Božija pravda

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Dobra djela nemuslimana

02 Jan 2016, 23:20

ZMAJ wrote:
Bijeli badem wrote:Ja ipak zagovaram intelektualizam. Mislim da nema nikakve razlike između muslimana i nemuslimana u činjenju dobrih dijela. Ko god da je učinio neko dobro djelo je zaslužio nagradu kod Boga.
Po mom mišljenju si apsolutno u pravu
Trrba definirati dobro djelo
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

02 Jan 2016, 23:22

Biba wrote:
ZMAJ wrote:
Bijeli badem wrote:Ja ipak zagovaram intelektualizam. Mislim da nema nikakve razlike između muslimana i nemuslimana u činjenju dobrih dijela. Ko god da je učinio neko dobro djelo je zaslužio nagradu kod Boga.
Po mom mišljenju si apsolutno u pravu
Trrba definirati dobro djelo
Dobro delo je lako definisati..istina loše još lakše

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

02 Jan 2016, 23:26

Nije Zmaju lako definirati...

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

02 Jan 2016, 23:28

Kur'an se ne slaže sa tom idejom pseudointelektualaca.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9589 times
Been thanked: 11338 times

02 Jan 2016, 23:35

KOMESAR wrote:
Bijeli badem wrote:Čekajte..zar Kuran ne kaže da će i pripadnici drugih vjera..krišćani, jevreji i mnogi drugi ući u raj, pod samo jednim jedinim uslovom... ako budu vjerovali u jednog Boga i ako budu dobro činili, a izbjegavali i suzbijali zlo. Nigdje ne kaže da je uslov da prvo prime islam.
Dobro zapažanje!
Naravno da će istinski vjernici iz vremena Musaa a.s.,Isaa a.s.,Ibrahima a.s. i inih biti ravnani prama njima,što znači da se u svakom vremenu trebamo povinovati vjerozakonu onog poslanika koji predstavlja to vrijeme,tj. da u savremenom dobu budemo pokorni zapovjedima koje su nam od Boga došle preko posljednjeg Božijeg poslanika.

Jeste, ali:

Jevreji nisu priznali Isusa i isposlovali su kod Rimljana da ga zakucaju na krst.

Kršćani nisu priznali Muhameda i poslali su krstaše da pobiju sve živo po bliskom istoku

Kad se pojavi Mahdi....vjerovatno će ga neki saudijci, neke šiije, kazniti sa nekom smrtonosnom šerijatskom kaznom.

To ne može tako. Niko nikome ništa ne priznaje, a vjerski poglavari stalno govore kako je bog jedan, kako je monoteizam bitan kao forma itd.

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

02 Jan 2016, 23:35

Biba wrote:Nije Zmaju lako definirati...
Ok u kakvim vremenima živimo dobro delo je i kad ne uradišbono loše

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

02 Jan 2016, 23:37

Krokodil Behko wrote:
KOMESAR wrote:
Bijeli badem wrote:Čekajte..zar Kuran ne kaže da će i pripadnici drugih vjera..krišćani, jevreji i mnogi drugi ući u raj, pod samo jednim jedinim uslovom... ako budu vjerovali u jednog Boga i ako budu dobro činili, a izbjegavali i suzbijali zlo. Nigdje ne kaže da je uslov da prvo prime islam.
Dobro zapažanje!
Naravno da će istinski vjernici iz vremena Musaa a.s.,Isaa a.s.,Ibrahima a.s. i inih biti ravnani prama njima,što znači da se u svakom vremenu trebamo povinovati vjerozakonu onog poslanika koji predstavlja to vrijeme,tj. da u savremenom dobu budemo pokorni zapovjedima koje su nam od Boga došle preko posljednjeg Božijeg poslanika.

Jeste, ali:

Jevreji nisu priznali Isusa i isposlovali su kod Rimljana da ga zakucaju na krst.

Kršćani nisu priznali Muhameda i poslali su krstaše da pobiju sve živo po bliskom istoku

Kad se pojavi Mahdi....vjerovatno će ga neki saudijci, neke šiije, kazniti sa nekom smrtonosnom šerijatskom kaznom.

To ne može tako. Niko nikome ništa ne priznaje, a vjerski poglavari stalno govore kako je bog jedan, kako je monoteizam bitan kao forma itd.
Sve je to s Božijom voljom,iskušava nas.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

03 Jan 2016, 00:36

dobro je dobro......ko god da ga ucini.....
a dobro nema nikakve veze sa vjerom...pogotovo ne sa institucijama vjere....
ili onima koji misle da samo oni znaju sto je vjera i koja je prava.....
prava je ona koja od tebe ucini dobra covjeka ...i za sebe i za druge....
Our solution mind revolution

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

03 Jan 2016, 00:41

Ne kužim, zašto bi uopće mene brinulo, što drugi misle, gdje ću ja :misli
Kao i na sličnim temama....pred sobom treba biti čist- a vi razmatrajte svatko kod sebe, gdje čete :hoi
bez obziran na vjersku, nacionalnu i klupsku pripadnost :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4328 times
Been thanked: 3256 times

03 Jan 2016, 01:56

Bijeli badem wrote:Zar u Kuranu ne piše da neznalice samo govore da je raj samo za jedne?

