Moze li religija biti opasna
Re: Moze li religija biti opasna
Što ovaj smrad radi na toj temi ne znam....
ovo je dobar video
vrijedi pogledati, od - do, bez obzira na vjeroispovjest!
[ytube][/ytube]
ovo je dobar video
[ytube][/ytube]
Habibti, ya nour el - ain... 
Dokaži mi da religije imaju nekog utjecaja na to.. ili da je samokotrolisani vjernik bolji po tom pitanju od npr. samokotrolisanog vegetarijanca, operske pjevačice, slikara, pisca a niko od njih nije religiozan.rethna wrote:Ili se "pojacani nagoni" koriste kao argument u svrhu odbrane onih koji se ne zele kontrolisati?Lebowski wrote:Neko ima pojačane nagone neko slabije. Neko ih kontroliše a neko ne uspije. Neki od svih tih su vjernici a neki ne.
Pokaži mi se u čemu se ogleda taj sabur kod vjernika(većine)?
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Peva ti koliko je je nesrećnih ljudi pobijeno u ime vere.storm wrote:Što ovaj smrad radi na toj temi ne znam....
ovo je dobar video
[ytube][/ytube]
Ova pesma je hit XX veka, a ti sad kako hoćeš i ne radi se o Bori već o pesmi Pogledaj svoj dom anđelestorm wrote:Nek on peva čači svom...
Pogledaj dom svoj, andjele
i skini paucinu s' ociju
videces prizore potresne
videces nesrecne i bolesne
videces cemer, smrt i jad
Pogledaj stado, andjele
sve samo bogalji i prosjaci
slepi tumaraju u gomili
svima su kicmu polomili
od tebe ocekuju spas
Pogledaj bagru, andjele
njihova dusa je prokleta
svima su stavili amove
sebi sagradili hramove
ruke im ogrezle u krv
Andjele, andjele, andjele
ruke im ogrezle u krv
Podigni mac svoj, andjele
seti se krstaskih ratova
seti se preklanih vratova
kad dodjes Bogu na istinu
nek' ti u dusi vlada mir
Uslisi molitve, andjele
dabogda pocrkali dusmani
pa budi andjeo osvete
neka na svojoj kozi osete
sta znaci beda, strah, i bol
sta znaci beda, strah, i bol
videces cemer, smrt i jad
Potpuno van teme, možda i ne zapravo....
samo bi ti neke stihove i riječi ispisao:

kako poveže mir sa ovim?
Ustvari jako prikladno za temu- u kom slučaju religija može biti opasna...kad se talentirana budala, sa jakim backgroundom ( mnoštvo sljedbenika), lati vjerskih tema.
pa onda ovoPodigni mac svoj, andjele
seti se krstaskih ratova
kako poveže mir sa ovim?
nek' ti u dusi vlada mir
Ovo je tipična huškačka pjesmica, udarajući na najniže emocije....doduše vješto aranžirana uz nesumnjiv talent autora....ja sam ga dosta slušao, bio i na koncertu.....ima odlične uratke- dok se bavi socijalnim i ljubavnim temama- ali je u konačnici sasvim obični četnik, nacionalist i šovinist- točkapa budi andjeo osvete
Ustvari jako prikladno za temu- u kom slučaju religija može biti opasna...kad se talentirana budala, sa jakim backgroundom ( mnoštvo sljedbenika), lati vjerskih tema.
ne znam da delim prethodni post pa ti odgovaram ovakostorm wrote:Potpuno van teme, možda i ne zapravo....
pa onda ovoPodigni mac svoj, andjele
seti se krstaskih ratova
kako poveže mir sa ovim?
nek' ti u dusi vlada mirOvo je tipična huškačka pjesmica, udarajući na najniže emocije....doduše vješto aranžirana uz nesumnjiv talent autora....ja sam ga dosta slušao, bio i na koncertu.....ima odlične uratke- dok se bavi socijalnim i ljubavnim temama- ali je u konačnici sasvim obični četnik, nacionalist i šovinist- točkapa budi andjeo osvete
seti se krstaskih ratova
pa onda ovo
kako poveže mir sa ovim?
nek' ti u dusi vlada mir
seti se krstaskih ratova
kad dodjes Bogu na istinu
nek' ti u dusi vlada mir
Šta tu nije jasno??? koliko li je milion ljudi preklano u ime i za račun Boga baš u krstaškim ratovima??? Kad dođeš Bogu nas istinu nek ti u duši vlada mir...kontaš li da se odnosi na moćnike i gospodare rata...Ako nije činio zločin onda će kod Boga na istini imati mir u duši. To je praktično molba moćnicima da ne ubijaju mnesrećne ljude.
