da su se samo ljudi patili kroz svo ovo vrijeme :)
Mislim da smo svijest dobili, ako ćemo već kroz prizmu vjere to posmatrati. Mislim i da mi ne možemo znati stupanj svijesti životinja, ako je posjeduju i u kojoj je mjeri tu. Ne možemo znati dok nam to one same ne kažu.
Pa ne ispada da su samo ljudi patili, nego da su najviše patili.
Zbog svijesti je čovjek razvio inteligenciju pomoću koje je u vrhu hijerarhije hranidbenog lanca.
Fenomen patnje je zanimljiv jer je vezan za krajnosti. Čovjek koji je krajnje siromašan pati isto kao što
pati i čovjek koji je krajnje bogat , kriza egzistencije kod prvog i kriza duha kod drugog.
Kažu da je kriza duha još gora , pa se nerijetko slavni i bogati ubijaju cugom, drogom ili se bap samoubiju
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Patnja je neizbjezna jer je covjek nesavrsen i jedan drugoke stvara patnju..
Zivotinje imaju određenu inteligenciju ali ona ostaje ista....i nasljeđuje se..
I kod covjeka se nasljeđuje ali covjek uci...
Za razliku od zivotinja covjek npr. razmislja o smrti....svjestan je .....
Majmun nikad nece progovoriti jer nema sta reci a covjek je kreativan i stvaralac..
Medjutim, zloca ljudskog duha je gora od zivotijeske agresivnosti....zivotinja ima instinkte a covjek svijest kojom bira..leluja leluja između zicotinjskog i bozanskog....
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Oblak wrote: Onda ispade da su se samo ljudi patili kroz svo ovo vrijeme :)

Od koga, kada, gdje, kako... :roll

Ako ćemo kroz prizmu vjere posmatrati, mi smo onda već (o)davno sve dobili "crno na bijelo", štono se ka'e, te nam još samo preostaje da (do)čekamo Mehdija :o Ili ko već koga očekuje :D
Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vjetar »

Mohr wrote:

Ako ćemo kroz prizmu vjere posmatrati, mi smo onda već (o)davno sve dobili "crno na bijelo", štono se ka'e, te nam još samo preostaje da (do)čekamo Mehdija :o Ili ko već koga očekuje :D
Mi koji vjerujemo, dobili smo je od Allaha. Vi koji ne vjerujete, dobili ste je od električnih impulsa i smjese hemikalija koje kolaju kroz vas.
I da, dobili smo sve crno na bijelo, ali uvijek se nađe neka šuma koja zaklanja drveće. Koliko god nekome ko ne vjeruje bilo besmisleno vjerovanje, toliko je besmisleno nevjerovanje, onima koji vjeruju.
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce »

carobnjak N wrote: Pa ne ispada da su samo ljudi patili, nego da su najviše patili.
Zbog svijesti je čovjek razvio inteligenciju pomoću koje je u vrhu hijerarhije hranidbenog lanca.
Fenomen patnje je zanimljiv jer je vezan za krajnosti. Čovjek koji je krajnje siromašan pati isto kao što
pati i čovjek koji je krajnje bogat , kriza egzistencije kod prvog i kriza duha kod drugog.
Kažu da je kriza duha još gora , pa se nerijetko slavni i bogati ubijaju cugom, drogom ili se bap samoubiju
Obje krize imaju egzistencijalni vakum kao izvoriste. Racio je nerijetko u ostrom sukobu sa emocijama, pa i svijescu. To je najlakse shvatiti kroz fenomen ljubavi koja nerijetko podrazumijeva manju ili vecu patnju, i nerijetko sasvim izmice racionalnom uvidu. Znamo da je nemoguce racionalno zavoljeti covjeka. Ljubav je cudo ili je nema. Maslow je tvrdio da je samoostvarenje vrh ljudskih potreba sto razumijem kao dovodjenje duhovnog i materijalnog u ravnotezu, sto je ok. Ali do egzistencijalnog vakuma dovodi nedostatak ljubavi, ne patnja kao takva. Patnja je imanentna ljudskom bicu.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Oblak wrote:
Mohr wrote:

Mi koji vjerujemo, dobili smo je od Allaha. Vi koji ne vjerujete, dobili ste je od električnih impulsa i smjese hemikalija koje kolaju kroz vas.
I da, dobili smo sve crno na bijelo, ali uvijek se nađe neka šuma koja zaklanja drveće. Koliko god nekome ko ne vjeruje bilo besmisleno vjerovanje, toliko je besmisleno nevjerovanje, onima koji vjeruju.
Ova bi narodna mudrost imala da znači nešto naročito? No dobro, šta se nadalje zbiva, ta neka šuma unosi zbrku u ono "crno na bijelo", šta li :roll
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Ljudi su nesretni jer ne znaju sto je sreca.Sreca nije horizontala vec vertikala covjekovog poimanja. Ljudi ipak imaju danas puno vise materijalnog dobra a sve su nesretniji. Prije cemo vidjeti osmijeh na lixu polusitog djeteta negoli bogatasa...u Hrvatskoj davno pisalo da smo nacija koja se zaboravila smijati...
Vise ljudi u svijetu pocini sicid nego sto pogine u saobracaju.
Ljudi su zaboravili sto ke sreca...I u ponoc sunce sja...e to i ne moze svako tako razmisljati..tu je bit...
...al odosmo mi od teme...ha ja...
Last edited by Biba on 08 Dec 2015, 22:24, edited 1 time in total.
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Vjetar »

Mohr wrote:
Oblak wrote:
Mohr wrote:

