Ipak, ne mislim da će kod nas taj ekstremni dio učenja ikada uzeti maha. Bili su jači na početku pojave Islama u Bosni... ljudi su sada malo obrazovaniji po pitanju vjere. Bar ja mislim tako, vidim to kad sam dole. Imami, uz sve neke njihove mane, ipak uče ortodoksni islam (u najvećoj mjeri..). Valjda će prepoznati ako bude trebalo početi glasnije upozoravati.tuzlak1212 wrote: 09 Oct 2025, 08:54dugo su sufije ovdje al nisu nikad ovoliko harali, bio je period Jugoslavije od 50tih kad ih je tadasnji reis, pravi ucenjak bio covjek, potpuno zabranio ukljucujuci tekije, al je oko 70tih pod pritiskom Egipta Tito naredio da se to opet dozvoliQuds wrote: 09 Oct 2025, 08:51
Te sufije na početku nekako u BiH, nisu bili baš toliko ''off''. U zadnje vrijeme, pomalo sam pratio te njihove priče, pisanja, itd... offside potpuni sad.
mnogi nasi nazalost vezu zabranu tekija kao zabranu islama u Jugoslaviji, tragicno sve, al et to su nasa braca komsije, mnogi od njih ne znaju
Lice Muhameda a.s. zabrana !
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3745 times
- Been thanked: 1493 times
- Status: Offline
Re: Lice Muhameda a.s. zabrana !
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 746 times
- Been thanked: 1132 times
Nisu nikad imami ofirno eksponirali sufizam al se zna sa hutbe citirat il spomenut Rumi, Arabi i takvi, i znaju imami i sluzbenici na onih 5 vakata u manjim mesdzidima doci u zelenim kapicama i prslucima pa cak i imamit u zelenoj kapici. Iako iza njih po safovima uglavnom djedovi il bradonjeQuds wrote: 09 Oct 2025, 08:59Ipak, ne mislim da će kod nas taj ekstremni dio učenja ikada uzeti maha. Bili su jači na početku pojave Islama u Bosni... ljudi su sada malo obrazovaniji po pitanju vjere. Bar ja mislim tako, vidim to kad sam dole. Imami, uz sve neke njihove mane, ipak uče ortodoksni islam (u najvećoj mjeri..). Valjda će prepoznati ako bude trebalo početi glasnije upozoravati.tuzlak1212 wrote: 09 Oct 2025, 08:54
dugo su sufije ovdje al nisu nikad ovoliko harali, bio je period Jugoslavije od 50tih kad ih je tadasnji reis, pravi ucenjak bio covjek, potpuno zabranio ukljucujuci tekije, al je oko 70tih pod pritiskom Egipta Tito naredio da se to opet dozvoli
mnogi nasi nazalost vezu zabranu tekija kao zabranu islama u Jugoslaviji, tragicno sve, al et to su nasa braca komsije, mnogi od njih ne znaju
Ma Kavazovic njeguje i ne da na sufizam a u Islamu vazda vrijedi kakva glava takav rep, iako ja Kavazovica cijenim zbog silnih patriotskih napora
- Quds
- Aktivni forumaš

Ma sve te kontam. Ali ja znam bar 15-ak imam lično, ono dobri smo. Nijedan od njih ne gleda baš naklono na ove. Možda zavisi i od sredine. A, to za Rumija sam jednom čuo u jednoj tuzlanskoj džamiji (nije o njemu riječ bila, ali se naveo kao ''dobar'' primjer).tuzlak1212 wrote: 09 Oct 2025, 09:06Nisu nikad imami ofirno eksponirali sufizam al se zna sa hutbe citirat il spomenut Rumi, Arabi i takvi, i znaju imami i sluzbenici na onih 5 vakata u manjim mesdzidima doci u zelenim kapicama i prslucima pa cak i imamit u zelenoj kapici. Iako iza njih po safovima uglavnom djedovi il bradonjeQuds wrote: 09 Oct 2025, 08:59
Ipak, ne mislim da će kod nas taj ekstremni dio učenja ikada uzeti maha. Bili su jači na početku pojave Islama u Bosni... ljudi su sada malo obrazovaniji po pitanju vjere. Bar ja mislim tako, vidim to kad sam dole. Imami, uz sve neke njihove mane, ipak uče ortodoksni islam (u najvećoj mjeri..). Valjda će prepoznati ako bude trebalo početi glasnije upozoravati.![]()
Ma Kavazovic njeguje i ne da na sufizam a u Islamu vazda vrijedi kakva glava takav rep, iako ja Kavazovica cijenim zbog silnih patriotskih napora
- Quds
- Aktivni forumaš

