Tržište nekretnina u BiH
Moderator: Krokodil Behko
-
Remzudin
- Inventar foruma

- Has thanked: 272 times
- Been thanked: 480 times
- Status: Offline
Re: Tržište nekretnina u BiH
Mene briga sta ce raditi i koliko dugo njima treba,mene interesuje samo profit.
Ako ja kupim tu zemlju za 4000 KM onda hocu od nji 16000 KM...a ne oni 4000 nazad.
Kakav plausiblen razlog mogu postaviti da oni misle da je to vredno ?
Ako ja kupim tu zemlju za 4000 KM onda hocu od nji 16000 KM...a ne oni 4000 nazad.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14601 times
- Been thanked: 10087 times
Interes drzave je bitniji od tvog interesa, tako da imaju puno pravo da ti ponude stvarnu vrijednost, ti da odbijes, zavrsis na sudu, u sud opet kaze da su oni u pravu, jer ne uzimaju dzaba nego ti placaju stvarnu cijenu.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2752 times
- Been thanked: 8615 times
Kako god okreneš, popušit ces gaRemzudin wrote: 18 Aug 2025, 14:04 Mene briga sta ce raditi i koliko dugo njima treba,mene interesuje samo profit.
- Duminjo
- Urednik foruma

Bice Hrasnica nova Tibra..
Treba ono sve spojiti sa Ilidzom
Treba ono sve spojiti sa Ilidzom
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- Vanilla
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Has thanked: 5118 times
- Been thanked: 6647 times
Eno pored FIS-a, u Halilovićima, se prave tri nebodera.
U turskom jeziku postoji jedna predivna riječ, sensizlik, koje nema ni u jednom drugom jeziku. Označava nedostajanje jedne konkretne osobe, odsutnost jednog čovjeka ili jedne žene. Stanje bez tebe. Ne samoća. Ne usamljenost. Nego jednostavno beztobost...
- Greengo
- Na probnom

- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 32 times
Samo se u Banjoj Luci prodaje više stanova nego u cijeloj Federaciji
Interesantan podatak. Razlika nije mala, skoro tri naprema jedan.Zanimljiv je podatak o prodaji stanova po entitetima, koji se ne navodi u priopćenju Agencije, piše biznisinfo.ba. A to je da je u RS-u u drugom tromjesečju ove godine prodano 640 novih stanova, a u Federaciji samo 222. Zanimljivo je da je samo u Banjoj Luci u tri mjeseca prodano 277 novih stanova, dakle, više nego u cijeloj Federaciji.
https://www.vecernji.ba/vijesti/samo-se ... ji-1885881
Last edited by Greengo on 24 Aug 2025, 17:34, edited 1 time in total.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26097 times
- Been thanked: 26724 times
Re: Samo se u Banjoj Luci prodaje više stanova nego u cijeloj Federaciji
U Banjaluki nevalja cevap.
dream of spring...
- Greengo
- Na probnom

