PALESTINA - Od rijeke do mora
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14248 times
- Been thanked: 23737 times
- Status: Offline
Re: PALESTINA - Od rijeke do mora
Spanci salju svoju mornaricu da zastiti ovu flotilu sto ide prema Gazi sa hranom.
Pa da vidimo.
Dozvolite da se obratimo
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41214 times
- Been thanked: 27889 times
Uvijek sam znao da je melek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9871 times
- Been thanked: 11666 times
- Status: Online
PROJEKAT KOJI SE SVIDIO I TRUMPU: Procurili detalji PLANA ZA GAZU, evo kako bivši britanski premijer namjerava uspostaviti dugotrajni mir...

Prema informacijama koje je nedavno objavio britanski list Telegraph, bivši britanski premijer Tony Blair ponudio se da vodi privremenu upravu u Gazi, pod uvjetom da vlast kasnije preuzme Palestinska samouprava (PA) Mahmouda Abbasa, koja je pojasom Gaze upravljala do 2006. godine.
Blairu su podršku dali ljudi bliski predsjedniku SAD Donaldu Trumpu, njegov zet Jared Kushner te Steve Witkoff, posebni izaslanik američkog predsjednika. Kako saznaju britanski mediji, Trumpu se ovaj prijedlog dopao te ga je predstavio liderima Turske, Pakistana, Indonezije i pet arapskih država na zasjedanju Opće skupštine UN-a.
“Možda ovaj rat možemo zaustaviti odmah”, navodno im je Trump rekao na sastanku u New Yorku.
Trump je, saznaju britanski mediji, Blairu dao dvije sedmice Blairu da osigura regionalnu podršku za plan, posebno naglašavajući Saudijsku Arabiju, koju smatra ključnom za bilo kakvo rješenje nakon rata.
Kako Blair želi zaustaviti genocid u Gazi?
Blair već mjesecima radi na planu nazvanom "Dan poslije", koji se stalno dorađuje i prilagođava. Prema prijedlogu, ne bi bilo raseljavanja stanovnika Gaze, nego bi se uspostavilo privremeno tijelo – Međunarodna prijelazna uprava za Gazu (GITA).
To tijelo, osnovano pod okriljem Ujedinjenih naroda, nekoliko bi godina imalo punu političku i pravnu vlast u Gazi, a zatim bi je predalo Palestinskoj samoupravi, pod uslovom da PA prethodno prođe temeljite reforme.
Vrhovno vodstvo GITA-e imalo bi do 10 članova, uključujući predsjednika, koje imenuju države saradnice, a proces koordinira UN.
U nacrtu prijedloga, na koji se poziva Times of Israel, stoji da bi GITA imala najmanje jednog palestinskog predstavnika, ali i visoke UN-ove zvaničnike, međunarodne eksperte s poslovnim iskustvom te "snažno zastupljene muslimanske članove".
Danas je desničarski britanski list Daily Mail došao do novih informacija kako Blair namjerava sprovesti svoje planove u djelo.
Prema informacijama ovog lista, pored Vrhovnog vodstva, Blair bi predsjedavao izvršnim "Strateškim sekratarijatom" sastavljenim od 25 članova koji bi vodili krizni "ratni kabinet" za "brzu analizu, koordinaciju i razmjenu poruka", piše Daily Mail.
Blairova administracija bi isprva vladala Gazom iz obližnjeg El-Arisha u Egiptu, a imala bi i "političke centre" u Amanu i Kairu. Tek treće godine bi se proširila i bila u potpunosti operativna unutar Pojasa Gaze.
Prema informacijama Daily Maila, Blair bi sa svojim ljudima vodio međunarodnu diplomatiju Gaze na svjetskoj sceni, koordinirao sigurnost s Izraelom, Egiptom i SAD-om i pregovarao sa njima na osjetljivim pitanjima i odlukama. Također bi bio zadužen i za odnose sa donatorima za obnovu Gaze.
O sigurnosti Blaira, njegovih kolega i svih zvaničnika koji bi im stizali u posjetu brinula bi nova Izvršna jedinica za zaštitu (EPU). Ona bi bila opremljena profesionalcima iz arapskih zemalja kao i iz svijeta, obučena je za brzu evakuaciju i spremnost za reagiranje na incidente, te bi pratila strane izaslanike. EPU bi morala biti politički uravnotežena kako bi odražavala neutralnost, profesionalnost i legitimnost, navodi Daily Mail.
Također, EPU bi djelovala zajedno s palestinskim Civilnim policijskim snagama i Međunarodnim stabilizacijskim snagama (ISF), a sve bi koordinirao Zajednički centar za koordinaciju sigurnosti (JSCC).
Palestinska policija bi, piše u dokumentima do kojih je došao britanski list, bila "nacionalno regrutirana' i "profesionalno provjerena", a zadatak bi joj bio održavanje javnog reda, istraživanje zločina i zaštita civila u Gazi.
