Posao u Austriji ili Njemačkoj
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
- Status: Offline
Re: Austrija objavila detaljnu listu sa deficitarnim zanimanjima
Ma jok. Prljava do izavrat
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
-
Charlie S
- Na probnom

- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 22 times
Re: Posao u Austriji ili Njemačkoj
Pozdrav svima, da se javim na ovu temu. Kako i sam razmišljam o odlasku da kažem par riječi.
Ja mislim da je za naše ljude (BiH) mnogo bolja opcija odlazak u Njemačku. Na tom linku imate kratke upute kako i šta.
Zašto? Pa jednostavno zbog lakše procedure, a opet jako dobrih uvjeta koji vladaju u Njemačkoj.
Moj brat tamo živi i radi već 8 godina. Mislio se u jednom trenutku odseliti u Austriju. Tamo je bolja plaća, ALI samo to. Sa druge strane, posao, radna dozvola i šta već treba nisu tako sigurni kao u Njemačkoj. Na kraju je ostao i još uvijek radi u Njemačkoj.
Da nastavim, moj kum je odselio u Njemalku prije 3-4 godine, čak sa svojim autom iz BiH. Sjećam se da je bio oduševljen kako lako sve prolazi tamo i da je u istom danu dobio na svoj auto DE tablice. Nema komplikacija kao kod nas. Sve se odvija po već uređenim procedurama, kako posao tako i život. Sve u svemu, moj glas je Njemačka, pogotovo za ljude iz BiH. Nadam se da ću se i ja odvažiti napokon i otiči odavde. Politika, društvo i sve drugo je ovdje zagađeno.
Najgore za mene je što mi plaća nije loša. To me jedino zadržava još uvijek. Vidim da će puknuti i taj ', i da ću poslati sve u neku stvar...
Ja mislim da je za naše ljude (BiH) mnogo bolja opcija odlazak u Njemačku. Na tom linku imate kratke upute kako i šta.
Zašto? Pa jednostavno zbog lakše procedure, a opet jako dobrih uvjeta koji vladaju u Njemačkoj.
Moj brat tamo živi i radi već 8 godina. Mislio se u jednom trenutku odseliti u Austriju. Tamo je bolja plaća, ALI samo to. Sa druge strane, posao, radna dozvola i šta već treba nisu tako sigurni kao u Njemačkoj. Na kraju je ostao i još uvijek radi u Njemačkoj.
Da nastavim, moj kum je odselio u Njemalku prije 3-4 godine, čak sa svojim autom iz BiH. Sjećam se da je bio oduševljen kako lako sve prolazi tamo i da je u istom danu dobio na svoj auto DE tablice. Nema komplikacija kao kod nas. Sve se odvija po već uređenim procedurama, kako posao tako i život. Sve u svemu, moj glas je Njemačka, pogotovo za ljude iz BiH. Nadam se da ću se i ja odvažiti napokon i otiči odavde. Politika, društvo i sve drugo je ovdje zagađeno.
Najgore za mene je što mi plaća nije loša. To me jedino zadržava još uvijek. Vidim da će puknuti i taj ', i da ću poslati sve u neku stvar...
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10051 times
- Been thanked: 17015 times
Ovo oko komplikacija zavisi od grada. U manjim gradovima se sve brze i lakse rjesava. Ja sam u malom gradu i sve ide brzo. Mozes bez termina u opstinu za prijavu adrese i jos neke administrativne stvari. Za produzenje vize odes mjesec ranije, bit ce gotovo. U vecim gradovima ljudi cekaju 3, 4, 5 mjeseci. Zamjena vozacke bez peglanja i vazda nekih procedura itd.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9941 times
- Been thanked: 11797 times
RADNICI IZ BiH NAPUŠTAJU NJEMAČKU: "Možeš ti raditi i za 2.700 eura, ali to je robija..."
Na društvenim mrežama proteklih dana povela se žustra rasprava o isplativosti odlaska u Njemačku i o tome kolika plaća je dovoljna za dostojanstven život.
Sve je počelo objavom jednog radnika iz Doboja koji poručuje:
