Ma koje vehabije? To su jedne ojebine, treba tretirati kao šugu. Ne mislim fizički, ali ne dati ni milimetra prostora u vjerskom životu. To više skoro veze sa islamom nema. A, Albanija i Izrael, to je jasno kao bijeli dan.Krokodil Behko wrote: 09 Oct 2025, 10:16Quds wrote: 09 Oct 2025, 09:35
Pa, ta analagija bi se mogla zaista uzeti za mnogo stvari. Ipak, religije su malo kompleksnije od toga. Istina, sve teže toj istini, Bogu (ili više njih). Ali, ipak, nije baš tako jednostavno. Ali, sviđa mi se to što si napisao.
Šta ako nam bektešije dođu?
Hoćemol ih tretirati ko vehabije itd?
Zapravo, stav Albanije po pitanju Izraela, prilično je problematičan kako se čini, a stav bektešija prema sunitskom islamu još problematičniji?
Lice Muhameda a.s. zabrana !
- Quds
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 3745 times
- Been thanked: 1493 times
- Status: Offline
Re: Lice Muhameda a.s. zabrana !
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9843 times
- Been thanked: 11602 times
Quds wrote: 09 Oct 2025, 10:22Ma koje vehabije? To su jedne ojebine, treba tretirati kao šugu. Ne mislim fizički, ali ne dati ni milimetra prostora u vjerskom životu. To više skoro veze sa islamom nema. A, Albanija i Izrael, to je jasno kao bijeli dan.Krokodil Behko wrote: 09 Oct 2025, 10:16
Zapravo, stav Albanije po pitanju Izraela, prilično je problematičan kako se čini, a stav bektešija prema sunitskom islamu još problematičniji?
Ja sam čuo da bektešije piju alkohol i kurvaju se.
Znajući za mentalitet našeg naroda, oni bi mogli biti opasni.
- Quds
- Aktivni forumaš

Bilo bi krvi, Behko dragi. Oni ne samo da piju alkohol, nego im šejhovi kazane gone. Što se kurvanja tiče, i to su sebi nekako dozvolili. I baš kao što kažeš, zamisli samo kako bi to onda išlo kod nas...ono, ahmedija na glavi a gu.i uz tarabu. I to bi mu i bilo .Krokodil Behko wrote: 09 Oct 2025, 10:25Quds wrote: 09 Oct 2025, 10:22
Ma koje vehabije? To su jedne ojebine, treba tretirati kao šugu. Ne mislim fizički, ali ne dati ni milimetra prostora u vjerskom životu. To više skoro veze sa islamom nema. A, Albanija i Izrael, to je jasno kao bijeli dan.
Ja sam čuo da bektešije piju alkohol i kurvaju se.
Znajući za mentalitet našeg naroda, oni bi mogli biti opasni.
-
zvrk
- Poneki mu pročitamo

- Been thanked: 8 times
Masamune wrote: 09 Oct 2025, 08:41Komplikuješ bezveze u vezi toga. Imaš hadise i to je to. Ja da sam bio Muhammed i sam bih to zabranio, te bih ostalima skretao pažnju da se to dalje prenosi sa koljena na koljeno.zvrk wrote: 08 Oct 2025, 23:36
Cudno da se nikakva trunka o tome ne spominje u Kur*anu, kao i o milion durugih svakakvih hadisa???
Ko mi to pronadje u Kur*anu... nek mi javi. (a nece pronaci)
A ko moze ovo sto sam napisao... pronaci u Kur*anu???
Samo jedno biće treba obožavati na takav način, a to je Allah i on je to tako htio i što je trebalo poštovati i što jesu poštovali kasnije. To je tako jednostavno, ali i razumno zašto nije htio da se njemu klanjaju, da kače slike i kipove i slično.
O tome se i radi, sve se moze pronaci u Ku'ranu.
I sad, sta se desava???
