Bosna Šapatom Pade

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1216 times
Been thanked: 3848 times
Status: Offline

Re: Bosna Šapatom Pade

Post by Laser »

Melek wrote: 09 Sep 2025, 21:00 Ma da.. sumorno da ne može bit sumornije. Eno čak i Baja prhno, on je ponajviše rastako :D.
Nakon Čovića, jest ponajviše rastako, ali je rastakao kao bijesno govedo, zato je tako i završio.

Zbog bjesnila, ne zbog rastakanja.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21959 times
Been thanked: 20019 times
Status: Online

Post by Masamune »

Amerika i dalje ima interes po pitanju Bosne i da ovdje bude stabilna situacija. Interes nije isto što i prijateljstvo, ali eto naši ljudi to vole gurati pod to. Prijateljstvo je možda bilo na početku još za vrijeme rata donekle od Bidena kad je držao onaj govor i slično, ali odavno više nije.

Imaju na desetine izuzetno jakih IT kompanija čije su podružnice u BiH, a u mnogim su prebačena core poslovanja u smislu operative. Jedna ili dvije takve su samo u Tuzli za koje ja lično znam, a možda tuzlak zna i za više.

Naravno, jeftinija radna snaga pa im je to top, ali svejedno ne bi tek tako dopustili neko veliko sranje pa ni Trump koji je svakako čovjek od biznisa. Kroz interese i lobiranja treba graditi dobre odnose sa zapadom i to te može očuvati. Neko vjerovanje i prijateljstvo neće sigurno.
klanac23
Sitna buranija
Sitna buranija
Has thanked: 2 times
Been thanked: 32 times

Post by klanac23 »

u politici nema prijateljstva
nije majmun kriv sto je od njega nastao tramp
klanac23
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by klanac23 »

ovo sto onaj komicar zelenski rade kostace ukrajinski narod 700 milijardi dolara
klanac23
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by klanac23 »

uostalom treba se vratiti u 2014 godinu kada su ukrajinci bez razloga ubirali 10 rusa sedmicno. pa jeli majmyn pravuslavni bozic prebacio na 25. decembar
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 647 times
Been thanked: 1006 times

Post by tuzlak1212 »

Masamune wrote: 10 Sep 2025, 01:59 Amerika i dalje ima interes po pitanju Bosne i da ovdje bude stabilna situacija. Interes nije isto što i prijateljstvo, ali eto naši ljudi to vole gurati pod to. Prijateljstvo je možda bilo na početku još za vrijeme rata donekle od Bidena kad je držao onaj govor i slično, ali odavno više nije.

Imaju na desetine izuzetno jakih IT kompanija čije su podružnice u BiH, a u mnogim su prebačena core poslovanja u smislu operative. Jedna ili dvije takve su samo u Tuzli za koje ja lično znam, a možda tuzlak zna i za više.

Naravno, jeftinija radna snaga pa im je to top, ali svejedno ne bi tek tako dopustili neko veliko sranje pa ni Trump koji je svakako čovjek od biznisa. Kroz interese i lobiranja treba graditi dobre odnose sa zapadom i to te može očuvati. Neko vjerovanje i prijateljstvo neće sigurno.
nema desetine firmi ako pricamo samo o relevantnim, sumnjam da ima vise od 5
al svi se sele ka indiji i tim nekim jos jeftinijim trzistima i plus AI ce navodno istrijebit ljudsku radnu snagu s raznim automatiziranjima
centri se sele u arapske zemlje jer su oni odlucili ukinut porez a radna snaga je u indiji i oko indije drzavama sve vise, tako da su centralni offices i radna snaga imat isti timezone sto je u IT-u takodjer medju najvecim problemima

