Budućnost rada: Je li rad na daljinu nova norma?
Moderator: Krokodil Behko
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2976 times
- Been thanked: 24651 times
- Status: Offline
Re: Ekonomista koji predvidio velike slomove ne očekuje baš dobru budućnost za mlade
E tu bi ja mamu udavio.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- HAVANA
- Penzioner

Re: Ekonomista koji predvidio velike slomove ne očekuje baš dobru budućnost za mlade
Ja sam svoju sa 17 zaposlio kod druga u butiku.Zamolio ga.Ja davo platu,tadasnjih 500 km.Nisu znale ni ona ni zena.A njemu reko da svako jutro kad dodje prvo ocisti wc i prebrise portale.I da je naruzi podjahkad.Dalje je sama,nema sta nije radila a i studirala i magistrirala.Zato danas nit je izdrzavam ,nit joj trazim poso.Sve ima.Od posla do stana.Da sutra skiknem nimalo se ne sekiram hoce li znati i moci.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2858 times
- Been thanked: 9070 times
Jos ovo
Bivsa zena pocela raditi kod jarana, imala preko 30 godina tada.
Pado prethodnu noc snijeg i on joj kaze da ima u kesi pored vrata soli i da uzme to i da ide na parking iza da to pospe po parkingu.
I sad prica on:
Pitam je ja jesil posula, kaze jesam sve. Zavrsio ja poso, hocu kuci, na parking i opet klizavo. Gledam ja kad na sred parkinga jedna velika kamara soli.
Mlada izasla na parking, istresla sol na jednu kamaru na sred parkinga onako iz kese i vratila se
Bivsa zena pocela raditi kod jarana, imala preko 30 godina tada.
Pado prethodnu noc snijeg i on joj kaze da ima u kesi pored vrata soli i da uzme to i da ide na parking iza da to pospe po parkingu.
I sad prica on:
Pitam je ja jesil posula, kaze jesam sve. Zavrsio ja poso, hocu kuci, na parking i opet klizavo. Gledam ja kad na sred parkinga jedna velika kamara soli.
Mlada izasla na parking, istresla sol na jednu kamaru na sred parkinga onako iz kese i vratila se
- HAVANA
- Penzioner

Pa sta je istresla je nemoj bit sitnicav.Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 4199 times
- Been thanked: 3884 times
Ovo kao kada oni djedovi koji su bili relevantni 90-ih gostuju kod Senada na Face TV u 2025. godini.
Ista priča kao sa teme koja je ovdje postavljena prije samo nekoliko dana
viewtopic.php?t=100594&hilit=Umjetna+inteligencija
Želim reći, svjesni smo da će budućnost biti drugačija, ali sada će se javljati svakakvi djedovi koji su bili relevantni 80-ih i 90-ih i željeti da u 2025. imaju ponovo svojih 5 minuta slave.
Nisu slagali ništa da se proglase budalama, nisu neki anonimusi da se ismijavaju, ali će sada biti toliko kopiranja jedno te iste priče, da će se stvoriti utisak da će budućnost biti strašnija 100 puta gore nego što jeste jer je “1000 eksperata tako reklo” ali ti eksperti su većinom oni koji su pali u zaborav pa sada ponavljaju nešto što je u tom trenutku popularno da im se može izjava objaviti.
Ista priča kao sa teme koja je ovdje postavljena prije samo nekoliko dana
viewtopic.php?t=100594&hilit=Umjetna+inteligencija
Želim reći, svjesni smo da će budućnost biti drugačija, ali sada će se javljati svakakvi djedovi koji su bili relevantni 80-ih i 90-ih i željeti da u 2025. imaju ponovo svojih 5 minuta slave.
Nisu slagali ništa da se proglase budalama, nisu neki anonimusi da se ismijavaju, ali će sada biti toliko kopiranja jedno te iste priče, da će se stvoriti utisak da će budućnost biti strašnija 100 puta gore nego što jeste jer je “1000 eksperata tako reklo” ali ti eksperti su većinom oni koji su pali u zaborav pa sada ponavljaju nešto što je u tom trenutku popularno da im se može izjava objaviti.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23488 times
- Been thanked: 21531 times
Mašine će i u tom segmentu dosta toga preuzeti, tako da ni to nije toliko sigurno.HAVANA wrote: 26 Oct 2025, 11:43 Tito mrtvi ne zna na sta ce ovo ludilo izac al ko zna sta na ruke radit,nece gladan bit.Ostalo more bit bidne,more bit ne bidne.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Pa imali smo i prije 30-40 godina aparate i mašine koje su zamjenile mnoge poslove koji su ljudi prije toga radili na ruke.HAVANA wrote: 26 Oct 2025, 11:43 Tito mrtvi ne zna na sta ce ovo ludilo izac al ko zna sta na ruke radit,nece gladan bit.Ostalo more bit bidne,more bit ne bidne.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Kad kod AI i robotima splahnu cijene i kad se to dovede do mnogo većeg nivoa većina građevinskih firmi će početi u to da ulažu, tako da će biti drastičan pad potražnje za radnicima u tom segmentu.
