Zimovanje

Predstavljanje gradova, naši putopisi, savjeti u vezi putovanja.

Moderator: Krokodil Behko

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14685 times
Been thanked: 24983 times
Status: Offline

Re: Zimovanje

Post by Fuddo » 21 Jul 2025, 20:04

Morgen wrote: 21 Jul 2025, 00:30
Komshija wrote: 21 Jul 2025, 00:23

Vidi ako sta ima na jahorini,proguglaj....
Hvala!
Ima li jos koja? za jablanicu znam
Ovo ti je bagatela

https://www.tripadvisor.com/Hotel_Revie ... tion_.html

A i ski staza je podesena za tvoje skijasko iskustvo
:D.
Dozvolite da se obratimo

hepo_kockica
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 178 times
Been thanked: 75 times

Post by hepo_kockica » 21 Jul 2025, 20:09

Mister No wrote: 21 Jul 2025, 20:03
hepo_kockica wrote: 21 Jul 2025, 20:01

Da, ti?
Nisam, al na yt pristojno izgleda za pustit se koji put
Da, skroz ok dvije staze, plava i crvena, crvena malo na kraju zeznuta nekako dosta leda bude, pa je narod prolijetao, ali polako i ok, lokal na dnu staze radio sa solidnim cijenama pica i hrane, mislim da ce i gore na vrhu staze i drugi poceti sa radom do zime, uradili su parking.mjesta, ma ok skroz, mislim ne moze se porediti sa Jahorinom i brojem staza gore,ali...koliko para toliko i muzike
🍀

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10188 times
Been thanked: 12084 times

Objavljen cjenovnik za novu sezonu na Bjelašnici: Poskupjele sve ski karte, a dnevna je veća za 10 KM

Post by Krokodil Behko » 24 Sep 2025, 21:13

Image

Olimpijski centar Bjelašnica i Igman najavio je početak zimske sezone, kao i cjenovnik za predstojeću 2025/2026 godinu. U odnosu na sezonu 2024/2025 primijetan je porast cijena skoro svih ski karata. Zainteresovani mogu iskoristiti i akcijsku pretprodaju.

Na Bjelašnici će cijena dnevne karte za odrasle biti 59 KM i skuplja je za 10 KM u odnosu na prošlu sezonu. Poskupjela je i karta za djecu i tinejdžere za sedam, odnosno, osam KM te će za djecu do 12 godina sada dnevna karta iznositi 42 KM, a za tinejdžere od 13 do 18 godina 47 KM.

Image

Poređenja radi, prošle godine je dnevna karta koštala 49 KM za odrasle, a u 2023/2024 sezoni bila je 47 KM. Dnevna karta za djecu do 12 godina bila je 35 KM prošle sezone, što je bilo za pet KM skuplje u odnosu na period od prije dvije godine. Tinejdžeri od 13 do 18 godina ranije su plaćali 39 KM dnevnu kartu, za dvije KM skuplju nego 2023/2024.

Osim dnevne karte, mnoge interesuje i noćno skijanje koje će ove godine koštati 42 KM, što je poskupljenje za sedam KM u odnosu na sezonu 2024/2025 kada je iznosilo 35 KM, a i tada je bilo poskupjelo za pet KM.

Sezonska karta za odrasle će ove godine koštati 960 KM po redovnom cjenovniku, što je povratak na cijenu od prije dvije godine kada je bila 950 KM. Prošle godine je sezonska karta bila smanjena na 800 KM.

Cijene ski karata na Igmanu su dosta jeftinije od onih na Bjelašnici pa je tako dnevna karta za odrasle 30 KM, za djecu do 12 godina je 25 KM, za tinejdžere od 13 do 18 godina je 28 KM. Cijene ove godine su iste kao i u sezoni 2024/2025.

Starter i Loyalty paketi

Na press konferenciji Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman, osim predstavljenja početka nove sezone i gore navedenih redovnih cijena, objavljen je i cjenovnik akcijske pretprodaje.