Ova bi narodna mudrost imala da znači nešto naročito? No dobro, šta se nadalje zbiva, ta neka šuma unosi zbrku u ono "crno na bijelo", šta li :roll
A šta se ne zbiva, Mohr?
Pametovati se na ovoj temi može do besvijesti. Prepuštam ti tvoje polje. Ja diskusije između vjernika i nevjernika smatram besmislenim i iz tog razloga u njih ne ulazim. Ti svoje smatraš ispravnim, drugi smatraju svoje i ne vidim da se iko i sa jedne ili druge strane poklolebao u svom mišljenju zahvaljujući ovakvim "diskusijama".
Zato, :mah
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Nije stvar kolebanja u mišljenju/promišljanju (to bi dapače bilo poželjno), nego u trućanju :oo podupiranju (svoga) mišljenja poslovicama, doskočicama, mitovima itd. :hihi

Allahimanet :ruke :ok
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Calla wrote:
rethna wrote:
Calla wrote:Tebi odmah na pamet pada silovanje ,,interesantno
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti! :123
A svako od nas bi se uvrijedio kada bi ga nazvali zivotinjom :oo

bez veze ,pa i macka i pas i majmun znaju misliti svojim glavicama cemu ljutnja !;)
Ja tebi o nagonima i ljudskoj samokontroli a ti meni opet o cukama i macama :grana hajd nejse
Calla wrote:
rethna wrote:U raspravi o tvojim uvjerenjima ni ja niti bilo ko drugi kako sam vidio nije koristio ruzne rijeci.
Zahtjevam i ocekujem samo postovanje u pogledu ne vrijedjanja.Kontas?

Rethna priznaj Brams da se volis nakvacati da te zena uzme za ozbiljnog sugovornika ! :plavi :p

Makar ti omalovazavanje i podrugivanje ide ako nista drugo :mah
Question everything.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Neko ima pojačane nagone neko slabije. Neko ih kontroliše a neko ne uspije. Neki od svih tih su vjernici a neki ne.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Lebowski wrote:Neko ima pojačane nagone neko slabije. Neko ih kontroliše a neko ne uspije. Neki od svih tih su vjernici a neki ne.
Ili se "pojacani nagoni" koriste kao argument u svrhu odbrane onih koji se ne zele kontrolisati?
Question everything.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times

Post by KOMESAR »

Vjera je u svojoj biti zadaća,obaveza i odgovornost.Ona nije raskalašenost i opuštenost niti bježanje od odgovornosti,pa prema tome ne može biti opasna.Vjera je rad i samo rad:
"Reci: Radite pa će Allah vidjeti vaš rad..." (Et Tevbe,105)

p.s.
Vjera je, u stvari,stalna budnost,puna opreznosti,samokontrola i obračun sa samim sobom u svakom poslu,pri svakoj riječi i misli što očito nisu svojstva onih koji čine nered:
"Ko ubije nekoga nepravedno ili s ciljem da posije smutnju na zemlji jednako je kao da je pobio čitavo čovječanstvo,a ko spasi život jednog čovjeka kao da je sve ljude oživio..." (El-Maide,32)
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Prvi put u životo jednom islanskom verniku mogu postaviti pitanje:

@Oblak ko su nevernici po tebi i tvojin uverenjima? Da li su to i oni koji iskreno veruju u Boga? Da li su samo vernici oni koji veruju u Alaha? Ako je tvoj odgovor da pokušaj mi u kratkim crtama objasniti zašto si ti vernik a neki pobožni hrišćanin nevernik.
Ja lično nisam vernik ali smatram da istinska vera propagira ljubav toleranciju nir, a radikalne vere mi se gade.
Lepo je Bora pevao:
Seti se krstaških ratova
seti se preklanih vratova...
Nećemo li opet, mislim na ceo svet, u neke nove krstaške ili polumesečeve ratove.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Oblak wrote: Pametovati se na ovoj temi može do besvijesti. Prepuštam ti tvoje polje. Ja diskusije između vjernika i nevjernika smatram besmislenim i iz tog razloga u njih ne ulazim. Ti svoje smatraš ispravnim, drugi smatraju svoje i ne vidim da se iko i sa jedne ili druge strane poklolebao u svom mišljenju zahvaljujući ovakvim "diskusijama".
Zato, :mah
U Kur'anu,Allah dž.š. poslaniku Muhamedu s.a.v.s. kaže:
"Nemaš ovlaštenja da ih silom na pravi put povedeš." (Kaf,45)
""Opominji jer ti si samo opominjač...Ti nemaš vlasti nad njima." (EL-Gašije,21)
"Pravovjerni su samo braća." (El-Hudžurat,10)

Takođe,zabranjuje viku ,laktašenje,niskost i povođenje za zalutalim (zavedenim) pa kaže:
"Većina ljudi ne zna." (Jusuf,21)
"Mnogi to ne shvataju." (El-Ankabut,63)
"Mnogi ljudi ne vjeruju." (Gafir,59)
"Oni slijede samo zablude i samo se na laži održavaju." (En-En'am,116)
"Oni su kao životinje,a možda su i još više od njih zalutali." (El-Furkan,44)
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

Post by Lavlje_srce »

Ili - U vjeri nema prisile, pravi put se jasno razlikuje od zablude.

Pa ko voli neka izvoli, a ko nece neka radi sta hoce. Tacka.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Lavlje_srce wrote:Ili - U vjeri nema prisile, pravi put se jasno razlikuje od zablude.

Pa ko voli neka izvoli, a ko nece neka radi sta hoce. Tacka.
"Onima koji budu vjerovali i dobra djela činili - dženetske bašće će prebivalište biti." (AL-Kahf,109)
Post Reply

Return to “Religija”