Sad je to sve još uvijek poprilično skupo i nije dostupno svima ili još uvijek nije spremno za dosta toga. Vremenom će ljudskom faktoru tu opasti značaj, tako da će njihove usluge biti jeftinije od nekog majstora koji ručno radi stvari.
Čitao sam o tome prije par mjeseci. Za sad su predviđanja da će projektanti biti među glavnim za nekih dvadesetak godina, a koji savladaju korištenje AI, mašina i robota, i da će potražnja za njima najviše porasti.
Sad je to sve još uvijek poprilično skupo i nije dostupno svima ili još uvijek nije spremno za dosta toga. Vremenom će ljudskom faktoru tu opasti značaj, tako da će njihove usluge biti jeftinije od nekog majstora koji ručno radi stvari.
Čitao sam o tome prije par mjeseci. Za sad su predviđanja da će projektanti biti među glavnim za nekih dvadesetak godina, a koji savladaju korištenje AI, mašina i robota, i da će potražnja za njima najviše porasti.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Ali onda će ostati ono staro kod nekih.
Kako recimo Havani, a koji će tad biti djed, objasniti da mašina radi nešto bolje od čovjeka?
Kako recimo Havani, a koji će tad biti djed, objasniti da mašina radi nešto bolje od čovjeka?
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Pa ljudi nisu svjesni da tu “AI budućnost” imamo već nekoliko decenija unazad. Samo smo umjesto AI robota imali par ljudi na određenim pozicijama, i da to neće uticati na na radničku klasu koja je većina, i na ovom forumu.Masamune wrote: 26 Oct 2025, 15:03 Kad kod AI i robotima splahnu cijene i kad se to dovede do mnogo većeg nivoa većina građevinskih firmi će početi u to da ulažu, tako da će biti drastičan pad potražnje za radnicima u tom segmentu.
U budućnosti će AI kreirati planove i skice kako treba izgledati neka zgrada ali će ljudi i dalje morati graditi svojim rukama. Tako je bilo i do sada, par ljudi u kancelarijama bez kapi prolivenog znoja naprave skice a ljudi na baušteli grade svojim rukama.
Mnogi ljudi griješe i stavljaju u istu grupu umjetnu inteligenciju i mašine koje olakšavaju posao i rade za trojicu.
Npr. jedna mašina za punjenje sokova koja je izmišljena prije nekoliko decenija je oduzela više radnih mjesta ljudima nego što će AI to uraditi.
Prije je u svakom autobusu bio vozač i kondukter, sada je u mnogim autobusima već decenijama samo vozač, a posao konduktera je zamjenio automat za vađenje karata.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
Samo što sad imaš robotiku koja samo gazi naprijed, a ne samo AI.Naseef Mushroom wrote: 26 Oct 2025, 15:26Pa ljudi nisu svjesni da tu “AI budućnost” imamo već nekoliko decenija unazad. Samo smo umjesto AI robota imali par ljudi na određenim pozicijama, i da to neće uticati na na radničku klasu koja je većina, i na ovom forumu.Masamune wrote: 26 Oct 2025, 15:03 Kad kod AI i robotima splahnu cijene i kad se to dovede do mnogo većeg nivoa većina građevinskih firmi će početi u to da ulažu, tako da će biti drastičan pad potražnje za radnicima u tom segmentu.
U budućnosti će AI kreirati planove i skice kako treba izgledati neka zgrada ali će ljudi i dalje morati graditi svojim rukama. Tako je bilo i do sada, par ljudi u kancelarijama bez kapi prolivenog znoja naprave skice a ljudi na baušteli grade svojim rukama.
Mnogi ljudi griješe i stavljaju u istu grupu umjetnu inteligenciju i mašine koje olakšavaju posao i rade za trojicu.
Npr. jedna mašina za punjenje sokova koja je izmišljena prije nekoliko decenija je više oduzela radnih mjesta ljudima nego što će AI to uraditi.
Prije je u svakom autobusu bio vozač i kondukter, sada je u mnogim autobusima već decenijama samo vozač, a posao konduktera je zamjenio automat za vađenje karata.
