Reformacija islama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times
Status: Offline

Re: Reformacija islama

Post by Mohr »

Salahuddin wrote:
Boldovanoga ima, to znam. :D. Nego, zaista sam se malo iznenadio, da ti, kome nista ne prolazi neprimijeceno, da onako....aaaa...kako da kaJem, da malo ono posve razvodnis i postavis onako. Ne kazem da sam ja sad nesto osobito ljut zbog toga, samo se osvrcem na tu neobicnu pojavu. Nemoj me zayebavati, Mohr. Znam da ni ne mislis onako kako si napisao (dajem ruku u vatru :valja ) Kako sad da ti meni dokazes da si ti Mohr, a ne neko ko je pored pijanog Mohra, koji se zaboravio izlogovati, napravio novogodisnju diverziju ovdje? :hm

Na koju postavku misliš Salko... :roll
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Mislim da je tužno da se ljude navodi na dobra djela time što im se prijeti vječnom vatrom. Pitam se: kakvima nas je to Gospodar (idiotima) stvorio kad nas tako mora vaspitavati i disciplinovati za i one najmanje stvari, koje se podrazumijevaju (ili bi bar trebalo). Gdje se u svemu tome potkrala greška: Od savršenog i nepogrešivog Tvorca ovakva gamad? To bih volio da znam... Čemu takva igrarija i šta joj je svrha? To je zaista nepristojno, ponižavajuće i tragikomično. No dobro, imam (i) ja i svoje mišljenje i svoj stav, svoj doživljaj boga, samo želim reći da se ne slažem sa službenim, opšteprihvaćenim tumačenjima...

Dakle, kad već pokušavamo da racionalizujemo cijelu stvar, što je pak Sizifov pos'o, jer nam je jasno rečeno da ljudi taj cilj i svrhu, božju namjeru, ne mogu ama baš nikako pojmiti te im je zalud pokušavati :zid ja bih volio da mi pojasniš šta je svrha kurbana? Zašto je potrebno zaliti krvlju temelj kuće koju gradimo? Inače, ako si zapazio, ja sam rekao bi bog trebalo da nas opomene pa i kazni zbog naše, ljudske sklonosti ka proljevanju (tuđe) krvi, dakle, zbog naše krvožednosti, jer on kao savršeno biće je iznad toga (imenicu bog pišem malim slovom pa tako i njene zamjenice, da neko ne bi pomislio da vrijeđam :) ) Inače, za me je savršenstvo stanje potpune ravnodušnosti, odsustvo bilo kakve potrebe i namjere, nirvana...
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Klanje životinja za Kurban je žrtvovanje životina u Allahovo ime. Sve ostalo je u drugom planu.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1643 times
Been thanked: 3080 times

Post by Mutevelija »

Pa da ne bih bio žrtvovan čovjek.
Ima običaj, kad se rodije dijete da se zakolje kurban, to se tumači da sve belaje koje bi to dijete trebalo da ima prelazi na taj kurban.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Zašto se ne mogu podijeliti 2 vreće krompira ili podijeliti 200 kolača.. zašto baš živo biće?

Šta bi bilo da u nekom utopijskom halifatu gdje su svi bogati, dijele meso koje jedu svaki dan triput. :hm

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 2 times

Post by rethna »

Da su propisane 2 vreće krompira ili kolaci bilo bi zasto nije sta drugo zasto bas to? :rol
..ili zasto bas toliko zasto ne manje ili vise?

Hajde pusti
Question everything.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Evo zašto:
..kada je od jednog bila primljena, a od drugog nije, ovaj je rekao: "Sigurno ću te ubiti!" - "Allah prima samo od onih koji su dobri" - reče onaj.

"I kad bi ti pružio ruku svoju prema meni da me ubiješ, ja ne bih pružio svoju prema tebi da te ubijem, jer ja se bojim Allaha, Gospodara svjetova.
Ja želim da ti poneseš i moj i svoj grijeh i da budeš stanovnik u vatri. A ona je kazna za sve nasilnike.
I strast njegova navede ga da ubije brata svoga, pa ga on ubi i posta jedan od izgubljenih.
Allah onda posla jednog gavrana da kopa po zemlji da bi mu pokazao kako da zakopa mrtvo tijelo brata svoga. "Teško meni!" - povika on - "zar i ja ne mogu, kao ovaj gavran, da zakopam mrtvo tijelo brata svoga!" I pokaja se.'' .