Kao na primjer, eto da je napisano 10000 hadisa, bilo bi kao neki haramcic, ali nije, napisano je samo 80000, tako da bi to moglo ici u mekruh, ono nije se smjelo, ali otelo se nekako slucajno. Posto nije namjera, onda moguce je i da se olahko skine na mekruh?
E sad, moze se to i laganice nekom lagahnom mahlenom matematikicom spustat i do nista. Samo se hadisi podjele na razne strane: recimo ako je 30000 hadisa supljaka, samo se podjeli ljudima na spustanje... svakom onoliko koliko je potrebno da svakom bude neki mali mekruhcic, a sa mekruhcicima ce se lahko...
Je ovako treba konata?
Pa se onda lagahnom nekom slatkom izvrcom-prevrcom moze i napisat pokoji hadiscic, pa pokoji sunnetcic... ima tu finih kombinacija???
Meni se cini da vi zavisite od tudjih prevoda?
Svaki tudji prevod je kao voz na zeljeznickoj stanici, u koji kad udjes... ne ide nigdje. Onda u neka doba dodje bilo ko, i kaze ovaj voz ne ide nigdje, neko izadje a neko ostane. Oni koji ostanu u vozu kazu, ma bjezi ba, kako ne ide, ta voz ko voz, svaki ide negdje. Pa onda u neka doba dodje vuca i odvuce voz u garazu. Tu neko iz voza vidi garazu i izadju, dok neki ostanu u vozu. Govore kako ba voz ne ide, evo vidite da ide... Tako poprave voz i vrate gana stanicu, a ovi u vozi govore, bas fino idemo. Dodje kondukter trazi karte, ljudi mu dadnu karte... i kondukter kaze, trebate promjeniti voz, ovaj ide u suprotnom pravcu. Ljudi fino izadju, sjednu u drugi voz, i opet sjednu u pokvaren voz.
E sad...???
Ima tu svakakvih kombinacija, mozete li pronaci (smislit) neku, bilo koju?
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
Quds wrote: 09 Oct 2025, 10:22Ma koje vehabije? To su jedne ojebine, treba tretirati kao šugu. Ne mislim fizički, ali ne dati ni milimetra prostora u vjerskom životu. To više skoro veze sa islamom nema. A, Albanija i Izrael, to je jasno kao bijeli dan.Krokodil Behko wrote: 09 Oct 2025, 10:16
O kakvom vjerskom zivotu pricas ziv bio da ljudi koji klanjaju 5 namaza dnevno nemaju mjesta?U onom gdje "vjernici" s Bajrama na pivo navrate?Valjda da se pocaste nakon jedinog klanjanja te godine.
Kod nas je klasicni mentalitet,ako nekog dovoljno popljujes onda ti ispadas bolji od njega,ne daj boze potrudit se biti bolji imat bolje rezultate,jok,samo seri baljezgaj i ti si top jer on ispada koma.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
- Has thanked: 22475 times
- Been thanked: 20587 times
Još će ispasti da samo vehabije klanjaju 5 namaza dnevno, a da ostali piju pive.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
-
zvrk
- Poneki mu pročitamo

baton wrote: 09 Oct 2025, 09:31 Svi mesebi ili sve religije...možemo ovako posmatrati.
Stavimo jedan neobradjen grumen zlata u sredinu.Znači u krugu se svi predstavnici različitih religija.I svi posmatra jedan isti grumen zlata.E sad svi ako opisujemo taj grumen zlata koji gledamo vidimo iz svojih pravaca i svako vidi drugi oblik tog grumena.
Suština je da svi vidimo jedno i isto a opisujemo na različite načine.
Fin primjer... ali samo to tako izgleda.
Jer...ima tu jos ljudi, koji to gledaju na druge nacine, a kad se gleda na bilo koji drugi nacin, odmah je i sustina drugacija.
Sto znaci da je sustina promjenljiva onoliko koliko je i pogled promjenljiv.
Sto znaci da nije do sustine... vec do pogleda, jer nikakva se sutina i ne moze vidjet, ako se bilo kako ne pogleda.
A pogled je...?
A sustina je...?
Sta fali ovdje...?
