Nije tačno da nemamo odgovor,ali sve i da je po tvom to ne znači da ne treba o tome da razmišljamo.Lavlje_srce wrote:Islam ti nalaze postovanje zena, a ne nazivanje zena (na toj temi nicim izazvan) robom i 'rospijama'.KOMESAR wrote:Ovu temu sam otvorio da razmjenimo mišljenja o Božijoj pravdi,a ne o rospijama.
Ja bih rekla da je na svijetu nesto vise Rospijana (sama cinjenica da ne postoji ekvivalent rijeci 'rospija' u muskom rodu zorno govori o sveprisutnoj diskriminaciji zena).
Mi nemamo odgovor na to pitanje. Ti samo umisljas da ga imas.Nastojimo se posvetiti pitanju da li će neka osoba koja učini neko dobro djelo,koje se i u pravoj vjeri drži dobrim,a ne držeći se prave vjere,biti nagrađena za to ili ne?
Naravno,ako smo prije toga prihvatili da je istina samo jedna.
Božija pravda
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Dobra djela nemuslimana
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1648 times
- Been thanked: 3096 times
Pa Ebu LEhebu je smanjena kazna na Ponedjeljak a nevjernik je samo što se radovao rođenju Muhamedu a.s.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
- KOMESAR
- Forum [Bot]
U brojnim ajetima Kur'an se usprotivio principu favorizovanja među ljudima u nagrađivanju dobrih i kažnjavanju zlih djela.
Kur'an se žestoko usprotivio jevrejima koji su gajili diskriminatorski duh.Jevreji su vjerovali ,a i danas tako vjeruju da je Izraelska rasa Bogu omiljena.Kur'an ovakva vjerovanja,jednostavno,nazva samo pustim željama.
Oni govore: “Vatra će nas doticati samo neko vrijeme.” Reci: “Da li ste o tome dobili od Allaha obećanje – jer, Allah će sigurno ispuniti obećanje Svoje – ili na Allaha iznosite ono što ne znate?”
A nije tako! Oni koji budu zlo činili i grijesi njihovi ih budu sa svih strana stigli, oni će stanovnici Džehennema biti i u njemu će vječno ostati.(El-Bakare,80-82))
Kao odgovor na ovo umišljanje jevreja na jednom drugom mjestu u Kur'anu se kaže:
Laži koje izmišljaju o vjerovanju njihovom obmanjuju ih.A šta će biti onoga dana,u koji nema nikakve sumnje,kad ih sakupimo i kada svako dobije ono što je zaslužio,kada im neće biti učinjeno ništa nažao (Ali Imran,24-25)
U jednom ajetu im se pridružuju i kršćani,pa ih Kur'an sve zajedno opovrgava:
Oni govore da će u Džennet ući samo jevreji, odnosno samo kršćani. – To su puste želje njihove! – Ti reci: “Dokaz svoj dajte ako je istina to što govorite!
A nije tako! Onoga ko se bude Allahu pokoravao i uz to dobra djela činio, toga čeka nagrada kod Gospodara njegova, takvi se neće ničega bojati i ni za čim neće tugovati (Al Bekare,111-112)
U poglavlju Al Nisa i muslimani se pridodaju jevrejima i kršćanima.Kur'an časni žestoko pobija ideje diskriminacije,ma od koga ona dolazila:
To neće biti ni po vašim željama ni po željama sljedbenika Knjige(kršćana); onaj ko radi zlo biće kažnjen za to i neće naći, osim Allaha, ni zaštitnika ni pomagača; a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je – ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda. ( An-Nisa , 123-124)
Kur'an se žestoko usprotivio jevrejima koji su gajili diskriminatorski duh.Jevreji su vjerovali ,a i danas tako vjeruju da je Izraelska rasa Bogu omiljena.Kur'an ovakva vjerovanja,jednostavno,nazva samo pustim željama.
Oni govore: “Vatra će nas doticati samo neko vrijeme.” Reci: “Da li ste o tome dobili od Allaha obećanje – jer, Allah će sigurno ispuniti obećanje Svoje – ili na Allaha iznosite ono što ne znate?”