Zadržaćemo se na ovom kazivanju koje datira iz najranijeg vremena ljudskog roda, vremena dvojice Ademovih sinova Kabila i Habila. Prema vjerodostojnim predajama saznajemo da su se Ademovi a.s. potomci rađali u paru, odnosno blizanci (muško i žensko). U cilju održavanja ljudske vrste i Allahovim emerom, Adem a.s. udavao je žensko dijete iz jednog poroda za muško dijete iz drugog. Međutim, djevojka koju je trebao oženiti Kabil bijaše manje lijepa od one koja je pripadala bratu mu Habilu te on poželje da je oženi. Da bi izbjegao nesporazum, Adem a.s. odlučuje da njih dvojica prinesu žrtve (kurbane), pa čiji kurban bude primljen njemu pripada djevojka. Habilov kurban bijaše primljen, dok je Kabilov odbijen (mufessiri navode da je Kabil kao kurban prinjeo nekoliko klasova pšenice a Habil je zaklao jednu od najboljih ovaca iz svog stada). Kabil prijeti ubistvom svome bratu i na koncu to i izvršava. Pogođen svojim poganim postupkom i utučen jer nije znao šta da učini sa mrtvim tijelom svoga brata Kabil ugleda začuđujući prizor: jedan gavran ubija drugoga, pravi rupu u zemlji i u nju zakopava njegovo mrtvo tijelo. "Teško meni!" - povika on - "zar i ja ne mogu, kao ovaj gavran, da zakopam mrtvo tijelo brata svoga!" I pokaja se.'' Bio bi ovo kratak rezime kazivanja o sinovima Ademovim. No, ovaj događaj je puno više od opisanog spleta okolnosti i dešavanja.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Kojim jezikom su ovi pricali? :D

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Salahuddin wrote:
Znaci po tebi, ono sto ti ili ja ne mozemo da pojmimo i razumijemo, ne moze ni postojati? Pa neke stvari koje mi ljudi koristimo danas, za covjeka iz srednjeg vijeka bile su nepojmljive.
Dakle ovako: Ja nisam rekao da nešto meni nepojmljivo i neshvatljivo ne postoji (naprotiv, čovjek se svakodnevno na svakom koraku može susresti s apsurdima i paradoxima, s nečim dotad nepojmljivim i neshvatljivim, nevjerovatnim) nego da to sebi (sve i kad bih htio) ne mogu postaviti kao životni princip. Drugo, ne razumijem ti poentu ove druge rečenice? Jer sasvim je sigurno da je nekome nepojmljivo ono što nikad nije vidio ni čuo, pa čak ni zamislio, zar ne? Bojim se da bi te ljude iz Srednjeg vijeka više frapiralo naše stanje svijesti (koje baš i nije daleko odmaklo od njihova, dapače) negoli laptopi na kojima ti i ja pišemo.

Kako se nešto nepojmljivo i neshvatljivo može smatrati i proglasiti apsolutnom Istinom, meni nije jasno, i ja se izvinjavam što to ne mogu prihvatiti, barem što se tiče naših poslova na Dunjaluku... Pritom se još i pitam kako vi, ljudi koji (u to) vjerujete, tako smouvjereno propovijedate ono čija svrha i cilj su, kako sami priznajete, neshvatljivi? I moram reći da vam ponekad i zavidim na tome :D Jer, tako je zaista lakše, insan se time rješava velikih, ogromnih napora i odgovornosti...
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Salahuddin wrote:
Svi mi imamo slobodnu volju, ti to znas.
Naprotiv, naša volja je vrlo uslovljena, ona zavisi, nastaje, gradi se i razvija pod okolnostima pod kojima se rađamo, odrastamo i živimo. Hajde eto reci nam, je li tvoja slobodna volja bila da odeš tamo i, kako reče drugarica @Spiny men'ščini, "uzmeš" :oo penziju od "licemjerne države" ;) Čovjek (možda i) misli da svojevoljno ide svaki dan na pos'o da rinta od jutra do sutra, ali naprotiv, to je nužda...
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Salahuddin wrote:Ali ti zapeo da razumijes Tvorca svega sto postoji. Sretno, Mohr.
[/quote]