- Quds
- Aktivni forumaš

Bektašije su offside ba.... drugo što večina Bošnjaka hoće popiti, ali, oni ima brate i dosta lhudi koji klanjaju sve po propisu, koliko im dopušta današnji vakat. Ali, da sutra dođe njihov neki ''šejh'', pa ti krene pričati nešto što niti razumiješ,a sve da bi on ispao mističniji, a radi sve što ne valja...to je puno i za Bosnju koje hoće pivu popiti poslioje Bajrama.harlekin wrote: 09 Oct 2025, 18:05Quds wrote: 09 Oct 2025, 10:22
Ma koje vehabije? To su jedne ojebine, treba tretirati kao šugu. Ne mislim fizički, ali ne dati ni milimetra prostora u vjerskom životu. To više skoro veze sa islamom nema. A, Albanija i Izrael, to je jasno kao bijeli dan.
O kakvom vjerskom zivotu pricas ziv bio da ljudi koji klanjaju 5 namaza dnevno nemaju mjesta?U onom gdje "vjernici" s Bajrama na pivo navrate?Valjda da se pocaste nakon jedinog klanjanja te godine.
Kod nas je klasicni mentalitet,ako nekog dovoljno popljujes onda ti ispadas bolji od njega,ne daj boze potrudit se biti bolji imat bolje rezultate,jok,samo seri baljezgaj i ti si top jer on ispada koma.
Pišem a spava mi se, pa sve ovo vjerovatno ne lići ni na šta,ali ima vjerskog života kod nas. Navrati u Gračanicu, Tešanj...
-
zvrk
- Poneki mu pročitamo

Ekstremi.................................................. Ekstremizam
Svaki, na bilo koji nacin bilo kakav ekstrem, od pocetka do kraja, citav njegov put vodi u ekstremizam.
Ekstremizam je velik skup ekstrema... koji svaki ima svoj put u priblizavanju jednog prema drugom ekstremu.
Znaci da svaki ekstrem ima svoj razlog kad da dodje, svoj razlog da nastavi... svoj razlog da se pridruzi drugim ekstremima... svoj razlog da ostane ekstreman sa svim drugim ekstemima, svoj razlog da ostane i bude ekstereman u citavom tom ekstremizmu...(zajedno u mnostvu drugih ekstrema)
Zasto se to desava???
Evo da pojednostavim, krenut cu od sebe... ja ovo ovako ovdje (napadacki) ovako pisem sve i svasta, jednostavno zato sto su me svi i svako slagali, zajebali i umalo sjebali ekstra total plus no limit na svim poljima. (i sad ja be-je sve svim supljacima... ovo je ekstrem) KONTATE???
Neko se zainati (na primjer kao ja vise-manje) pa krene trazit... istrazivat da upozna (da vidi) u cemu je to problem, (da nisam poludio, skreno, puko... toliko ti sve i svasta se nabaci da ti postane sve zajebano u svemu i svacemu) i to sve krene trazit, istrazivat dok ne pronadje.
Posto smo svi razliciti... svako ko krene (a svako krene... nema niko da ne krene) neko ode donekle pa ga obori, nekog odmah obori i ne ode nigdje... ostane u tom nekom ekstremu. (jer nema, ili nije imao koga da pita, nije naisao na bilo sta, sto moze da skonta bilo sta... da se zaustavi )
I ja sam ostao u tom nekom svom ekstremu (jos i dalje svima be-je svima sve od A do Ž) ali tu i ostanem... ne idem dalje. (jer ovo sto sam "skontao", tu me je i zaustavilo) jos sam na "stanici" da se vratim... kontam se pjeske vratiti, jer do sad nigdje nikakva "prevoza", a tu je negdje... valjda pukla guma.
Neko ne stane zato sto ne moze ni stati, jer nema gdje da se zaustavi, i samo ide... i ide?
I ide dok ne stane............................. dug je to put.
U tom putu.................. ako ne naidje na bilo sta, sto mu na bilo ikakav "razumljiv" nacin ne objasni o cemu ste to tu radi, samo ide, bez kocenja.