Bosna i generalno Balkan po planu ce da popuse, nece nista preko noci al nakon ubijanja Amera i Evropljana da rade mi smo sad ona skupa radna snaga, evo moja firma ima par zaposlenika iz tih regiona, dodje covjek azdaja senior i kaze za 2200 dolara bruto godisnje ce pjevat sta god treba, pa ti vidi s mojom jednom platom koliko njih mozes zaposlit i garant ce svaki drugi treci bit i bolji radnik od mene
to su strasne oscijalcije i proporcije, ja mislim da se u tom tvom kontekstu nama ne pise nikakvo dobro ovdje
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

tuzlak1212 wrote: 10 Sep 2025, 14:35
Masamune wrote: 10 Sep 2025, 01:59 Amerika i dalje ima interes po pitanju Bosne i da ovdje bude stabilna situacija. Interes nije isto što i prijateljstvo, ali eto naši ljudi to vole gurati pod to. Prijateljstvo je možda bilo na početku još za vrijeme rata donekle od Bidena kad je držao onaj govor i slično, ali odavno više nije.

al svi se sele ka indiji i tim nekim jos jeftinijim trzistima i plus AI ce navodno istrijebit ljudsku radnu snagu s raznim automatiziranjima
centri se sele u arapske zemlje jer su oni odlucili ukinut porez a radna snaga je u indiji i oko indije drzavama sve vise, tako da su centralni offices i radna snaga imat isti timezone sto je u IT-u takodjer medju najvecim problemima

Bosna i generalno Balkan po planu ce da popuse, nece nista preko noci al nakon ubijanja Amera i Evropljana da rade mi smo sad ona skupa radna snaga, evo moja firma ima par zaposlenika iz tih regiona, dodje covjek azdaja senior i kaze za 2200 dolara bruto godisnje ce pjevat sta god treba, pa ti vidi s mojom jednom platom koliko njih mozes zaposlit i garant ce svaki drugi treci bit i bolji radnik od mene
to su strasne oscijalcije i proporcije, ja mislim da se u tom tvom kontekstu nama ne pise nikakvo dobro ovdje
Ima dosta firmi čiji se vlasnici vode da su iz BiH, a rade uglavnom za jednu od američkih firmi što je i bio cilj osnivanja ove bosanske firme. Često i sa fiktivnim vlasnicima sve dok ne dođe do zvaničnog preuzimanja poslovanja. Imaš 2-3 takve u Tuzli ili si imao godinama unazad. Ne bih imenovao.

Vjerujem da ih je u Sarajevu mnogo više.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Ovo ostalo to je tačno za Dubai itd. Dubai je već postao novi Silicon Valley manje više.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

Masamune wrote: 10 Sep 2025, 14:43

Ima dosta firmi čiji se vlasnici vode da su iz BiH, a rade uglavnom za jednu od američkih firmi što je i bio cilj osnivanja ove bosanske firme. Često i sa fiktivnim vlasnicima sve dok ne dođe do zvaničnog preuzimanja poslovanja.
Ti mozda uzimas Virgin kao primjer ali nije dobar primjer jer to nije slika IT kod nas

Sve ostale firme ili ovdje imaju nebitnu podruznicu il nesto slicno
Mojoj firmi je bosanac vlasnik al kad se umjesaju investitori i shareholderi sa bolesnim novcima oni samo gledaju input i output a ne lokaciju officea, inace ce pokupit pare i otic negdje drugo
Nije ni blackrock sad koji je medju dominantnim shareholderima virgina puno drugaciji, influacija puca da firme ne mogu zivit od rada, klijenti softwarea imaju krizu svoju, najradije bi da placaju jeftinije a IT firmamama troskovi sve veci, svima treba vanjska injekcija i zato vlasnici nece moci donosit odluke nego ovi jevrejski investitori ce imat zadnju rijec :valja
Mouda virgin nekako prezivi u bosni al i to je dokad se blackrocku isplati
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Virgin je jedan primjer, ali nisam na njih tačno mislio sa ovim fiktivnim vlasnicima.

Ma hajd valjda to neće propasti ako je tako. Nisam u toku da je baš tako zajebana situacija kod nas oko IT-a mada i ne pitam puno oko toga.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Eno im Erola Muska nek da injekciju :D.

