Tople rodbinske veze
Moderator: Krokodil Behko
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly

- Has thanked: 9334 times
- Been thanked: 6005 times
- Status: Offline
Re: Tople rodbinske veze
Imao sam nekog Amerikanca za prijatelja, super lik bio.
Zivi na zapadu SAD-ea (trulo bogat) dok su njegovi svi u Bostonu (trulo bogati).
10 godina nije vidio bracu i roditelje mada je imao više puta priliku da ih posjeti. Uvijek ima neke prece stvari da odradi, a kao nazove pa se povremeno cuje sa ocem.
Nebitni su mu roditelji a o braci da ne pricas.
Ovdje su ipak (roditelji/braca) bitniji i ne mislim da je to lose.
The Dark Side Of The Forum...
- lejlamo
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Been thanked: 2 times
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
zemlja je na mami rahmetli još uvijek, a s vikendicom je bilo nekih problema oko gradnje, no, ona postoji i danas....niko me ništa ne pita, a ne da mi se s papirologijom, advokatima i svim tim bihuzuriti....
objekat je svakako bez neke vrijednosti i služi mi samo da ljeti imam gdje ostaviti stvari, skuhati, zanoćiti ako treba....
- Vrag
- Forum [Bot]
- Has thanked: 57 times
- Been thanked: 247 times
I meni prodatilejlamo wrote: 09 Feb 2020, 21:05zemlja je na mami rahmetli još uvijek, a s vikendicom je bilo nekih problema oko gradnje, no, ona postoji i danas....niko me ništa ne pita, a ne da mi se s papirologijom, advokatima i svim tim bihuzuriti....
objekat je svakako bez neke vrijednosti i služi mi samo da ljeti imam gdje ostaviti stvari, skuhati, zanoćiti ako treba....
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2830 times
- Been thanked: 8935 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10190 times
- Been thanked: 12084 times
PUNICA SPASILA ŽIVOT ZETU: Prva transplantacija bubrega ove vrste u BiH na KCUS-u
Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu nedavno je uspješno izvedena transplantacija bubrega u kojoj je punica donirala organ svom zetu – prvi takav slučaj u Bosni i Hercegovini.
„Oboje su dobro. Punica je već otpuštena iz bolnice, a zet će uskoro biti pušten kući“, potvrdio je za N1 dr. Damir Rebić, nefrolog s KCUS-a.
Prije nekoliko mjeseci, zabilježen je sličan slučaj – svekar je darovao bubreg svojoj snahi, ali ovakve transplantacije između osoba koje nisu krvno povezane još su uvijek rijetkost.
„Svaka transplantacija nosi jaku emociju, ali kada organ daruje nesrodna osoba – to zaista pokazuje snagu ljudske dobrote“, ističe Rebić.
KCUS lider u transplantacijama
KCUS trenutno prednjači u broju transplantacija u BiH, a već naredne sedmice planirana je nova, tzv. preemptivna transplantacija. U ovom slučaju, majka će donirati bubreg svom djetetu, i to prije nego što mladi pacijent počne dijalizu.
„Zahvaljujući pripremi, pacijent neće prolaziti kroz traumu dijalize, već će moći nastaviti normalan život“, objašnjava dr. Rebić.
U 2025. godini na KCUS-u je do sada izvedeno devet transplantacija. Prošle godine ih je bilo 17, uključujući osam od preminulih donora – takozvanih kadaveričnih transplantacija. Ove godine, do sada, nije urađena nijedna.
„Bez kadaverične donacije sistem ne može funkcionisati. Potrebna nam je stabilna mreža u kojoj nijedna karika ne smije ispasti“, upozorava Rebić.
Stotine pacijenata čekaju, ali liste ne prate stvarnost
Na federalnoj listi čekanja nalazi se 217 pacijenata, ali Rebić tvrdi da je realan broj znatno veći – najmanje 600 do 700 osoba koje ispunjavaju uslove za transplantaciju, dok je na dijalizi u BiH ukupno 2.700 ljudi.
Mnogi pacijenti se i dalje šalju u inostranstvo – najčešće u Tursku, Hrvatsku ili Njemačku – kada transplantacija nije moguća u BiH zbog imunoloških ili hirurških prepreka.
Još uvijek, donatorska kartica u BiH nema zakonsku težinu – odluku o donaciji nakon smrti mora donijeti porodica.
„Kartica ipak ima vrijednost – pokazuje želju osobe i može pomoći porodici da donese ispravnu odluku“, navodi Rebić.
Potrebna kampanja, sistem i stručnjaci
Za razliku od BiH, u zemljama poput Hrvatske i Španije svi građani su potencijalni donori, osim ako nisu drugačije izjavili za života. Rebić naglašava potrebu za nacionalnom kampanjom o doniranju organa:
„Imamo podršku svih vjerskih zajednica – darivanje organa je čin dobra, sevap. Statistički gledano, svi smo prije kandidati da primimo nego da darujemo organ“, kaže.
U Tuzli su ove godine izvedene svega tri transplantacije – zbog manjka stručnog kadra. U Republici Srpskoj transplantacije trenutno nisu dostupne, ali postoje planovi za njihov ponovni početak.
„Ako jedna karika ispadne, ruši se cijeli lanac. Naši najveći izazovi su: odlazak stručnjaka, tromost sistema i nedostatak političke i institucionalne posvećenosti“, poručuje Rebić.
Na pitanje kako zaštititi bubrege, njegov odgovor je kratak i jasan:
„Voda. Redovna hidratacija i preventivni pregledi – to može spasiti život.“
U saradnji s Federalnim zavodom za javno zdravstvo, Udruženje nefrologa BiH uskoro pokreće nacionalni program za prevenciju hronične bubrežne bolesti.
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 26315 times
- Been thanked: 6911 times
samo su svekrive poteske na davanju, sto li 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.