Ni na jednu bilo kakvu suplju se niko nikad nece zaustavit, jer niko i nema da je glup... samo te pogleda i gas do daske, i jos brze ide u tom svom ekstremu.
Neko pronadje odgovor bilo kad, moze i na samom kraju svog ekstrem puta, pa se vrati jer vidi o cemu se radi.
Neko ne pronadje nikad nista sto ce ga zaustavit, pa ostane u jos vecoj supljoj... ringispil iz supljeg u suplje... ide iz malog u veci i veci, u najvece... ekstremizme.
Znaci da ima veliki skup razloga bilo kakvog takvog ponasanja...?
Prvo sto je mene sjebalo je: Zasto mi jednastovno nije receno da se ne moze tek tako lahko odgovorit na ta pitanja koje sam postavio, jer to u svemu tome zahtjeva i svakakve neke druge stvari... da bi se naislo na bilo kakve razumljive odgovore? (tad naidje svasta nesto u glavu, a ovo je tek neki "mali" pocetak sjebavanja...)
Drugo je: Pa, jesu li "on, oni..." od onih ucenih, od kojih bih "trebao" biti siguran da je to tako... kao sto je receno, izgovoreno, odgovoreno? (ovdje je malo zesce sjebavanje... koje malo po malo vodi u ekstra total plus no limit sjeb)
Trece je najgore... i naj jednostavnije, kad se to sve nekako skonta, tad sve sto iz tog ide je... BE-JE sve svima od A do Ž...
I........................................ ides (krenes) na dugiii put.
Tako da bilo ko, kad bilo sta o bilo kome, da pokusate malo to na drugi nacin pogledati, "i da vidite jednu od sustine", jer bilo koji pogled ako ne vidi nikakvu sustinu, a prica se o tome, to je sve samo zesca suplja.... sve sami zesci ringispili iz supljeg u suplji.... ringispil.
"Jedna Sustina bilo cega..." je skup svih drugih sustina jednog te istog, od kojih jedan pogled na bilo koju sustinu iz skupa, ako je samo i ogrebes, moguce je svasta... (sve krece iz samog razloga tvog grebanja...?)
U Islamu ima samo jedan razlog grebanja bilo cega...
Sa svim drugim bilo kakvim razlozima.... ne moze se nikad ni ogrebat nikakva sustina, sto znaci da se ne moze nikad ni vidjet nikakva "SUSTINA"
Svaki, na bilo koji nacin bilo kakav ekstrem, od pocetka do kraja, citav njegov put vodi u ekstremizam.
Ekstremizam je velik skup ekstrema... koji svaki ima svoj put u priblizavanju jednog prema drugom ekstremu.
Znaci da svaki ekstrem ima svoj razlog kad da dodje, svoj razlog da nastavi... svoj razlog da se pridruzi drugim ekstremima... svoj razlog da ostane ekstreman sa svim drugim ekstemima, svoj razlog da ostane i bude ekstereman u citavom tom ekstremizmu...(zajedno u mnostvu drugih ekstrema)
Zasto se to desava???
Evo da pojednostavim, krenut cu od sebe... ja ovo ovako ovdje (napadacki) ovako pisem sve i svasta, jednostavno zato sto su me svi i svako slagali, zajebali i umalo sjebali ekstra total plus no limit na svim poljima. (i sad ja be-je sve svim supljacima... ovo je ekstrem) KONTATE???
Neko se zainati (na primjer kao ja vise-manje) pa krene trazit... istrazivat da upozna (da vidi) u cemu je to problem, (da nisam poludio, skreno, puko... toliko ti sve i svasta se nabaci da ti postane sve zajebano u svemu i svacemu) i to sve krene trazit, istrazivat dok ne pronadje.
