Reformacija islama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times
Status: Offline

Re: Reformacija islama

Post by Mutevelija »

Krokodil Behko wrote:
Mutevelija wrote:Šta bi reformirali.
Kur'an
Sunnet.?
Nemoguće.
E jedino sad treba dozoliti muslimanim da imaju sloboda mišljenja u razilaženjima, ne biti hiradžija haridžija.

Možda ne reformisati ali prečistiti od predislamskih običaja, to bi bila prava stvar.
Predlažem da se ukinu nadri-šerijatski zakoni, jer što je više šerijata, manje je islama.
To ionako nije izmislio bog, pa da mora biti. De pokaži u kuranu, da je bog rekao toliko i toliko puta mlatnuti ga bičem, zbog tog i tog.
U konačnici dobivamo sramotne odluke, poput presude za onog hodžu u KSA. Lik silovao, pa na smrt premlatio rođenu kćerku i puste ga uz novčanu naknadu. Pa jbt, ako je to božiji zakon, ja bih radije u bezbožnike.

Mogu ti pokazati u Kur'anu da piše mlaćenje bičem bit ćeš iznenađen, e sad čak je bila i kazna za alkoholičare udaranje papučama, ali u predajama piše da su to bili blaži udarci za alkoholičare.
Govori se o jednom čovjeku koji je i nakon smrti Muhameda a.s ostao alkoholičar ali je sve bio kažnjavan, sam Poslanik je rekao tad prođte se tog čovjeka, on je kasnije /taj čovjek pošto je bio pijanica odrekao se alkohola da bih mogao biti u prvom redu sa hafizima i učenim ljudima kad su ratovali (nakon smrti Muhameda a.s)
E za bičevanje, ima jedna neduomica po Šerijatu kazna za varanje to jest blud je kamenovanje /piše u hadisima, dok je u Kur'anu bičevanje.
"Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima. #
One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udaraca biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi, #
osim onih koji se poslije toga pokaju i poprave, jer i Allah prašta i samilostan je! #
A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da zaista govore istinu, #
a peti put da ih pogodi Allahovo prokletstvo ako lažu! #
A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista, laže, #
a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu! #
A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i da Allah ne prima pokajanje i da mudar nije… – #
Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru.* Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika. #
Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: “Ovo je očita potvora!” #
Zašto nisu četvoricu svjedoka doveli? A pošto svjedoke nisu doveli, oni su onda kod Allaha lažljivci. #
A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i na ovome i na onome svijetu, već bi vas stigla teška kazna zbog onoga u što ste se upustili #
kad ste to jezicima svojim prepričavati stali i kad ste na sva usta govorili ono o čemu niste ništa znali, a vi ste to sitnicom smatrali, ali je ono Allahu krupno. #
Zašto niste, čim ste to čuli, rekli: “Ne dolikuje nam da o tome govorimo, hvaljen neka si Ti! To je velika potvora!” #
Allah vam naređuje da više nikad tako nešto ne ponovite, ako ste vjernici, #
i Allah vam propise objašnjava; a Allah sve zna i mudar je. #" Sura Nur - Svjetlost
Ovdje se i spominje to zaklinjanje 4 i svjedoci puta sve u detalje objašnjeno.

Npr kazna za neoženjen je bičevanje dok ako si u braku je kamenovanje, mada se neki razilaze po tome, kažu da je zakon kamenovanja /Musaov /Mojsin dokinut Kur'anom tj bičevanjem.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9530 times
Been thanked: 11268 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Mutevelija wrote:
Krokodil Behko wrote:
Mutevelija wrote:Šta bi reformirali.
Kur'an
Sunnet.?
Nemoguće.
E jedino sad treba dozoliti muslimanim da imaju sloboda mišljenja u razilaženjima, ne biti hiradžija haridžija.

Možda ne reformisati ali prečistiti od predislamskih običaja, to bi bila prava stvar.
Predlažem da se ukinu nadri-šerijatski zakoni, jer što je više šerijata, manje je islama.
To ionako nije izmislio bog, pa da mora biti. De pokaži u kuranu, da je bog rekao toliko i toliko puta mlatnuti ga bičem, zbog tog i tog.
U konačnici dobivamo sramotne odluke, poput presude za onog hodžu u KSA. Lik silovao, pa na smrt premlatio rođenu kćerku i puste ga uz novčanu naknadu. Pa jbt, ako je to božiji zakon, ja bih radije u bezbožnike.

