Screenshot_20251003_161537_ChatGPT.jpg
Može li se ''postati'' Bošnjak
Moderator: Krokodil Behko
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3972 times
- Been thanked: 7349 times
- Status: Offline
Re: Može li se ''postati'' Bošnjak
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Sioux
- Inventar foruma

- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 1708 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10000 times
- Been thanked: 11890 times
Pa ti ne znaš ni o čemu je tema ni šta sam rekao, al sigurno te je dobro zabolilo, čim si naglo prešao u kubiste. Jel može biti da si toliko neupućen i da donosiš nekakve slike, a sama vjera veze nema s temom?
Slika ti je glupa i besmislena, vezine veze nema s temom, kao ni ti.
Ne brukaj se.
Posebna bi priča bila, historičari su i dan danas podijeljeni oko mjesta i uloge CB u srednjovijekovnoj Bosni, pa kako bi to onda znao chat robot?
Pitanje na koje je obavezan odgovor:
Zašto su katolici izdali i spalili Bosnu?
I ne pominji više vjeru.
Onaj osjećaj, čist gubitak vremena s nekim ko tradicionalno veze nema s temama i jako loše prikriva svoju ksenofobiju i islamofobiju
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Kad već ispitujemo robota
Evo pregledna hronološka tabela o doseljavanju i prisustvu pravoslavnog stanovništva u Bosni i Hercegovini:
Period Glavna obilježja doseljavanja/prisustva pravoslavaca u BiH
VI–VII vijek Dolazak prvih slovenskih plemena na Balkan. Među njima i oni koji će kasnije prihvatiti pravoslavlje (Srbi). To je najraniji sloj pravoslavnog stanovništva.
Srednji vijek (X–XV vijek) Pravoslavlje prisutno uglavnom u istočnoj Bosni i Hercegovini. Djeluju srpski manastiri i eparhije (npr. Mileševa, Tvrdoš, Dobrićevo). Ali glavnina stanovništva tada pripada Crkvi bosanskoj ili katolicima.
1463. – pad Bosne pod Osmanlije Osmansko carstvo omogućava pravoslavnoj crkvi slobodnije djelovanje nego ranije. Počinje doseljavanje većih grupa pravoslavnih Srba iz Raške, Kosova i Crne Gore u BiH.
XVI–XVII vijek Masovniji talasi doseljavanja zbog ratova između Osmanlija i Austrije/Ugarske. Mnogi pravoslavci prelaze Drinu i Neretvu u Bosnu i Hercegovinu. Formiraju se jake pravoslavne zajednice.
XVIII vijek Nastavlja se priliv, posebno nakon Bečkog rata (1683–1699) i seoba Srba pod Arsenijem Čarnojevićem. Iako je glavnina otišla u Vojvodinu, dio se naselio i u BiH, naročito u Bosansku Krajinu.
XIX vijek Pravoslavci već čine značajan dio stanovništva BiH. Učestvuju u ustancima protiv Osmanlija (npr. ustanak u Bosni 1875). Nakon austrougarske okupacije 1878, pravoslavna zajednica je već dobro ukorijenjena širom zemlje.
Ukratko: stalno prisustvo od ranog srednjeg vijeka, ali masovnije naseljavanje u osmansko doba (15–18. stoljeće).
Hoćeš da ti izdvojim i glavne krajeve BiH gdje su se pravoslavci najviše naseljavali kroz historiju (istočna Bosna, Krajina, Hercegovina…)?
Evo pregledna hronološka tabela o doseljavanju i prisustvu pravoslavnog stanovništva u Bosni i Hercegovini:
Period Glavna obilježja doseljavanja/prisustva pravoslavaca u BiH
VI–VII vijek Dolazak prvih slovenskih plemena na Balkan. Među njima i oni koji će kasnije prihvatiti pravoslavlje (Srbi). To je najraniji sloj pravoslavnog stanovništva.
Srednji vijek (X–XV vijek) Pravoslavlje prisutno uglavnom u istočnoj Bosni i Hercegovini. Djeluju srpski manastiri i eparhije (npr. Mileševa, Tvrdoš, Dobrićevo). Ali glavnina stanovništva tada pripada Crkvi bosanskoj ili katolicima.
1463. – pad Bosne pod Osmanlije Osmansko carstvo omogućava pravoslavnoj crkvi slobodnije djelovanje nego ranije. Počinje doseljavanje većih grupa pravoslavnih Srba iz Raške, Kosova i Crne Gore u BiH.
XVI–XVII vijek Masovniji talasi doseljavanja zbog ratova između Osmanlija i Austrije/Ugarske. Mnogi pravoslavci prelaze Drinu i Neretvu u Bosnu i Hercegovinu. Formiraju se jake pravoslavne zajednice.
XVIII vijek Nastavlja se priliv, posebno nakon Bečkog rata (1683–1699) i seoba Srba pod Arsenijem Čarnojevićem. Iako je glavnina otišla u Vojvodinu, dio se naselio i u BiH, naročito u Bosansku Krajinu.
XIX vijek Pravoslavci već čine značajan dio stanovništva BiH. Učestvuju u ustancima protiv Osmanlija (npr. ustanak u Bosni 1875). Nakon austrougarske okupacije 1878, pravoslavna zajednica je već dobro ukorijenjena širom zemlje.
Hoćeš da ti izdvojim i glavne krajeve BiH gdje su se pravoslavci najviše naseljavali kroz historiju (istočna Bosna, Krajina, Hercegovina…)?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Dakle, ovo iznad nije nikakva kubistička slika, jadno sve piše na bosanskom jeziku
- Matan
- Sila nečista