Posto smo svi razliciti... svako ko krene (a svako krene... nema niko da ne krene) neko ode donekle pa ga obori, nekog odmah obori i ne ode nigdje... ostane u tom nekom ekstremu. (jer nema, ili nije imao koga da pita, nije naisao na bilo sta, sto moze da skonta bilo sta... da se zaustavi )
I ja sam ostao u tom nekom svom ekstremu (jos i dalje svima be-je svima sve od A do Ž) ali tu i ostanem... ne idem dalje. (jer ovo sto sam "skontao", tu me je i zaustavilo) jos sam na "stanici" da se vratim... kontam se pjeske vratiti, jer do sad nigdje nikakva "prevoza", a tu je negdje... valjda pukla guma.
Neko ne stane zato sto ne moze ni stati, jer nema gdje da se zaustavi, i samo ide... i ide?
I ide dok ne stane............................. dug je to put.
U tom putu.................. ako ne naidje na bilo sta, sto mu na bilo ikakav "razumljiv" nacin ne objasni o cemu ste to tu radi, samo ide, bez kocenja.
Ni na jednu bilo kakvu suplju se niko nikad nece zaustavit, jer niko i nema da je glup... samo te pogleda i gas do daske, i jos brze ide u tom svom ekstremu.
Neko pronadje odgovor bilo kad, moze i na samom kraju svog ekstrem puta, pa se vrati jer vidi o cemu se radi.
Neko ne pronadje nikad nista sto ce ga zaustavit, pa ostane u jos vecoj supljoj... ringispil iz supljeg u suplje... ide iz malog u veci i veci, u najvece... ekstremizme.
Znaci da ima veliki skup razloga bilo kakvog takvog ponasanja...?
Prvo sto je mene sjebalo je: Zasto mi jednastovno nije receno da se ne moze tek tako lahko odgovorit na ta pitanja koje sam postavio, jer to u svemu tome zahtjeva i svakakve neke druge stvari... da bi se naislo na bilo kakve razumljive odgovore? (tad naidje svasta nesto u glavu, a ovo je tek neki "mali" pocetak sjebavanja...)
Drugo je: Pa, jesu li "on, oni..." od onih ucenih, od kojih bih "trebao" biti siguran da je to tako... kao sto je receno, izgovoreno, odgovoreno? (ovdje je malo zesce sjebavanje... koje malo po malo vodi u ekstra total plus no limit sjeb)
Trece je najgore... i naj jednostavnije, kad se to sve nekako skonta, tad sve sto iz tog ide je... BE-JE sve svima od A do Ž...
I........................................ ides (krenes) na dugiii put.
Tako da bilo ko, kad bilo sta o bilo kome, da pokusate malo to na drugi nacin pogledati, "i da vidite jednu od sustine", jer bilo koji pogled ako ne vidi nikakvu sustinu, a prica se o tome, to je sve samo zesca suplja.... sve sami zesci ringispili iz supljeg u suplji.... ringispil.
"Jedna Sustina bilo cega..." je skup svih drugih sustina jednog te istog, od kojih jedan pogled na bilo koju sustinu iz skupa, ako je samo i ogrebes, moguce je svasta... (sve krece iz samog razloga tvog grebanja...?)
U Islamu ima samo jedan razlog grebanja bilo cega...
Sa svim drugim bilo kakvim razlozima.... ne moze se nikad ni ogrebat nikakva sustina, sto znaci da se ne moze nikad ni vidjet nikakva "SUSTINA"
- Masamune
- DeLorean

- Mood:

People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3879 times
- Status: Online
Da sam dobio marku kada je se svaki put pojavila riječ ekstrem u tom postu, mogao bih kupiti Ferrari.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Ma ne radi se samo o vehabijama. Evo i “normalni” muslimani kako ih zovu na našim prostorima.Masamune wrote: 09 Oct 2025, 18:18 Još će ispasti da samo vehabije klanjaju 5 namaza dnevno, a da ostali piju pive.