Pretprodaja je podijeljena u Starter i Loyalty pakete, u odnosu na to da li ste prethodnih godina imali sezonsku kartu ili ne.

Sezonska standardna karta u pretprodaji do 15.10. za odrasle koji prvi put kupuju sezonsku kartu iznosi 580 KM, a ako je kupite do 30.11. koštat će 660 KM.

Ukoliko ste ranije kupovali sezonsku kartu spadate u Loyalty program gdje je standardna sezonska karta za odrasle 535 KM do 15.10. Ukoliko kartu kupite do 15.11. koštat će 580 KM, a do 30.11. je možete dobiti po cijeni od 660 KM, kao i u Starter paketu.

Image

Standardna sezonska karta podrazumijeva dnevno skijanje tokom svakog dana, a cijene sezonskih karata variraju i u odnosu na to da li želite sezonsku plus ili sezonsku basic kartu. Sezonska plus karta omogućava i noćno skijanje tokom svih dana u sezoni, dok basic sezonska karta podrazumijeva skijanje od ponedjeljka do petka, bez noćnog skijanja.

Dodatna pogodnost odnosi se na kupovinu sezonskih karata na rate, koja traje do 1. novembra, a sve detaljne cijene možete vidjeti u tabelarnim prikazima.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2823 times
Been thanked: 8875 times

Re: bjavljen cjenovnik za novu sezonu na Bjelašnici: Poskupjele sve ski karte, a dnevna je veća za 10 KM

Post by Duminjo » 25 Sep 2025, 01:31

Nisu karte skupe koliko su staze loše. Svi koji skijaju, znaju da je skup. Problem je sto platiš i ispadneš naguzen.
Glavne staze se uredjuju za raznorazne evente i takmicenja u rangu nicega a za ostale, normalne skijase nema topova, nema snijega i nema staza. Inace, ovi drugi donose pare i zaradu.
Prvih sat ili sat i po je to donekle uredu, poslije toga, poslije 9 sati, mozes samo da sjebeš skije ili da pogineš. Realno, vecina dolazi poslije 9. Ujutro su samo kokoške, budale i oni koji se svako jutro bude u 5 sati.

Staze se zimi konstantno reklamiraju, uredjene i sredjene kao svjetske staze jer se snimaju ranom zorom dok nema nikoga. Izadjes na stazu, skroz druga Slika. Ocigledno lazu i varaju, navlace raju.

Bjelasnica je do nedavno bila staza za jace skijase, one koji vole malo adrenalin i brzinu pa je dosta i turista sa strane dolazilo baš da se okuša na strmoj i opasnoj Bjelasnici. Jebali su joj majku i sada je staza za šminkere i instagramuše da izadju gore i slikavaju se za drustvene mreze.

Bravo ZOI, Bravo Hadziomerovicu..

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 57405 times
Been thanked: 10301 times

Re: bjavljen cjenovnik za novu sezonu na Bjelašnici: Poskupjele sve ski karte, a dnevna je veća za 10 KM

Post by ElTriconi » 25 Sep 2025, 06:13

Sta ti imas protiv onih koji se bude u 5 subotom i nediljom? Sta cu ja kad mi tako alarm zvoni 🤔
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 25 Sep 2025, 14:52

ElTriconi wrote: 25 Sep 2025, 06:13 Sta ti imas protiv onih koji se bude u 5 subotom i nediljom? Sta cu ja kad mi tako alarm zvoni 🤔
Ti si lud

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 7192 times
Been thanked: 5184 times

Re: Objavljen cjenovnik za novu sezonu na Bjelašnici: Poskupjele sve ski karte, a dnevna je veća za 10 KM

Post by Anestzijaaa » 25 Sep 2025, 14:56

Nije skupo ,ne znam kakve su cijene pica i hrane.Ja odem na,Vlasic bude mi za 5 stoja ko na Hadzu.
Omenare imperavi ameno
Dimere, dimere matiro
Matiremo
Ameno...

