Bojite li se bolnice :)
Moderator: Krokodil Behko
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41354 times
- Been thanked: 28118 times
- Status: Online
Re: Bojite li se bolnice :)
Istina Boga mi,gore je uzas
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10040 times
- Been thanked: 16958 times
Jadni ljudi. Ja se razbolim kad vidim kako je ovdje, pa se sjetim jadnog svijeta u Bosni
Najranjivije, najpotrebitije tretiraju gore nego ovdje stoku.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Fotografija kolica u Kantonalnoj bolnici Zenica, na kojima se jasno vidi plastična stolica montirana na postolje s točkovima, posljednjih dana širi se društvenim mrežama i izaziva burne reakcije javnosti. Mnogi korisnici društvenih mreža impliciraju kako je ovo dokaz nemara prema pacijentima i odraz lošeg zdravstvenog sistema u BiH. Međutim, istina je nešto drugačija. Riječ je o modelu Gen 1, invalidskim kolicima koje je prije više od 20 godina razvila neprofitna humanitarna organizacija Free Wheelchair Mission....
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Zato Fudo trosi lovu na Kebu i Natasu Bekvalac pa ja
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Meni su bolesnu tetku vratili kaze nije joj nista samo da se rijese ,za par dana bukvalno mi preselila na rukama ,iza cuvala par dana ,nikad im necu halaliti a znam koji je balo doktor bio ,opalicu ga glavom na ulici cim sretnem aminspacebound wrote: 29 Aug 2025, 09:12 Jadni ljudi. Ja se razbolim kad vidim kako je ovdje, pa se sjetim jadnog svijeta u BosniNajranjivije, najpotrebitije tretiraju gore nego ovdje stoku.
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Intenzivna svi su za samara i bombe j.... im nene ja
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31182 times
- Been thanked: 28914 times
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Eto kakvo je stanje u bolnici
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10040 times
- Been thanked: 16958 times
Zao mi je, znam vise takvih slucajeva nazalost.Rum wrote: 29 Aug 2025, 09:18Meni su bolesnu tetku vratili kaze nije joj nista samo da se rijese ,za par dana bukvalno mi preselila na rukama ,iza cuvala par dana ,nikad im necu halaliti a znam koji je balo doktor bio ,opalicu ga glavom na ulici cim sretnem aminspacebound wrote: 29 Aug 2025, 09:12 Jadni ljudi. Ja se razbolim kad vidim kako je ovdje, pa se sjetim jadnog svijeta u BosniNajranjivije, najpotrebitije tretiraju gore nego ovdje stoku.
I ovdje ima doktora i nestrucnih i mutavih i svakakvih ali sam sistem je odlican. Svakom se pacijentu posvecuje paznja. Osim doktora i medicinara tu su i fizijatri i logoped, svaki dan. Pacijenti se moraju lagerovat, mobilisat, svako jutro i vece im se obavlja licna higijena, ako ne mogu sami, onda mi to radimo. Kupamo ih u velikom kupatilu ili kupatilu koje posjeduje svaka soba, zavisi koliko su mobilni. Imaju bukvalno sve. Od ciste posteljine u svakom momentu, do civilne odjece, posebno ormar imamo s raznim velicinama, cetkice za zube, kaladonte, kreme, ma sve, sve, sve.
Takodjer biraju jelovnike. Ima zena zaduzena za to, dodje i pita sta zelis jesti i po tvojim zeljama od ponudjenog, a raznovrsno je, sastavlja jelovnik.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22639 times
- Been thanked: 20767 times
- Status: Offline
Ma kod nas se javno zdravstvo raspada u globalu. Kako je u Domu zdravlja u Tuzli i na UKC-u tako je i u ostalim gradovima.
Ako imaš love da se privatno liječiš samo ćeš tad dobiti uslugu dostojnu čovjeka i njegovih potreba. U javnom zdravstvu većina njih su katili ili se odvratno ponašaju prema pacijentima kao da su životinje ak ne i gore od toga. U javnom zdravstvu i dobar doktor postane dio takve sredine pa se prilagodi i postane kao većina ostalih. A još što su prokleti i svaki put očekuju poklone i koverte to je posebna priča...
Ako imaš love da se privatno liječiš samo ćeš tad dobiti uslugu dostojnu čovjeka i njegovih potreba. U javnom zdravstvu većina njih su katili ili se odvratno ponašaju prema pacijentima kao da su životinje ak ne i gore od toga. U javnom zdravstvu i dobar doktor postane dio takve sredine pa se prilagodi i postane kao većina ostalih. A još što su prokleti i svaki put očekuju poklone i koverte to je posebna priča...
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Morgen
- Zvezda foruma

