Kad se roditelji različito ophode prema djeci

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Imam:

brata/braću
12
36%
sestru/sestre
15
45%
i brata i sestru
6
18%
jedinac sam
0
No votes

Total votes: 33

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22376 times
Been thanked: 20446 times
Status: Offline

Re: Kad se roditelji različito ophode prema djeci

Post by Masamune » 20 Oct 2025, 10:43

Starije dijete pokupi sve strahove pogotovo od majki, jer ipak je to prvo dijete pa je i zaštita nekad pretjerana dok ne nauče.
Starije dijete brže prestane biti dijete i brže sazrije u odnosu na mlađu braću i sestre kad dođu u iste godine, jer se starijem djetetu najmanje popušta.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5138 times
Been thanked: 7195 times

Post by ina » 20 Oct 2025, 11:08

Imam samo sina i žao mi je što nisam rodila bar još jedno dijete.

A između bratića i bratićne ne mogu praviti razlike. Ne u količini ljubavi koju osjećam.
Karakterno su drugačiji a imaju podosta i razlika u godinama tako da u tom nekom smislu i ne znam se ponašati s njima skroz na identičan način.
Svijest ima sidrište.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 52337 times
Been thanked: 9293 times

Post by ElTriconi » 20 Oct 2025, 11:12

Masamune wrote: 20 Oct 2025, 10:43 Starije dijete pokupi sve strahove pogotovo od majki, jer ipak je to prvo dijete pa je i zaštita nekad pretjerana dok ne nauče.
Starije dijete brže prestane biti dijete i brže sazrije u odnosu na mlađu braću i sestre kad dođu u iste godine, jer se starijem djetetu najmanje popušta.
Pajdo kolko sam ja batina dobio i vazda sam moro radit ako mladji brat nece nesta.

Zato mi sad vicu da sam odgovoran, dje ne bih bio kad su me prutem usmjeravali od malih nogu tobejarabi 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30688 times
Been thanked: 28349 times
Status: Online

Post by Morgen » 20 Oct 2025, 11:28

Nora Ibsenova wrote: 20 Oct 2025, 09:31
Morgen wrote: 20 Oct 2025, 07:30 Ja sam im, kad su bili mali, svakom pojedinačno govorila da je on/ona moje najdraže dete i da nikom ne govori, dala sam im taj neki osećaj da su posebni. Provalili su me kad su se jednom posvađali i svako tvrdio isto. A joj, kad su stali ispred mene, osećala sam se kao pred Haškim sudom
Vrlo losa i nezdrava taktika.
A ispala tako dobra i pametna deca :)
Zamisli....
Lagala sam cerke da, ako jedu povrce, posvetlece im kosa i bice plavuse.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2717 times
Been thanked: 4863 times

Post by Nora Ibsenova » 20 Oct 2025, 18:54

Morgen wrote: 20 Oct 2025, 11:28
Nora Ibsenova wrote: 20 Oct 2025, 09:31

Vrlo losa i nezdrava taktika.
Zamisli....
Dobro, to mjenja cinjenicu da je taktika nezdrava?
Moja mama je imala emotivno incestuozni odnos sa mnom, pa ja ispala i dobra i pametna.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 52337 times
Been thanked: 9293 times

Post by ElTriconi » 20 Oct 2025, 18:57

Moguce je da je jedan dio i do djece, mozda je to vise od 50%. Ako ti nesto neces i ako na vrijeme ne skontas da se moras povinovat sistemu dzaba svi odgoji 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13207 times
Been thanked: 14337 times

Post by immuno » 20 Oct 2025, 19:05

Jedne prilike mene su djeca pitala , kako si ti mama uspjela da od nas napravis to sto jesmo i to najvise sama ( muz puno putovo , takav mu posao bio ) moj odgovor i stav je ....nisam ja to sama svako je dao svoj dio od sebe , ja kao majka a i oni kao djeca ....babo je tu malo nesto :D.

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 20 Oct 2025, 19:57

Nora Ibsenova wrote: 20 Oct 2025, 18:54
Morgen wrote: 20 Oct 2025, 11:28

Zamisli....
Dobro, to mjenja cinjenicu da je taktika nezdrava?
Moja mama je imala emotivno incestuozni odnos sa mnom, pa ja ispala i dobra i pametna.
Zao mi je…..

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 20 Oct 2025, 20:02

Znam za slucaj u mom okruzenju, majka ostavlja muza i deca, al jedno je povela sa sobom, jer, eto ne moze se brinuti o troje. Koliko je taj njen pakleni izbor unistio njenu decu govore silne posete psiholozima njene dece.

Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24059 times
Been thanked: 10413 times

Post by Nice » 21 Oct 2025, 08:18

Nisam ni ja za to, na neki način, izmišljanje razloga kao objašnjenja i nagovaranja djeci :valja
Nisam dovoljno kreativna
Od malena sam im govorila onako kako jeste, naravno prilagođeno njihovim godinama

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 27750 times
Been thanked: 31734 times

Post by Zanki » 21 Oct 2025, 08:29

Ledena wrote: 05 Aug 2011, 18:40 ljubomorna sam samo bila kad mene okrive za sve sto se desi, a oni prodju nekaznjeno
jer sam ja najmladja.. Najmladja-najrazmazenija..
Onog najstarijeg brata svi vole najvise, ne znam sto, on je i belaj dijete i sve al opet svi njemu lete..
onaj srednji brat, ja nejsretniji od nas sviju,, najbolje se usrecio.. a ja.. tata me ne moze odbit sta god da trazim.. :zubi
:D.

Isto moj brat, po gradu ko Tito, rukuje se sve dok hoda cestom, svi mu se javljaju
i tako svaki dan :lupa
Kako mu ne dosadi :DD
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3805 times
Been thanked: 6980 times

Post by Matan » 21 Oct 2025, 08:34

Djeca su vecina ogledalo roditelja..
ja svog sina odgajam tako da sam mu pustio da se sam razvija, jer sam primjetio da je isti ja..
ali bas, isti karakter, isto ponasanje...
i nema smisla, da mu namecem ono sto meni nisu mogli nametnuti..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Oct 2025, 09:07

Mi se prema djeci mozemo ophodit nacelno isto, ali moramo razumjeti da nijedno dijete nema istog roditelja. Niste bili isti ljudi sa trecim djetetom, kao i sa prvim. Nije isto prvi put postat roditelj, i postat ponovo roditelj nakon nekoliko godina iskustva u brizi o djeci. Zivoti se mjenjaju, okolnosti se mjenjaju, mi se mjenjamo, rastemo i ucimo kroz nasa iskustva, to tako i treba biti.

I mi kao necija djeca, moramo se pomiriti s tim da su nasi roditelji samo ljudi, i da su i oni sami pod uticajem odgoja njihovih roditelja i da je i njima neko nametnuo nekakve traume, i preuzeti odgovornost za svoj zivot i blagostanje.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7993 times
Been thanked: 18907 times

Post by Maja » 21 Oct 2025, 15:51

Nora Ibsenova wrote: 21 Oct 2025, 09:07
I mi kao necija djeca, moramo se pomiriti s tim da su nasi roditelji samo ljudi, i da su i oni sami pod uticajem odgoja njihovih roditelja i da je i njima neko nametnuo nekakve traume, i preuzeti odgovornost za svoj zivot i blagostanje.
Bas iz tog razloga sam htjela da te pitam jesi li oprostila svojim roditeljima i mislis li da je vrijeme da se oslobodis tih stega iz proslosti

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25965 times
Been thanked: 26580 times

Post by ironman » 21 Oct 2025, 16:03

Nedavno sam slusao podcast kod Rogana gostovao Gregg Braden..fenomenalni lik,naucnik..i kroz pricu a trajalo je oko 2 i po sat vise puta je spomenuo kako je imao tesko djetijnstvo,i kako mu je otac bio teski alkoholicar...i kako se on od toga oporavljao cijeli zivot i onda na kraju intervjua ponovo u pricu je to ubacio i kaze ja imam sad 72 godine ja se jos oporavljam od toga..to me nako nesto pogodilo..ono ,ostane urezano u nas to.
A pokrenu me pitanje Majino Nori..o oprostu.
Ja ne znam jesam li ja ..nas odnos i nije gotovo ni postojao do unazad godina a onda u zadnje tri,cetiri njima sam postao ono ko sin kojeg zovu..
Unutra,u sebi,ja znam sta je bilo i znam da nisam nista bio kriv osim sto sam se rodio a nisam trazio to..
Mozda covjek u sebi prelomi,mozda sam i ja,,jer kad za sto sjednemo kad bi nas sa strane neko pogledao reko bi "normalna porodica"..mozda toga ima svugdje stajaznam..znam da mi svi nosimo svoje tezine a kolko toga nije ni trebalo bit stavljeno nama na ledja..
dream of spring...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Oct 2025, 16:11

Maja wrote: 21 Oct 2025, 15:51
Nora Ibsenova wrote: 21 Oct 2025, 09:07
Bas iz tog razloga sam htjela da te pitam jesi li oprostila svojim roditeljima i mislis li da je vrijeme da se oslobodis tih stega iz proslosti
Šta znači osloboditi se stega prošlosti? Ako im oprostim neću više imat BPD?