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 57405 times
Been thanked: 10301 times

Post by ElTriconi » 25 Sep 2025, 15:12

Duminjo wrote: 25 Sep 2025, 14:52
ElTriconi wrote: 25 Sep 2025, 06:13 Sta ti imas protiv onih koji se bude u 5 subotom i nediljom? Sta cu ja kad mi tako alarm zvoni 🤔
Ti si lud
I glup i klempav, sto :D.
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 25 Sep 2025, 15:31

ElTriconi wrote: 25 Sep 2025, 15:12
Duminjo wrote: 25 Sep 2025, 14:52

Ti si lud
I glup i klempav, sto :D.
Glup i lud nije isto.
Ti si samo lud :D.

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 83 times
Been thanked: 103 times

Re: Objavljen cjenovnik za novu sezonu na Bjelašnici: Poskupjele sve ski karte, a dnevna je veća za 10 KM

Post by numka » 27 Sep 2025, 20:00

Ma klimatske promjene. Pretprošla sezona je potpuno propala, prošla je ko bila malo bolja ali jedva, tuga i kad. Jedna staza otvorena, eventualno dvije. Jer snijega jednostavno nema.

Ne branim ZOI. Oni ne rade ništa. Ali sve skupa da Bog da da bude išta za 5 godina.
Error 404 - Signature not found

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Sep 2025, 21:52

Ima PlayStation, kupi igru i skijaj usred ljeta. Ko jebe ZOI

numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 83 times
Been thanked: 103 times

Post by numka » 27 Sep 2025, 22:34

Pa dobro Behko, znaš da igra i nije baš zamjena za pravu stvar :D.
Error 404 - Signature not found

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 22 Dec 2025, 09:35

NAJNIŽE CIJENE NA BALKANU: Bh. planina ove zime jedna od najtraženijih destinacija, posebno uoči novogodišnjih praznika

Image

Dok se mnogi građani širom BiH ovih dana žale na zagađen vazduh, mnogi spas pronalaze na planinama. Vlašić je i ove zime jedna od najtraženijih destinacija, posebno uoči novogodišnjih praznika. Iako snijeg još kasni, interes turista sve je veći.

Čist planinski zrak i priroda bez smoga, bili su glavni razlog zbog kojeg su brojni građani ovih dana odlučili pobjeći iz gradova i uputiti se na Vlašić.

Vlašić važi za jednu od najpopularnijih bosanskohercegovačkih zimskih destinacija. U poređenju sa drugim zimskim centrima i dalje je među povoljnijima.

"Vidite da je ovdje stvarno fantastično, Vlašić je inače kao planina jako dobra. Vlašić kao turističko mjesto za domaće je malo skupo, a u odnosu na ostale planine, s obzirom da ja posjećujem i ostale on je još najpovoljniji na Balkanu, kaže za BHRT instruktor skijananja Enver Migalo.

Iz Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona potvrđuju da je interes za smještaj i ove godine izuzetno velik, posebno u periodu novogodišnjih praznika. Odziv gostiju je gotovo identičan kao i prethodnih godina, iako su prošle sezone u ovom periodu već imali snijeg i aktivne ski-liftove.

"U ovom periodu imamo jako puno rezervacija između Božića i Nove godine, odnosno negdje bilo snijega ili ne bilo na Vlašiću je uvijek mali interes za smještaj.Imamo najave da će uskoro pasti, bar po ovim dugoročnim prognozama i u tom slučaju nadamo se najboljim rezultatima dosad", navodi Miroslav Matošević.

"Što se tiče odziva, odziv je skoro isti, uvijek imamo sličan broj gostiju s tim da prošle godine u ovom periodu već je bilo snijega, imali smo čak i lift otvoren i već smo kao i radili. Da uvijek unaprijed na dva-tri mjeseca, skoro uvijek su isti gosti, a ove godine imamo i novih gostiju", navode ugostitelji.

Iako na Vlašiću nema snijega, niti su temperature dovoljno niske za proizvodnju umjetnog snijega, očekivanja za uspješnu zimsku sezonu i dalje su velika.