Znaci nista se nije promenilo zadnjih 35 godina?
Predpostavljam da je ista ili bar slicna situacija u srbiji, meni su morali jednom da vade konce iz ruke (dva prsta na levoj ruci, operacija bila u nemackoj, pa otisla na letnji raspust u kragujevac)
Medicinska sestra nista nije dezinfikovala, vec je ugasila cigaru i krenula nekim makazama prema mojoj ruci. Pored mene covek povraca (nije bio zasticen zavesom)…
Ja sam pobegla glavom bez obzira…
Posle 4 sedmice kad su mi vukli konce u nemackoj, to je bio takav bol …
Predpostavljam da je ista ili bar slicna situacija u srbiji, meni su morali jednom da vade konce iz ruke (dva prsta na levoj ruci, operacija bila u nemackoj, pa otisla na letnji raspust u kragujevac)
Medicinska sestra nista nije dezinfikovala, vec je ugasila cigaru i krenula nekim makazama prema mojoj ruci. Pored mene covek povraca (nije bio zasticen zavesom)…
Posle 4 sedmice kad su mi vukli konce u nemackoj, to je bio takav bol …
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
I njega strpali nece deverat zena ni djeca pa ja
Bruce Willis has reportedly been moved into a specialized care home as his dementia advances, now living apart from his wife and children.
His wife, Emma Heming Willis, shared with Diane Sawyer: “This was one of the hardest decisions I’ve ever had to make. But I knew that, above all else, Bruce would want this for our daughters.”
His wife, Emma Heming Willis, shared with Diane Sawyer: “This was one of the hardest decisions I’ve ever had to make. But I knew that, above all else, Bruce would want this for our daughters.”
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Ovdje je Bolje u zemlju vec na intezivnu njima u ruke pa jaMorgen wrote: 29 Aug 2025, 09:48 Znaci nista se nije promenilo zadnjih 35 godina?
Posle 4 sedmice kad su mi vukli konce u nemackoj, to je bio takav bol …![]()
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
Vise humanosti ima u hijenama Boga mi
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 13426 times
- Been thanked: 14649 times
Rum wrote: 29 Aug 2025, 09:49 I njega strpali nece deverat zena ni djeca pa ja
Bruce Willis has reportedly been moved into a specialized care home as his dementia advances, now living apart from his wife and children.
Rume moj dragi, ima situacija kad porodica nije u stanju da pruzi ono sto bolesniku treba , apsolutni ne igra ulogu ljubav , novac , vrijeme ....ako niko nije imao ljubav od zena , djece ima on ali dosao je trenutak kad mu niko od njih vise ne moze pruziti to sto njemu treba , bilo strucno bilo iz ljubavi da 24h gleda njegovu patnju
Njemu samom divim se ne samo kao glumcu vec kao muzu , ex muzu , ocu ....pamtit cemo ga svi i po tome .
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
- Has thanked: 7004 times
- Been thanked: 4988 times
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22639 times
- Been thanked: 20767 times
Welcome to the club. Gore idem samo ako baš moram.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Morgen
- Zvezda foruma

Kad je moja majka obolela 2015. u bolnici me je socijalna sluzba pitala kako cemo dalje… rekla sam, bice kod mene naravno.
Spustila naocare i rekla: jeli? Dajete otkaz?
Ne
Pa kako mislite majci pruzati 24 sata negu?
Troje dece i bolesna sestra koja treba isto negu?
I jos par cinjenica koje su me bas dotukle.
U toj situaciji (nedelju dana isla iz doma u dom dok nisam nasla mesto) je to bilo najbolje za mamu i za mene.
Jako je tesko prihvatiti cinjenicu da je mama sad negde u nekoj sobi.. sama…prihvatiti mamu kao skroz drugu osobu…
Toliko tesko da je i mene mog zdravlja kostalo.
Ja kad ostarim, obolim.. rekla sam deci da ne zelim biti kod niih. Nek nadju i meni dom.
Moram to jos zapisati negde i staviti pecat.
Jer tu odluku ne zelim da prepustim njima.
Spustila naocare i rekla: jeli? Dajete otkaz?
Ne
Pa kako mislite majci pruzati 24 sata negu?
Troje dece i bolesna sestra koja treba isto negu?
I jos par cinjenica koje su me bas dotukle.
U toj situaciji (nedelju dana isla iz doma u dom dok nisam nasla mesto) je to bilo najbolje za mamu i za mene.
Jako je tesko prihvatiti cinjenicu da je mama sad negde u nekoj sobi.. sama…prihvatiti mamu kao skroz drugu osobu…
Toliko tesko da je i mene mog zdravlja kostalo.
Ja kad ostarim, obolim.. rekla sam deci da ne zelim biti kod niih. Nek nadju i meni dom.
Moram to jos zapisati negde i staviti pecat.
Jer tu odluku ne zelim da prepustim njima.
- Morgen
- Zvezda foruma

- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 24342 times
- Been thanked: 10539 times
Ne bojim, samo bi mi bilo teško biti neaktivna, to jest ležati ili vrlo malo hodati ako bih bila prisiljena