Budi anđeo osvete ipa nek na svojoj koži osete šta znači beda strah i bol... Molba anđelu da kazni moćnike, da ih stavi u kožu svih nesrećnika koji su stradali zbog novca, vere ili uticajka.
Ne zalazim u to da li je Čorba nacionalista, ne verejum da je šovinista. Volim njegove aforizme na račun srpske oligarhije i političara. Isključivo me zanima u kontekstu srpskog sruštva, aforizmi na račun exyu naroda mi nisu interesantni jer živim u Srbiji i od srpske politike zavisim, ne od bosanske ili hrvatske.
Bora jeste četnik i nacionalista, tako se izjasnio mislim ali pjesma je pacifistička, ukazivanje na nepravdu i stradanja u svijetu, pita se gdje je to dobro.. upućena na na račun religijskih poglavara, Boga.. ali Bog je tu samo metafora.
Ako je ovo pacifistička pjesma, onda ja nisam dobro nešto....ispričavam seLebowski wrote:Bora jeste četnik i nacionalista, tako se izjasnio mislim ali pjesma je pacifistička, ukazivanje na nepravdu i stradanja u svijetu, pita se gdje je to dobro.. upućena na na račun religijskih poglavara, Boga.. ali Bog je tu samo metafora.
pa budi andjeo osvete
Ma to se zezam ali nije ništa opasno u pjesmi. Obična kritika društva, upućena nekom.. mogu se mnogi pronaći u tome.
Nema potrebe da vadiš stihove iz konteksta
Uslisi molitve, andjele,
dabogda pocrkali dusmani,
pa budi andjeo osvete,
neka na svojoj kozi osete,
sta znaci beda, strah i bol.
Šta je ovdje problem?
Uslisi molitve, andjele,
pa budi andjeo osvete,
Šta je ovdje problem?
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
- Status: Offline
Paa, problem je što je pjesma deplasirana; više bi odgovaralo da je posvećena popovima, klero-fašistima i (današnjoj) političkoj kompradorsko-slugeranjskoj klasi koja skupa s crnomantijašima pod pokroviteljstvom bjelosvjetskih hohštaplera-mešetara pije krv naroduLebowski wrote:Ma to se zezam ali nije ništa opasno u pjesmi. Obična kritika društva, upućena nekom.. mogu se mnogi pronaći u tome.
Uslisi molitve, andjele,
pa budi andjeo osvete,
Šta je ovdje problem?
Problem je, da ako malo poznaješ kršćanstvo, u jednom stihu ne možeš spojiti ( eto sad bez vađenja iz konteksta- nije bilo namjerno ) - molitve - pocrkali dušmani - anđeo osvete - neka osete - beda strah i bol.Lebowski wrote:Ma to se zezam ali nije ništa opasno u pjesmi. Obična kritika društva, upućena nekom.. mogu se mnogi pronaći u tome.
Uslisi molitve, andjele,
pa budi andjeo osvete,
Šta je ovdje problem?
Meni je upravo takvo pisanje vađenje iz konteksta, jer nigdje nije tako zapisano. Kršćanstvo i kod nepravde zagovara oprost i kajanje.... naravno u praksi se toga kroz povijest ponajprije vjerske vođe kršćana nisu pridržavale i sijale upravo sve to na što Bora Čorba u svojoj pjesmi poziva.
Uostalom sad imaš priliku vidjeti, kad se slično događa Islamu.
Nitko ne negira te išćašenosti, one su tu i prijetnja svima nama....ali generalizirati sve vjernike, vjerovanje, svete knjige- zbog neke grupe ljudi, nije na mjestu.
Opet ponavljam....nisam neki vjernik, niti namjeravam biti. Čisto moj pogled.