I da me sad neko ne ''ščepa'' za Rumija: Da, jako pametan čovjek i izuzetan pjesnik. Ali, ne gurajte ga gdje mu nije mjesto. 
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22475 times
- Been thanked: 20588 times
- Status: Online
Bilo je toga uvijek, ali onda su to zaustavljali fetvama kad su vidjeli da neki ne bendaju čisto jer su to morali zaustaviti.tuzlak1212 wrote: 09 Oct 2025, 08:48I nakon svega toga neke sufije (a ne samo sufije) se opet klanjaju i mole kaburovima, sejhovima itd i tekfire Pezica kad ima kaze da to nije IslamMasamune wrote: 09 Oct 2025, 08:41
Komplikuješ bezveze u vezi toga. Imaš hadise i to je to. Ja da sam bio Muhammed i sam bih to zabranio, te bih ostalima skretao pažnju da se to dalje prenosi sa koljena na koljeno.
Samo jedno biće treba obožavati na takav način, a to je Allah i on je to tako htio i što je trebalo poštovati i što jesu poštovali kasnije. To je tako jednostavno, ali i razumno zašto nije htio da se njemu klanjaju, da kače slike i kipove i slično.
Eno dole umro onaj sufijski sejh Brzina, i bez da ulazim jel bio dobar il los covjek zelim mu svu srecu i u kaburu i na ahiretu ali nasi ljudi mu pisu pjesme nesto tipa "ptica leti tvojom dovom, cijece raste tvojom dovom, vjetar puse tvojom dovom"
Nemos sejtana zaustavit da zavodi istrom mantrom
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Quds
- Aktivni forumaš

- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Quds
- Aktivni forumaš

Ma nisam kratko bio tu... i gle ti. Pitaj ga, možda i hoće.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Iako su sufije iliti sufizam daleko od savršenog, kao i što je dosta toga kontradiktorno, možda su vam ipak neki dijelovi sufizma izlazna vrata iz selefijskog mainstream islama koji je islam odveo u redukcionizam selefijskom revolucijom, a u kontekstu nekog kozmopolitizma među muslimanima i prilagođavanja modernom dobu.Quds wrote: 09 Oct 2025, 09:13 I da me sad neko ne ''ščepa'' za Rumija: Da, jako pametan čovjek i izuzetan pjesnik. Ali, ne gurajte ga gdje mu nije mjesto.![]()
Ne bi bilo loše da se vaši učenjaci malo više pozabave oTim. Možda tu leži rješenje većine problema koji vas muče... naravno, mislim unutar islama.
Last edited by Masamune on 09 Oct 2025, 09:19, edited 1 time in total.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

ja znam da je to nekad rekao, trebalo mi vremena da naslusam, evo valjda sam utrefio s kojih vrela se nasa IZ napajaQuds wrote: 09 Oct 2025, 09:11Ma sve te kontam. Ali ja znam bar 15-ak imam lično, ono dobri smo. Nijedan od njih ne gleda baš naklono na ove. Možda zavisi i od sredine. A, to za Rumija sam jednom čuo u jednoj tuzlanskoj džamiji (nije o njemu riječ bila, ali se naveo kao ''dobar'' primjer).tuzlak1212 wrote: 09 Oct 2025, 09:06
Nisu nikad imami ofirno eksponirali sufizam al se zna sa hutbe citirat il spomenut Rumi, Arabi i takvi, i znaju imami i sluzbenici na onih 5 vakata u manjim mesdzidima doci u zelenim kapicama i prslucima pa cak i imamit u zelenoj kapici. Iako iza njih po safovima uglavnom djedovi il bradonje![]()
Ma Kavazovic njeguje i ne da na sufizam a u Islamu vazda vrijedi kakva glava takav rep, iako ja Kavazovica cijenim zbog silnih patriotskih naporaA, za Arabija... njegovo učenje ko bi propagirao, tome treba oduzeti sve ovlasti imama (znam da nema od toga ništa, al' eto, moje mišljenje).
- Quds
- Aktivni forumaš

Pa, ima tu istine. Ali, ne znam je li pametno jedan problem mijenjati za drugi. Ja ipak ne vidim sve sufije isto. Oni su jako širokog spektra, da se za mnoge može slobodno reći da su ''mainstream''. Ko je čitao Gazalija, njegova prva djela, pa onda ona kasnija, tu čovjek jednostavno zastane da razmisli.Masamune wrote: 09 Oct 2025, 09:18Iako su sufije iliti sufizam daleko od savršenog, kao i što je dosta toga kontradiktorno, možda su vam ipak neki dijelovi sufizma izlazna vrata iz selefijskog mainstream islama koji je islam odveo u redukcionizam selefijskom revolucijom, a u kontekstu nekog kozmopolitizma među muslimanima i prilagođavanja modernom dobu.Quds wrote: 09 Oct 2025, 09:13 I da me sad neko ne ''ščepa'' za Rumija: Da, jako pametan čovjek i izuzetan pjesnik. Ali, ne gurajte ga gdje mu nije mjesto.![]()
Ne bi bilo loše da se vaši učenjaci malo više pozabave oTim. Možda tu leži rješenje većine problema koji vas muče... naravno, mislim unutarislamski.
- Quds
- Aktivni forumaš

