Šta je halal a šta haram?

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 9 times
Status: Offline

Re: Šta je halal a šta haram?

Post by zvrk » 22 Sep 2025, 18:17

Krokodil Behko wrote: 14 Jan 2012, 20:06 Jel zna neko ili ima neku predstavu?

Cesto citam, u novinama, pripadnici uleme, posebice iz arapskog svijeta,
isticu pojam "granice halala i harama" kao nesto, sto je vrlo bitno, za zivot,
jednog muslimana.
Otprilike znam, na sta e odnose ovi pojmovi ali neke preciznije odredbe,
nisam uspio procitati. Ne sjecam se, da sam u Kuranu, citao o tome.

da li je ovo nesto iz serijatskog zakona? Hadisa? Ili nesto iz Kurana,
samo sto nisam "pohvatao" sve to?

Kao i sta nas ocekuje zbog halala i harama,i da li postoje neke upute?

Imas svakakvih uputa, prica, davljenja... u glavnom dobijat ces ispiranje mozga.

Osnova je: Halal je jasan, Haram je jasan, sve drugo je sumnjivo...

Ovo za sumnjivo nema gdje se nisam raspitivao, trazio dok se nisam totalno razvalio.
I tamo vamo, nemam pojma kako, nekako naidjem na jedan odgovor gdje jedan tako pita o takvoj jednoj sumnjivoj stvari???

Ako radim u vinariji gdje samo berem grozdje i za to primam platu, je li to meni haram?

Ovaj mu odgovara: Ako nemozes odmah, ili sutra, ili ubrzo, ili nikako pronaci drugi posao, onda ostani tu radit, jer, ako ti tamo samo beres grozdje, pogrijesio si sto to mjesto gdje radis zoves vinarijom, jer ti ne radis u vinariji da bi pravio vino, ti samo beres grozdje u njihovom grozdjeviku. Znaci da ti u stvari radis u grozdjeviku u kojem beres grozdje i za to primas platu. A sta drugi radi sa grozdjem to nije tvoj posao. Svakom njegovo, tako je i tebi tvoje.

Iz ovog primjera sam poceo razumijevat te sumnjive stvari, koje se svakodevno desavaju... nemogu se izbjec.

PRIJEKA POTREBA DIKTIRA IZUZETKE

Ima knjiga: Jusuf el Qaradawi Islamski principi halala i harama

Lahka je za citanje, jednostavna... pretezno svakom razumljiva.

Ja dosao sebi kad sam je procitao.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 25 Sep 2025, 00:57

IZMEDJU HALALA I HARAMA PRIJEKA POTREBA DIKTIRA IZUZETKE...

MOJE ISKUSTVO:

Kad pitas nekog, nekog bilo koga... NEKOG za kojeg smatras da bi ti mogao dati razumljiv odgovor u vezi ovoga, pun nade kao sto sam se ja nadao... je, razvalit ce ti mozak, primozak, krajmozak, domozak, uzmozak, nizmozak... kao sto te crna rupa spagetira totalnooo.

Tako mi je jedno vrijeme bilo razvaljivanje mozga... dok nisam skontaaao o cemu se radi.

Svaki pocetak razvale krece na ovakav 100% isti ili detaljno potpuno slican nacin.

Prvo mi je u startu sve sto se tu desavalo, jednostavno bila priprema (ovo pisem namjerno ovako bez ikakvog kulturnog uljepsavanja) na zajeb, najeb, sjeb.

Svi odgovori u smjeru: Sama potreba bilo cega je stanje, u kojem se htjeli ne htjeli svi nalazimo. Neka svako na bilo koji nacin krene od samog sebe i svojih bilo kakvih stanja i potreba.

(Ovdje ako ti se ne upali bilo koja lampica u glavi, trebas se upitat zasto su ugasene?)

(Ovo odmah u startu nemojte zaboravit: Neka svako na bilo koji nacin krene od samog sebe i svojih bilo kakvih stanja i potreba je: najvazniji kljuc za otvaranje bilo kojeg svakog mozga za ispiranje:) A to je istovremeno, nemojte zaboravit, i najvazniji kljuc za zatvaranje svakog bilo kakvog mozga od bilo kakvog ispiranja... Ovo je u ovoj temi najvaznija stvar u svemu ovome... vise o ovome u nastavku teksta.

Svi odgovori u smjeru: Svi, svako, sve i svasta ima svoje potrebe... to su samo sve sama svacija prirodna stanja. (narocito odgovor uz blagi sazaljivi osmijeh sa upitnim pogledom :Pa to je sasvim normalno, nije mi jasno zasto to pitas?:)

Ako se ovdje na ovakvom, i nekakvim zacudjujucim slicnim odgovorima i ponasanjima ne zaustavis, sa fino i kulturno izvinite, hvala vam lijepo, zao mi je ali hitno moram ici, i uz obavezni selam samo razgulis bez ikakva okretanja, onda ce se desiti samo jedna od tri stvari...

Jedna je da mozes naucit kako se razvaljuje mozak, pa da laganini otkrivas samog sebe, sto je i glavna osnova svega u svacijem zivotu.

Druga je da ce ti se razvalit mozak, pa ce ti neki drugi razvaljeni mozak govoriti, sta ti imas razmisljat svojom glavom, tvoja glava je moja, jer ako ja nosam tudju glavu, ima da svi nosaju tudju glavu.

To je u stvari: Da ako ne znas ili ne saznas da svako ima svoju glavu, i da mu bilo koja tudza glava nista ne vrijedi, onda tu i ostajes, tamo gdje stalno pokusavas tudju glavu nabaciti na svoju glavu, sto jos nikom nije uspjelo, a i nikad nece nikom ni uspjet.

Svaka naiva kratko traje, osim ako ti u njoj nije lijepo i fino, pa i neces da je nokautiras, a mozda i ako je nametnuta pa ne smijes iz raznih razloga... sve se to da cesto da vidjet.

Cijelo vrijeme se radi samo o tvojoj glavi, ne zaboravi.