Pa i nisam baš zapeo :pusi Mislim, ja bih samo htio razumjeti ono što se nas (ljudi) tiče; nisam baš zainteresovan da razumijem Tvorčeve namjere s kvazarima ili crnim rupama :pusa
Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr »

Salahuddin wrote:Na pitanje o kurbanu ni ne mislim pokusati adresirati, posto ti zelis da prilazis tome kao da je to nesto o cemu bi se moglo cijeli dan, a nije tako. Sasvim jednostavno je i ne treba to komplikovati. I ako budes u prilici, plati ili zakolji kurban, Bog ne zavisi od toga, ali tebi ce sigurno dobro doci, a onima koji mesa i ne vide do Kurban Bajrama.
Žao mi je zbog ovoga, što ne želiš odgovoriti. Nisam uopšte namjeravao da od toga pravim trakavicu, nego kratko & jasno da čujem, kad već kažeš da je jednostavno. Zanima me, inače ne bih ni pitao.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Mohr wrote:
Salahuddin wrote:
Znaci po tebi, ono sto ti ili ja ne mozemo da pojmimo i razumijemo, ne moze ni postojati? Pa neke stvari koje mi ljudi koristimo danas, za covjeka iz srednjeg vijeka bile su nepojmljive.
Kako se nešto nepojmljivo i neshvatljivo može smatrati i proglasiti apsolutnom Istinom, meni nije jasno, i ja se izvinjavam što to ne mogu prihvatiti, barem što se tiče naših poslova na Dunjaluku... Pritom se još i pitam kako vi, ljudi koji (u to) vjerujete, tako smouvjereno propovijedate ono čija svrha i cilj su, kako sami priznajete, neshvatljivi? I moram reći da vam ponekad i zavidim na tome :D Jer, tako je zaista lakše, insan se time rješava velikih, ogromnih napora i odgovornosti...
A ko čovjek sebe može smatrati najrazvijenijim tj. Najsavršenijim bićem kad znamo da je ponašanje životinja uvijek jednako.Vuk je vazda vuk...
Zar čovjek upravo nije NAJNESHVATLJIVIJE BIĆE KOJE POSTOJI...HOMO ABUSSYS..zar svi ratovi me dokazuju da je covjek necovjek ..dakle neshvatljiv je ali postoji
Kako onda ne mozes shvatiti da Bog moze postojati iako nam je nekima neshvatljiv
Meni nije neshvatljiv..

Ne znam o Islamu, ai akomse u katolicanstvu događaju promjene, nije nemoguce da tako bude i u Islamu.
Mislim da je KOMESAR to pojasnio. :naklon KOMESARU :ok
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Salahuddin wrote:
Lebowski wrote:Zašto se ne mogu podijeliti 2 vreće krompira ili podijeliti 200 kolača.. zašto baš živo biće?

Šta bi bilo da u nekom utopijskom halifatu gdje su svi bogati, dijele meso koje jedu svaki dan triput. :hm

Pa valjda zato sto zivo bice predstavlja vecu zrtvu (ovo ja po svome, nikako ne tvrdim da je to islamski stav po ovome pitanju, koji znam ali koji ne bi cinio smisla vama koji ne prihvatate, a ovakvim odgovorom ne odstupam mnogo od pravih razloga, te time ne "mijenjam" islam za ovakve potrebe). Eto, sam u pitanju postavljas hipoteticko stanje, gdje svi jedu meso. Razmisli kolika je sansa da se takvo nesto dogodi. Hilafet, i u svoje najbolje doba, nikada nije bio ni blizu takve situacije. Uvijek je bilo ljudi kojima je to bilo potrebno. Mi smo bar u BiH, pojeli mnogo konzervi u kojima se nalazilo kurbansko meso, u obliku narezka i sl.

