Reformacija islama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1639 times
Been thanked: 3065 times
Status: Offline

Re: Reformacija islama

Post by Mutevelija »

Kur'anu i prakssi Poslanika tj Sunnetu a kasnije Arapi slijedili tu praksu.
Da se samo Islam zasniva po Kur'anu mi ne bi znali klanjati.
E što se tiče reforme, ima različitih mišljenja kod tumačenja nekih ajeta.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr »

Čarobni wrote:
Calla wrote:Ma moze se to prepravljati pa spominjati po ovom i ovom ajetu iz ove i ove knjige zasto ne bi moglo
pa ne zive ni arapi vise samo u pustinjama i oni su promjenili nacin zivota ovdje navedoh samo arapske muslimane da ne bi bilo zabune nisu samo arapi muslimani,,postedite me ! :)
Činiš grešku, ogromnu.

Islam ne zavisi od prakse arapa ili bilo čije prakse, zasniva se na Kur'anu.
Ali svako na svoj način tumači Kur'an ;)
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Mohr wrote:
Čarobni wrote:
Činiš grešku, ogromnu.

Islam ne zavisi od prakse arapa ili bilo čije prakse, zasniva se na Kur'anu.
Ali svako na svoj način tumači Kur'an ;)
Kur'an, zakon, razna pravila....
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

4 su izvora Šerijata
Kuran
Sunnet
Idžma i
Kijas
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr »

Ma da, ali koliko je samo tih experata za tumačenje među ulemom, pa čak i čitavih frakcija. Recimo šijje, koliko je meni poznato, drže se striktno knjige (kakogod da je tumače) dok Hadis/Sunnet zanemaruju. Da o tumačenju Šerijata i ne govorimo, kakva se tu tek koplja lome...
Last edited by Mohr on 08 Dec 2015, 23:06, edited 1 time in total.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Prema tome je bilo tolerancije prije, dok sad nema npr neko te proglazi murtedom /otpadnikom i izda potjeru zatobom jer se ne slažeš sa njegovim mišljenjem.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Mohr wrote:Šta je (ne)izvorni islam :roll
To je islam Kur'ana i sunneta.
Njegovi izvori su jasni, a temelji čvrsti. U njemu ima kategoričkih (kat’ijjat) i hipotetičkih (zannijjat) sadržaja. Kategorički su oni koji predstavljaju osnovne temelje islama, koji obrazuju misaono, zakonodavno i etičko jedinstvo zajednice u području vjerovanja (akaid), obredoslovlja (‘ibadat), etike (ahlak), bontona (edeb) i praktičnih propisa. Ti kategorički sadržaji predstavljaju temelje, oslonce i ojačanja.Osim njih, tu su i hipotetički sadržaji.
Ni hipotetički sadržaji nisu prepušteni stihiji već su normirani prema iskustvima iz kojih su postavljana pravila. Ustanovljene su im osnove. Muslimani su dostigli naučne rezultate kakve nije poznavala nijedna civilizovana zajednica, a zadatak nauke bio je da zaključke precizno donosi na osnovama onog što je temeljnim izvorima definisano i onoga što još nije. To je nauka koja se zove temelji prava (usuli-fikh).
Dakle, to nije nešto labilno, već sasvim čvrsto i precizno.
Dakle,islam vidljivih putokaza, čvrstih osnova i jasnih ciljeva,onakav kakav je bio prije nego što su mu dodate primjese, novotarije i izmišljotine.
Question everything.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

Calla wrote:Calla je napisao/la:
Pa i seks je nagon nagonima zapovjedaju moždani sistemi koje mi ne možemo uvjek da kontrolišemo.Zato ga se treba zabraniti mislim tako opisuju monoteisti! :123

@lavlje
Seks u Islamu nije zabranjen, samo je brak jasno i eksplicitno preporucen. A to je daleko od 'zabrane' seksa.

Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. I bojte se Allaha i znajte da ćete pred Njega stati. A ti obraduj prave vjernike!