U međuvremenu, ranije spomenute međunarodne snage ISF čuvale bi granice, zaustavljale krijumčarenje oružja, odvraćale ponovni porast militanata ciljanim protivterorističkim napadima i štitile projekte obnove.
Blair se nada se da bi te snage mogle pružiti relevantne sigurnosne garancije koje će zadovoljiti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da može povući IDF iz Pojasa Gaze.
GITA bi u prvoj godini imala godišnji budžet od 67 miliona funti, koji bi se u drugoj godini povećao na 99 miliona funti, a u trećoj godini na 122 miliona funti. To dovodi ukupnu potrošnju na gotovo 300 miliona funti (oko 350 miliona eura) prije nego što se uzmu u obzir ogromni troškovi obnove teritorija.
Skeptičnost kod Palestinaca
Skepticizam na Bliskom istoku prema ovom projektu izaziva kako Blairova prošlost tako i prošlost zemlje iz koje on dolazi. Naime, historijska uloga Britanije u upravljanju regijom u prošlom stoljeću, u kombinaciji s invazijom na Irak u vrijeme premijerskog mandata Tonyja Blaira, kao i dugogodišnja podrška Izraelu, znači da će biti teško uvjeriti Palestince u ovaj projekat.
Postoji veliki skepticizam i oko vlasti Abassove Palestinske uprave. Naime, ona baš i nije popularna među stanovnicima Gaze, a niko ne može sa sigurnošću predvidjeti kakav bi ugled imala kada bi na vlast došla silom i voljom zapadnih zemalja.
Mustafa Barghouti, glavni sekretar Palestinske nacionalne inicijative, ne gleda blagonaklono na ovaj projekat predvođen Blairom.
"Već smo bili pod britanskim kolonijalizmom. To ovdje ima negativnu reputaciju. Ako spomenete Tonyja Blaira, prvo što ljudi spomenu je rat u Iraku", kazao je Barghouti za Washington Post.
(Priredio: Samir Begović)
- Sioux
- Inventar foruma

- Has thanked: 1385 times
- Been thanked: 1688 times
Aktivsti ne odustaju
Čovječanstvo se ne umara: Nova flotila krenula na put prema Pojasu Gaze
Pogled Joca Vujičića
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3881 times
Kako ono napisaše moji dragi Bošnjaci na forumu, vezano za naše prijateljeFuddo wrote: 24 Sep 2025, 23:32
Spanci salju svoju mornaricu da zastiti ovu flotilu sto ide prema Gazi sa hranom.
Pa da vidimo.
Zato i ne znamo ni 30 godina kasnije jesmo li pošli ili došli.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- ironman
- sirius

- Has thanked: 26097 times
- Been thanked: 26724 times
Al ti zapravo tako zvucis.Naseef Mushroom wrote: 03 Oct 2025, 20:27Kako ono napisaše moji dragi Bošnjaci na forumu, vezano za naše prijateljeFuddo wrote: 24 Sep 2025, 23:32
Pa da vidimo.Amerikance kada sam pisao da jedino Španija i Irska se bore za istinu? “Boli nas briga šta Španija i Irska o tome misle” a sada im se aplaudira na svim potezima vezanim za Gazu
![]()
Potenciranje price koja kaze da nam ameri (srecom i iz meni nepoznatih razloga jesu prijatelji) kao da je to nesto lose zapravo rezes granu na kojoj svi sjedimo. Zasto?
Zato sto prika snazna saopcenja i neke blokade potencijalnim agresorima vrijede nizaqrac.
Sta vrijedi?
Vrijedi kad americka administracija stane uz tvoju drzavu i jasno kaze da nece dopustit da srbija ponovo krene na BiH.
Pa onda i vodje u mordoru malo zastanu.
A da ih na to upozore Spanci i Irci(a koji su casno postupili ka Gazi u to nema sumnje) to bi samo ubrzalo cetnicke planove.
I reci mi da to nije istina. Nakon iskustva 92-95..
dream of spring...
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
ironman wrote: 04 Oct 2025, 08:52Al ti zapravo tako zvucis.Naseef Mushroom wrote: 03 Oct 2025, 20:27
Kako ono napisaše moji dragi Bošnjaci na forumu, vezano za naše prijateljeAmerikance kada sam pisao da jedino Španija i Irska se bore za istinu? “Boli nas briga šta Španija i Irska o tome misle” a sada im se aplaudira na svim potezima vezanim za Gazu
![]()
Potenciranje price koja kaze da nam ameri (srecom i iz meni nepoznatih razloga jesu prijatelji) kao da je to nesto lose zapravo rezes granu na kojoj svi sjedimo. Zasto?
Zato sto prika snazna saopcenja i neke blokade potencijalnim agresorima vrijede nizaqrac.