"Trenutni problem jesu visoke temperature na planini, pa nam ne dozvoljava proizvodnju umjetnog snijega, međutim za narednih pet-šest dana najavljuju nove padavine tako da mislim da će sezona biti jako dobra", navodi Matošević.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Dec 2025, 10:02

PAPRENE CIJENE NA JAHORINI: Čašica rakije 10 KM, ali to nije sve

Image

Zimska sezona na Jahorini tek se zahuktava, a s približavanjem dočeka Nove godine cijene u ugostiteljskim objektima potvrđuju očekivanja gostiju. Odmor na ovoj planini postao je, blago rečeno, luksuz, prenosi BN televizija.

Kafu ćete na ovom zimskom odmaralištu platiti 5 KM, dok Coca-Cola, Cedevita i drugi sokovi koštaju 7 KM. Topla čokolada dostiže cijenu od 8 KM. Fotografija cjenovnika iz jednog ugostiteljskog objekta na Jahorini pokazuje da su cijene alkoholnih pića znatno više nego u većini gradova u Bosni i Hercegovini, pa čak i u regionalnim zimskim centrima.

Cijene pića i napitaka u jeku sezone

Domaće rakije u količini od 0,03 litre koštaju uglavnom od 8 do 10 KM. Zlatna rakija, šljivovica ili kruškovača naplaćuju se od 9 do 10 KM, dok su travarica i loza "povoljnije" i stoje 8 KM. Među aperitivima, Martini Bianco i Jägermeister koštaju 9 KM, dok je Campari Bitter 6 KM. Pelinkovac i višnjevac iz ponude Maraske također koštaju 8 KM za istu količinu, piše Hercegovina Info.

Cijene vodke dodatno potvrđuju visoki planinski standard. Smirnoff stoji 9 KM, dok su Grey Goose i Belvedere čak 17 KM. Ljubitelji gina morat će izdvojiti do 10 KM za Gordon’s i Tanqueray, dok je Monkey 47 čak 20 KM. Posebno se ističu cijene viskija i bourbona. Jack Daniel’s stoji 13 KM, Johnnie Walker Red Label 11 KM, dok je Black Label 19 KM. Chivas Regal 12 košta 17 KM, a Chivas Royal Salute čak 40 KM. Među najskupljim pićima je i Hennessy XO, čija cijena iznosi 40 KM.

Cijene smještaja za novogodišnje praznike

Ni kokteli nisu izuzetak. Aperol Spritz, Hugo Spritz i Pelin & Tonic naplaćuju se po 16 KM. Iako su ovakve cijene u skladu s vrhuncem sezone i velikom potražnjom uoči novogodišnjih praznika, one sve češće otvaraju pitanje dostupnosti Jahorine domaćim gostima.

Kada je riječ o smještaju, prema aktuelnim ponudama na platformama za rezervaciju, cijene noćenja u periodu oko Nove godine kreću se od 250 do 400 KM po noći za apartmane. Hoteli s četiri i pet zvjezdica nerijetko prelaze i 500 KM po noćenju, posebno uz obavezne novogodišnje pakete koji dodatno podižu troškove boravka na olimpijskoj ljepotici.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2907 times
Been thanked: 2432 times
Status: Online

Post by Calla » 06 Feb 2026, 13:07

Morgen ,pronadel ti kolibu na planini ??
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 32072 times
Been thanked: 29965 times

Post by Morgen » 06 Feb 2026, 13:42

Calla wrote: 06 Feb 2026, 13:07 Morgen ,pronadel ti kolibu na planini ??
Niko nije hteo u planinu, hteli su na more (za novu godinu), meni se nije islo, tako da nista od toga
(sa tim drustvom znaci ne, mozda sa drugim :cool )

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2907 times
Been thanked: 2432 times
Status: Online

Post by Calla » 06 Feb 2026, 13:48

Ne mozes se izgleda ni na kog danas oslonit ako se nesto dogovoris ,ja ne znam sta se desava zbog cega su ljudi takvi postali ,reci -poreci, postalo kao dobar dan ..
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Post Reply

Return to “Turizam”