Klanjaju, poste, selame, sve ok “i mi to sve radimo” ali ako odbije pivu jer ne pije iz vjerskih razloga, ili ne želi u lokal gdje se toči alkohol, odmah ga gledaju kao čudaka, ili kao “vehabiju”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 746 times
- Been thanked: 1132 times
ma ja, vehabija je postao slang
haj sto ne vjerujes kako ostali vjeruju, to je svakako dim jedan svima nama misteriozan, al ako neces da zivis kao ostali onda si vehabija
ne znam sto je to tako, nekad se zapitam da li ljudi u svojoj izgubljenosti na ovoj planeti Zemlji smatraju uvredom sto neko drugi "glumi da je manje izgubljen", pa reakcija na tu neizrecenu uvredu bude da vredjaju nazad i nazivaju te nadimcima xD
cesto neki spominju asimilaciju islama u moderno doba, kosmopolitizam, i to je pokazatelj istog ovog gore spomenutog, zasto mislis da meni treba da sam asimiliran? a u isto vrijeme sam u svemu moderniji od tebe, ti trebas da trcis za mnom ako hoces da si dio svijeta a ne ja za tobom
al et i ta filozofija je cudna stvar, nekad kad pogresni ljudi je koriste moze da lici kao hrana za one bas skroz najsiromasnije ljude
haj sto ne vjerujes kako ostali vjeruju, to je svakako dim jedan svima nama misteriozan, al ako neces da zivis kao ostali onda si vehabija
ne znam sto je to tako, nekad se zapitam da li ljudi u svojoj izgubljenosti na ovoj planeti Zemlji smatraju uvredom sto neko drugi "glumi da je manje izgubljen", pa reakcija na tu neizrecenu uvredu bude da vredjaju nazad i nazivaju te nadimcima xD
cesto neki spominju asimilaciju islama u moderno doba, kosmopolitizam, i to je pokazatelj istog ovog gore spomenutog, zasto mislis da meni treba da sam asimiliran? a u isto vrijeme sam u svemu moderniji od tebe, ti trebas da trcis za mnom ako hoces da si dio svijeta a ne ja za tobom
al et i ta filozofija je cudna stvar, nekad kad pogresni ljudi je koriste moze da lici kao hrana za one bas skroz najsiromasnije ljude
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Obrati se Qudsu. On ih je nazvao šugom. Bezbeli ima svoje razloge.
Da je selefizam nazadan u mnogo čemu - jeste itekako.
Da je selefizam nazadan u mnogo čemu - jeste itekako.
Last edited by Masamune on 11 Oct 2025, 12:59, edited 1 time in total.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Nije tačno. To se uglavnom poštuje. Ko ne poštuje on je kreten i tu nema puno priče.Naseef Mushroom wrote: 11 Oct 2025, 09:22Ma ne radi se samo o vehabijama. Evo i “normalni” muslimani kako ih zovu na našim prostorima.Masamune wrote: 09 Oct 2025, 18:18 Još će ispasti da samo vehabije klanjaju 5 namaza dnevno, a da ostali piju pive.
Klanjaju, poste, selame, sve ok “i mi to sve radimo” ali ako odbije pivu jer ne pije iz vjerskih razloga, ili ne želi u lokal gdje se toči alkohol, odmah ga gledaju kao čudaka, ili kao “vehabiju”.
Čak i da jeste tebe kao muslimana to uopšte ne bi trebalo kopkati. Hoće li tebi šta biti ako izađeš u lokal u kojem, pored kafe, ima i piva, pa neko od 5-10 ljudi za stolom uzme pivu?
Tu nema apsolutne zabrane da se ne smije biti na takvim mjestima. Preporuka je da se ne ide zbog mogućih iskušenja i da to treba izbjegavati, ali ako si čvrst u svojim stavovima neće ti ništa biti.
Al zato ih je masa koji ne vade šiše/nargile iz usta i truju svoj organizam skoro pa svakodnevno. Problem je sjesti u lokal gdje ima i svinjetina i/ili piva.