(Al-Baqara.223)

Tu nema govora o zabrani seksa, samo je seks stavljen u odredjeni preporuceni kontekst.

@Calla
ovo sam nam prebacila ovdje na temu o reformaciji islama,
da se blagovremeno seksualna sloboda vise ne stavlja u odredeni preporuceni kontekst seks je najcistiji samo u ,,BRAK-u"
A sta cemo sa ostalima koji se zele seksati a nisu u braku,,!!Ako je pozeljno u svim monoteistickim naukama
samo ovako ,,uci u brak ,,Nevina"
Neka stupe u brak
A ima i Dzehennem :oo
Question everything.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Zakljucili smo da treba reformacija ali kako npr. poboljsati prava zena a ne ici protiv Kur'ana.. zena je u svakom slucaju donja.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by rethna »

To si ti zakljucio a ne "MI"

Zena je donja kada "moderno drustvo" tumaci islam.
Question everything.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Kakve veze ima čitanje cijelog Kur'ana sa položajem žena i onom što se piše o ženama..

Hoćete li reći da muškarci nisu povlašteni u odnosu na žene? Prestanite lagati i sebe i druge.. možda prihvaćate to da žene budu donje, možda uživate u tome.. :hm

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Muškarci imaju daleko više odggovornosti? Zašto? Sve i kad prihvatimo polne razlike opet se nađe određeni broj žena koje ne prihvataju kontrolu, koje žele nešto više od života od sjedenja u kući i čekanja da muž obezbijedi ono što porodica treba..

Ispada da se sve vrti oko para.

Šta da ti kažem.. nije to fer koliko god ti pravdao

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

LEBOWSki lupaš ko maksim po diviziji, čak i za vrijeme Muhameda a.s bilo je žena koje su željele "slobodu" pa su ratovale sa samim Muhamediom a.s. protiv mušrika, ali on je toj ženi stalno govorio da dovodi svoju sigurnost u opasnost i da ne ide sa njime, međutim ona je inzistirala.
Evo ti duže o tome.
Nuseyba bint Ka’ab je bila jedna od prvih Medinjanki koje su prešle na islam. poznata je i pod nadimkom Ummu Ammara, a prepoznatljiva je bila po svojoj fizičkoj spremnosti. Islamska historija je pamti upravo zbog angažmana na ratnim poljima.
Tokom Bitke na Uhudu Nuseyba je liječila ranjene vojnike i pojila ih vodom, ali nakon što dio vojnika nije ispoštovao Poslanikovu zapovijed da ostanu na svojim položajima te se pomjerili da kota misleći da su pobijedili, tok bitke je krenuo drugim smjerom.
U ovom trenutku, Nusejba je uzela mač i štit i krenula u bitku. Pridržavala je svoju haljinu i žestoko se borila.
Potrčala je prema Poslaniku s.a.v.s i štitila ga od nadolazećih strijela. Zatim ju je konjanik Kurejšija napao, a ona je povukla uzda njegovog konja i zabola nož u njegov vrat. Konj se naglo trznuo i zbacio konjanika na tlo. Nusejba je do ovog trenutka već bila zadobila određene rane, ali je nastavila da se bori.
Kada je Poslanik a.s. ugledao Nusejbu bint Ka’b na bojnom polju, molio se za nju i izjavio: “Tako mi Allaha, njen ugled (kod Allaha) je veći od ugleda aktivna muškarca.”
Njen sin Abdullah je došao da joj pomogne, te su njih dvoje okružili Poslanika Muhammeda (s.a.v.s.), štiteći ga od napadača Kurejšija. Kada je Poslanik primijetio njene rane, naredio je njenom sinu da se pobrine za nju i pohvalio je njeno herojstvo.
Nusejba je podigla mač i štit kako bi se nastavila boriti, a Poslanik je bio zadivljen njenom nevjerovatnom hrabrošću.
Borila se sve dok je nisu uboli dvanaesti put (u nekim izvorima trinaest puta). Tada su joj zaboli mač u rame, te je pala na tlo bez svijesti. Kada se probudila njena prva misao i briga je bio Poslanik Muhammed a.s. i da li je preživio.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

ŠTa je sad čudno. što je izgubila život u bici.. Pa zar nisu izgubili i oni što su pozvanali Kur'an pa je nastao problem.. a sve muškarčine.