Eto, dovoljno da sam čuo o ''vrelima'' Rumija i Arabija....ajjj....hajde, i ja ga poštujem zbog rata. Naš je.tuzlak1212 wrote: 09 Oct 2025, 09:19ja znam da je to nekad rekao, trebalo mi vremena da naslusam, evo valjda sam utrefio s kojih vrela se nasa IZ napajaQuds wrote: 09 Oct 2025, 09:11
Ma sve te kontam. Ali ja znam bar 15-ak imam lično, ono dobri smo. Nijedan od njih ne gleda baš naklono na ove. Možda zavisi i od sredine. A, to za Rumija sam jednom čuo u jednoj tuzlanskoj džamiji (nije o njemu riječ bila, ali se naveo kao ''dobar'' primjer).A, za Arabija... njegovo učenje ko bi propagirao, tome treba oduzeti sve ovlasti imama (znam da nema od toga ništa, al' eto, moje mišljenje).
- tuzlak1212
- Inventar foruma

pa ja kazem ti haha i sto bi se neki Imam hatib ustrucavao citirat Arabija i Ibn Tejmiju u istoj hutbi kad to ni reisu nije problemQuds wrote: 09 Oct 2025, 09:22Eto, dovoljno da sam čuo o ''vrelima'' Rumija i Arabija....ajjj....hajde, i ja ga poštujem zbog rata. Naš je.tuzlak1212 wrote: 09 Oct 2025, 09:19
ja znam da je to nekad rekao, trebalo mi vremena da naslusam, evo valjda sam utrefio s kojih vrela se nasa IZ napaja
![]()
kazem ti, sufije skroz haraju ovdje trenutno al ne cine svi sirk koliko je to meni poznato nego je to nako zelja za ispoljavanjem asketizma
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Pajdo moj i to ne treba šokirati. Ipak ako nešto odbacuješ kao ateista mislim da prvo to trebaš shvatiti i razumjeti šta odbacuješ, jer je to iskrenije nego samo reći "ne postoji Bog sve religije su glupe i nazadne" i to je to.
U slučaju da neko krene u omaložavanje ili ono "ateista našao da pametuje" kad Maju znam nervirati pa me naziva muminom - islamski tekstovi su za sve ljude, dostupni su i svi se istim mogu baviti bili srcem u tome ili ne. Ne treba biti intelektualni snob, jer je to literatura dostupna svima.
- Quds
- Aktivni forumaš

Svakako drug. Ja se malo šalim. Ali kao musliman, naravno da bih volio da me skroz ''zabrineš po tom pitanju.Masamune wrote: 09 Oct 2025, 09:25Pajdo moj i to ne treba šokirati. Ipak ako nešto odbacuješ kao ateista mislim da prvo to trebaš shvatiti i razumjeti šta odbacuješ, jer je to iskrenije nego samo reći "ne postoji Bog sve religije su glupe i nazadne" i to je to.
U slučaju da neko krene u omaložavanje ili ono "ateista našao da pametuje" kad Maju znam nervirati pa me naziva muminom - islamski tekstovi su za sve ljude, dostupni su i svi se istim mogu baviti bili srcem u tome ili ne. Ne treba biti intelektualni snob, jer je to literatura dostupna svima.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Taj film sigurno nećeš gledati 
- Quds
- Aktivni forumaš

Drug, nikad se ne zna, nikada... I ja sam sa 18 već znao poprilično, i isto sam tvrdio. Just, never say never.
- baton
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 469 times
- Been thanked: 1061 times
Svi mesebi ili sve religije...možemo ovako posmatrati.
Stavimo jedan neobradjen grumen zlata u sredinu.Znači u krugu se svi predstavnici različitih religija.I svi posmatra jedan isti grumen zlata.E sad svi ako opisujemo taj grumen zlata koji gledamo vidimo iz svojih pravaca i svako vidi drugi oblik tog grumena.
Suština je da svi vidimo jedno i isto a opisujemo na različite načine.
Stavimo jedan neobradjen grumen zlata u sredinu.Znači u krugu se svi predstavnici različitih religija.I svi posmatra jedan isti grumen zlata.E sad svi ako opisujemo taj grumen zlata koji gledamo vidimo iz svojih pravaca i svako vidi drugi oblik tog grumena.
Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.
- Quds
- Aktivni forumaš

Pa, ta analagija bi se mogla zaista uzeti za mnogo stvari. Ipak, religije su malo kompleksnije od toga. Istina, sve teže toj istini, Bogu (ili više njih). Ali, ipak, nije baš tako jednostavno. Ali, sviđa mi se to što si napisao.baton wrote: 09 Oct 2025, 09:31 Svi mesebi ili sve religije...možemo ovako posmatrati.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9843 times
- Been thanked: 11604 times
Quds wrote: 09 Oct 2025, 09:35Pa, ta analagija bi se mogla zaista uzeti za mnogo stvari. Ipak, religije su malo kompleksnije od toga. Istina, sve teže toj istini, Bogu (ili više njih). Ali, ipak, nije baš tako jednostavno. Ali, sviđa mi se to što si napisao.baton wrote: 09 Oct 2025, 09:31 Svi mesebi ili sve religije...možemo ovako posmatrati.
Šta ako nam bektešije dođu?
Hoćemol ih tretirati ko vehabije itd?
Zapravo, stav Albanije po pitanju Izraela, prilično je problematičan kako se čini, a stav bektešija prema sunitskom islamu još problematičniji?