Jednostavno, ako šta ljudi ne vole onda su ta pretjerivanja. Svako ko pretjeruje u nečemu bila vjera ili nešto drugo ili deseto takvi mislim da nisu prvo rahat sami sa sobom.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Pa eto vidiš. Sam način na koje je pitanje postavljeno, ono “šta se kofrčiš i ne možeš tu sjediti 5 minuta?” samo potvrđuje ono šta sam napisao da ih odmah gledaju kao čudake.Masamune wrote: 11 Oct 2025, 12:58Nije tačno. To se uglavnom poštuje. Ko ne poštuje on je kreten i tu nema puno priče.Naseef Mushroom wrote: 11 Oct 2025, 09:22
Ma ne radi se samo o vehabijama. Evo i “normalni” muslimani kako ih zovu na našim prostorima.
Čak i da jeste tebe kao muslimana to uopšte ne bi trebalo kopkati. Hoće li tebi šta biti ako izađeš u lokal u kojem, pored kafe, ima i piva, pa neko od 5-10 ljudi za stolom uzme pivu?
Tu nema apsolutne zabrane da se ne smije biti na takvim mjestima. Preporuka je da se ne ide zbog mogućih iskušenja i da to treba izbjegavati, ali ako si čvrst u svojim stavovima neće ti ništa biti.
Al zato ih je masa koji ne vade šiše/nargile iz usta i truju svoj organizam skoro pa svakodnevno. Problem je sjesti u lokal gdje ima i svinjetina i/ili piva.
Jednostavno, ako šta ljudi ne vole onda su ta pretjerivanja. Svako ko pretjeruje u nečemu bila vjera ili nešto drugo ili deseto takvi mislim da nisu prvo rahat sami sa sobom.
I to sa nargilom, znaš dobro da je alkohol i svinjetina zabranjena i ti onda porediš “a to sa nargilom može” i želiš to predstaviti kao dvoličnost iako svi znamo da se nargila nikada nije pominjala u ijednom suri ili ajetu a kamoli skupa sa alkoholom i svinjetinom.
Pominje se zabrana svega što je štetno za tijelo (kao i 1000 drugih stvari koje koristimo i trebali bi ih se odreći) ali ne konkretno i nazivom.
Eto, tebi je neko ko se ne ponaša kao “europski musliman” i za njega Islam nije švedski sto, automatski neko ko nije rahat sa sobom i pretjeruje. I onda želiš većinu tih muslimana predstaviti kao neke slabiće ili nekoga ko izbjegava alkohol jer ga toliko voli pa ne želi doći u iskušenje.
A nisi naveo da možda postoji razlog da su čvrsti u tome i zato ne žele biti u tom okruženju?
I ti kada bi birao dva kafića gdje da se kahva popije, gdje sjede obični ljudi i gdje sjede narkomani, znamo dobro da nije razlog zašto bi odbio narkomansku rupu taj jer se bijiš iskušenja.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Nargile štete tijelu. Duhan šteti tijelu. Ali nekako baš neki histerišu kad god su u pitanju alkohol i svinjetina kao da je to najveće zlo koje postoji na planeti. Poenta je jasna.Naseef Mushroom wrote: 11 Oct 2025, 14:35Pa eto vidiš. Sam način na koje je pitanje postavljeno, ono “šta se kofrčiš i ne možeš tu sjediti 5 minuta?” samo potvrđuje ono šta sam napisao da ih odmah gledaju kao čudake.Masamune wrote: 11 Oct 2025, 12:58
Nije tačno. To se uglavnom poštuje. Ko ne poštuje on je kreten i tu nema puno priče.
I to sa nargilom, znaš dobro da je alkohol i svinjetina zabranjena i ti onda porediš “a to sa nargilom može” i želiš to predstaviti kao dvoličnost iako svi znamo da se nargila nikada nije pominjala u ijednom suri ili ajetu a kamoli skupa sa alkoholom i svinjetinom.
Pominje se zabrana svega što je štetno za tijelo (kao i 1000 drugih stvari koje koristimo i trebali bi ih se odreći) ali ne konkretno i nazivom.
Eto, tebi je neko ko se ne ponaša kao “europski musliman” i za njega Islam nije švedski sto, automatski neko ko nije rahat sa sobom i pretjeruje. I onda želiš većinu tih muslimana predstaviti kao neke slabiće ili nekoga ko izbjegava alkohol jer ga toliko voli pa ne želi doći u iskušenje.