Dobro, ne bi vise...
Ja sam svasta i nesta..
hvala, na komplimentima..
Ja sam svasta i nesta..
hvala, na komplimentima..
- Sioux
- Inventar foruma

- Has thanked: 1397 times
- Been thanked: 1708 times
Reci mu da je postavio sugestivno pitanje robotu i da je rod stariji od religije matane jbt..
Pogled Joca Vujičića
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Pripadati narodu nije isto kao religija. Ja mogu sada se 50 puta konvertovati u sve religije i sekte koje postoje ali ne mogu nikada postati Irac ili Albanac
Drugo je sad što su FGRovci pred Popis 2013., a pogotovo nakon Popisa iz frustracije zbog rezultata napravili od naroda Bošnjak ruglo pa biti Bošnjak je kao nositi šešir, možeš ga nositi dok ti se sviđa pa sutra nešto drugo nositi na glavi ili danas Bošnjak, sutra Eskim, prekosutra Marsovac, dok kod druga dva naroda imaju poštovanje kao prema narodima, pa znaju za Matu da je Hrvat a za Ratka da je Srbin, bez da ih i pitaju jesu li Hrvati ili Srbi.
Drugo je sad što su FGRovci pred Popis 2013., a pogotovo nakon Popisa iz frustracije zbog rezultata napravili od naroda Bošnjak ruglo pa biti Bošnjak je kao nositi šešir, možeš ga nositi dok ti se sviđa pa sutra nešto drugo nositi na glavi ili danas Bošnjak, sutra Eskim, prekosutra Marsovac, dok kod druga dva naroda imaju poštovanje kao prema narodima, pa znaju za Matu da je Hrvat a za Ratka da je Srbin, bez da ih i pitaju jesu li Hrvati ili Srbi.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 2583 times
- Been thanked: 1210 times
Svi smo mi Bosanci(i Hercegovci) prije svega sve dok nekima neko nije rekao da se ne trebaju vise tako osjecati.Bojana wrote: 02 Oct 2025, 17:17 Da li je moguće doživeti toliku transformaciju u pogledu osećanja nacionalne pripadnosti da se više ne osećate pripadnikom svoje matične nacije, već neke druge, konkretno bosanske?
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Matan
- Sila nečista

Ja se osjecam i Bosancem i Hrvatom...amidza idriz wrote: 03 Oct 2025, 20:47Svi smo mi Bosanci(i Hercegovci) prije svega sve dok nekima neko nije rekao da se ne trebaju vise tako osjecati.Bojana wrote: 02 Oct 2025, 17:17 Da li je moguće doživeti toliku transformaciju u pogledu osećanja nacionalne pripadnosti da se više ne osećate pripadnikom svoje matične nacije, već neke druge, konkretno bosanske?
i volim Bosnu...
Hercegovinu manje, puno je vruce..
I kako mi neko moze reci, puno je voli vise od mene, to su samo blejanja...
mislim, posteno, volim onaj kraj najvise gdje sam se rodio, a ljude, bilo Hrvati, Srbi , Bosnjaci, zaboli me stvarno za njih, niko se i ne brine ni o
meni..
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1679 times
- Been thanked: 3209 times
Bitno je biti Bošnjak
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Sioux wrote: 03 Oct 2025, 19:19 Reci mu da je postavio sugestivno pitanje robotu i da je rod stariji od religije matane jbt..
Bingo.
Vjerovatno je zato Svetozar Marković i rekao "Srbi nikad nisu prihvatili načela hrišćanskog morala"
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22828 times
- Been thanked: 20917 times
Od Svetozara Markovića bi danas mnogi puno toga mogli naučiti. Ne samo Srbi, ali prvenstveno bi trebali oni na Balkanu jer se njima tad obraćao.
Kako ono reče... moral buđi i pesnice. Tačno i jeste tako i nakon 150 godina.
Kako ono reče... moral buđi i pesnice. Tačno i jeste tako i nakon 150 godina.
- Matan
- Sila nečista

Mene ovaj forum pocinje podsjecati na VUCICA I INFORMER..
sta god da kazes oni izvrnu i ispadnes fasista, terorista, ustasa, naposljetku blokader..
sta god da kazes oni izvrnu i ispadnes fasista, terorista, ustasa, naposljetku blokader..
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 2583 times
- Been thanked: 1210 times
Meni dovoljno da te smatram prijateljem.
Ja sam Bosanac/Bosnjak i volim BiH.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Matan
- Sila nečista