Kurban je, izmedju ostalog, sjecanje na spremnost Ibrahima a.s, da zrtvuje i svoga sina, a da udovolji Boziju naredbu. Naravno, Allah dz.s nikada nije ni imao namjeru da pusti Ibrahima a.s da zrtvuje sina nego je testirao njegovu vjeru, tj, koliko on zaista ne postavlja pitanja (kao sto se to ovdje radi :D ) na ono sto se od njega trazi. Ukratko, spremnost da se izvrsava Allahova odredba, bez da se postavljaju pitanja. Zapitajte se, ako misite da je to nekako isuvise mnogo (da se oduzme zivot zivotinji) za zrtvovanje, zasto ne mogu biti kurban zivotinje koje je zabranjeno jesti ili one koje jednostavno nemaju bas mnogo mesa na sebi? Iz toga se vidi, da to nije tek uzimanje zivota zivotinje. Ona bi prije ili kasnije ionako bila pojedena.
Klanje kurbana je i židovska tradicija ako sam dobro shvatio pa otuda vjerovatno i dolazi.. a prije toga je nastala zbog očuvanja tradicije žrtvovanja životinja i proljevanja krvi(ponegdje i ljudi) raznim bogovima od kojih je jedan postao glavni The Bog a ostali nestali.

Tu priču o Ibrahimu doživljavam kao neku poučnu priču, ili čak i kao neku propagandnu za religiju da vjernicima pokaže kakvi trebaju biti i šta sve trebaju biti spremni uraditi za Boga a ne mislim naravno da se to i dogodilo. Ako i jeste, nije mi teško zamisliti da je neko stvarno umislio da Bog to traži od njega. Dan danas imaš slične primjere kada je Bog tražio od nekog da ubije nekog, sve sa najboljim namjerama i tako do pakla.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Biba wrote:
Mohr wrote:
Salahuddin wrote:
A ko čovjek sebe može smatrati najrazvijenijim tj. Najsavršenijim bićem kad znamo da je ponašanje životinja uvijek jednako.Vuk je vazda vuk...
Zar čovjek upravo nije NAJNESHVATLJIVIJE BIĆE KOJE POSTOJI...HOMO ABUSSYS..zar svi ratovi me dokazuju da je covjek necovjek ..dakle neshvatljiv je ali postoji
Kako onda ne mozes shvatiti da Bog moze postojati iako nam je nekima neshvatljiv
Meni nije neshvatljiv..

Ne znam o Islamu, ai akomse u katolicanstvu događaju promjene, nije nemoguce da tako bude i u Islamu.
Mislim da je KOMESAR to pojasnio. :naklon KOMESARU :ok
Bog je izgleda shvatljiv samo onima koji vjeruju u njega, pa čak i onima koji se prešaltaju sa jedne religije na drugu i značajno promijene njegovo poimanje.

Bog nije shvatljiv nikome jer ljudi ne mogu shvatiti Boga.. a ipak većina vjernika kaže da ga shvaćaju pa evo i Biba. Čak shvaćaju i šta Bog misli, šta voli i šta ne, nekima se Bog i obraća misterioznim putevima, djelima, imaju privatnu konverzaciju sa njim.

Nekako se ono što Bog želi prečesto poklopi sa našim vlastitim željama. :hm

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Zapravo ima nešto u Islamu što se tiče Reformacije Islama a zove se Idžtihad.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

To postoji od početka islama a nisu daleko dogurali..

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Lebowski wrote:To postoji od početka islama a nisu daleko dogurali..

Zapravo stopiralo se na 9 vijeku, da li je slučajnost da je tad baš bilo Zlatno Doba. Četiri pravne škole Islama su formirane nakon toga i nema nekog idžtihada. Samo se nadovezuje na to. Ali kad je bilo 3 vijeka nakon Islama od 6 do 9 bilo je više napredka.