Treca stvar je: Kako pronaci svoju glavu u svemu ovom??? Ona je tu, i sta god radio nikad nigdje ne ide.

O tome kad dodje vrijeme...

I tako, u svakom takvom start pitanje-odgovor, krecu laganini zaleti u odvaljivanju ti mozga. Kad se u svojim pitanjima okokole tajno potajno... nastavis truditi sa stalnim uvaljivanjem pitanja o PRIJEKOJ POTREBI. (ovo: tajno potajno nekako je, sto se to svakakvim nekakvim cudesnim izbjegavanjima u odgovorima izbjegne) Sve vrijeme, iz jednostavne kulture ponasanja prema onome koga pitas, pokusavas to izbjeci, jer taj odgovor je CILJ RADI CEGASE SVE I PITA, ali kad uvidis da te ovaj ne konta, nekako laganini sve mu to uvalis, ubacis i da ti je dobra frka, hitno potreban odgovor, jasan, jednostavan...

Znaci, to je bilo sta... sto ti je potrebno odmah sad, sto prije... TRENUTNO ODMAH CIM PRIJE, NAJBRZE STO MOZE, ili sasvim normalno jednostavno pitanje da se o tome nesto nauci. Znatizeljnost nema kraja.

E sad, sve je dobro dok si u leru zagrijavanja mozgovnog kretanja, jos se moze lahko iskocit. Jest da je do tada moguce da se mozak tu malo i ogrebe, ali nista... lahko se regenerises, restartujes i brzo dodjes sebi.

Ako do sad nisi iskocio, (lahko se desi kao sto se i meni desavalo... nekad, mada bi htjeo, ali nekad nisi u toj mogucnosti samo iskocit, a nekad cisto iz znatizelje otkrivanja, a nekad i iz inata da vidim dokle se to sve moze ici) krece lagano ler zagrijavanje.

U Islamu imaju pravila kako se bilo sta radi i uradi. Imaju zakoni sta smijes a sta ne smijes. Za obje suprotne strane imaju nazivi koji se zovu halal i haram....

Vi koji ovo citate, kontate da poslije zagrijavanja u leru ide prva brzina... pa druga, treca, kao sto bi i sve trebalo ici normalnim redom. Pa... i ja sam konto da poslije lera ide prva brzina, pa laganini ide druga, pa treca... itd

Da se sa ovim ne bi dalje zajebavali, odmah da napisem: Ma jok, nema. To je odmah gas do daske. Ko nije iskocio u leru, morat ce cekat da se sve pokvari, raspadne... i da, ako ima srece samo jednostavno sam ispadne. (ja se hvatao za sve i svasta, i nisam nikako dao da ispadnem, naiva, trazio i cekao odgovor koji mi je bio potreban, a njega nigdje)

Isto kao kad bi sjeo na raketu, sve je u redu dok ne poleti. Kad poleti, a nisi skocio.. snjom leti, pa ti cekaj da sleti. Jos nisam otkrio da li je ijedna sletila. Ako neko zna, nek javi.

(ovo snjom letis... bit ce u toku teksta)

E, sad krece gas do daske, preciznije... raketa.

Halal je strogi farz svakom muslimanu.

Haram je svakom muslimanu strogo zabranjen.

Zajeb kod ovog, i svih ovakvih i slicnih odgovora kad ih dobijes je, sto su to sve normalni prirodni procesi svakog ljudskog bica, u svakom momentu svacijeg desavanja u svacijem bilo kakvom zivotu. I uopste nema nikakve veze je li neko musliman, ili je to bilo ko. To je za sve potpuno isti prirodni proces o tome sta valja a sta nevalja.

Nemoguce je da ja, ili bilo ko... halalske farzove naturam i uvaljujem bilo kome, jer to mozda uopste nisu (A NISU) njegovi halalski farzovi, jer ni jedan bilo kakav prirodni proces bilo cega... nikad nikom nije isti, jer je bilo kakav prirodni proces (svi bilo kakvi prirodni procesi) su u stalnom svom procesnom pokretu, i kod svakog bilo koga nikad nigdje ne miruju...

Ovo je osnova svakog HALALA I svakog HARAMA, A POSEBNO OSNOVA ONOGA STA JE IZMEDJU TOGA.

Zato je jednostavno samo receno: HALAL JE JASAN, HARAM JE JASAN. (drzi se sigurnih stvari, sve drugo izbjegavaj)

Ali u stvarnosti, stvar je u tome sto u svom tom tvom izbjegavanju, htjeo ili ne, jednostavno upadnes izmedju svega toga. Samo se desi i hop, eto te izmedju. Nemas ti pojma kako, samo zapnes. Znas ti to sve... ali haj se sad odapni od tamo gdje si zapeo.

E sad, a sta je sad HARAM??? Stoji i da je Haram JASAN?

Ili je mozda da HARAM totalno NIJE JASAN....?

Koga god sam upitao, ama bas svi do jednog sve u zeru znaju o Haramu. Ma ni jedan ni jednom nije nigdje fulno: nemoj ovo, nemoj ono, nemoj ovako, nemoj onako, nemoj ono ni slucajno, ovo nikako da ti padne na pamet jer ti je i u pameti haram, pa znas to malo je zabranjeno, pa znas nije da je skroz zabranjeno ali nemoj u haram, uh to je bas totalno skroz zabranjeno...

Poslije jednog vremena, taj JASNI HARAM tako me izmorio, da sam hitno morao sjesti na jedan zidic, da sagledam gdje sam, gdje se ja to nalazim???

A jooooj kad pogledah okolo sebe, gdje sam god pogledao, to svi u onom zestokom haramu. Nigdje nisam vidio male haramcice... To sve oni katastrofa harami, sav se isprepadao. Morao zatvorit oci, nisam ih smjeo otvorit... kontam gotov, nema dalje. Toliko su me natovarili svakakvim dzehenemima, da sam pomislio evo me u nekom od bezbroj dzehenema i vozdra.