A nije tako! Oni koji budu zlo činili i grijesi njihovi ih budu sa svih strana stigli, oni će stanovnici Džehennema biti i u njemu će vječno ostati.(El-Bakare,80-82))
Kao odgovor na ovo umišljanje jevreja na jednom drugom mjestu u Kur'anu se kaže:
Laži koje izmišljaju o vjerovanju njihovom obmanjuju ih.A šta će biti onoga dana,u koji nema nikakve sumnje,kad ih sakupimo i kada svako dobije ono što je zaslužio,kada im neće biti učinjeno ništa nažao (Ali Imran,24-25)
U jednom ajetu im se pridružuju i kršćani,pa ih Kur'an sve zajedno opovrgava:
Oni govore da će u Džennet ući samo jevreji, odnosno samo kršćani. – To su puste želje njihove! – Ti reci: “Dokaz svoj dajte ako je istina to što govorite!
A nije tako! Onoga ko se bude Allahu pokoravao i uz to dobra djela činio, toga čeka nagrada kod Gospodara njegova, takvi se neće ničega bojati i ni za čim neće tugovati (Al Bekare,111-112)
U poglavlju Al Nisa i muslimani se pridodaju jevrejima i kršćanima.Kur'an časni žestoko pobija ideje diskriminacije,ma od koga ona dolazila:
To neće biti ni po vašim željama ni po željama sljedbenika Knjige(kršćana); onaj ko radi zlo biće kažnjen za to i neće naći, osim Allaha, ni zaštitnika ni pomagača; a onaj ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je – ući će u Džennet i neće mu se učiniti ni koliko trun jedan nepravda. ( An-Nisa , 123-124)
Samo trolaš tu svetim spisima i zapisima....ponižavaš i diskriminiraš
point je tvoje teme, ako nisam musliman, bez obzira na to što činio u životu- gorjet ću??
ispravi me ako griješim....možda sam i pogrešno shvatio
point je tvoje teme, ako nisam musliman, bez obzira na to što činio u životu- gorjet ću??
Last edited by storm on 03 Jan 2016, 17:44, edited 1 time in total.
Habibti, ya nour el - ain... 
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Griješiš!storm wrote:Samo trolaš tu svetim spisima i zapisima....
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4119 times
- Been thanked: 3086 times
Ja ne znam sta misli Komesar, znam samo da tema nema ni rep ni glavu. A isto tako znam da kada si ti smrzavao pozadinu da kao volonter pomognes sirijskim izbjeglicama (i izlagao se poruzi i/ili vrijedjanju 'svojih') Komesara nije bilo da ti se rjecju ili djelom nadje pri ruci (a Sirijci bi mu trebali biti blizi nego tebi).storm wrote:Samo trolaš tu svetim spisima i zapisima....ponižavaš i diskriminiraš
Takodjer znam da kada bilo ko (da mi je rodjeni brat) krene sa pozicije Pravovjernosti, dize mi se kosa na glavi. Znam i to da je nam muslimanima Dragi Bog rekao da je ljude podijelio u razlicite vjere i nacije da bi ucili jedni od drugih i natjecali se u cinjenju dobra. Meni dosta i previse za ovaj zivot! A da li ces ti, ja ili Komesar gorjeti u vatri, ne zna niko. Nase je da se nadamo da necemo i da pokusamo biti cestiti i pravedni, ali mozda nas je nesto sto smo i zaboravili osudilo zauvijek. Saznacemo svi kada za to dodje trenutak.
Izgleda da nas je dosta pogrijesilo. What's your point bro?KOMESAR wrote: Griješiš!
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Lavlje_srce
- Alienka

Bijeli badem wrote: On je rekao: “Ja sam Božiji Poslanik, a ne znam kako će se postupiti sa mnom.”
"Usdu-l-Gabe , Osman ibn Maz'ūn.
I ja sam samo to zeljela reci mada mi nije bila poznata ova prica. Divna je.
Memento Mori
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9761 times
- Been thanked: 11493 times
Bijeli badem wrote:Mislim da je Komesarovo pitanje bilo da li će neka osoba koja učini neko dobro djelo koje se i u pravoj vjeri smatra dobrim djelom, a ne držeći se te vjere, biti nagrađena za to ili ne.Čarobni wrote: Naravno, tu tvrdnju ne dovodim u pitanje.
Zavisi od motiva. Ako je zbog toga da bi "zaradio" milost kod boga ili ugled kod ljudi, siguran sam da mu džehenem ne gine. Nisam siguran ni u sretan ishod kod onih koji su samo prosto bogobojazni ljudi. Dobro djelo mora biti s motivom humanizma, nesebično i bez ikakvih kalkulacija, pa bi se tek takvo moglo pikati.
