Svaki kanton ima caku kod kupovine prve nekretnine, nedje se more taj porez i ne platit, treba nac i procitattuzlak1212 wrote: 17 Sep 2025, 16:14Porez je ako se mogu sjetit 5% od vrijednosti nekretnine, znaci manje od 10kDuminjo wrote: 17 Sep 2025, 15:40
Al dvije stvari su u ovome oglasu bitne.
Mora se finih para uloziti u ovo i poslije toga ce sve kostati sigurno preko 200 hiljada. Sa porezom blize 250 nego 200 hiljada.
Drugo, Stan je na 4 spratu a nema lifta. Kome ces to izdati? Ko ce ti se svaki dan gore pentrati i vuci sve sto treba?
Preko 200 hiljada za dvosoban stan na cetvrtom spratu bez lifta u Zenici je malo.. ne znam. Ne bih ja ovo uzeo i da imam pare. Prije bih izabrao Mostar ili TZ ili BL za iste novce. Pa cak i Trebinje ili Capljinu.
Tržište nekretnina u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 50123 times
- Been thanked: 8902 times
- Status: Offline
Re: Tržište nekretnina u BiH
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- tuzlak1212
- Inventar foruma
- Has thanked: 647 times
- Been thanked: 1006 times
U Tz je samo za mladi bracni par, prva nekretnina i ispod 35 godinaElTriconi wrote: 17 Sep 2025, 16:24Svaki kanton ima caku kod kupovine prve nekretnine, nedje se more taj porez i ne platit, treba nac i procitattuzlak1212 wrote: 17 Sep 2025, 16:14
Porez je ako se mogu sjetit 5% od vrijednosti nekretnine, znaci manje od 10k![]()
Mislio sam da je svugdje tako jer porez je to, nije naplata parkinga

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Ja sam dobio dvi ipo hiljade nazad 

- tuzlak1212
- Inventar foruma
Ima ovdje da se aplicira ono ko povrat kamate godisnje pa koga izvuku
Recimo znam mladi par nisu platili ni porez i cesto dobiju od grada povrat kamate

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Pajdo sve u svemu sramota, kad sam kupio stan vicu mi haveri iz zenice u nas se ne mora placat taj porez, samo sam im reko nemojte mi na muku pristajattuzlak1212 wrote: 17 Sep 2025, 16:31Ima ovdje da se aplicira ono ko povrat kamate godisnje pa koga izvuku
Recimo znam mladi par nisu platili ni porez i cesto dobiju od grada povrat kamate![]()

- tuzlak1212
- Inventar foruma
Ma jasta, meni se jaran ozenio kroz 3 dana od poziva poreske, samo da izbjegne porezElTriconi wrote: 17 Sep 2025, 16:33Pajdo sve u svemu sramota, kad sam kupio stan vicu mi haveri iz zenice u nas se ne mora placat taj porez, samo sam im reko nemojte mi na muku pristajattuzlak1212 wrote: 17 Sep 2025, 16:31
Ima ovdje da se aplicira ono ko povrat kamate godisnje pa koga izvuku
Recimo znam mladi par nisu platili ni porez i cesto dobiju od grada povrat kamate![]()
![]()
Odnijeli valjda vjencani il sta vec i nisu marke dali, sad su i oni neke druge povrate dobili, 2300 KM ja mislim
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Moras platit porez da prebacis vlasnistvo sa proslog vlasnika na sebe, s potvrdom da si platio porez taj korak je tek moguc.
Ne znam kakvo je stanje u praksi u slucaju smrt, kako ce nasljednici dokazati da je taj stan predmet djelidbe ako u gruntu na papiru pise da je vlasnik neko drugi. A ima i stavka u slucaju eskiviranja placanja u zakonskom roku da se uracunaju zatezne kamate, nije se s tim stvarima igrat
Ne znam kakvo je stanje u praksi u slucaju smrt, kako ce nasljednici dokazati da je taj stan predmet djelidbe ako u gruntu na papiru pise da je vlasnik neko drugi. A ima i stavka u slucaju eskiviranja placanja u zakonskom roku da se uracunaju zatezne kamate, nije se s tim stvarima igrat

- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 40689 times
- Been thanked: 27072 times
Federacija BiH – nasljednici prvog nasljednog reda (djeca, supružnik, roditelji) ne plaćaju porez na naslijeđeni stan ili kuću. Ako je dalji nasljedni red (npr. brat, sestra, rođak), onda može ići porez na promet nekretnina (obično 5%).
Republika Srpska – isto, bliži nasljednici (prvi nasljedni red) su oslobođeni poreza, dok daljnji plaćaju porez na naslijeđene nekretnine (oko 0,25% – 1% vrijednosti).
Distrikt Brčko – ima svoje propise, ali generalno važi da bliža rodbina ne plaća porez, dok dalja plaća.
Dakle, ako si naslijedio stan od roditelja ili supružnika – ne plaćaš porez. Ako si naslijedio od brata, sestre, amidže, tetke – onda se plaća određeni procenat.
Republika Srpska – isto, bliži nasljednici (prvi nasljedni red) su oslobođeni poreza, dok daljnji plaćaju porez na naslijeđene nekretnine (oko 0,25% – 1% vrijednosti).
Distrikt Brčko – ima svoje propise, ali generalno važi da bliža rodbina ne plaća porez, dok dalja plaća.
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
Šta ćeš morati uraditi:
provesti ostavinski postupak kod suda (rješenje o nasljeđivanju),
sa tim rješenjem otići u Poreznu upravu i grunt da prepišeš stan na sebe,
porez se ne plaća, ali možeš imati administrativne takse (par desetina KM).
provesti ostavinski postupak kod suda (rješenje o nasljeđivanju),
sa tim rješenjem otići u Poreznu upravu i grunt da prepišeš stan na sebe,
porez se ne plaća, ali možeš imati administrativne takse (par desetina KM).
Ne traži savjet od zavidnika, niti pomoć od škrtice, niti obećanje od lažljivca.
- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
1. Sudske takse (ostavinska rasprava)
Za podnošenje predmeta i rješenje o nasljeđivanju: 40–60 KM (zavisi od vrijednosti imovine).
2. Porezna uprava FBiH
0 KM poreza jer si prvi nasljedni red.
Eventualno par KM takse za izdavanje potvrde.
3. Gruntovnica (zemljišne knjige)
Taksa za upis vlasništva: 50 KM.
4. Katastar / Općina
Nekad traže administrativnu taksu (kopija posjedovnog lista, upis promjene): 10–20 KM.
Ukupno okvirno:
100 – 130 KM (bez advokata).
Ako uzmeš advokata da te vodi, cijena može biti 300–500 KM dodatno.
Za podnošenje predmeta i rješenje o nasljeđivanju: 40–60 KM (zavisi od vrijednosti imovine).
2. Porezna uprava FBiH
0 KM poreza jer si prvi nasljedni red.
Eventualno par KM takse za izdavanje potvrde.
3. Gruntovnica (zemljišne knjige)
Taksa za upis vlasništva: 50 KM.
4. Katastar / Općina
Nekad traže administrativnu taksu (kopija posjedovnog lista, upis promjene): 10–20 KM.
100 – 130 KM (bez advokata).
Ako uzmeš advokata da te vodi, cijena može biti 300–500 KM dodatno.
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Dok se ima kamate ima i povrata. Svake godine porezna to objavi, ispunis formular nakav, predas listing banke i uplate poreza s posla i to ti je tonumka wrote: 19 Sep 2025, 14:35 Jel taj povrat kamate samo prvu godinu ili svake godine. Znal se šta
Novo Sarajevo

- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2703 times
- Been thanked: 8376 times
- Status: Online
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Ne bih, ja kupujem samo ono sto mogu kupit s ovom platom koju imam. Za to treba kooperacija, eno pitam maju da popijemo kafu, nece. I samo mi to tako ostaje
A ostace iza babe i mame kuca i stan u zenici

- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3894 times
- Been thanked: 2929 times
ElTriconi wrote: 20 Sep 2025, 08:28Ne bih, ja kupujem samo ono sto mogu kupit s ovom platom koju imam. Za to treba kooperacija, eno pitam maju da popijemo kafu, nece. I samo mi to tako ostaje
A ostace iza babe i mame kuca i stan u zenici![]()

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9621 times
- Been thanked: 11364 times
"Sada imamo evidenciju prosječne cijene stana u Hrvatskoj i ona nije toliko visoka kao što čujemo ovih dana. Iz egzaktnih, točnih, ugovorenih podataka u ovoj godini vidimo da je prosječna cijena stana u Hrvatskoj 2285 eura plus PDV, a u Zagrebu 2487 eura plus PDV", zaključio je Bačić.
Zanimljivo je da su cijene kvadrata u susjednoj Hrvatskoj u prosjeku nešto niže od 4.500 KM, dok se u Bosni i Hercegovini cijene stanova kreću od 5.000 do 8.000 KM, u Banjoj Luci i sarajevu.
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
Al zato je u nas bolji standard, pa ja 

- HAVANA
- Forumaš godine
- Has thanked: 2781 times
- Been thanked: 23003 times
Jes mozda 4500km u slavoniji,ovde ga mozes sanjat ispod 4000,5000 eura po m2 split itd Pogotovo manje stanove…Ima i u bugojnu po 1500km.Krokodil Behko wrote: 24 Sep 2025, 16:38"Sada imamo evidenciju prosječne cijene stana u Hrvatskoj i ona nije toliko visoka kao što čujemo ovih dana. Iz egzaktnih, točnih, ugovorenih podataka u ovoj godini vidimo da je prosječna cijena stana u Hrvatskoj 2285 eura plus PDV, a u Zagrebu 2487 eura plus PDV", zaključio je Bačić.
Zanimljivo je da su cijene kvadrata u susjednoj Hrvatskoj u prosjeku nešto niže od 4.500 KM, dok se u Bosni i Hercegovini cijene stanova kreću od 5.000 do 8.000 KM, u Banjoj Luci i sarajevu.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
U bugojnu nema ni medvida, otisli u sretnije krajeve tobejarabi 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9621 times
- Been thanked: 11364 times
Mislim da se cijene drže, ali baš i ne vjerujem da sve to puca ko halva.
Puno je 4000+ po kvadratu za nas. Neki mlađi bračni par s cca 4000 prihoda, mogao bi odvajati na ratu oko 1000 maraka. To znači da bi jednosoban stan otplaćivali 10 godina, ako ne i više.
Puno je 4000+ po kvadratu za nas. Neki mlađi bračni par s cca 4000 prihoda, mogao bi odvajati na ratu oko 1000 maraka. To znači da bi jednosoban stan otplaćivali 10 godina, ako ne i više.