Rekoh samom sebi: Nesto ovdje nije u redu. Ja koji sam neznalica, i samo trazim odgovore na neka pitanja koja su mi potrebna, da bezveze zavrsim u dzehenemu. Prevrnem sve u glavi, i nadodjem na to da moram promjeniti nacin postavljanja bilo kakvog pitanja. Nesto me puklo pa se i ja zainatio da skontam prava pitanja, jer jednostavno moram pronaci odgovore, kako cu dalje bez odgovora.

E, pa skonto sam da mi je dosta svih tudjih raketa, tako da sam krenuo traziti svoje. Trebalo mi je malo vremena da nadodjem da svako ima svoje, a ako svako ima svoje, onda imam i ja svoje. Morao sam se pripremit, pronaci, skupiti, sloziti... pa da vidim ko ce na njima letit.

Pa, sad laganini idu letovi na mojim raketama. Sve su zivi sporaci, ne zure nigdje. Ako zatreba mogu se odmah spustit, a ako zatreba mogu stalno svukud negdje da lete, mogu da prave krugove dokle hoce, mogu i da nikako ne lete, jednostavno sjednes i nece nigdje. A moze se i sjedit pored nje, laganini...

I tako sam sve izvrnuo naopako...

Prvo pitanje koje sam svakom postavljao je: Kad je Halal Haram, a kad je Haram Halal???

Kad se neko usudi tebe, i sve okolo tebe bezveze samo tako pobacat u svakakve dzeheneme, jos ti poimenice kaze ti ces tamo, onaj tamo, ovaj ovamo... oni tamo, vamo i ovamo, to je vec dobro dobar znak da se preispitas, koga ti u stvari pitas i slusas...

A usput, zainteresirale me i neke druge povezane stvari, pa sam inatski namjerno postavljao svakakva nekakva izvrnuta pitanja.

Pa, ja na svako postavljeno pitanje koje sam prije svakom postavljao, od onih za koje sam smatrao dostojnim da ga upitam, samo sam dobijao sve nekakve nikakve odgovore... (ovo vam se vjerovatno cini poznato)

U stvari (to sam poslije otkrio, a moguce da je otkrio i neko od vas koji ovo citate) to i nisu bili odgovori. Svi ti odgovori u stvari nemaju nikakve veze sa bilo kakvim odgovorima, to je bilo nesto sasvim drugo.

Sve je i sad isto, sve je isto bilo i juce, i sutra ce biti isto sve...

Razlike su samo u ko razmislja svojom glavom, a ko razmislja tudjom glavom???

Moguci nastavak drugom prilikom... a mozda i ne.

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 277 times
Been thanked: 509 times

Post by Remzudin » 25 Sep 2025, 07:15

Halal - Haram.....hm !

Ok,pazi te
Dali nam se svidja ili ne,neigra uloga mi moramo zivjeti sa jednim faktom realnosti.
Halal i Haram se broji samo za 100% cistokrvne Muslima,ali mi bosanski Muslimani nismo cistokrvni.
Bez obzira koliko se drzimo zakonu islama,to nam se ne broji jer svaki bosanski Musliman nosi 1 dio DNS i DNA partikla iz Srpske ili Hrvatske strane i nosice nasa generacije i dalje za sledeci 3000 godina.
Zato su svi diskusije o Haram ili Halal bez veze.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 56320 times
Been thanked: 10055 times

Post by ElTriconi » 25 Sep 2025, 15:27

Moji su nastali od majmuna, ne znam od kojih su tvoji 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

klanac23
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 2 times
Been thanked: 54 times

Post by klanac23 » 25 Sep 2025, 16:32

haram krast, lagati isl.
halal je pomagati sirotinju i bolesne
nije majmun kriv sto je od njega nastao tramp

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8324 times
Been thanked: 19609 times

Post by Maja » 25 Sep 2025, 16:50

Ćujto

klanac23
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by klanac23 » 25 Sep 2025, 17:13

jeste majo. ne jedem svinjetinu ali po meni je manji haram jesti svinjetinu nego nekome ukrasti

Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 277 times
Been thanked: 509 times

Post by Remzudin » 25 Sep 2025, 21:06

klanac23 wrote: 25 Sep 2025, 17:13 jeste majo. ne jedem svinjetinu ali po meni je manji haram jesti svinjetinu nego nekome ukrasti
Znaci da bi i ti jeo svinjetinu ako je pitanje prezivljaj jedne krizne situacije ? Npr.rat ili katastrofa !

"nego nekome ukrasti" - interesantno - tu si klasicno bez definacije postavio.......ali nisi rekao kome ! jer kradja je jedan akt koji zavisi isto od definacije.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2344 times
Been thanked: 5851 times

Post by Beni » 25 Sep 2025, 21:41

klanac23 wrote: 25 Sep 2025, 17:13 jeste majo. ne jedem svinjetinu ali po meni je manji haram jesti svinjetinu nego nekome ukrasti
Sta je manji haram, sta je veci haram ?
Ima li kakav srednji haram ?
Fuck you a friendly note to start the day

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13581 times
Been thanked: 14811 times

Post by immuno » 25 Sep 2025, 22:26

Ovdje vlastite kreacije ....po zeljama anaca....

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 25 Sep 2025, 23:06

Osnove Halala i Harama je njihova srz (odakle potice)

Haramova sama srz je negativna, dok je sama srz Halala pozitivna.

Halal je vise zeznut od harama, jer se halalska pozitiva same srzi pokrece od onog ko je pokrenuo halal.
Ne mogu ja pokrenuti halal a da ga neko drugi provede. Ne moze neko drugi da bilo sta pokrene, a da neko drugi to nastavi... a da neko treci to zavrsi, sa istom pokretnom srzi, koja je osnova svacijeg svakog pokreta za bilo sta. To je nemoguce. (zato se na primjer kaze: Ne kiti su tudjim perjem) Svako ima svoju srz kojom pokrece neku bilo koju srz za bilo sta, u ovom slucaju to je halal. Tako isto je i Haram. Ima svoju haramsku srz... Tako je i sve sta neko zeli ili hoce da uradi... Sve krece od same svoje srzi, skojom neko pokusava bilo sta pokrenuti iz neke druge, osnovne bilo kakve srzi, skojom niko nema nista, osim onoga ko je tu srz i pokrenuo.