Mogu ti pokazati u Kur'anu da piše mlaćenje bičem bit ćeš iznenađen, e sad čak je bila i kazna za alkoholičare udaranje papučama, ali u predajama piše da su to bili blaži udarci za alkoholičare.
Govori se o jednom čovjeku koji je i nakon smrti Muhameda a.s ostao alkoholičar ali je sve bio kažnjavan, sam Poslanik je rekao tad prođte se tog čovjeka, on je kasnije /taj čovjek pošto je bio pijanica odrekao se alkohola da bih mogao biti u prvom redu sa hafizima i učenim ljudima kad su ratovali (nakon smrti Muhameda a.s)
E za bičevanje, ima jedna neduomica po Šerijatu kazna za varanje to jest blud je kamenovanje /piše u hadisima, dok je u Kur'anu bičevanje.
"Bludnik se ne treba ženiti osim bludnicom ili mnogoboškinjom, a bludnica ne treba biti poželjna osim bludniku ili mnogobošcu, to je zabranjeno vjernicima. #
One koji okrive poštene žene, a ne dokažu to s četiri svjedoka, sa osamdeset udaraca biča izbičujte i nikada više svjedočenje njihovo ne primajte; to su nečasni ljudi, #
osim onih koji se poslije toga pokaju i poprave, jer i Allah prašta i samilostan je! #
A oni koji okrive svoje žene, a ne budu imali drugih svjedoka, nego su samo oni svjedoci, potvrdiće svoje svjedočenje zakletvom Allahom, i to četiri puta da zaista govore istinu, #
a peti put da ih pogodi Allahovo prokletstvo ako lažu! #
A ona će kazne biti pošteđena, ako se četiri puta Allahom zakune da on, doista, laže, #
a peti put da je stigne Allahova srdžba, ako on govori istinu! #
A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i da Allah ne prima pokajanje i da mudar nije… – #
Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru.* Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih biće kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja velika. #
Zašto, čim ste to čuli, nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: “Ovo je očita potvora!” #
Zašto nisu četvoricu svjedoka doveli? A pošto svjedoke nisu doveli, oni su onda kod Allaha lažljivci. #
A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove i na ovome i na onome svijetu, već bi vas stigla teška kazna zbog onoga u što ste se upustili #
kad ste to jezicima svojim prepričavati stali i kad ste na sva usta govorili ono o čemu niste ništa znali, a vi ste to sitnicom smatrali, ali je ono Allahu krupno. #
Zašto niste, čim ste to čuli, rekli: “Ne dolikuje nam da o tome govorimo, hvaljen neka si Ti! To je velika potvora!” #
Allah vam naređuje da više nikad tako nešto ne ponovite, ako ste vjernici, #
i Allah vam propise objašnjava; a Allah sve zna i mudar je. #" Sura Nur - Svjetlost
Ovdje se i spominje to zaklinjanje 4 i svjedoci puta sve u detalje objašnjeno.

Npr kazna za neoženjen je bičevanje dok ako si u braku je kamenovanje, mada se neki razilaze po tome, kažu da je zakon kamenovanja /Musaov /Mojsin dokinut Kur'anom tj bičevanjem.

Da se dokaže nevjerstvo sa 4 svjedoka? Pa idi bolan, toliko neoprezni švaleri ne postoje :D.

Kakve veze imaju ove odredbe sa šerijatom koji se primjenjuje kojekuda?
Pogotovo, kakve veze ima ovo sa načinom mog života?
Meni je ovo isto kao kad čitam rubriku, o egzotičnim zanimljivostima i zbilja ne bi bilo loše promijeniti tu i tamo ponešto.

I šta kažu, koja je kazna za ženu koja izađe na ulicu bez muške pratnje?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ko ti je rekao da je muška pratnja, puno si zaslijepljen "dominacijom muškaraca nad ženama u Islamu", mahrem se zove i to je osoba koja je rodbine.
Ne mora biti muško, za kaznu nisam siguran.
E Behko ovo ti je Šerijat što piše u Kur'anu tj odredbe od Allaha.
Ako si musliman ovo ima veze sa tvojim životom jer samim činom prihvatanja Islama ti sebe podređuješ Allahu i njegovim Zakonima.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Salahudine , ima li razlike izmešu reformacije i bid'ata /novotarije?
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Calla je napisao/la:
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti! :123

@lavlje
Seks u Islamu nije zabranjen, samo je brak jasno i eksplicitno preporucen. A to je daleko od 'zabrane' seksa.

Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

(Al-Baqara.223)

Tu nema govora o zabrani seksa, samo je seks stavljen u odredjeni preporuceni kontekst.

@Calla
ovo sam nam prebacila ovdje na temu o reformaciji islama,
da se blagovremeno seksualna sloboda vise ne stavlja u odredeni preporuceni kontekst seks je najcistiji samo u ,,BRAK-u"
A sta cemo sa ostalima koji se zele seksati a nisu u braku,,!!Ako je pozeljno u svim monoteistickim naukama
samo ovako ,,uci u brak ,,Nevina"
Last edited by Calla on 08 Dec 2015, 19:41, edited 1 time in total.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Maroko je 2004. godine zakonom o porodici reformisao položaj žena, zbog čega se kralj Mohamed VI smatra pionirom davanja ženskih prava u muslimanskom svetu.
Skoro pet godina od usvajanja zakona o porodici, poznatog pod nazivom Mudavana, položaj žena je reformisan uprkos protivljenju islamista, pa je formiran specijalan sud koji radi na poboljšanju položaja žena.
Kako je za agenciji DPA izjavila sociolog Kadija Amiti, u tom konzervativnom i tradicionalnom društvu veoma je teško izboriti se za prava žena.

Imati nevenčano dete se ovde smatra velikom sramotom, tako da devojke koje mladići ostave, devojke koje bivaju silovane od napasnika ili poslodavaca, završavaju kao prostitutke, napuštene od svih, a njihova deca završavaju kao socijalni problemi.
Prema novoj Mudavani, sudija može da omogući ženi da traži test DNK koji će joj pomoći u zahtevu da otac prizna njeno dete i da ga izdržava.
Ženama je, po novom zakonu, dozvoljeno da pokreću razvod braka, a muškracima je zabranjeno da se "razvode" tako što nevoljenu suprugu jednostavno izbace na ulicu.
S druge strane, pak, postoje i žene okrenute isključivo islamskim vrednostima poput članica grupe Al-Adl val Ihsane (Pravda i duhovnost) koje, sedeći na madracima u podrumima, raspravljaju o mogućnostima razvoja svoje duhovnosti.

Izvor Tanjug 2008
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Calla wrote:Calla je napisao/la:
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti! :123

@lavlje
Seks u Islamu nije zabranjen, samo je brak jasno i eksplicitno preporucen. A to je daleko od 'zabrane' seksa.

Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

(Al-Baqara.223)

Tu nema govora o zabrani seksa, samo je seks stavljen u odredjeni preporuceni kontekst.

@Calla
ovo sam nam prebacila ovdje na temu o reformaciji islama,
da se blagovremeno seksualna sloboda vise ne stavlja u odredeni preporuceni kontekst seks je najcistiji samo u ,,BRAK-u"
A sta cemo sa ostalima koji se zele seksati a nisu u braku,,!!Ako je pozeljno u svim monoteistickim naukama
samo ovako ,,uci u brak ,,Nevina"
Žena u Islamu ne mora biti nevina da bi ušla u brak da se razumijemo, ali mora imati brak prije toga da se ne bi smatrala "bludnicom".
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 20 times

Post by Mohr »

Mutevelija wrote:Žena u Islamu ne mora biti nevina da bi ušla u brak da se razumijemo, ali mora imati brak prije toga da se ne bi smatrala "bludnicom".
Što će reći da se jednom takvom socijalnom kategorijom, društvenim institutom (interesne zajednice) braka rješava problem tj. on je ugrađen u vjerski propis ;)

Btw, mora li muškarac nevin stupiti u brak :roll
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Mohr wrote:
Mutevelija wrote:Žena u Islamu ne mora biti nevina da bi ušla u brak da se razumijemo, ali mora imati brak prije toga da se ne bi smatrala "bludnicom".
Što će reći da se jednom takvom socijalnom kategorijom, društvenim institutom (interesne zajednice) braka rješava problem tj. on je ugrađen u vjerski propis ;)

Ne mora, pa svi zaboravljaju da je Muhameda a.s prva žena bila udovica.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Mutevelija wrote:
Mohr wrote:

Nisi me razumio: Da li muškarac (koji ranije nije bio u braku) mora stupiti u brak nevin?
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Mohr wrote:
Mutevelija wrote:
Mohr wrote:

Nisi me razumio: Da li muškarac (koji ranije nije bio u braku) mora stupiti u brak nevin?
Trebao bi iz ovoga:
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

A kako se zna ko je bludnik :obrve

Kakogod, imamo dakle bludnike i bludnice kojima je dozvoljeno da se između se (o)žene i da onda budu ko sav normalan svijet :D