Ne može se to porediti sa tim vremenom. Ovo je danas mnogo razvijenije i sofisticiranije.
- HAVANA
- Penzioner

Ok.Vidimo se.Ja ostajem pri svom.Zlatne ruke hljeba daju i davace.Masine vec sad imas ali su jako ogranicene i rade stvari koje mogu…Jako puno stvari ne mogu i nece moci…Zapamtite a cujemo se ,vec jako brzo.Zlatom cete placati zanatlije,vrlo brzo.Bice vam nevjerovatno sta vam traze a da vam na prigovor o cijeni odgovore necu ti sad nikako raditi.Klekni i radi.Vec se desava to a tek ce.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4595 times
- Been thanked: 3610 times
Ne mora prestajat raditi sa 88, nek samo prestane laprdat.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4595 times
- Been thanked: 3610 times
Mislim, jednom potrefio nesto i sad kupi kajmak. Goni ga.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- HAVANA
- Penzioner

Meni je fascinantna ubjedjenost tih ljudi u uspjeh tih digitala i tehnologija novih.Sve je to super i treba,jako pomaze i olaksava mnoge stvari ali ovo ludilo,ekstremno ludilo gdje branis ,doslovno zabranjujes gotov novac,motore itd a ni sam ne znas sta ces ako svi predju na to,je blago reci suludo.Sad se pojavljuju a cekaj sta cemo ako se zarati,nestane struje itd Od svega sto su smislili ,sad vicu imajte kesa u kuci za 7 dana
Onaj u holandiji vice ljudi mi ako svi ovo budemo vozili gotovi smo.Vec nemamo infrastrukture za ovo a ne mozemo je za 30 godina napravit.Prikljucak struje ne mozes dobiti u holandiji,povecanje napona itd Liste cekanja.I solarnu ne mogu da ubace u sistem cesto,ne moze…Auto industrija tone,nestaje,ne znaju dje gone…Pa do obicnih zivotnih stvari i nebuloznih zabrana od vec spomenute gotovine ,gdje ni pisat ne mozes na pumpi na auto putu za kovanicu pa do smijesne zabrane pusenja gdje u holandiji u kofi sopu mogu kupit trave i zapalit a ne smijem pusit cigare…Cirkus.Il kad mi kaze pao sistem,pao sistem i ja mogu umrijet.Sta cu sad jebo ti sistem mater a ti sistemu.Kamo druga opcija? Itditd Iskreno se nadam ,opet kazem,da necu zivjeti i dozivjeti takav sistem i drustvo.Ide taj idiotizam prilicno brzo ali valjda cu moc jos ovih 20,30 godina po svom.Ako ne sjebu sve na planeti do tada.Il zarate,pa cemo se svi svakako vratit krampi i lopati ako nas bude ikako.Elem pokenjam im se i na umjetnu inteligenciju i programe kad im je to sve glavno i osnova a ne pomocno sredstvo.Kao pomocno je super.Kao glavno bojim se da ce odvesti svijet u propast.A mladi sta cu im ja.Vidimo kuda ovo sve vodi i sta nam se plasira,sta je in i kako to sve izgleda…Zalosno.Sretno im bilo.Nek upitaju chatgpt i kako ce guzicu oprat kad odu kenjat.Rece im.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
I u kasnim 1970-im su ljudi govorili da će im roboti uzeti uskoro radna mjesta, i kod izuma određenih mašina je se to i desilo, pa su i dalje svi radili.Masamune wrote: 26 Oct 2025, 15:28Samo što sad imaš robotiku koja samo gazi naprijed, a ne samo AI.Naseef Mushroom wrote: 26 Oct 2025, 15:26
Pa ljudi nisu svjesni da tu “AI budućnost” imamo već nekoliko decenija unazad. Samo smo umjesto AI robota imali par ljudi na određenim pozicijama, i da to neće uticati na na radničku klasu koja je većina, i na ovom forumu.
Npr. jedna mašina za punjenje sokova koja je izmišljena prije nekoliko decenija je više oduzela radnih mjesta ljudima nego što će AI to uraditi.
Ne može se to porediti sa tim vremenom. Ovo je danas mnogo razvijenije i sofisticiranije.
Ja sam svjestan da je ovo šta nam sad predstoji razvijenije, ali neće biti baš toliko strašno. I prije 40 godina smo samo u našim domovima imali određene stvari koje su išle automatski, a naši pradjedovi su za to morali rintati da bi to moglo funkcionisati.
Ybm miša, kada sve ovo čitaš trebali bi sada svi uzeti štrik i objesiti se jer ćemo za najdalje 10 godina biti svi nezaposleni beskučnici