Sirija

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Sirija

Post by storm »

Rusi danas tukli projektilima iz mediterana sa podmornice.....cilj Raqa.

ali ovo....

Image
Sirijski pobunjenici poredali borce IS-a za masovno smaknuće, iznenadili svijet u zadnjoj sekundi
Piše: T.T.

Screenshot: YouTube

NA INTERNETU je objavljen video koji prikazuje grupu sirijskih pobunjenika kako redaju borce Islamske države u pripremi za masovnu egzekuciju, samo da bi ih u zadnjoj sekundi pomilovali i poslali u zatvor.

Islamisti stari između 15 i 27 godina na početku filma sjede u tamnim sobama u već prepoznatljivim narančastim padobranskim odijelima i "priznaju" svoje zločine na način uobičajen za propagandne uratke IS-a.

Zatočenici su potom izvedeni van i poredani za strijeljanje samo da bi njihovi "krvnici" uklonili svoje oružje i skinuli maske, dok na ekranu piše poruka "muslimani nisu kriminalci".

[ytube][/ytube]

Independent piše da se tvrdnje u filmu ne mogu neovisno potvrditi, niti je poznato što se kasnije dogodilo sa zarobljenicima, iako su autori dali do znanja da se s njima postupa korektno i prema težini pojedinih zločina.

Fronta Levanta

Borci iz videa pripadaju Fronti Levanta, poznatoj i kao Jabhat al-Shamiyya, a predani su stvaranju sirijske države prema šerijatskim zakonima. Grupa okuplja ljude različitih profila, uključujući oko 2,500 boraca koji se smatraju "umjerenima" u očima međunarodne zajednice. Ipak, njen vođa je pripadnik pokreta Ahrar al-Shama s kojim američki diplomati ne smiju surađivati.

Fronta Levanta je upoznata s vrijednošću i potencijalom propagande za svoje svrhe, a uživa i ugled jer je omogućila slobodu britanskoj majci Shukee Begum čiji je život bio ugrožen nakon što je ranije ove godine pobjegla od IS-a.

Iako je SAD odbacio Ahrar al-Sham, njegovi predstavnici razgovaraju sa Saudijskom Arabijom u nastojanju da ujedine pobunjeničke frakcije u zajedničkoj borbi protiv sirijskog predsjednika Asada i Islamske države.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Ama ne znam gdje sam citala da je puno mrtvih civila na ulicama tj. da ih ne sahranjuju i da zarazna bolest hara...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Biba wrote:Ama ne znam gdje sam citala da je puno mrtvih civila na ulicama tj. da ih ne sahranjuju i da zarazna bolest hara...
a navodno na teritoriju pod kontrolom IS .... svakakvih zaraznih bolesti.....navodno

opet stižu sasvim oprečne informacije, da nikad brojniju vojsku nisu imali nego upravo sad :misli

ništa mi ne znamo, to je jedino sigurno
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR »

storm wrote:
Biba wrote:Ama ne znam gdje sam citala da je puno mrtvih civila na ulicama tj. da ih ne sahranjuju i da zarazna bolest hara...
a navodno na teritoriju pod kontrolom IS .... svakakvih zaraznih bolesti.....navodno

opet stižu sasvim oprečne informacije, da nikad brojniju vojsku nisu imali nego upravo sad :misli

Sve mi znamo samo nas se ne tiče.Tek kad se na zlo uzvrati zlom reagujemo.Na žalost, još će, na sve strane,teči ljudska krv.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

KOMESAR wrote:
storm wrote:

Sve mi znamo samo nas se ne tiče.Tek kad se na zlo uzvrati zlom reagujemo.Na žalost, još će, na sve strane,teči ljudska krv.
Ja nisam zabio glavu u pijesak i digao je tek, kad bi moglo meni zaprašiti oko guzice :jok
Dobro, tko se potrudi i ostane normalan, sve mu se kaže samo....ali što možemo?
Šanse su nam kao zrnu praha u oluji....
nažalost da, krv... ne znam kad će im biti dosta?
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9662 times
Been thanked: 11404 times

Post by Krokodil Behko »

Plašim se da je u cijeloj Siriji takva situacija.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Iran je zbog velikih gubitaka počeo povlačiti svoje vojne snage iz Sirije!

Amerikanci tvrde da se elitni odredi iranske Revolucionarne garde već povlače prema matičnoj zemlji, a razlog leži u činjenici da su Iranci pretrpjeli velike gubitke u borbi za preuzimanje provincije Idlib. Navodno su Iranci u borbama izgubili vrlo važna vojna lica.