Izgleda da ne smeta kvalitet cevapa, mada i sarajevski je grohno mora se priznati.
Nego pitanje je ko kupuje stanove tj koja kategorija je pridonijela da Banjaluka sije Sarajevo npr.
Ako su to mlada raja koji zive u BiH i zasnivaju porodicu, male su sanse da je takvih vise u BL, ili su lokalni investitori iz duseka - siva ekonomija, ono da pare stoje i bolje ih uloziti, ili ratna dijaspora (Bosnjaci uglavnom) - male sanse, ili ova poratna dijaspora iz tog dijela Krajine - ljudi, uglavnom Srbi, koji su otisli na rad u poratnom periodu pa se ulaze u Banjaluku iako su mozda iz Bosanske Gradiske, Bosanske Dubice, Mrkonjic gtada...
Nego pitanje je ko kupuje stanove tj koja kategorija je pridonijela da Banjaluka sije Sarajevo npr.
Ako su to mlada raja koji zive u BiH i zasnivaju porodicu, male su sanse da je takvih vise u BL, ili su lokalni investitori iz duseka - siva ekonomija, ono da pare stoje i bolje ih uloziti, ili ratna dijaspora (Bosnjaci uglavnom) - male sanse, ili ova poratna dijaspora iz tog dijela Krajine - ljudi, uglavnom Srbi, koji su otisli na rad u poratnom periodu pa se ulaze u Banjaluku iako su mozda iz Bosanske Gradiske, Bosanske Dubice, Mrkonjic gtada...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11665 times
- Status: Online
Rekoh više puta, smanji uzepeovske medije.
Statistika je bezveze iako je tačna.
Nema tu nikakvog "ušivanja", već su cijene u Sarajevu odletile u nebo, pa svi koji hoće kupiti stan čekaju novogradnju (oni koji imaju dovoljno), ili pojeftinjenje za one koji nemaju dovoljno.
Statistika je bezveze iako je tačna.
Nema tu nikakvog "ušivanja", već su cijene u Sarajevu odletile u nebo, pa svi koji hoće kupiti stan čekaju novogradnju (oni koji imaju dovoljno), ili pojeftinjenje za one koji nemaju dovoljno.
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2875 times
- Been thanked: 23806 times
Rs je meka za ubacivanje crnih para.U sarajevu ne mozes kupiti stan za kes,ne mozes vise ni auto od 30000km od pravnog lica.Mozes ako odes u rs pa uplatis preko poste ili zavrtis polog u njihovoj banci.U federaciji nema sanse.A i tu uplatu iz rs opet ostaje trag kod pravnog lica u knjigovodstvu koji ce nekad finansijska policija moci upratiti i pitati odakle novac…Ako budu htjeli.Trenutno im je najsigurnije crne pare tamo gurnuti u stan jer mogu.Il na jahorinu.Gurali su i ovde dok je moglo al vidis sta je bilo u bulevaru uzese juri 9 stanova,onom u nedzaricima hotel itditd Presiroka tema…Moze jos al nece ni rs dugo…Greengo wrote: 24 Aug 2025, 19:01 Izgleda da ne smeta kvalitet cevapa, mada i sarajevski je grohno mora se priznati.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3822 times
- Been thanked: 7047 times
Pa peru pare preko ti stanova..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Greengo
- Na probnom

Nastavak i dijelom objasnjenje na ovu temuJasmin Hamzić, direktor agencije Bauland iz Sarajeva, za Raport kaže da potražnja za nekretninama i dalje ne jenjava.
Potražnja za nekretninama je konstantna, samo je ponuda nedovoljna. Jednostavno nema dovoljno nekretnina na tržištu i cijene zbog toga nisu padale niti stagnirale, nego su stalno rasle“, naglasio je.
Otkriva i zašto postoji disproporcija u prodaji između RS-a i FBiH, odnosno između Banje Luke i Sarajeva. Razlog, kaže, nikako nije u nižoj cijeni kako mnogi misle.
„Nije ništa nelogično to da je u nekim gradovima RS-a veća prodaja nego recimo u Sarajevu. Razlog leži u činjenici da u tim dijelovima ima dosta više novogradnje nego u Sarajevu i drugim gradovima Federacije. Da budemo iskreni, i u Sarajevu bi se sada, kada bi se izgradilo 10 tisuća stambenih jedinica, sve prodalo. Sarajevo bi, uzmemo li ga kao primjer, bilo daleko ispred Banje Luke o kojoj govorimo. Dakle, ne radi se o tome da Sarajevo nije atraktivno pa se negdje drugo prodaje više stanova, nego Sarajevo jednostavno nema tako veliki broj stanova na tržištu“, kaže prvi čovjek poznate agencije.
Teže do dozvola
Kako naglašava, postoji i razuman razlog zašto se u Sarajevu ne gradi veći broj stambenih jedinica.
„Malo je teže dobiti sve dozvole za izgradnju stambenih objekata u Sarajevu i meni je to razumljivo. Ne može se zgrada graditi tek tako. Nekada čujem kako se govori da aktualna vlast ne da ili neće da se gradi, ali ljudi moraju shvatiti da za jednu zgradu mora postojati popratna infrastruktura – od potrebnog pristupnog puta do vodovoda, odvodnje i slično
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1664 times
- Been thanked: 3157 times
Srbi su dobri ljudi lahko se sa njima moze dogovoiti pogotov sa policijom.
Daš cvanciku i pusti te.
Samo nije preporučljivo u Brčko distriktu.
Daš cvanciku i pusti te.
Samo nije preporučljivo u Brčko distriktu.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Duminjo
- Urednik foruma