A kome je drugom upućena??? i popovima koji su tražili klanja u ime vere i svetskim moćnicima koji takođe kolju po svetu. Ja bar tako doživljavam ovu pesmu.Mohr wrote:Paa, problem je što je pjesma deplasirana; više bi odgovaralo da je posvećena popovima, klero-fašistima i (današnjoj) političkoj kompradorsko-slugeranjskoj klasi koja skupa s crnomantijašima pod pokroviteljstvom bjelosvjetskih hohštaplera-mešetara pije krv naroduLebowski wrote:Ma to se zezam ali nije ništa opasno u pjesmi. Obična kritika društva, upućena nekom.. mogu se mnogi pronaći u tome.
Uslisi molitve, andjele,
pa budi andjeo osvete,
Šta je ovdje problem?
Gde on generalizuje sve vernike u isti koš?storm wrote:Problem je, da ako malo poznaješ kršćanstvo, u jednom stihu ne možeš spojiti ( eto sad bez vađenja iz konteksta- nije bilo namjerno ) - molitve - pocrkali dušmani - anđeo osvete - neka osete - beda strah i bol.Lebowski wrote:Ma to se zezam ali nije ništa opasno u pjesmi. Obična kritika društva, upućena nekom.. mogu se mnogi pronaći u tome.
Uslisi molitve, andjele,
pa budi andjeo osvete,
Šta je ovdje problem?
Meni je upravo takvo pisanje vađenje iz konteksta, jer nigdje nije tako zapisano. Kršćanstvo i kod nepravde zagovara oprost i kajanje.... naravno u praksi se toga kroz povijest ponajprije vjerske vođe kršćana nisu pridržavale i sijale upravo sve to na što Bora Čorba u svojoj pjesmi poziva.
Uostalom sad imaš priliku vidjeti, kad se slično događa Islamu.
Nitko ne negira te išćašenosti, one su tu i prijetnja svima nama....ali generalizirati sve vjernike, vjerovanje, svete knjige- zbog neke grupe ljudi, nije na mjestu.
Opet ponavljam....nisam neki vjernik, niti namjeravam biti. Čisto moj pogled.
On traži od andjela da kazni krivce za tuđe patnje. Takođe poziva krivce da se izmene i da ne ugnjetavaju slabije
KAD ODEŠ BOGU NA ISTINU
NEK TI U DUŠI VLADA MIR.
Ko je miran kada ode Bogu na istinu? Samo onaj ko nije činio zločin...
Ali on ne poziva nikog na osvetu i ubijanje već se obraća anđelu da malo baci pogled.. jer mu se čini da zlo dominira a da dobro nije tu, da ne radi svoj posao kako treba. Nisam shvatio, jesli li vjernik ili ne.. ne možeš biti malo vjernik.. možeš samo biti malo religiozan i ne živjeti kako ti religija nalaže.
Baš tako...zato i počinje prsmaLebowski wrote:Ali on ne poziva nikog na osvetu i ubijanje već se obraća anđelu da malo baci pogled.. jer mu se čini da zlo dominira a da dobro nije tu, da ne radi svoj posao kako treba. Nisam shvatio, jesli li vjernik ili ne.. ne možeš biti malo vjernik.. možeš samo biti malo religiozan i ne živjeti kako ti religija nalaže.
POGLEDAJ DOM SVOJ , ANĐELE
SKINI PAUČINU S OČIJU....
Može da misli šta mu volja, Bog je taj kod koga se ide na istinu.Mohr wrote:Tj. onaj koji MISLI da ga nije (po)činioZMAJ wrote:
Ko je miran kada ode Bogu na istinu? Samo onaj ko nije činio zločin...
- Mohr
- Inventar foruma

- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 21 times
- Status: Offline
Anđeoski dom je na nebesima; mi imamo zahvaliti Adamovoj slabostiZMAJ wrote:Baš tako...zato i počinje prsmaLebowski wrote:Ali on ne poziva nikog na osvetu i ubijanje već se obraća anđelu da malo baci pogled.. jer mu se čini da zlo dominira a da dobro nije tu, da ne radi svoj posao kako treba. Nisam shvatio, jesli li vjernik ili ne.. ne možeš biti malo vjernik.. možeš samo biti malo religiozan i ne živjeti kako ti religija nalaže.
POGLEDAJ DOM SVOJ , ANĐELE
SKINI PAUČINU S OČIJU....