Masamune wrote: 10 Sep 2025, 01:59
Amerika i dalje ima interes po pitanju Bosne i da ovdje bude stabilna situacija. Interes nije isto što i prijateljstvo, ali eto naši ljudi to vole gurati pod to. Prijateljstvo je možda bilo na početku još za vrijeme rata donekle od Bidena kad je držao onaj govor i slično, ali odavno više nije.
Imaju na desetine izuzetno jakih IT kompanija čije su podružnice u BiH, a u mnogim su prebačena core poslovanja u smislu operative. Jedna ili dvije takve su samo u Tuzli za koje ja lično znam, a možda tuzlak zna i za više.
Naravno, jeftinija radna snaga pa im je to top, ali svejedno ne bi tek tako dopustili neko veliko sranje pa ni Trump koji je svakako čovjek od biznisa. Kroz interese i lobiranja treba graditi dobre odnose sa zapadom i to te može očuvati. Neko vjerovanje i prijateljstvo neće sigurno.
nema desetine firmi ako pricamo samo o relevantnim, sumnjam da ima vise od 5
al svi se sele ka indiji i tim nekim jos jeftinijim trzistima i plus AI ce navodno istrijebit ljudsku radnu snagu s raznim automatiziranjima
centri se sele u arapske zemlje jer su oni odlucili ukinut porez a radna snaga je u indiji i oko indije drzavama sve vise, tako da su centralni offices i radna snaga imat isti timezone sto je u IT-u takodjer medju najvecim problemima
Bosna i generalno Balkan po planu ce da popuse, nece nista preko noci al nakon ubijanja Amera i Evropljana da rade mi smo sad ona skupa radna snaga, evo moja firma ima par zaposlenika iz tih regiona, dodje covjek azdaja senior i kaze za 2200 dolara bruto godisnje ce pjevat sta god treba, pa ti vidi s mojom jednom platom koliko njih mozes zaposlit i garant ce svaki drugi treci bit i bolji radnik od mene
to su strasne oscijalcije i proporcije, ja mislim da se u tom tvom kontekstu nama ne pise nikakvo dobro ovdje