. Da bi neko bio mudžtehid on mora odlično poznavati visoke grane arapskog jezika, znati Kur’ani kerim napamet, znati šta svaki ajeti kerim želi da izrazi, znati značenja koja naznačava, značenja koja su u njemu sakrivena, značenja koja mu se moraju dati prema predmetu, znati kada su ajeti poslani (objavljeni), zašto su poslani, o čemu su poslani, jesu li opšti ili posebni, jesu li nasih ili mensuh [Neke ajete su kasnije promijenili neki drugi poslani ajeti. Prethodno poslani ajeti se nazivaju mensuh. Mensuh znači “promijenjen”. Kasniji ajeti se nazivaju nasih. Nasih znači “onaj koji je promijenio drugog”. Jedan primjer ovog je ajeti kerim o vinu.], jesu li uslovljeni (mukajjed) [izvjesni ajeti ovise o uslovima. Naprimjer, ajet, “O vjernici klanjajte namaz,” je uslovljen, zato što, da bi osoba mogla obaviti namaz, ona mora biti duševno zdrava, spolno zrela, biti pod abdestom i.t.d. Međutim ajeti kerim, “O ljudi imajte iman (vjerujte)” je bezuslovan zato što svako mora imati iman] ili bezuslovni (mutlak), kako su izvedeni iz kiraet-i seb’a i kiraet-i šazza [Izvjesni ajeti u Kur’ani kerimu se čitaju na sedam različitih načina. Svako čitanje ima drukčije značenje. Kiraet-i šazza znači riječ koju je nekoliko Resulullahovih ashaba uobičajavalo čitati na neuobičajen način.], znati napamet na stotine hiljada hadisa koji se ne nalaze u knjigama koje se zovu kutub-i sitte [šest čuvenih zbirki hadisa koje su svi alimi islama potvrdili kao tačne] i druge knjige hadisa, znati kada je i zašto svaki hadis rečen i kako mu je obimno značenje, koji je hadis rečen prije a koji kasnije, događaje koji se odnose na njega i na koje je događaje i zbivanja rečen, ko ih je prenijeo ili ispričao i moralno stanje osoba koje su ga saopštile, znati metode i pravila (usule i ka’ide) nauke fikha, dobro znati i razumjeti dvanaest naučnih disciplina, išarete (znakove, signale) koje Kur’ani kerim i hadisi šerifi nagovještavaju, njihova jasna i sakrivena značenja, imati ova sva značenja ustaljena i slegnuta u srcu, imati jak iman, nurli i čisto srce i razum, i izvanredne kvalitete, i itminan (duševni mir).
"Svi ovi uzvišeni i izvanredni kvaliteti su mogli postojati samo kod ashaba kiram, a kasnije, u izvjesnih velikih evlija koji su živjeli unutar dvije stotine godina poslije njih. Kasnije su se svuda raširile preferencije i mišljenja i počeli pojavljivati bidati. Ovih specijalnih ljudi je svakim danom sve više nestajalo tako da ih je do 400. godine po hidžri potpuno nestalo i nije više bilo nikog ko je mogao zadovoljiti ove sve uslove, to jest ko je mogao biti mutlak (apsolutni) mudžtehid."

To je odgovo iza Islamsko zlatno doba.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9690 times
Been thanked: 11431 times

Hodža štrajkuje: Koliko para - toliko ezana

Post by Krokodil Behko »

Image
Neobičan slučaj dogodio se u džematu Donja Lučka kod Cazina.

Naime, efendija Mehmed Bešlagić postavio je obavijest na vratima džamije da od jučer pa do daljnjeg neće učiti ezane niti predvoditi namaz zbog neplaćanja imama. Namaz koji će se obavljati jeste Džuma namaz i to u vremenu po vaktiji.
Image
Ovu informaciju nam je potvrdio i sam Bešlagić.
Image
- Platu za februar nikako nisam dobio. Plata mi je trebala biti 700 KM, pa su je smanjili na 450 KM, ali ni to nisam dobivao redovno. Nekad mi daju 100 KM i to je bilo to, ali sada ni to. Džemat ne plaća članarinu tako da Medžlis Islamske zajednice Cazin ne može meni isplatiti plaću - kazao je Bešlagić u izjavi za Avaz.ba, pojašnjavajući razloge za štrajk.

(avaz)
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Re: Hodža štrajkuje: Koliko para - toliko ezana

Post by posmatrac »

A mora cojk zivjeti od necega, dokle su ga doveli da ce se morati prijaviti u Zvezde Granda, jer vjerovatno ima snazan i jak Avaz :zubi
Post Reply

Return to “Religija”