Sta vrijedi?
Vrijedi kad americka administracija stane uz tvoju drzavu i jasno kaze da nece dopustit da srbija ponovo krene na BiH.
Pa onda i vodje u mordoru malo zastanu.
A da ih na to upozore Spanci i Irci(a koji su casno postupili ka Gazi u to nema sumnje) to bi samo ubrzalo cetnicke planove.
I reci mi da to nije istina. Nakon iskustva 92-95..
Ja govorim o jednom prijašnjem postu, možda ga i nađem, kada je se vodila diskusija koliko je Amerika umiješana i koliko podržava ili čini genocid nad Palestincima.
Tada sam pomenuo da jedino Španija i Irska u Europi govore istinu, čak i o Americi, postavio sam čak i grafit gdje je nacrtan Biden u lokvi krvi i piše za ispod “Genocide Joe” i kao odgovor sam dobio “Šta nas boli briga šta Irska u Španija misle” a sad glumimo njihove cheerleadere “Španija i Irska uvijek na pravoj strani
Mi nemamo obraza po ovom pitanju stati uz te časne ljude jer da sutra Ameriku optuže i sude zbog genocida u Palestini, mi bi ih više branili nego Srbi vojsku i entitet rs vezano za genocid u Srebrenici
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22506 times
- Been thanked: 20635 times
Zaslužuješ medalju jer si o nečemu bio u pravu na nekom xyz forumu 
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
1. Naravno da sam u pravuMasamune wrote: 04 Oct 2025, 14:28 Zaslužuješ medalju jer si o nečemu bio u pravu na nekom xyz forumu![]()
2. To je bilo na ovom forumu
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Je li ti srce na mjestu što si bio u pravu?Naseef Mushroom wrote: 04 Oct 2025, 14:331. Naravno da sam u pravuMasamune wrote: 04 Oct 2025, 14:28 Zaslužuješ medalju jer si o nečemu bio u pravu na nekom xyz forumu![]()
2. To je bilo na ovom forumu
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Treba onima koji aplaudiraju Španiji i Irskoj a sutra bi im okrenuli leđa da uzmu Ameriku pravo na zub zbog genocida nad Palestincima, biti u mislima je li im srce na pravoj strani.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Zato imamo tebe da nas uputiš na pravi put i da nam kažeš kako si bio u pravu u vezi nečeg od prije par mjeseci ili par godinaNaseef Mushroom wrote: 04 Oct 2025, 14:40Treba onima koji aplaudiraju Španiji i Irskoj a sutra bi im okrenuli leđa da uzmu Ameriku pravo na zub zbog genocida nad Palestincima, biti u mislima je li im srce na pravoj strani.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Ne stoji ti taj isforsirani pokušaj od “jest jest, sve si u pravuMasamune wrote: 04 Oct 2025, 14:57Zato imamo tebe da nas uputiš na pravi put i da nam kažeš kako si bio u pravu u vezi nečeg od prije par mjeseci ili par godinaNaseef Mushroom wrote: 04 Oct 2025, 14:40
Treba onima koji aplaudiraju Španiji i Irskoj a sutra bi im okrenuli leđa da uzmu Ameriku pravo na zub zbog genocida nad Palestincima, biti u mislima je li im srce na pravoj strani.![]()
I kakve crne godine? Govorim o aktuelnim dešavanjima i postu od prije 1-2 mjeseca.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Bolan Nazife, jesi ti dobar?Naseef Mushroom wrote: 03 Oct 2025, 20:27Kako ono napisaše moji dragi Bošnjaci na forumu, vezano za naše prijateljeFuddo wrote: 24 Sep 2025, 23:32
Pa da vidimo.Amerikance kada sam pisao da jedino Španija i Irska se bore za istinu? “Boli nas briga šta Španija i Irska o tome misle” a sada im se aplaudira na svim potezima vezanim za Gazu
![]()
O cemu pricas?
Pobise djecu, a sutra su necija druga na redu, a tebi u svemu najbitnije, ljuudiiii jaaa sammm u pravuuuu, sta sammm vammm rekoooo!
Aj bizi
Dozvolite da se obratimo
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Ko kaže da je moja namjera u tome “Jel sam vam reako? Hahahaha” dok se djeca ubijaju?Fuddo wrote: 04 Oct 2025, 19:04Bolan Nazife, jesi ti dobar?Naseef Mushroom wrote: 03 Oct 2025, 20:27
Kako ono napisaše moji dragi Bošnjaci na forumu, vezano za naše prijateljeAmerikance kada sam pisao da jedino Španija i Irska se bore za istinu? “Boli nas briga šta Španija i Irska o tome misle” a sada im se aplaudira na svim potezima vezanim za Gazu
![]()
O cemu pricas?