A nisi naveo da možda postoji razlog da su čvrsti u tome i zato ne žele biti u tom okruženju?
I ti kada bi birao dva kafića gdje da se kahva popije, gdje sjede obični ljudi i gdje sjede narkomani, znamo dobro da nije razlog zašto bi odbio narkomansku rupu taj jer se bijiš iskušenja.
Ja se inače družim sa muslimanima koji redovno klanjaju i idu na džumu. Vjernici za primjer o sebi, pri sebi i sigurni u sebe i u ono što vjeruju. Izađu i u pub, pivnicu, sjedi se po kućama gdje se popije i niko ih ne dira zbog toga što oni neće, a oni znaju svoje i bude top. Dakle, može se. Samo treba smanjiti sa taklidom i malo više da se ljudi bave suštinom u islamu.
Daleko od toga da bi takve smatrao čudacima, ali da je pretjerano jeste. Jbt imali smo slučaj u zgradi kad otac nije htio da prisustvuje udaji kćerke jer je na svadbi bilo alkohola... et o takvim stvarima ja govorim kad se baš pretjeruje.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Ti svakom rečenicom u svakom novom posti samo potvrđuješ šta pišem.Masamune wrote: 11 Oct 2025, 18:17Nargile štete tijelu. Duhan šteti tijelu. Ali nekako baš neki histerišu kad god su u pitanju alkohol i svinjetina kao da je to najveće zlo koje postoji na planeti. Poenta je jasna.Naseef Mushroom wrote: 11 Oct 2025, 14:35
Pa eto vidiš. Sam način na koje je pitanje postavljeno, ono “šta se kofrčiš i ne možeš tu sjediti 5 minuta?” samo potvrđuje ono šta sam napisao da ih odmah gledaju kao čudake.
Ja se inače družim sa muslimanima koji redovno klanjaju i idu na džumu. Vjernici za primjer o sebi, pri sebi i sigurni u sebe i u ono što vjeruju. Izađu i u pub, pivnicu, sjedi se po kućama gdje se popije i niko ih ne dira zbog toga što oni neće, a oni znaju svoje i bude top. Dakle, može se. Samo treba smanjiti sa taklidom i malo više da se ljudi bave suštinom u islamu.
Daleko od toga da bi takve smatrao čudacima, ali da je pretjerano jeste. Jbt imali smo slučaj u zgradi kad otac nije htio da prisustvuje udaji kćerke jer je na svadbi bilo alkohola... et o takvim stvarima ja govorim kad se baš pretjeruje.
Šta je pogrešno u tome što neko ne želi biti okružen alkoholom? Odmah se to predstavlja kao nešto što je pretjerano.
- Masamune
- DeLorean

- Mood:
Zato što sa takvim pretjeranim postupcima sami doprinose da ih neki smatraju čudacima. Mene baš zaboli iskreno.Naseef Mushroom wrote: 11 Oct 2025, 18:50Ti svakom rečenicom u svakom novom posti samo potvrđuješ šta pišem.Masamune wrote: 11 Oct 2025, 18:17
Nargile štete tijelu. Duhan šteti tijelu. Ali nekako baš neki histerišu kad god su u pitanju alkohol i svinjetina kao da je to najveće zlo koje postoji na planeti. Poenta je jasna.
Šta je pogrešno u tome što neko ne želi biti okružen alkoholom? Odmah se to predstavlja kao nešto što je pretjerano.
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 746 times
- Been thanked: 1132 times
Sta je tu pretjerano
Pa alkohol je bio ilegalan do neki dan
Ako se danas legalizuje kokain jel ti svejedno sto tvoje unuce nece da sjedi gdje se usluzuje koka
Pa alkohol je bio ilegalan do neki dan
Ako se danas legalizuje kokain jel ti svejedno sto tvoje unuce nece da sjedi gdje se usluzuje koka