Zato je, da svako ko bilo sta pocne... da to i zavrsi.

Ovo su samo okviri Halala i Harama. Sta neko vadi iz bilo kojeg Okvira, to je do onoga koji bilo sta vadi, iz ovog ili onog Okvira.

(Imaju i izuzetci, koji su u stvari najglavniji pokretaci svega u OKVIRU... to je vec nesto drugo)

Ovo za svinju... pa to je samo obicna zivotinja, kao sve druge zivotinje. Ne znam jeste li culi, ali muslimanima je zabranjeno i meso svih mesozdera. Eno, pogledaj macu, jedna od najcistijih zivotinja u svemu, ali ne smijes je pojest jer je mesozder. A svinja nije samo mesozder, vec je svezder. To je osnova zasto svinju muslimani ne jedu. Zdravlje, cistoca, ponasanje, i sve drugo... Za ljude velike negativne posljedice.

Cuko je isto samo obicna zivotinja kao i sve druge zivotinje... ali, ljudsko ponasanje preme cukama, fini, slatki.. pa njegovo svakakvo maljanje u pretjeranim bliskim odnosima izmedju cuka i ljudi, ima negativne posljedice po ljude. Dok sa druge strane cuko spasava ljude, cuko svasta nesto otkriva brze, bolje i tacnije od ljudi. Te njegove pozitvne stvari su jace od negativnih. Konj isto, Maca isto. Dok medvjed nije, a ni lav, krokodil... Tako je isto i kad bi ljudi pretjerano maljali bilo koju zivotinju, dobiju se negativne posljedice. Radi se jacini i kolicini pozitivnog ili negativnog. A cudno je sto niko ne pise o tome, koliko ljudi razboljeva, recimo od papagaja? Sta je sa vrapcem?

Svaka zivotinja ima neke negativne posljedice po ljude, jer jednostavno, TO SU SAMO ZIVOTINJE KOJE SAMO ZIVE U SVOM SVIJETU, POTPUNO ISTO KAO I LJUDI. IMA NAS SVAKAKVIH... PA NIKO NI RIJECI, (SVI DOBRI)

A ovo, ukrasti bilo sta... ili ne ukrasti, to je vec nesto sasvim drugo. Tu ima puno sakrivenih stvari, koje bez njihovog totalnog otkrivanja... do u najmanju zeru, zadrzite svoja misljenja i pretpostavke, jer je svako misljenje majka zajeba (pretpostavljati bilo sta... ili misliti o bilo sta, u stvari znaci da se nema pojma u vezi toga. To su samo uljepsane rijeci za VEZE NEMAM) Za sve ima osnova zasto se bilo sta desava... tako i za ovo sto se naziva kradja. Svako bice na Zemlji ima svoju bilo kakvu osnovu za bilo sta sto radi. Tako i svi ljudi imaju svako svoju osnovu za bilo sta. To nema kraja... pa eto, istrazivajte. (Koliko ima zrnaca pjeska na svim plazama na Zemlji? Zasto je svako zrno tamo gdje jeste, sto nije negdje drugo? Zasto je ono tamo...kad moze biti ovamo?) Ovo je slicno onome za sta kazemo da je kradja.

klanac23
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by klanac23 » 26 Sep 2025, 06:51

kad sam govorio o kradji mislio sam na kradju od sirotinje,moja rodjaka zivi od penzije od 300km i ukrasti od nje je pravi haram.pomazem joj koliko mogu ,ali nisam ni ja milioner.
sto se tice svinjetine u situacijama koje si naveo i kuran ti dozvoljava da jedes svinjetinu.ne da se ozderes nego da pojedes tek toliko da prezivis. izbjegavanje toga se smatra semoubistvom sto je po kuranu veleke haram

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 26 Sep 2025, 17:16

STA JE HARAM?

Da bi se razumio haram... krenut cemo do svinje. (Od nje je najlakse krenut, svi na nju navalili)

U Kur'anu, u vezi hrane, svega sto se tice harama, najglavnija rijec je MEJIT ( Ta rijec, kod nas se koristi kad neko preseli, ono: Odnesite mejita u gasulhanu, da ga pripremite za dzenazu, i ide u zemlju. Merhum je musko, a merhuma zensko, a oboje su mejiti)

Mejit je sve sto preseli... ne samo ljudi.

I muhu kad sa onom lopaticom priljepis na zid je mejit, jer joj je dusa preselila. I ribu kad je izvuces iz vode... pa joj dusa preseli je mejit, I golub, i vrabac, i kanarinac, i orao, i soko... kad presele je mejit. I lav i tigar, i maca i cuko, i mis... kad presele su mejiti, I lisce sa drveca kad odleti sa grane je mejit. I ruza koju kupis zeni ili djevojci je mejit. I kad se ispraznis u taoletu, sve to ode u mejite.

Sve i svasta ima svoju DUSU, i kad ona od bilo koga preseli... je MEJIT

Nama... LJUDIMA, su MEJITI veoma vazni. Oni nama svasta nesto pokazuju, govore i pricaju...

Posto nismo zivotinje, a nismo ni biljke, nismo ni ribe, niti ptice, niti insekti... nismo nista drugo osim da smo LJUDI.

Mi smo samo ljudi, u ovom svom zivotnom svijetu, pomjesani sa svakakvim zivotima svacijeg svijeta.

Nama, LJUDIMA, nije samo hrana vazna, NAMA JE SVE VAZNO.

Hrana je samo jedan dio koji nam je vazan.

Sto se tice hrane, posto je hrana NEMOGUCA BEZ MEJITA, onda imaju pravila kako pronaci nama (LJUDIMA) potrebnu hranu.

Nama, LJUDIMA, najvaznija stvar u vezi hrane je: STA NAM JE HRANINBENI MEJIT???

Nama (LJUDIMA) hraninbeni mejit, nije, sve sto ima bilo kakav hraninbeni dodir sa bilo kojim drugim mejitom.