-Da je Bog htio sve bi ljude sljedbenicima jedne vjere učinio...ali On je dao više vjera da bi se ljudi u dobru natjecali
tj. da bi se pripadnici različitih svjetonadzora trudili da čine što više dobra.
.. sto u principu znaci da je Bog napravio sebi jednu dobru kompjutersku igricu tipa strategije, ono kao "Empire Earth" i slicno tome. Da mu bude cool i interesanto i da se poigra malo. U tom slucaju cemo svi skupa naci spas kad isteka kabl od kompjutera iz struje, ili ako mu crkne doticni..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

03 Jan 2016, 07:37

Heidi wrote:Najbolji su oni koji ne razmisljaju za koga cine dobro djelo.
Nisu :o Bolji su oni koji smišljeno čine dobra djela onima koji zaslužuju, negoli oni koji (ne misleći) učine uslugu gadovima :pusa

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3072 times

03 Jan 2016, 12:03

KOMESAR wrote:
Kur'an se ne slaže sa tom idejom pseudointelektualaca.
Zasto se ovako obracas Bademi? Je li zbog ovoga:
KOMESAR wrote:Svjedoci smo,pri raznim povodima, inih načina da se dodvorimo ženama.Zašto činimo to?! Ta, bar, žene nisu deficitarna roba...ili jesu?
Upitaj svoju zenu jesmo li deficitarna 'roba', pa nam prenesi sta ti je odgovorila. A onda pocisti svoju bastu prije nego pocnes uredjivati (da ne kazem cistiti) cijeli svijet. :rol

Ona je mislila da zagovara racionalan pristup. A mi ne znamo Bozije namjere, ukljucujuci tebe. Dovoljan ti je posao da cuvas od grijeha sebe. Nisam sigurna da si ovom temom to i ucinio.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

03 Jan 2016, 12:40

Mohr wrote:
Nisu :o Bolji su oni koji smišljeno čine dobra djela onima koji zaslužuju, negoli oni koji (ne misleći) učine uslugu gadovima :pusa
Jesu :o a ti smisljaj.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

03 Jan 2016, 12:42

Heidi wrote:
Mohr wrote:
Jesu :o a ti smisljaj.
Nisu :o A ti nemo' razmišljat :pusa

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

03 Jan 2016, 12:45

Preskoci me i upijaj samo ono sto te zanima.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

03 Jan 2016, 12:57

Hmm, nije baš tako. Ne traži svako nagradu kod Boga. Neko će prosjaku baciti marku i taj čin razglasit na sva zvona. Time je svoje dobro djelo zamijenio za ljudsku naklonost(poštovanje).

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

03 Jan 2016, 13:08

Bijeli badem wrote:
Čarobni wrote:
Hmm, nije baš tako. Ne traži svako nagradu kod Boga. Neko će prosjaku baciti marku i taj čin razglasit na sva zvona. Time je svoje dobro djelo zamijenio za ljudsku naklonost(poštovanje).
Na Njemu je da odredi svačija dobra dijela čarobni :)
Naravno, tu tvrdnju ne dovodim u pitanje.

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma

03 Jan 2016, 13:29

Bijeli badem wrote:
Čarobni wrote: Naravno, tu tvrdnju ne dovodim u pitanje.
Mislim da je Komesarovo pitanje bilo da li će neka osoba koja učini neko dobro djelo koje se i u pravoj vjeri smatra dobrim djelom, a ne držeći se te vjere, biti nagrađena za to ili ne.
Poenta onoga što sam napisao je to da će neko nagradu za svoje dobro djelo uzeti odmah (od ljudi), poravnat će račune još na ovom svijetu.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

03 Jan 2016, 13:29

Bijeli badem wrote:
Mislim da je Komesarovo pitanje bilo da li će neka osoba koja učini neko dobro djelo koje se i u pravoj vjeri smatra dobrim djelom, a ne držeći se te vjere, biti nagrađena za to ili ne.
Da se ne vracam unazad citati ppstove, mislim da si ti pored dobrih djela spomenula da covjek ipak treba biti i vjernik.
Tako tumaci i moja religija, ali papa Franjo je izjavio da ce u raj oni koji su dobri a ne vjeruju :ovaj
Da sam ja Bog, pustila bih u raj sve dobre jer to je upravo ono sto Bog od covjeka ocekuje. Ja ne znam sto je papa preciznije mislio tom izjavom, ali postoji neka mogucnost mozda...mozda Bog zna da oni koji se ne deklariraju kao vjernici ipak u dubini svoje duse priznaju DOBRO kao svoj cilj i smisao zivota..
Mozda je Bozja pravda nama ipak i neshvatljiva..tj.n jegovo milosrđe... mozda on misli da covjek priznavajuci DOBRO - samim tim priznaje i Njega...

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

03 Jan 2016, 13:34

Čarobni wrote:
Bijeli badem wrote:
Poenta onoga što sam napisao je to da će neko nagradu za svoje dobro djelo uzeti odmah (od ljudi), poravnat će račune još na ovom svijetu.
Ako netko za svoje dobro djelo ocekuje da mu netko odmah uzvrati dobrim djelom iliti plati..ili pohbali - onda to nije dobro djelo...
Treba biti dobar i ne ocekivati da nam se to na bilo koji nacin vrati..jer to je omda stavljanje dobrote na vagu...
Istina to je ponekad vrlo tesko - Tko tebe kamenom, ti njega kruhom..ali nije nemoguce..
Nije dobromdjelo kad netko puno ika pa dade drugima puno...tesko je imati malo a davati drugima vise nego sebi..
Ima prica o bogatasu koji je puno dao za crkvu a zena siromasna udovica dala zadnji novčić
Njezino djelo je vece...

Post Reply

Return to “Religija”