Ne mozes govoriti da su Mate u BiH prvo Hrvati pa onda katolici jer znamo sta je starije.Naseef Mushroom wrote: 04 Oct 2025, 14:12Ne gledam ja to tako ekstremno.Duminjo wrote: 04 Oct 2025, 01:31
Najveca pobjeda komšija je sto su uspjeli izjednaciti religiju i naciju ili najveci poraz Bosne, kako ko ozme.
Cukun deda katolik i on sada odjednom misli da je Hrvat jer mu je taj cukun deda pripadao toj religiji.
Cukun deda ni njegov pra cukun deda nemaju nikakve veze za Hrvatskom, porijeklo vuce iz Eritreje i od tamo doeslio u Prozor. Nikad u zivotu ni jedan clan obitelji nije imao nikakve veze sa Hrvatskom osim sto ih je Tito dvaput poslo na more u Dubrovnik.
Al oni se osjecaju kao Hrvati, samo zato jer su katolici.
Neko im reko da to tako ide.
Ne znam kako katolici iz Izraela nisu Hrvati, kako katolici iz Slovenije nisu Hrvati, kako katolici iz Ukrajine ili Rumunije nisu Hrvati.
Samo ovi iz Bosne katolici jesu Hrvati..
I niko ne glasa za Fortu ili Niksica, svi glasaju za HDZ![]()
Nije to sa religijama i narodima samo slučaj na Balkanu.
npr. ako je neko Talijan sa Sicilije, onda je 99% sigurno da je katolik.
Želim reći, nije neki Mato iz Zavidovića automatski Hrvat jer je katolik, već je Hrvat pa je velika vjerovatnoća da je katolik.
A Hrvata ima u Sloveniji, kao što ima Hrvata u drugim ex-Yu državama, jer su bili tu ili su se naselili za vrijeme SFRJ zbog posla ili braka.
A nema ih u jednom Izraelu jer se nisu tamo masovno naselili, sigurno imaju koji Hrvati tamo. I Edo Maajka je jedno vrijeme živio u Izraelu pa je i dalje Bošnjak, nije Palestinac samo zato jer je musliman.
Isto tako, ne mozes baš o Hrvatima u BiH pricati kao o narodu koji je tu od nekuda doselio kao Hrvatski i tu se širio jer znamo da to nije tako. Jest njih mozda 2% ili neki drugi procenat ali ni blizu neki bitan broj koji bi znacio bilo šta relevantno.
To su uglavnom ljudi koji veze sa Hrvatskom imaju isto koliko i katolici iz Eritreje.
Ne gledam ni ja ekstremno samo kazem kako jeste.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)