Prva osnova je da mejit nije NIKAKAV SVEZDER I DA NIJE NIKAKAV MESOZDER.

Ovo je samo u vezi hrane...

OSNOVA HARAMA JE, DA BEZ MEJITA NEMA HARAMA.

Osnova izbjegavanja Harama je, da sve, za sto se ima mogucnost popraviti i ispraviti NIJE HARAM.

Svaka mogucnost ima dvije strane. Jedna strana vodi iz nikakve u manju, ili vecu i jos vecu negativnost. Druga strana vodi iz nikakve u manju, ili u vecu i jos vecu pozitivnost.

Ovo je nesto drugo, ali je usko povezano sa svime... tako da je jedno bez drugog nemoguce.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3996 times
Been thanked: 7419 times

Post by Matan » 26 Sep 2025, 17:43

Imamo kavu djaba u pauzi..
i ovaj Kosovar, koji je inace super momak, i super se slazemo, nece djabe kavu..
kaze haram..samo kad on plati..
ja mu kazem, iz zeze, magarac jedan...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25635 times
Been thanked: 6751 times

Post by Veca » 26 Sep 2025, 18:23

pa zna da mu nisi halalijo :ha

:sunja
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3996 times
Been thanked: 7419 times

Post by Matan » 26 Sep 2025, 18:34

Veca wrote: 26 Sep 2025, 18:23 pa zna da mu nisi halalijo :ha

Ma nije od mene, automat nastiman da daje kavu u pauzi gratis,
ne trebas placati..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25635 times
Been thanked: 6751 times

Post by Veca » 26 Sep 2025, 18:37

Matan wrote: 26 Sep 2025, 18:34
Veca wrote: 26 Sep 2025, 18:23 pa zna da mu nisi halalijo :ha

Ma nije od mene, automat nastiman da daje kavu u pauzi gratis,
ne trebas placati..

a, cuuuj
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 29 Sep 2025, 17:03

Halal, jedan od primjera da se razumije je, da je slican balonu. Samo sto, sta upuhnes u balon, to balon i ispuhne. Ne moguce je balon zatvorit da ne ispuhne, jer, on je takav da sve sto je u njemu, hoce sve da dohvati... sve da zahvati... obuhvati...

Halal u stvari hoce odmah da pobjegne od tebe. On je samo dosao od tebe, i to je sve sto on stobom ima. Odmah ide... ide kao i vrijeme, ne moguce je vrijeme zaustaviti ili vratiti... ode. Tako halal odmah ode od tebe.

Sve sto ima dusu, A DUSU IMA SVE... ima svoj balon, pa ili ga upuhava, ili ga ne upuhava.

Tako... svi svaciji halali, idu...

A gdje idu halali??? (To je nesto drugo. Nekad samo pogaze sve harame, a nekad uvecaju samo sve halale, a nekad svata nesta oboje...)

To je balon koji ti nikad ne moze puknut koliko god u njega upuhavao.

Mozes u njega stalno upuhavat i cijelih svojih hiljadu zivota da ih imas, a da nikad nista u njega ne upuhnes. Mozes i samo krenut da u njega nesto upuhnes, a on ti stalno samo ispada iz ruku. Mozes ga i pravo napuhat, a da sve to sto ti iz balona izadje... sve ispred tebe poispada.

Mozes i samo iz jednog jedinog ti malehnog upuha da ga toliko upuhnes... da kad ispuhne, odmah citavu Zemlju pet puta po hiljadu pute obavije.

Halal je na jednom kraju svemira, a haram je na drugom kraju svemira, i nemaju nista zajednicko. Halal nista ne zna o haramu, a i haram nista ne zna o halalu. Jedino sto im je zajednicko je, da nikako i nikad ne mogu jedno sa drugim. Tamo gdje je halal, nema harama. Tamo gdje je haram, nema halala.

Tamo gdje ima malo, ili imalo halala, toliko tamo halala i ima. Ni vise ni manje... sve drugo su mogucnosti koje mogu otici na sve strane. Iz tih mogucnosti moze nesto i otici u halal, sto se cesto desava... a moze i otici bilo gdje... sto se isto cesto desava.

Tamo gdje ima imalo harama.. nema nimalo halala, tamo su samo mogucnosti svakakvih mogucnosti... da pretegne bilo sta, na bilo sta... negdje vise, negdje manje (svakakvo tumbanje tamo vamo)

Haram, i bilo sta od Harama... nikad se nista od toga ne moze upuhat u balon.

Haram nema balon, i nije nikakav balon. Haram moze doci samo izvan tebe u tebe, i da te on voda-hoda sa sobom. NIKAKO DRUGACIJE.

Haram nije nikakav sejtan, a jos manje dzin.

Dzini nemaju nikakve veze stim, nisu nikad ni imali, niti ce ikad imat. Za svaku svoju negativnost... najlakse je krivicu uvaliti nekom drugom. Ljudi najvise sve uvaljuje dzinima, jer svi bjeze od samog sebe (nisam ja, to me dzini napali, vidi ih sta rade, hoce oni...) DZINI STIM NEMAJU NISTA. TAMO GDJE DZINI IMAJU BILO KAKAV DODIR SA NAMA (LJUDIMA) TO NEMA NIKAKVE VEZE SA OVIM.

Sejtanluk (tako se samo kaze, jer je svakom razumljivo, znaci sve sama cjelina totalnog negativa, bilo gdje i bilo kad) je u stvari od harama.

Sejtan je sasvim nesto drugo... Da bi se to bolje razumjelo, na primjer, to je kao bilo kakv put. Kad se krene bilo gdje... moras nekud ici, prolaziti. Na svakom putu moraju biti bilo kakvi znakovi da bi se mogao orjentisat, bilo sta sto ti je poznato da imas orjentaciju, jer u suprotnom ne bi mogao nigdje ni krenut, samo bi stalno lutao... okolo. Ti svaki put kad krenes bilo gdje... a ne znas gdje si krenuo, znaci da ides u nepoznato... Ja mislim, ja pretpostavljam, je samo nepoznato iz tog tebi, sto ti je nepoznato... To sve sto ti je ne poznato, bilo kad i bilo gdje, to su sve samo tvoji harami, koji te vuku na svoju stranu... Njihov glavni cilj (harama) je tvoje ne znanje, i sto te god vise ubace u ne znanje, njima je lakse da te odvlace...