„Ajde molim te napiši tamo za ove što hoće u Njemačku da im se ne isplati dolaziti ispod 3500 eura plate. Možeš ti raditi i za 2700 eura, ali to je robija! Ja čekam da otplatim kredit i nazad za Doboj, dosta mi je svega!“
Njegov stav izazvao je mnoštvo komentara, od podrške do oštrih kritika.
„I u Doboju ćeš raditi za 700 eura“
Jedan od komentara glasi:
„A u Doboju ćeš raditi ne za 2700 nego za 700 eura. Prve radne liste dižete kredite da kupite auto i onda kukate kako je teško…“
Drugi dodaje:
„Ko ti je rekao da uzimaš kredit? Sam si kriv, da je to tako lako, svako bi uzimao.“
Život preko mogućnosti
Mnogi komentatori ističu da problem nije u Njemačkoj već u ljudima i njihovim navikama.
„Nije Njemačka kriva, krivi ste vi što vam oči gladne i lakome, pa se živi i troši preko svojih mogućnosti. Pa da vam je i 5.000 plata, opet bi preživljavali iz mjeseca u mjesec!“ – piše jedan korisnik.
Posebno su kritikovani oni koji odmah po dolasku kupuju skupe automobile, telefone i luksuzne stvari, a potom žive u dugovima.
„Prva tri mjeseca plate, pa kredit za auto od 50.000 eura, Gucci, Prada, novi iPhone… A onda tri sedmice pašteta za doručak, ručak i večeru. Krivi su svi, samo ti nisi!“ – navodi se u jednom od komentara.
„Može se živjeti normalno“
Ipak, ima i drugačijih iskustava. Jedan Bosanac koji u Minhenu živi već 12 godina tvrdi da sa 2.700 eura mjesečno može normalno živjeti, bez kredita i dugova.
„Garsonijeru plaćam 850 eura, na hranu 600 eura, ne vozim auto nego koristim javni prevoz. Nemam kredite ni minuse. Putovao sam pola Evrope i Kanade i još uštedim. Sve je stvar mjere i načina života, ne Njemačke.“
Rasprava se završava mišljenjem koje su mnogi podržali:
„Problem je u nama, a ne u visini plate. Kada se budeš pokrivao onoliko koliko je jorgan dug, tek tada ćeš biti zadovoljan svojim životom – bilo u Njemačkoj ili u Doboju.“
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22677 times
- Been thanked: 20785 times
- Status: Online
Činjenica je da sad i u Njemačkoj rastu cijene da valja, a da standard taj rast baš i ne može najbolje pratiti. Za neke proizvode nema više toliko onog "skuplje u Bosni nego u Njemačkoj". Još ako se ljudi uvale u više kredita njima je onda sigurno do guše.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14698 times
- Been thanked: 10223 times
Cinjenica je da guzice zinu na pare, jos se digne i kredit.
Ne svima, ali vecina. To su svi oni koji su mislili da u Njemackoj pare rastu na granu, samo treba pokupiti. Sad neka kupe
Ne svima, ali vecina. To su svi oni koji su mislili da u Njemackoj pare rastu na granu, samo treba pokupiti. Sad neka kupe
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3913 times
- Been thanked: 7168 times
Pa ja, samo da kredit isplati, pa se vraca..
pa sta ljudi misle, da u Njemackoj se ne radi,
dodjes, dobijes auto i stan i uzivas,..
znam iz kruga familie, otislo u Njemacku i odmah Audi za 50 hiljedarki na kredit..
pa normalno da je robija..
pa ja sam 30 godina u Austriji pa ne kupujem auto za tolike pare, iako ga mogu u gotovini kupiti..
Ali nas covjek, hoce odmah da zivi, kako kaze..
pa sta ljudi misle, da u Njemackoj se ne radi,
dodjes, dobijes auto i stan i uzivas,..
znam iz kruga familie, otislo u Njemacku i odmah Audi za 50 hiljedarki na kredit..
pa normalno da je robija..
pa ja sam 30 godina u Austriji pa ne kupujem auto za tolike pare, iako ga mogu u gotovini kupiti..
Ali nas covjek, hoce odmah da zivi, kako kaze..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Matan
- Sila nečista