Poskupila i Zenica
58 kvadrata, dvosoban.
Sprat 4. Zgrada bez lifta.
Cijena 159.000
Stan se treba renovirati i izaci ce preko 200.000
58 kvadrata, dvosoban.
Sprat 4. Zgrada bez lifta.
Cijena 159.000
Stan se treba renovirati i izaci ce preko 200.000
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 752 times
- Been thanked: 1136 times
- Sioux
- Inventar foruma

- Has thanked: 1385 times
- Been thanked: 1688 times
Nikad ne bi pazarijo nekretninu od mirze nekretnine.. ču zgrada uskoro dobija novu fasadu i krov..
Ćetvrti sprat bez lifta..
Ćetvrti sprat bez lifta..
Pogled Joca Vujičića
- Duminjo
- Urednik foruma

Al dvije stvari su u ovome oglasu bitne.
Mora se finih para uloziti u ovo i poslije toga ce sve kostati sigurno preko 200 hiljada. Sa porezom blize 250 nego 200 hiljada.
Drugo, Stan je na 4 spratu a nema lifta. Kome ces to izdati? Ko ce ti se svaki dan gore pentrati i vuci sve sto treba?
Preko 200 hiljada za dvosoban stan na cetvrtom spratu bez lifta u Zenici je malo.. ne znam. Ne bih ja ovo uzeo i da imam pare. Prije bih izabrao Mostar ili TZ ili BL za iste novce. Pa cak i Trebinje ili Capljinu.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

Porez je ako se mogu sjetit 5% od vrijednosti nekretnine, znaci manje od 10kDuminjo wrote: 17 Sep 2025, 15:40Al dvije stvari su u ovome oglasu bitne.
Mora se finih para uloziti u ovo i poslije toga ce sve kostati sigurno preko 200 hiljada. Sa porezom blize 250 nego 200 hiljada.
Drugo, Stan je na 4 spratu a nema lifta. Kome ces to izdati? Ko ce ti se svaki dan gore pentrati i vuci sve sto treba?
Preko 200 hiljada za dvosoban stan na cetvrtom spratu bez lifta u Zenici je malo.. ne znam. Ne bih ja ovo uzeo i da imam pare. Prije bih izabrao Mostar ili TZ ili BL za iste novce. Pa cak i Trebinje ili Capljinu.
- Duminjo
- Urednik foruma

A dobro, porez moraš svuda platiti. On se podrazumijeva pa ga ne treba ni racunati.tuzlak1212 wrote: 17 Sep 2025, 16:14Porez je ako se mogu sjetit 5% od vrijednosti nekretnine, znaci manje od 10kDuminjo wrote: 17 Sep 2025, 15:40
Al dvije stvari su u ovome oglasu bitne.
Kako god, ovo ide debelo preko 200 hiljada.. i nije ni malo malo
- tuzlak1212
- Inventar foruma

Ma ne lici da vrijedi al kupit ce to neko, nekome je tu porodica, zivot, posao itdDuminjo wrote: 17 Sep 2025, 16:23A dobro, porez moraš svuda platiti. On se podrazumijeva pa ga ne treba ni racunati.tuzlak1212 wrote: 17 Sep 2025, 16:14
Porez je ako se mogu sjetit 5% od vrijednosti nekretnine, znaci manje od 10k
Kako god, ovo ide debelo preko 200 hiljada.. i nije ni malo malo