Odlazak Iranaca iz Sirije zasigurno je iznenađujući slijed događaja koji je šokirao Putina, a još više Asada. Kada su Rusi i Sirijci dogovorili s Irancima zajedničko djelovanje protiv svih Asadovih neprijatelja, činilo se da bi to moglo dovesti do velikog preokreta na Bliskom istoku. Ali sada izgleda da od svega toga nema ništa. Rusi su ostali bez važnog saveznika, a teritorij koji nije pod kontrolom sirijskog režima i dalje je ogroman...
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3901 times
Been thanked: 2938 times

Post by Pasaga »

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Zemlje Evrope i Turske zatvorile su svoje nebo za avione ruske vojne avijacije koji izvode napade na objekte ISIL-a u Siriji, zbog čega su ruski piloti prinuđeni da koriste zaobilazni put.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Iako je ISIL u medijima obično predstavljen kao hrpa krvožednih terorista koji samo traže krv i pokolj, surova i neprijatna realnost je da njihovi vojni potezi često imaju daleko više logike i strateškog smisla nego oni koje izvode njihovi protivnici. Dok je sirijska arapska vojska u ovom trenutku uključena u krvave borbe da bi oslobodila nekoliko nebitnih sela u guvernatima Aleppo, Latakija i Idlib, čije osvajanje neće bitnije promijeniti stratešku sliku Sirije, ISIL napreduje prema libanonskoj granici i blizu je da presiječe ključnu cestovnu vezu koja spaja Damask i Homs.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

KOMESAR wrote:Zemlje Evrope i Turske zatvorile su svoje nebo za avione ruske vojne avijacije koji izvode napade na objekte ISIL-a u Siriji, zbog čega su ruski piloti prinuđeni da koriste zaobilazni put.
Piši Amerika im naredila...Evropa nema nezavisnu spoljnu politiku.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

UBIJENA RUQIA HASSAN

ISIS POGUBIO HRABRU NOVINARKU Posljednje riječi su joj bile: 'Dolaze po mene, ali to je OK. Bolje ostati bez glave, nego izgubiti dostojanstvo'

Image
Facebook
Autor: Portal Jutarnji.hr

U jednoj od svojih posljednjih objava rugala se ISIS-u jer je zabranio bežični internet u Raqqi

Sirijski mediji izvještavaju kako je tzv. Islamska država pogubila prvu žensku novinarku zbog izvještavanja s njihovog teritorija.

Pogubljenje Ruqiae Hassan peto je ubojstvo novinara koji su izvještavali o ISIS-u od listopada prošle godine, stoji u izvještaju Syria Directa, sirijskog udrženja novinara.

Ruqia Hassan, koja je na društvenim mrežama pisala pod pseudonimom Nisan Ibrahim, bila je i aktivistkinja za Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), grupu koja je otkrivala kršenje ljudskih prava u Siriji.

Abu Mohammed, osnivač RBSS-a, u subotu je na Twitteru objavio posljednje riječi Ruqiae Hassan: 'Nalazim se u Raqqi i primila sam prijetnje smrću, a kada me ISIS uhiti i ubije to će biti ok jer će mi odsjeći glavu. Barem ću zadržati dostojanstvo a i to je bolje nego živjeti s ISIS-om'.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

[ytube][/ytube]
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Lebowski wrote:[ytube][/ytube]
Pod blokadom Assadovih snaga :puca
doista nitko ne brine o narodu Sirije....samo moć :bua
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

storm wrote:
Lebowski wrote:[ytube][/ytube]
Pod blokadom Assadovih snaga :puca
doista nitko ne brine o narodu Sirije....samo moć :bua
A kada je neko brinuo o narodu? Da se brinulo o narodu ne bi bar na Nagasaki bacili atomsku bombu
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Jutros su ruski avioni izveli napad na Ističnu Gutu u Damasku ubivši 12 civila, dok je 65 osoba ranjeno.

Prema navodima Civilne zaštite , ruski avioni su izveli napad na tržnicu, školu i centralni trg.

Među žrtvama napada, u kojima je pričinjena velika materijalna šteta, ima i žena i djece.
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

KOMESAR wrote:Jutros su ruski avioni izveli napad na Ističnu Gutu u Damasku ubivši 12 civila, dok je 65 osoba ranjeno.

Prema navodima Civilne zaštite , ruski avioni su izveli napad na tržnicu, školu i centralni trg.

Među žrtvama napada, u kojima je pričinjena velika materijalna šteta, ima i žena i djece.
Rusi su govna...no reci mi koliko je , nee civila, no bevaa pobijeno u Hirošimi i Nagasakiju? Aj Hirošima al zašto Nagasaki...jebali vas Ameri...
Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole »

Nisam sposoban ..popio sam. Al ne dam Amerima kkohi su ubili bebe...pa za njoh živimo...šta se lažemo gospodp
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR »

Dvadeset i tri osobe su umrle od gladi u opkoljenom sirijskom gradu Madaya od 1. decembra

HITNA HUMANITARNA POMOĆ potrebna za oko 40.000 ljudi - od kojih su polovina djeca onemogućena je od strane Asadovog režima .

Od 23 osobe koje su umrle od gladi, šestero nije starije od godine, a petoro je iznad 60 godina.

Još 13 ljudi koji su pokušali pobjeći u potrazi za hranom poginuli su kada su nagazili na mine koje su postavile režimske snage ili od snajperista.

Ljekari su bili prisiljeni da hrane djecu medicinskim sirupima kao jedinim dostupnim sredstvom šećera i energije

Nema izlaza unutra ili vani, što je dovelo do smrti ljudi.

Situacija je jeziva
Post Reply

Return to “Svijet”