Mislim.. koja je poenta te priče?

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

reforma islama nije toliko ni potrebna koliko je problem nemanja jednog duhovnog autoriteta kojega će većina
priznati kao halifu . To nije nikakvo oponašanje pape ali jeste slična funkcija koja je utemeljena nakon smrti Muhameda a.s.
Međutim zadnji halifa je ukinut upravo od strane zapada i to nakon poraza Turske u prvom svjetskom ratu.
Tad je Osmanlijama i oduzeta Palestina i data u ruke cionista
Od tad su muslimani obezglavljeni i ubacuju im se razni špijuni i poturaju kao halife (kao ovaj Bagdadi npr) te marionetski
vladari koje čuvaju zapadne sile (Saudijska arabija) .
Mnogi su se tako ustoličeni vladari otimali kontroli , kao npr Sadam, Gadafi i znamo kako sad izgledaju njihove zemlje.
Tako da je smiješno pričati o tome a ne znati cijelu priču oko toga
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Zašto se smatra da je taj Bagdadi špijun sa baš tim ciljem? Ne kažem da nije, da n e postoji mogućnost ali na osnovu čega se dođe do takvog zaključka..

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times

Post by KOMESAR »

Lebowski wrote:Zakljucili smo da treba reformacija ali kako npr. poboljsati prava zena a ne ici protiv Kur'ana.. zena je u svakom slucaju donja.
Poboljšati prava žena? Koje pravo im Kur'an nije dao?
Last edited by KOMESAR on 27 Dec 2015, 14:58, edited 1 time in total.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Lebowski wrote:Zašto se smatra da je taj Bagdadi špijun sa baš tim ciljem? Ne kažem da nije, da n e postoji mogućnost ali na osnovu čega se dođe do takvog zaključka..
pa i Sadam i Gadafi su imali daleko daleko jaču vojsku i naoružanje od Isila, pa su izgubili za 15 dana maltene .
Ove jednostavno neće da unište već se godinama s njima tu nešto hmeljaju .
Tako u biti žele da pokažu svijetu kako je opasno i strašno da muslimani imaju halifu jer će eto masovno da kolju i ubijaju
iako u dosadašnjoj praksi osmanskog carstva , takvo nešto je bilo potpuno nepoznato i strano.
Čak šta više , imali su veliku dozu sekularizma, pa je sultan bio nešto kao danas premijer ili predsjednik, a halifa se rijetko
petljao u svjetovne stvari i politku već je bio prvenstveno duhovni lider, nešto kao reis kod nas.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3907 times
Been thanked: 2942 times

Post by Pasaga »

carobnjak N wrote:
Lebowski wrote:Zašto se smatra da je taj Bagdadi špijun sa baš tim ciljem? Ne kažem da nije, da n e postoji mogućnost ali na osnovu čega se dođe do takvog zaključka..
pa i Sadam i Gadafi su imali daleko daleko jaču vojsku i naoružanje od Isila, pa su izgubili za 15 dana maltene .
Tako u biti žele da pokažu svijetu kako je opasno i strašno da muslimani imaju halifu jer će eto masovno da kolju i ubijaju
iako u dosadašnjoj praksi osmanskog carstva , takvo nešto je bilo potpuno nepoznato i strano.
Čak šta više , imali su veliku dozu sekularizma, pa je sultan bio nešto kao danas premijer ili predsjednik, a halifa se rijetko
petljao u svjetovne stvari i politku već je bio prvenstveno duhovni lider, nešto kao reis kod nas.
Da uniste sto vise terorista.... :p
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times

Post by KOMESAR »

Pasaga wrote:
carobnjak N wrote:
Da uniste sto vise terorista.... :p
Islam se ne može uništiti,jer se svako dijete rađa kao musliman.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Post Reply

Return to “Religija”