Vjernici će imati pravo na pauze i prostor za molitvu?

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Bi li vjernici trebali imati pravo na pauzu i prostor za obavljanje molitvi za vrijeme radnog dana?

da, i sam/a sam vjernik
10
29%
da, iako to ne bih koristio/la
3
9%
ne, jer to nije fer prema ostalima
3
9%
ne, jer bi došlo do zloupotrebe
4
11%
ne, religija nema šta raditi na radnom mjestu
15
43%

Total votes: 35

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9681 times
Been thanked: 11423 times
Status: Online

Vjernici u BiH dobijaju pet plaćenih neradnih dana

Post by Krokodil Behko »

Image
Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine će na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Prema Prijedlogu zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika koje predlaže Ministarstvo civilnih poslova BiH, muslimani u našoj zemlji imali bi dva slobodna dana za vrijeme Ramazanskog bajrama, dva dana za vrijeme Kurbanskog bajrama i jedan dan u toku godine prema ličnom izboru vjernika povodom rođenja poslanika Muhameda ili Nove hidžretske godine.

Za pripadnike pravoslavne vjere neradni dan bi bio jedan dan za Božić, jedan dan za Svetog arhiđakona Stefana, jedan dan za Veliki petak, jedan dan za Vaskrs i jedan dan za Duhove.

Pripadnici katoličke vjere bi imali jedan neradni dan za vrijeme Bogojavljanja, jedan dan za Tijelovo, jedan dan za Uznesenje Blažene Djevice Marije ili Veliku Gospu, jedan dan za Sve Svete i jedan dan za Božić.

Pripadnici jevrejske vjere, kako se navodi u Prijedlogu, imali bi jedan neradni dan za vrijeme Sukota, jedan dan tokom praznika Šavuota, jedan dan za Pesah, jedan dan ta Roš Hašanu (Novu godinu), i jedan dan za Jom Kipur (Dan pomirenja).

Pripadnici ostalih vjera u Bosni i Hercegovini također bi imali pet neradnih dana u godini za potrebe obilježavanja vjerskih praznika.

Ukoliko neki od navedenih dana pada u nedjelju, neradni dan će biti i prvi naredni radni dan.

Prijedlogom je utvrđeno da zaposleni imaju pravo na naknadu plate - plaćeno odsustvo.

(N1)
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times
Status: Offline

Re: Vjernici u BiH dobijaju pet plaćenih neradnih dana

Post by Zagorka »

Nema od ovog nista. Ni Bajram,ni dan nezavisnosti,ni drzavnosti,nista. Puna su nam usta domoljublja i religije,a niko ne da covjeku dana slobodnog. Bingo radi i za prvi maj. I kad vidim da ste ga stavili za licnost godine,skupa sa gudeljom,povraca mi se,pitam se sta vam je :bua

Ja bih u zemju propala tolicne plaćice da ljudima dajem,a toliko da imam,i jos im nedam slobodno.

Bice slobodni ko i do sad,ovi sto najmanje rade:prosvjeta,doktori,opcinski sluzbenici,biblioteke isl lezihljebovici....i placeni,jakako....
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
REMB
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 7 times

Post by REMB »

Neka neka, zakon vjerovatno predvida i bolje plaćenu dnevnicu onome ko ipak "mora" raditi u vrijeme tih blagdana.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Zagorka wrote: Bingo radi i za prvi maj.

Nisu radili kad su bili izbori :ideja
Ima da se ide glasati, a nadam se da nije po naređenju :valja
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

Krokodil Behko wrote:
Zagorka wrote: Bingo radi i za prvi maj.

Nisu radili kad su bili izbori :ideja
Ima da se ide glasati, a nadam se da nije po naređenju :valja
Zacudilo bi te?

:oo

@REMB,predvidja,samo kome...
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Zagorka wrote:Nema od ovog nista. Ni Bajram,ni dan nezavisnosti,ni drzavnosti,nista. Puna su nam usta domoljublja i religije,a niko ne da covjeku dana slobodnog. Bingo radi i za prvi maj. I kad vidim da ste ga stavili za licnost godine,skupa sa gudeljom,povraca mi se,pitam se sta vam je :bua

Ja bih u zemju propala tolicne plaćice da ljudima dajem,a toliko da imam,i jos im nedam slobodno.

Bice slobodni ko i do sad,ovi sto najmanje rade:prosvjeta,doktori,opcinski sluzbenici,biblioteke isl lezihljebovici....i placeni,jakako....
Vidi se da nisi radila kod Bekta. Tu nemaš ni dana državnosti, ni Bajrama, ni ničega. Plata jeste poprilična za naše uslove, ali kakve ti koristi kad je nemaš kad potrošiti. Svaka subota se radi, a radi se po 12h.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7864 times
Been thanked: 18599 times

Post by Maja »

Pa muslimanima se ništa ne mijenja, samo Srbima i Hrvatima skratiše slobodne dane s 55 na 5 :oo
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Riječ je o plaćenim slobodnim danima. Čini mi se da je ranije bilo 2-3 dana, bar u FBiH.
lisko
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times

Post by lisko »

ranije bilo 3 dana ,a sad pet haha bolje da su usvojili zakon koji drugo npr o porijeklu imovine da se malo zivne djesu pare narodu da slavi praznike
Image
Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja »

Odbijeno, nije ni razmatrano :cudi
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14454 times
Been thanked: 9999 times

Post by Julia-Klara »

Ukoliko neki od navedenih dana pada u nedjelju, neradni dan će biti i prvi naredni radni dan.