Harami su tvoje neznanje koje te stalno laze, navlaci... i svukud hodaju i vodaju, iz cega kupis i sve same druge harame dok te totalno ne prekriju, razvale, obore...

Kad te harami srede, i zavrsis u ne znanju, tu haram vise nema stobom nista, onda te samo zafrljaci u stanje koje se zove sejtan, i haram ode svojim poslom ganjat druge... a ti ostanes sejtanlucit.

Iz sejtanlucenja se moze izaci.... To je ono kad te svasta nesto pogadja i pogadja, ali to nije ono, sto je bilo sta od samog tvoga sejtanlucenja, pa kao to pogodi samog tebe... jok, nemas ti to, ti si se od toga davno operisao... vec ono sto te pogodi cime si ti pogodio nekog drugog, pa to od tog nekog drugog, njegov dio njegove razvale, vrati se tebi na tebe na bilo koji nacin... pa ti, posto nemas svoju nikakvu razvalu, jer si davno totalno razvaljen, iznenadi te nesto poznato, ali ne znas sta je? pa se upitas, sta se ovo desi?

Zato se kaze, da sve sto je zagubljeno, moze se nekad i pronaci.

A kaze se i, da sve sto je izgubljeno... kad tad se moze prepoznat. Kad se izgubljeno prepozna, ne moze se nikako drugacije osim sve ispocetka... u poznato malo po malo.

Halal dolazi samo iz tebe, i od tebe ide...

Haram ti dolazi, i do tebe je...

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 30 Sep 2025, 17:43

Zasto Halal odmah odlazi od onog od kog je dosao???

Jedina svrha dolaska HALALA JE OPRASTANJE...

Ako svrha nije OPROST, HALAL NE DOLAZI. (ili ga ima samo onoliko koliko je oprosta)

Cim dodje, odmah ide da OPRASTA SVIMA I SVACEMU... onoliko koliko ima oprosta (kolicina oprosta je nevazna, vazna je jacina oprosta, nekad je trun jedne jedine truncice oprosta, jaca od svih oprosta na Zemlji. Jacina je u iskrenosti oprastanja onoga od koga je halal dosao... Kolicina halala je nevazna, zato sto se halal ne moze nicim puniti osim ISKRENOSTI)

ZATO HALAL ODMAH ODLAZI OD ONOG OD KOGA JE DOSAO (od iskrenost nikad nema mira ni stotinke, sekunda je preduga...)

Halal, ako nema harama (svugdje tamo gdje ga nema, ili smo do tamo dokle ga nema) dolazi svim ljudima bez obzira ko je ko...

Nekima se u prolazu samo javi: Tu sam, ne zaboravi...

Nekima samo ocisti prasinu, ili ih samo podigne, ili ih samo okrene na stranu gdje bi trebali ici...

Sa nekima poprica o svemu necemu... kaze mu sta, kako, kuda, gdje...

Nekima dodje potajno, nevidljivo... ne zna se sta se desilo, samo se desi i ode...

Halal je u citavoj svojoj cijelosti sama pozitiva, uvijek, gdje god bilo... svugdje, kako kad na bilo koji nacin bilo gdje dodje...

Najsretniji je kad negdje ode... i vidi da tamo ne treba.

Najtuzniji je kad negdje ode... i vidi da tamo ne moze.

Jos je tuzniji, kad stoji pred vratima da izadje... a zakljucano.

Nekad, samo probije vrata i razleti sa na sve strane... (ovo se cesto desava...)

Nekad samo dodje... bilo gdje, niko ne zna kako i zasto je dosao... a jos manje kad je otisao.

Kako ljudima, tako halal dolazi i svima, svemu i svacemu na Zemlji...

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 06 Oct 2025, 11:46

Kad je halal haram a kad je haram halal???

(ovo cu napisat malo slobodnim stilom, bez uvijenog supljiranja, glumatanja, nekakvog foliranja... beje sve onima sto su me kontali zajebat. Ovaj tekst je samo radi toga takav, sto ovi dr. mr. prm, drm, frc, krc... a da i njih spomenem, sejh ovaj, pa onaj, pa nakvi super sejh, pa extra sejh, pa sejh plus, pa kurac palac, pa sve te nekakve titule... zamanta ti se u glavi... svi su tako sjebani da vise ne znaju nista drugo osim da sjebavaju sve okolo sebe, sto se mene tice)

Ovo pitanje, kad sam krenuo da postavljam... ljudi bjezali od mene. Naj teze mi je bilo, kad sam ovo pitanje postavljao "onim", za koje sam smatrao da su "visoko uceni", i bilo mi sasvim normalno ocekivat da mi mogu dati bilo kakav takav imalo razumljiv odgovor. Svi ovi moji "oni visoko uceni", ama bas svi..., sve i jedan, rekli su mi da sam, ono ko pobudalio, nema sanse da to moze, to je nemoguce, da se pravo opasno oko toga igrat, moze se lahko nastradat, to su svakakva neka sejtanska posla, tu dzini kolo igraju, tu vile samo jedu ljude, to nekakvi zmajevi nema im broja, tu zabe pojedose sve rode, kani se toga, ne diraj, ne muti, nikako ne barkaj.. Svasta nesto strasno strasnih sve naj strasnijih odgovora.

Ja se sjebo totalno. Ali, nisam se sjebo od tih "strasno strasnih naj strasnijih svakakvih nekakvih odgovora", u stvari od svih tih takvih odgovora tek sam tad poceo pravo i kontat, da su u pravu ovi... ovde u stvari nesto sa mnom nikako nije u redu, ali samo oko KOGA OVO JA U STVARI BILO STA PITAM...?

E, pa tu sam se razvalio i razocarao extra total plus no limit!!!