Ma mozda moja slova nekad se lose protumace, ali ko me zna, zna da nikad nikoga nisam mrzio i daamidza idriz wrote: 04 Oct 2025, 00:56![]()
Meni dovoljno da te smatram prijateljem.
Ja sam Bosanac/Bosnjak i volim BiH.
mrava nisam zgazio, ali da ne volim Bosnjake, to mogu samo reci koji me ne poznaju..
i zato Behku ne zamjerim..
ne pozna me covjek..i zato mu ne uzimam nista na zlo..
ni njemu , ni ostalima..
a Bosnu volim, to je moja domovina, gdje sam rodjen..
to se ne moze izmjeniti, niti promjeniti..
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8770 times
Najveca pobjeda komšija je sto su uspjeli izjednaciti religiju i naciju ili najveci poraz Bosne, kako ko ozme.Naseef Mushroom wrote: 03 Oct 2025, 19:49 Pripadati narodu nije isto kao religija. Ja mogu sada se 50 puta konvertovati u sve religije i sekte koje postoje ali ne mogu nikada postati Irac ili Albanac
Cukun deda katolik i on sada odjednom misli da je Hrvat jer mu je taj cukun deda pripadao toj religiji.
Cukun deda ni njegov pra cukun deda nemaju nikakve veze za Hrvatskom, porijeklo vuce iz Eritreje i od tamo doeslio u Prozor. Nikad u zivotu ni jedan clan obitelji nije imao nikakve veze sa Hrvatskom osim sto ih je Tito dvaput poslo na more u Dubrovnik.
Al oni se osjecaju kao Hrvati, samo zato jer su katolici.
Neko im reko da to tako ide.
Ne znam kako katolici iz Izraela nisu Hrvati, kako katolici iz Slovenije nisu Hrvati, kako katolici iz Ukrajine ili Rumunije nisu Hrvati.
Samo ovi iz Bosne katolici jesu Hrvati..
I niko ne glasa za Fortu ili Niksica, svi glasaju za HDZ
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55305 times
- Been thanked: 9864 times
Dobro si, u poljskoj ima dvaes miliona hrvata 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55305 times
- Been thanked: 9864 times
I peses miliona srba 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 853 times
- Been thanked: 1289 times
- Status: Online
Znamo li sta Kinezi kazu Kinezima koji prime Islam, kako ih tretiraju, koja je prica spajanja Hong Konga i Tajvana, na osnovu cegaDuminjo wrote: 04 Oct 2025, 01:31Najveca pobjeda komšija je sto su uspjeli izjednaciti religiju i naciju ili najveci poraz Bosne, kako ko ozme.Naseef Mushroom wrote: 03 Oct 2025, 19:49 Pripadati narodu nije isto kao religija. Ja mogu sada se 50 puta konvertovati u sve religije i sekte koje postoje ali ne mogu nikada postati Irac ili Albanac
Cukun deda katolik i on sada odjednom misli da je Hrvat jer mu je taj cukun deda pripadao toj religiji.
Cukun deda ni njegov pra cukun deda nemaju nikakve veze za Hrvatskom, porijeklo vuce iz Eritreje i od tamo doeslio u Prozor. Nikad u zivotu ni jedan clan obitelji nije imao nikakve veze sa Hrvatskom osim sto ih je Tito dvaput poslo na more u Dubrovnik.
Al oni se osjecaju kao Hrvati, samo zato jer su katolici.
Neko im reko da to tako ide.
Ne znam kako katolici iz Izraela nisu Hrvati, kako katolici iz Slovenije nisu Hrvati, kako katolici iz Ukrajine ili Rumunije nisu Hrvati.
Samo ovi iz Bosne katolici jesu Hrvati..
I niko ne glasa za Fortu ili Niksica, svi glasaju za HDZ![]()
Nisu te stvari bas ni pocele sa Hrvatima i Srbima samo sto nas oni najvise zanimaju, al tih misicnih memorija da se poziva na bilo sta da nekog sebi pripojis i okupiras se desava nekako stalno i oduvijek. Nije svaki katolik u Poljskoj Hrvat, al svaki jevrej bi trebao da bude Izraelcanin po Izraelu, svaki Arap treba da skoci za Palestinu upravo iz religijskih razloga. Imamo mi slicnu retoriku Hrvatima i Srbima svugdje po svijetu, samo nekad se predznak promjeni pa nije ocito. Eto ono zbog cega mrzimo Srbe sta rade, mrzimo Arape sto to isto ne rade, pa haj ti skontaj svoj moralni kompas, tesko je bit smart smart.
Ugl. kad nisi geopoliticki i vojno jak da to rijesis silom, onda ides kulturom i ideologijama, pa kad skontas, to je genijalna taktita sirenja i naroda i teritorije