Dovoljno, ne zalim se..
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 54440 times
- Been thanked: 9690 times
Strah ih rec da imaju steka ko da cemo im na vrata pokucat
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Ma ja ba.
Ne misli niko da se u Njemačkoj ne radi... to je glupost ko god to kaže ili misli. I da ti neko da sve na izvoli.
Al da imaju keša imaju
Izvući će im neko sa foruma koju stoju ak priznaju
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Kupio stan, kola i imam par hiljada steka. Sam zivim, pa ja.
Ne dam nikom ni marke, zato imam
Ne dam nikom ni marke, zato imam

- spacebound
- Urednik foruma

Rastu cijene, ali rastu svugdje u svijetu, od Bosne do Kanade. Evo nama narasla i plata, a i dodatci.Masamune wrote: 29 Sep 2025, 11:04 Činjenica je da sad i u Njemačkoj rastu cijene da valja, a da standard taj rast baš i ne može najbolje pratiti. Za neke proizvode nema više toliko onog "skuplje u Bosni nego u Njemačkoj". Još ako se ljudi uvale u više kredita njima je onda sigurno do guše.
Moze se zivjet sasvim lijepo, fazon je samo da se pokrijes jorganom koliko je dug, a ne da zine guzica pa sad hoces u godini da imas sve ono za sta nisi bio sposoban citav zivot u Bosni zaradit.
Ja ovdje jos nemam auto, i necu ga ni kupovat dok muz ne dodje, a i kad kupimo necemo nista novo ni bijesno, vec nesto pristojno i pouzdano.
Ne preseravam se i zbog toga se ne patim, vec ima za sve sto nam treba, a i ponesto sto ne treba.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Bićeš i ti uskoro sa kešom aBdspacebound wrote: 29 Sep 2025, 15:50Rastu cijene, ali rastu svugdje u svijetu, od Bosne do Kanade. Evo nama narasla i plata, a i dodatci.Masamune wrote: 29 Sep 2025, 11:04 Činjenica je da sad i u Njemačkoj rastu cijene da valja, a da standard taj rast baš i ne može najbolje pratiti. Za neke proizvode nema više toliko onog "skuplje u Bosni nego u Njemačkoj". Još ako se ljudi uvale u više kredita njima je onda sigurno do guše.
Moze se zivjet sasvim lijepo, fazon je samo da se pokrijes jorganom koliko je dug, a ne da zine guzica pa sad hoces u godini da imas sve ono za sta nisi bio sposoban citav zivot u Bosni zaradit.
Ja ovdje jos nemam auto, i necu ga ni kupovat dok muz ne dodje, a i kad kupimo necemo nista novo ni bijesno, vec nesto pristojno i pouzdano.
Ne preseravam se i zbog toga se ne patim, vec ima za sve sto nam treba, a i ponesto sto ne treba.
- spacebound
- Urednik foruma

Iduce godine u ovo vrijemeMasamune wrote: 29 Sep 2025, 15:51Bićeš i ti uskoro sa kešom aBdspacebound wrote: 29 Sep 2025, 15:50
Rastu cijene, ali rastu svugdje u svijetu, od Bosne do Kanade. Evo nama narasla i plata, a i dodatci.
Ne preseravam se i zbog toga se ne patim, vec ima za sve sto nam treba, a i ponesto sto ne treba.![]()
- Matan
- Sila nečista

Neko ima, neko nema..Masamune wrote: 29 Sep 2025, 15:23Ma ja ba.
Ne misli niko da se u Njemačkoj ne radi... to je glupost ko god to kaže ili misli. I da ti neko da sve na izvoli.
Al da imaju keša imaju
Izvući će im neko sa foruma koju stoju ak priznaju![]()
kao i svugdje...
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2781 times
- Been thanked: 8717 times
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14364 times
- Been thanked: 24045 times
Nije samo dijaspora
Sve je propalo
Bukvalno treba se strpiti jos par mjeseci, 70% naroda ce biti gladno.
Ne zajebajem se
Dozvolite da se obratimo
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Ja ne znam kako narod funkcionise od korone ikako, sve sto je logicno po ekonomskom modelu se okrenulo 180. Samo vikat elham i to ti je to

- ironman
- sirius

- Has thanked: 26097 times
- Been thanked: 26731 times
Hajd sve. Al pitam neki dan posto onaj drveni ugalj.
Znam to vazda bilo 2,5- 3,5 marke.
Kaze 6.5 maraka.
Ne briket obicni drveni ugalj
Pa sta se u toj tehnici promijenilo
Znam to vazda bilo 2,5- 3,5 marke.
Kaze 6.5 maraka.
Ne briket obicni drveni ugalj
Pa sta se u toj tehnici promijenilo
dream of spring...