I tako... gore, dole, tamo, vamo dodjes laganini nekako sebi, svakako se nekako stumbas, pretumbas, poslozis neke stvari, nesto pobacas u kantu, nesto negdje ostavis, hop hop hop... saberes, oduzmes, skontas i krenes traziti odgovore?

Prvo sto sam samog sebe upitao je: Kako pronaci bilo koga, koji mi moze dati bilo kakav normalan odgovor na ovo pitanje?

Iz svih prijasnih odgovora... iskustveno sam nadosooo da ne smijem nikako trcat i jurit za bilo kim, da bih ga upitao za bilo sta, tako da sam zakocio pravo. Gdje sam god krenuo, samo kocio, kocio, kocio... kocio dok nisam skroz stao. Nisam vise imao nikoga da ista pitam.

VIDIM U DOBROJ SAM ZESCOJ FULI. Na ovaj nacin nisam nikako mogao pronaci odgovor.

U glavi mi se sve svakakve nekakve velike, male, jednobojne, bezbojne, sarene lampice... upalise.

Da skratim, posto tu ima iscitavanja svakakvih malih i velikih knjiga, knjigica, brosura, zabiljeski... nema to kraja, necete tu nista pronaci, o tome nema nigdje nista... ni slova. Tu ima samo jedan ringispil, u kojem se samo mijenjaju stolice na kojima se sjedi. Stolice se mogu samo mjenjat ispadanjem sa jedne stolice... sa koje se samo strovalis na drugu stolicu, ringispil ne staje, samo pici... Stane samo ako se pokvari, a pokvarit se sam nece, moras ga sam pokvarit, slomit, sjebat ga totalno... beje mu sve.

I tako, poslije totalne razvale svega i svacega okolo... jednom na tv-u gledam emisiju o spasavanju u saobracajnim nesrecama, profesionalne spasilacke ekipe gore negdje duboki sjevar, Svedska, Norveska... snjeg, led, oluje, planine, bas zajebano pravo. Ljudi non-stop u poslu puni posla, ja se zijanio kad sam gledao emisiju. Sve orginal, nista gluma... sve uzivo direktna stvarnost desavanja u realnom vremenu. I u jednoj emisiji, jedan proletio, sleper, pun nekakve robe, tezak 50 tona, stabla ga nekakva zaustavila... ljulja se, vozac u kabini ne smije izac, dole provalija kilometar. I ovi dosli... da ga vade. Glavni od ekipe rece da je ovo naj opasnija stvar sto je u svojoj karijeri vidio, a radi 40 godina samo spasavanje. Rekao snimateljima da se odmaknu, imaju samo jednu sansu, pa da ne smetaju... jer nemaju drugu sansu. I krece vadiona... Ja se skroz iztrzo gledajuci, u glavnom, da skratim, izvade ga... ali strasno je bilo.

E sad, meni najvaznije od svega toga je, ovaj glavni. Kad su sve zavrsili... dao mi je odgovor koji sam toliko svugdje trazio, od kojeg su svi samo bjezali, i toliko me razocarali, da ja kad sam ga cuo samo pao sa stolice. Trebalo mi je neko vrijeme da svarim tu jednostavnost kojom mi je covjek rijesio "ne rijesiv problem"

Ova ekipa zavrsili, pokupili stvari, sve sredili... hoce krenut nazad tamo u svoju bazu, i kamerman prilazi ovom glavnom... i pita ga: "Jeste li se vi ikad predali kad ste naisli na neko izvlacenje, koje je sa svih strana izgledalo da je ne moguce bilo sta pokusat???"

Ovaj glavni mu rece: "Kad neko proklizne, pa proleti bilo gdje, naj vaznije je da se zaustavi. Uopste nije vazno gdje se zaustavio, samo je vazno zaustaviti se. Ako se desi da se zaustavio, ima veliku sansu da se bilo kako izvuce. Ne vazno je kako ce se izvuci, vazno je da se izvuce kako god moze. Ovo sto ste sad vidjeli je samo jedno od uspjesnih izvlacenja, samo se to broji... uspjesno izvlacenje. Ima i ne uspjesnih izvlacenja, i njih brojimo, ali na njih ne obracamo paznju, jer su ne vazna, jer ako se nije bilo gdje zaustavio, tu se ne moze nista, pokupis sta je ostalo i samo ides dalje..."

E sad... Razumijevanje halala i harama je ne moguce bez razumijevanja izuzetka: Sta je to izuzetak, koji ima taj neki svoj izuzetak, da ga to kao izuzetkom vodi, dovodi i postavlja u izuzetke izmedju halala i harama?

Svakakve greske se stalno prave, a da nisu ni blizu bilo kakvog izuzetka. To je normalno... skontas da si pogrijesio, ispravis i furas dalje. Greske bilo kakve nisu nikakav izuzetak. (moze se nesto reci, da ako nisi znao... trebao si se raspitat, ha, slobodno se nasmiji, jer je ovo zesca suplja, koju ama bas svi do jednog razvaljivaci mozga govore) Kod bilo kakve greske, to su desavanja koja se bezze dogode, be-je nesto te omete i desi se... ispravis, popravis, i ides dalje. (u najgorem slucaju platis, dobijes neku kaznu... ali naj vaznije je da se ispravilo, popravilo)

Izuzetak je drugaciji, to je ono kad se nema nikakva druga mogucnost, pa negdje, htjeo ne htjeo moras uskocit, gdje se hrves i guras da bi nekako ostao barem trun u "bilo kakvoj pozitivi", jer ta bilo kakva pozitiva je glavna vadiona iz bilo cega... Bilo kakva pozitiva je i cilj, od kojeg ides u drugu pozitivu hop hop hop... iz pozitive u pozitivu. Zato se kaze izuzetak, jer ne moze nikako drugacije osim samo tako... izuzetak (samo... ha. svako ko god izadje iz izuzetka, svako i zna kad je izasao iz izuzetka, i ako nastavi sebe lagat, pa se ufura da mu sve moze biti izuzetak... odmah se iste sekunde prevrnuo da pada, to se da svugdje vidjeti, samo pogledaj okolo sebe, ako znas gdje treba gledat, a ako ne znas... saznaj)

E sad, ovo je osnova za razumijevanje halala i harama, i ako se promisli (samo svojom glavom, nikako drugacije) ne bi trebalo biti nesto tesko sve to otkriti, i otkrivati, polazeci od samog sebe u svemu i svacemu, jer ako krenes od bilo koga drugog, osim samog sebe... bit ces od onih za koje kazu "To je onaj koji sve vidi a samog sebe ne vidi"

Pa, dosli smo do, izgleda naj zajebanijeg pitanja u svemu ovome: "Kad je halal haram, a kad je haram halal???"