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 21 Oct 2025, 16:19

ironman wrote: 21 Oct 2025, 16:03 Nedavno sam slusao podcast kod Rogana gostovao Gregg Braden..fenomenalni lik,naucnik..i kroz pricu a trajalo je oko 2 i po sat vise puta je spomenuo kako je imao tesko djetijnstvo,i kako mu je otac bio teski alkoholicar...i kako se on od toga oporavljao cijeli zivot i onda na kraju intervjua ponovo u pricu je to ubacio i kaze ja imam sad 72 godine ja se jos oporavljam od toga..to me nako nesto pogodilo..ono ,ostane urezano u nas to.
A pokrenu me pitanje Majino Nori..o oprostu.
Ja ne znam jesam li ja ..nas odnos i nije gotovo ni postojao do unazad godina a onda u zadnje tri,cetiri njima sam postao ono ko sin kojeg zovu..
Unutra,u sebi,ja znam sta je bilo i znam da nisam nista bio kriv osim sto sam se rodio a nisam trazio to..
Mozda covjek u sebi prelomi,mozda sam i ja,,jer kad za sto sjednemo kad bi nas sa strane neko pogledao reko bi "normalna porodica"..mozda toga ima svugdje stajaznam..znam da mi svi nosimo svoje tezine a kolko toga nije ni trebalo bit stavljeno nama na ledja..
I meni je malo šega konstrukcija pitanja.
Misliš li da je vrijeme da se oslobodiš tih stega? :D.

Šta znači uopšte oslobodit se stega? Odjednom više neću imati sve psihičke probleme koje imam ako im oprostim? Nažalost, "hemija" mog mozga a i ostatka tijela, vagus nerv i svi drugi nervi mog tijela, pamte traumu. Moja crijeva je isto tako pamte. Ako oprostim roditeljima neću više imat sindrom iritabilnog crijeva, BPD i probleme sa ovisnosti? Ne ide to tako, nažalost. Da ide, davno bi ja "ozdravila" jer koliko god godinama bila svjesna šta su oni "napravili" mene najviše muče moj osjećaj krivice i moji odgovori na njihove postupke, itd.

Al' da, može se naprijed, učim se kako da volim njih bez da moram da mrzim sebe, ili kako da volim sebe bez da "mrzim" njih. Učim se kako da imam odnos s njima a da čuvam svoje granice. Nažalost, oni nemaju kapacitet da prepoznaju svoje greške, a kamoli da ih priznaju, i davno sam odustala od tih snova da će neko uvidjet svoj doprinos i tražit oprost, ili se eventualno popravit. Trudim se da i u sebi njegujem neke dobre osobine koje sam naslijedila od njih, da pamtim i živim po nekim ispravnim načelima koje su usadili u mene, da ih volim takve kakvi su i da suosjećam s njima zbog trauma koje su njima drugi ljudi nametnuli, a "stega prošlosti" se oslobađam kroz druge načine.

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3805 times
Been thanked: 6980 times

Post by Matan » 21 Oct 2025, 16:30

Zato ja odgajam svoje dijete onako kako treba, nista mu ne namecem, nek se sam razvija..
ima svu nasu pomoc i ljubav...
ne moze da fula, posto su mu roditelji primjer..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7993 times
Been thanked: 18907 times

Post by Maja » 21 Oct 2025, 16:39

Nora Ibsenova wrote: 21 Oct 2025, 16:11
Maja wrote: 21 Oct 2025, 15:51

Šta znači osloboditi se stega prošlosti? Ako im oprostim neću više imat BPD?
Joj noro, ko uopste na to misli. Ili na tvoja crijeva. Po tvom pisanju sam stekla utisak da jos uvijek zamjeris roditeljima/majci zbog gresaka iz proslosti. Krivi jesu ali lakse bude, barem je meni bilo lakse kad sam oceve greske pocela gledati kao nesto na sto ni on sam nije mogao, bog zna, kako uticati. Prema nama se ponasao onako kako se njegov otac ponasao prema njemu. Ne znaju svi biti roditelji

Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen » 21 Oct 2025, 17:22

Na moje sestre otac nije ni digo glas a ja prolazila kroz pakao 😂

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”