Ima neđe, jal kur'an jal neki hadisi, đe piše da džaba namazi i ramazan šerifi, zekati, ako je čovjek uzoholio i sve to čini da bi bio ugledan u društvu, a ništa iz srca.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Ne znam otkud odjednom takav ton kod tebe i storma.Ja poštujem svačije mišljenje o svemu.Jel' to ja pokušavam vama nešto nametnuti,prišiti,pa se vi morate braniti?Lavlje_srce wrote:Ja ne znam sta misli Komesar, znam samo da tema nema ni rep ni glavu. A isto tako znam da kada si ti smrzavao pozadinu da kao volonter pomognes sirijskim izbjeglicama (i izlagao se poruzi i/ili vrijedjanju 'svojih') Komesara nije bilo da ti se rjecju ili djelom nadje pri ruci (a Sirijci bi mu trebali biti blizi nego tebi).storm wrote:Samo trolaš tu svetim spisima i zapisima....ponižavaš i diskriminiraš
Takodjer znam da kada bilo ko (da mi je rodjeni brat) krene sa pozicije Pravovjernosti, dize mi se kosa na glavi. Znam i to da je nam muslimanima Dragi Bog rekao da je ljude podijelio u razlicite vjere i nacije da bi ucili jedni od drugih i natjecali se u cinjenju dobra. Meni dosta i previse za ovaj zivot! A da li ces ti, ja ili Komesar gorjeti u vatri, ne zna niko. Nase je da se nadamo da necemo i da pokusamo biti cestiti i pravedni, ali mozda nas je nesto sto smo i zaboravili osudilo zauvijek. Saznacemo svi kada za to dodje trenutak.
Izgleda da nas je dosta pogrijesilo. What's your point bro?KOMESAR wrote: Griješiš!
Čak mi nije jasno ni u čemu se ne slažemo?
- Lavlje_srce
- Alienka

Ja ti konkretno zamjeram sto si zene nazvao robom, a na ovoj temi mi tvoj stav jednostavno nije jasan. Svoj sam iznijela.KOMESAR wrote:Ne znam otkud odjednom takav ton kod tebe i storma.Ja poštujem svačije mišljenje o svemu.Jel' to ja pokušavam vama nešto nametnuti,prišiti,pa se vi morate braniti?
Izvoli pojasni, nismo nas dvoje ni zasebno ni oboje tako glupi da te necemo razumjeti.
Memento Mori
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Moj stav je jasan,a to je stav Kur'ana koji se ne oslanja ni na jednu posebnu i čvrstu logiku. Ja vjerujem da je Muhamed a.s. poslan svim ljudima i svim svjetovima dok su drugi poslanici slati pojedinim narodima.Lavlje_srce wrote:Ja ti konkretno zamjeram sto si zene nazvao robom, a na ovoj temi mi tvoj stav jednostavno nije jasan. Svoj sam iznijela.KOMESAR wrote:Ne znam otkud odjednom takav ton kod tebe i storma.Ja poštujem svačije mišljenje o svemu.Jel' to ja pokušavam vama nešto nametnuti,prišiti,pa se vi morate braniti?
Izvoli pojasni, nismo nas dvoje ni zasebno ni oboje tako glupi da te necemo razumjeti.Inace cu smatrati da trolas temu koju si sam otvorio.
p.s.
O ženama ćemo raspraviti na temi na kojoj sam to iznio.
- Lavlje_srce
- Alienka

I sta to znaci u kontekstu tvoje teme?KOMESAR wrote: Moj stav je jasan,a to je stav Kur'ana koji se ne oslanja ni na jednu posebnu i čvrstu logiku. Ja vjerujem da je Muhamed a.s. poslan svim ljudima i svim svjetovima dok su drugi poslanici slati pojedinim narodima.
p.s.
Znas?
Ne znas?
Ne znas niti mozes znati, kao sto sam ti i prije rekla.
p.s. Necemo.
Memento Mori
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Šta?Lavlje_srce wrote:I sta to znaci u kontekstu tvoje teme?KOMESAR wrote: Moj stav je jasan,a to je stav Kur'ana koji se ne oslanja ni na jednu posebnu i čvrstu logiku. Ja vjerujem da je Muhamed a.s. poslan svim ljudima i svim svjetovima dok su drugi poslanici slati pojedinim narodima.
p.s.