(e, na ovo mi je odgovorio onaj jednostavni covjek sa TV-a, iz one spasilacke ekipe sa dubokog sjevera, ima iznad napisano o tome)

To je ono u stvari kad u svom zivotu skontas, nekako, kad bilo kako nadodjes da si proklizo, proletio, ono kad sta god, to nista ni sa icim ne stima. Nevazno je kad, gdje, kako, zasto. Kad se god to skonta, tad je samo vazno da se stane, zaustavi bilo kad, bilo gdje. Pa ako si i do vrata proklizao u " harame septicke jame", i ako hoces iz nje da izadjes, da bi iz nje izasao, kroz nju moras i zaplivat. (ako ne znas plivat, moras biti u njoj dok ne naucis plivat, da bi izasao... ako hoces da izadjes)

Ovdje samo proklizavanje nije ni halal ni haram, nema to stim nista, jer ti tu sta god, ionako ne mozes nista, samo se desi, svima se desava... i to je to, obicno jednostavno proklizavanje. Da si imao bilo kakvu kontrolu u proklizavanju... to bi onda bilo ili direktno u halal ili direktno u haram. Ovde u bilo kakvom proklizavanju isto nema nikakva izuzetka, jer svi stalno i vazda negdje proklizavaju, normala je bilo gdje proklizat, dok izuzetak, sama ti rijec kaze da je izuzetak, vazda je izuzetak, i stalno se desava samo kao izuzetak, nikako drugacije. To sto si upao u haram, to je samo do onoga sta se nalazi iza proklizavanja... (u ovom slucaju je haram, a ne mora uopste biti, cudno je da cim se kaze da je neko proklizao, to odmah nekakva zesca negativa... dok se cudesa ipak non-stop desavaju )

Kad skontas da si u "haramskoj septickoj jami" i sve sto u njoj bilo sta uradis da ne bi iz nje izasao je, cisti sami haram. (ono prevari te da ti je fino, pa ti neces, ne zelis izaci) Kad skontas da trebas izaci, kad ti se ono sve izvrne naopako (ako skontas...?) ne moze nikako drugacije osim proci kroz "same septicke harame" i sve sto uradis da bi izasao iz harama je halal, jer samo izlazenje iz harama je ne moguce bez halala. Nema sta da odgurne harame osim bilo kakvog halala. Samo htijenje, sama zelja izlaska iz harama, malo pomalo vodi do mogucnosti svakavih cudesa, od kojih se harami prevrcu na sve strane, od cega izlaze svakakve prilike za dolazak bilo kakvog halala. Nekad trun bilo kakvog halala, ako dodje, moze deset planina harama kao od sale da zdrobi, kao ona drobilica za velike i male kamenice, to samo drobi. Ovo je samo ako je cilj da se izadje iz ("haramske septicke jame) A halal, ako tu treba da dodje, on tu samo dodje, i taj kome je dosao... svakako i bilo kako sazna za njega.

(NIKAD NE ZABORAVI, HALALU CILJ NIKAD NE OPRAVDAVA, NITI SE HALALU IKAD MOZE DESITI BILO KAKVA NE HALALSKA SREDSTVA, DA BI BILO KO IZASAO IZ HARAMA, NE MOGUCE JE POMJESAT HALAL SA HARAMOM, HALAL SAMO RAZVALJIVA HARAME, A STA CES TI SA HALALOM... PA KOLIKO SI SE SKONTAO, TAKO CE TI I BITI, NIKAKO DRUGACIJE???)

Trunka po trunka halala, ako ga ima, malo po malo razgrcat ce harame... do izlaska iz "septicke haramske jame" (ne kaze se bez veze strpljen spasen, a u zurbi se citav polomis... i opet nista)

Svako ima, ili je imao svoje "septicke jame", razlika je samo ko je izasao iz nje, i ko hoce da iz nje izadje...?

Ima i onih kojima ja tamo ljepo i fino, i svakog zovu da dodju u tu finocu i ljepotu.

Imam i ja svojih finoca i ljepota, neko povraca na njih, neko se smije, neko bjezi, neko nema pojma o cemu govorim, nekom lud, nekom puko ko petarda... (ha, poznato vam ovo?)

Onaj ko vidi "septicku jamu" ako ima bilo kakvu mogucnost nikad joj i ne prilazi, jer zna o cemu se radi.

Ovdje je najvaznije da svako krene samo od samog sebe, i da sve posmatra samo od samog sebe, i da sve rijesava samo od samog sebe, i da bilo sta kad radi, da to radi samo od samog sebe...

Ne treba jos napisat da tvoja glava nije nicija tudja glava, niti da je bilo cija tudja glava i tvoja glava... Ako izgubis svoju glavu, ne moguce je od sebe krenut bilo gdje... jer to jednostavno vise nisi ti.

A kad vise nisi ti, onda ne ocekivaj nista drugo osim da ces nastradat.

A kad nastradas, pitanje je jesi li uopste stvarno i nastradao, jer moze biti totalno nesto drugo...???

Ljudi upste nikad nista ne znaju sta ce se desit.

O proslosti vise lupetamo, pa se nesto iz tog tolikog lupetanja neka trun i pogodi...

U sadasnjosti samo gledamo i svi se razvalismo od pretpostavljanja...

Sta ce se desiti poslije sad, ljudi o tom nikad nigdje pojma nemaju.

U stvarnosti ima samo nada, pa se nadas... cemu god hoces.

Post Reply

Return to “Religija”