A onda će lagano izvući litij kojeg i mi imamo.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

nece tek tako, al ako si usao kad u specificne subreddite ili generalno internet diskusije vidio bi kisu nezaposlenih ljudi, sto kod nas sto u svijetu
ja imam jarana sa skoro 3 godine iskustva koji ce sad 2 godine bit bez posla
i dalje imamo puno zaposlenih radnika, ali cirkulacija je pala na mrtvu tacku, nekad je bilo kad jedan ode drugog zaposlis, sad kad jedan ode u Bangladeshu trojicu zaposlis :D.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

ma moramo ko nacija prozivodit svoje neke produkte, nema od vanjskih ulaganja nista
nekako smo glupi skroz po tom pitanju, imamo pametnih ljudi al kad treba imat ideju i pokrenut sta, glupi smo skroz ko narod
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Tako će i kod nas biti u svemu generalno. Nije to vezano samo za Amerikance.

Eno po Hrvatskoj sve rade ljudi na građevini iz tih zemalja. Uskoro ni kod nas neće biti ljudi da to rade, nego ćemo odatle dovlačiti. Priča raja da ih u Tuzli već ima i da su ovdje mjesecima. Upravo iz Bangladeša dovedeni.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2781 times
Been thanked: 23003 times

Post by HAVANA »

Masamune wrote: 10 Sep 2025, 15:06 Tako će i kod nas biti u svemu generalno. Nije to vezano samo za Amerikance.

Eno po Hrvatskoj sve rade ljudi na građevini iz tih zemalja. Uskoro ni kod nas neće biti ljudi da to rade, nego ćemo odatle dovlačiti. Priča raja da ih u Tuzli već ima i da su ovdje mjesecima. Upravo iz Bangladeša dovedeni.
Firma sto je meni ponudu davala za objekat,jedna od vecih u sarajevu,vec ima 96 ljudi sto su doveli.Vecina banglades.Ima nesto i iz turske.Vec je to krenulo ima i godina dvije…
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9621 times
Been thanked: 11363 times

Post by Krokodil Behko »

plus AI ce navodno istrijebit ljudsku radnu snagu s raznim automatiziranjima

Odlična vijest. Već vidim oko 500.000.000 Kineza, Indijaca, Vijetnamaca, etc, kako lete s posla i na taj način sami će sebi jebati mater u svojim nastojanjima da poharaju zapadne ekonomije.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

Krokodil Behko wrote: 10 Sep 2025, 16:15
plus AI ce navodno istrijebit ljudsku radnu snagu s raznim automatiziranjima

Odlična vijest. Već vidim oko 500.000.000 Kineza, Indijaca, Vijetnamaca, etc, kako lete s posla i na taj način sami će sebi jebati mater u svojim nastojanjima da poharaju zapadne ekonomije.
ne radi se na ovome da se ubije najjeftinija radna snaga, mozda cak jeftinija i od robovlasnickog sistema, bez da sam rasista al ja mislim da je skuplje cuvat konja u stali mjesec dana nego placat nekome platu 70 eura na drugom kraju svijeta, cisto da ti napravim sliku koliko prave big corps boli briga za drzave jer su postigli sto ni faraon nije

AI ce primarno targetovat opet one vece plate i white supremacy poslovi, danas je boljka zasto jedna hanuma u michiganu mora da prima 150k dolara mjesecno da radi posao supporta za microsoft excel, i imas puno takvih office-a na spratove i nebodere, puno razlicitih firmi, to ce se targetovati sa AI po pitanju otimanja poslova ljudima
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Tačno. Nema šanse da će dirati one koje plaćaju nekom mizerijom po našem standardu. Ti su skoro kao kmetovi za njih.

U IT-u će seniore i ostale dirati u tim zemljama, a sve ostale u državama poput naše. Da ne govorm o Americi tamo će ljudi bukvalno ostajati bez posla u velikom broju segmenata od najnižih do nekih na većim nivoima rukovođenja.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25381 times
Been thanked: 25860 times

Post by ironman »

A da li ce AI uzeti fizicku formu.
Kao npr u Terminatoru.
E tad bismo se trebali zabrinuti.
Zamisli takvog,nikad mu ne treba godisnji ne ide na pauzu..eto npr salter u opcini otvoren 24h 356 dana u godini.
Predvidjam da ce sindikat uposlenih u tom sektoru imati neke primjedbe :D.
dream of spring...
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Pa čuj, ni to nije isključeno. Zato i zasjedaju povremeno Musk, Zuckerberg i ostali. Imaju oni briga oko AI mada daleko smo od samosvjesnog AI tog kalibra.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”