Pobise djecu, a sutra su necija druga na redu, a tebi u svemu najbitnije, ljuudiiii jaaa sammm u pravuuuu, sta sammm vammm rekoooo!
Aj bizi
Samo ukazujem na vašu dvoličnost. Prije samo par mjeseci kada sam pisao o umješanosti Amerike u genocidu nad tom istom djecom, i kada sam pomenuo da Španija i Irska jedine europske zemlje imaju obraza u pominjanju genocida u kojem je Amerika umješana, kada sam postavljao slike grafita po Irskoj “Genocide Joe (Biden)” dobio sam odgovor “Šta nas boli briga šta Španija i Irska misle?” (da, kod te iste djece koju pominješ vas je bolila briga šta Španija i Irska misle) a sad glumite najveće cheerleadere Španije i Irske, do onog momenta kada pomenu Ameriku, tada ćete opet okrenuti ploču.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Kome si objasnjavao o umjesanosti Amerike, i kome to nije bilo jasno?Naseef Mushroom wrote: 04 Oct 2025, 19:34Ko kaže da je moja namjera u tome “Jel sam vam reako? Hahahaha” dok se djeca ubijaju?Fuddo wrote: 04 Oct 2025, 19:04
Bolan Nazife, jesi ti dobar?
O cemu pricas?
Aj bizi
Samo ukazujem na vašu dvoličnost. Prije samo par mjeseci kada sam pisao o umješanosti Amerike u genocidu nad tom istom djecom, i kada sam pomenuo da Španija i Irska jedine europske zemlje imaju obraza u pominjanju genocida u kojem je Amerika umješana, kada sam postavljao slike grafita po Irskoj “Genocide Joe (Biden)” dobio sam odgovor “Šta nas boli briga šta Španija i Irska misle (da, kod te iste djece koju pominješ vas je bolila briga šta Španija i Irska misle) a sad glumite najveće cheerleadere Španije i Irske, do onog momenta kada pomenu Ameriku, tada ćete opet okrenuti ploču.
Dozvolite da se obratimo
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Je li Amerika najveći sponzor genocida nad tom istom djecom koju pominješ? Da ili ne?Fuddo wrote: 04 Oct 2025, 19:35Kome si objasnjavao o umjesanosti Amerike, i kome to nije bilo jasno?Naseef Mushroom wrote: 04 Oct 2025, 19:34
Ko kaže da je moja namjera u tome “Jel sam vam reako? Hahahaha” dok se djeca ubijaju?
Samo ukazujem na vašu dvoličnost. Prije samo par mjeseci kada sam pisao o umješanosti Amerike u genocidu nad tom istom djecom, i kada sam pomenuo da Španija i Irska jedine europske zemlje imaju obraza u pominjanju genocida u kojem je Amerika umješana, kada sam postavljao slike grafita po Irskoj “Genocide Joe (Biden)” dobio sam odgovor “Šta nas boli briga šta Španija i Irska misle (da, kod te iste djece koju pominješ vas je bolila briga šta Španija i Irska misle) a sad glumite najveće cheerleadere Španije i Irske, do onog momenta kada pomenu Ameriku, tada ćete opet okrenuti ploču.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Da.Naseef Mushroom wrote: 04 Oct 2025, 19:41Je li Amerika najveći sponzor genocida nad tom istom djecom koju pominješ? Da ili ne?Fuddo wrote: 04 Oct 2025, 19:35
Kome si objasnjavao o umjesanosti Amerike, i kome to nije bilo jasno?
Sta si sad, otkrio toplu vodu?
Dozvolite da se obratimo
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 753 times
- Been thanked: 1136 times
nazif je u pravu sto ovo trlja od nos zbog jedne stvari, nije ko je bio u pravu a ko ne
nego sto ste vi vecina forumasa koji zalaze u teme politike, razapinjali svakog ko ista prigovori Americi, a sve ovo su neki vec godinama gledali tacno ovako kako jeste i sada, i govorili o ovome, ja se i dalje cudim do kojih granica nesto mora doci da neki vide ono sto im je pored nosa
nego sto ste vi vecina forumasa koji zalaze u teme politike, razapinjali svakog ko ista prigovori Americi, a sve ovo su neki vec godinama gledali tacno ovako kako jeste i sada, i govorili o ovome, ja se i dalje cudim do kojih granica nesto mora doci da neki vide ono sto im je pored nosa
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Cooltuzlak1212 wrote: 04 Oct 2025, 22:00 nazif je u pravu sto ovo trlja od nos zbog jedne stvari, nije ko je bio u pravu a ko ne
I sta sad?
Amerika se okrenila dje se okrenila, sve je jasno.
Now what?
Woke je sranje, pederi su najveca opasnost, ne daju nam da mrzimo, lincujemo.
Pa eto, sad sve mozete.
I?
Dozvolite da se obratimo