E pa da ga hebes meni ovo nikad nece biti jasno :cudi kakvo prenosenje i slicna sranja? Ako praznik pada u nedelju pao je, i zavrsena prica. Sljedece godine nece. Ovo samo kod nas ima, majke mi

Plus Zagi je u pravu. Ovo sve riktaju budzetlijama, sta je sa privatnicima? Pametnije im je da naprave mehanizam kontrole ko i kako radi kada su vec zvanicni praznici, da se i ti ljudi iz privatnog sektora odmore, ne da crnce i dan i noc.

Bjez ba :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA »

Julia-Klara wrote:Ukoliko neki od navedenih dana pada u nedjelju, neradni dan će biti i prvi naredni radni dan.

E pa da ga hebes meni ovo nikad nece biti jasno :cudi kakvo prenosenje i slicna sranja? Ako praznik pada u nedelju pao je, i zavrsena prica. Sljedece godine nece. Ovo samo kod nas ima, majke mi

Plus Zagi je u pravu. Ovo sve riktaju budzetlijama, sta je sa privatnicima? Pametnije im je da naprave mehanizam kontrole ko i kako radi kada su vec zvanicni praznici, da se i ti ljudi iz privatnog sektora odmore, ne da crnce i dan i noc.

Bjez ba :kafa
..
Ukoliko neki od navedenih dana pada u nedjelju, neradni dan će biti i prvi naredni radni dan.[/b]
.. :jutarnja

Prebacuje se u Americi, mislim da je to u vecini zemalja tako.

:hm Jel se to samo kod privatnika -crnci.
Image
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14454 times
Been thanked: 9999 times

Post by Julia-Klara »

Ne,ali u Bosni se na praznike ima monopol od strane poslodavca. Ako je drzavni praznik, vjerski, bilo kakav, ne postoji zakon koji ti moze reci da raditi ne moras/smijes/trebas. O tome se radi.

S druge strane (a zaboravih to i napisat), po kantonima/gradovima je struktura stanovnistva razlicita, pa se slavi i sto se ne se slavi inace. Ili jedni postuju odluku o danu zalosti , a drugi ne (lupam, a bilo je slucajeva u proslosti). Znaci, koji mehanizam postoji da se radni/neradni dani izbalansiraju, da svi dobiju isto? Ne postoji, nazalost.
Sve ovo sto "donose" je mrtvo slovo na papiru, i vrijedi (kao sto Zagi reci) za one koji su blize vatri (prof,dr,mec,drzavni sluzbenici)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Afera "Džuma-poso-masiranje": Vjernicima podijeljeni otkazi

Post by Krokodil Behko »

Image
Nakon afere 'masaža' u prostorijama Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji je prodrmao bh. javnost, mediji u Republici Srpskoj raspisali su se o ovoj aferi koja je napokon dobila svoj epilog.

Najteže kazne dobile su masirana Aida Đuzel, a uz nju i Jasmina Halilović - zbog neprijavljivanja slučaja, koja jedina nije imala 'leđa'. 'Masera' Davora Džombića od otkaza spasio član Upravnog odbora UIO, Zoran Tegeltija, prenosi RTVBN pisanje magazina Faktor.

Masirana Aida Đuzel i Jasmina Halilović najvjerovatnije će dobiti otkaz, dok će 'maser' Davor Džombić proći sa oštrom disciplinskom mjerom - epilog je nedavne masaže u kabinetu pomoćnika direktora Sektora za poreze u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.
Image

Tako su Aida Đuzel i njen maser, Davor Džombić, različito kažnjeni za isti užitak, dok je najdeblji kraj izvukla Jasmina Halilović, jer nije neposrednog rukovodioca, ili Odsjek za unutrašnju kontrolu, obavijestila o dešavanju u kabinetu pomoćnika direktora.

Grupa službenika UIO, među kojima je i Jasmina Halilović, na ruke direktora Mire Džakule poslala je dopis 17. marta u kojem navode da se toga dana od 14.45 do 15.55 sati nije moglo ući u službene prostorije pomoćnika direktora Sektora za poreze, piše magazin Faktor.

"Obavljanje službene dužnosti bilo je onemogućeno jer je Aida Đuzel zaključala vrata da bi je kolega Davor Džombić, bez garderobe, masirao na radnom stolu pomoćnika direktora, što se vidi na fotografijama koje su priložene, a koje su slikane iz susjedne prostorije."

Ovaj dopis nije bio dovoljan, pa su svi radnici Sektora za poreze morali da napišu izjavu o svom viđenju događaja. A kada i to nije bilo dovoljno, dopunili su je opisom ličnog postupanja o slučaju 'masaža'. S obzirom da se masaža desila u petak poslije 14 časova, a kako većina pomoćnika petkom uglavnom poslije džume (molitve u džamiji) i ne dolazi na posao, zaposleni radnici nisu mogli da prijave nedolično ponašanje, prenosi RTVBN.

(DEPO PORTAL)
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Re: Afera "Džuma-poso-masiranje": Vjernicima podijeljeni otk

Post by Zagorka »

Hodza vas masiro, i sapiro, insalah, jel ja za ovo vama uplacujem redovno....pu
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi »

Grohotom se smijem
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac »

Ma dobit ce ku.ac otkaz, sada treba lijepo da nastave sa prostitucijom i da rasire noge i Zoranu Tegeltiji i sve ce da bude ok :hihi

A mogle su da dodju i kod mene na masazu, sada ih ne bi " glava bolila"

A kolege otisle na Dzumu, na stranacko SDAovsko postrojavanje :D.
Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3484 times

Post by Chloe »

:grana
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Otkrivena jedna od 1000.

Obavezno plaćajte porez, to je za vaše dobro.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Ja afere i govana :lupa
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Post Reply

Return to “BiH”