Znas?
Ne znas?
Ne znas niti mozes znati, kao sto sam ti i prije rekla.
p.s. Necemo.
Kur'an nije lista onoga što treba i što ne treba.On ima za cilj da izgradi ličnost koja razumije i prihvati čovjeka kao Božijeg namjesnika na zemlji, tako što će biti spreman da upravlja prirodom unutar sebe i prirodom izvan sebe ili sobom u skladu s Vlasnikovim uputstvom za upotrebu.
- Lavlje_srce
- Alienka

Procitaj svoj uvodni post.KOMESAR wrote: Šta?
Da, samo covjek je Boziji rob, a ne namjesnik. I ovo nije tema o Islamu opcenito, vrlo dobro znas da vec postoji takva. Ovu temu si ti otvorio sa konkretnim pitanjem, a sam nemas odgovor na njega. I nije problem sto nemas odgovor nego sto se sada skrivas iza opcenitih floskula.Kur'an nije lista onoga što treba i što ne treba.On ima za cilj da izgradi ličnost koja razumije i prihvati čovjeka kao Božijeg namjesnika na zemlji, tako što će biti spreman da upravlja prirodom unutar sebe i prirodom izvan sebe ili sobom u skladu s Vlasnikovim uputstvom za upotrebu.
p.s. Posljednji Boziji Poslanik se prema zenama odnosio sa uvazavanjem i njeznoscu. Svakako ne kao prema bilo kakvoj robi.
Memento Mori
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Posljednji Božiji poslanik s.a.v.s se odnosio prema čestitim ženama sa nježnošču i uvažavanjem.Prema takvim se i ja isto odnosim.Lavlje_srce wrote:Procitaj svoj uvodni post.KOMESAR wrote: Šta?
Da, samo covjek je boziji Rob, a ne namjesnik. I ovo nije tema o Islamu opcenito, vrlo dobro znas da vec postoji takva. Ovu temu si ti otvorio sa konkretnim pitanjem, a sam nemas odgovor na njega. I nije problem sto nemas odgovor nego sto se sada skrivas iza opcenitih floskula.Kur'an nije lista onoga što treba i što ne treba.On ima za cilj da izgradi ličnost koja razumije i prihvati čovjeka kao Božijeg namjesnika na zemlji, tako što će biti spreman da upravlja prirodom unutar sebe i prirodom izvan sebe ili sobom u skladu s Vlasnikovim uputstvom za upotrebu.
p.s. Posljednji Boziji Poslanik se prema zenama odnosio sa uvazavanjem i njeznoscu. Svakako ne kao prema bilo kakvoj robi.
p.s.
Žao mi je što ne znaš da čitaš da razumiješ ili možda nećeš.
- Lavlje_srce
- Alienka

A cestite su slutim iskljucivo pokrivene zene? Tako ovdje Policija hvata muslimane iz razlicitih coskova svijeta koji smatraju da su Zapadnjakinje sve redom *biiiip* pa ih onda napadaju, nerijetko i siluju.KOMESAR wrote: Posljednji Božiji poslanik s.a.v.s se odnosio prema čestitim ženama sa nježnošču i uvažavanjem.Prema takvim se i ja isto odnosim.
p.s.
Žao mi je što ne znaš da čitaš ili možda nećeš.
Ukoliko nisam u pravu, definiraj mi cestitost nabrzinu.
p.s. I meni je zao sto se sluzis cime se sluzis.
Memento Mori
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Ipak si ti level-dva iznad mene!Lavlje_srce wrote:A cestite su slutim iskljucivo pokrivene zene? Tako ovdje Policija hvata muslimane iz razlicitih coskova svijeta koji smatraju da su Zapadnjakinje sve redom *biiiip* pa ih onda napadaju, nerijetko i siluju.KOMESAR wrote: Posljednji Božiji poslanik s.a.v.s se odnosio prema čestitim ženama sa nježnošču i uvažavanjem.Prema takvim se i ja isto odnosim.
p.s.
Žao mi je što ne znaš da čitaš ili možda nećeš.
Ukoliko nisam u pravu, definiraj mi cestitost nabrzinu.
p.s. I meni je zao sto se sluzis cime se sluzis.