Čemu ta isključivost, zar nije dužnost vjernika da pozivaju u vjeru, da dozivaju, spašavaju pozivaju i izvode na pravi put, a ne da grešnike tako (trajno) žigošu :roll
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

@Mutavelija,

dobro eto dao si upravo taj odgovor koji ogranicava !!O tome pricam i ja da se ta ogranicenja moraju pomjerati
,,iz ovog primjera dat cu trenutnu situaciju iz Njemacke u koju ulaze izbjeglice sto znaci svakim danom sve vise muslimana pristize u zemlju koja se sudara sa nacelima muslimanskog kurana e sada upravo Njemci imaju strah da se muslimani nece moci sloziti sa pravima zena koje Njemacka zena posjeduje , sa golotinjom u saunama ili na otvorenim bazenima ,u otvorenim gey vezama koji se otvoreno na ulicama ljube grle i pokazuju bliskost!!
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Mohr wrote:A kako se zna ko je bludnik :obrve

Kakogod, imamo dakle bludnike i bludnice kojima je dozvoljeno da se između se (o)žene i da onda budu ko sav normalan svijet :D

Čemu ta isključivost, zar nije dužnost vjernika da pozivaju u vjeru, da dozivaju, spašavaju pozivaju i izvode na pravi put, a ne da grešnike tako (trajno) žigošu :roll
To se Bog obraća, gledaj to kao na zaslugu, onaj vjernik zaslužuje vjernicu a nevjernik nevjernicu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Calla wrote:@Mutavelija,

dobro eto dao si upravo taj odgovor koji ogranicava
,,iz ovog primjera dat cu trenutnu situaciju iz Njemacke u koju ulaze izbjeglice sto znaci svakim danom sve vise m !!O tome pricam i ja da se ta ogranicenja moraju pomjeratiuslimana pristize u zemlju koja se sudara sa nacelima muslimanskog kurana e sada upravo Njemci imaju strah da se muslimani nece moci sloziti sa pravima zena koje Njemacka zena posjeduje , sa golotinjom u saunama ili na otvorenim bazenima ,u otvorenim gey vezama koji se otvoreno na ulicama ljube grle i pokazuju bliskost!!

Znam na šta misliš "odvajanje žena od muškaraca", marama , itd.
Ali to kad učiniš to nije reforma to više nije Islam jer se zanemaruju dva izvora Kur'an i Sunnet- što je Poslanik radio i preporučio da se radi.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Ma moze se to prepravljati pa spominjati po ovom i ovom ajetu iz ove i ove knjige zasto ne bi moglo
pa ne zive ni arapi vise samo u pustinjama i oni su promjenili nacin zivota ovdje navedoh samo arapske muslimane da ne bi bilo zabune nisu samo arapi muslimani,,postedite me ! :)
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla »

Mutevelija wrote:

,,iz ovog primjera dat cu trenutnu situaciju iz Njemacke u koju ulaze izbjeglice sto znaci svakim danom sve vise m !!O tome pricam i ja da se ta ogranicenja moraju pomjeratiuslimana pristize u zemlju koja se sudara sa nacelima muslimanskog kurana e sada upravo Njemci imaju strah da se muslimani nece moci sloziti sa pravima zena koje Njemacka zena posjeduje , sa golotinjom u saunama ili na otvorenim bazenima ,u otvorenim gey vezama koji se otvoreno na ulicama ljube grle i pokazuju bliskost!!

Ali to kad učiniš to nije reforma to više nije Islam jer se zanemaruju dva izvora Kur'an i Sunnet- što je Poslanik radio i preporučio da se radi.
sta si mi ovo gore pomjerio u quotanju?? :oo :D.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Pa dobro malo prepričao. Jesm ga ograničio. :valja
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Calla wrote:
Mutevelija wrote:

sta si mi ovo gore pomjerio u quotanju?? :oo :D.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Calla wrote:Ma moze se to prepravljati pa spominjati po ovom i ovom ajetu iz ove i ove knjige zasto ne bi moglo
pa ne zive ni arapi vise samo u pustinjama i oni su promjenili nacin zivota ovdje navedoh samo arapske muslimane da ne bi bilo zabune nisu samo arapi muslimani,,postedite me ! :)
Činiš grešku, ogromnu.

Islam ne zavisi od prakse arapa ili bilo čije prakse, zasniva se na Kur'anu.
Post Reply

Return to “Religija”