Lice Muhameda a.s. zabrana !

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Been thanked: 6 times
Status: Offline

Re: Lice Muhameda a.s. zabrana !

Post by zvrk » 20 Oct 2025, 01:17

Tamburex wrote: 19 Oct 2025, 11:46

Postoji jedno znanje koje nijedna knjiga ne može naučiti, niti ga jezik može izgovoriti.
Sufije su ga zvale marifa.
Gnoza, znanje srca.
To je zora izvjesnosti bez rasprave.
Svjetlost koja se otkriva tek kada um zašuti.

Učenjaci govore o ‘ilmu, znanju uma.
Ali zaljubljeni tragaju za marifom – znanjem koje se rađa iz prisutnosti, a ne iz dokaza.
To se znanje ne uči. Ono se prisjeća.
Ne može se naučiti napamet, može se samo okusiti.

To je mudrost evlija.
Znanje koje sumnja ne može izbrisati.
Svjetiljka upaljena iznutra, ne ljudskom rukom.
Njen plamen je sama svijest.

Kada dotakneš marifu,
ti ne znaš o Istini –
ti postaješ Istina koja se sjeća same sebe.

Covjece, sta ce ti onda Poslanici i sve sto je od njih doslo...?

zvrk wrote: 16 Oct 2025, 04:25 Upitao jedan: Kako se to Bog zastire pa Ga ne mogu vidjet.

Ovaj mu odgovara: Pa od cega se to Bog ima zastirat?

E tako je i Muhammed savs svima poslan otvoren.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 20 Oct 2025, 02:55

Ako onaj koji prati prestigne onog kojeg prati, neka se taj koji prati zapita koga to on prati...?

Ako neko pretekne bilo kojeg Poslanika, i njihove najblize...

pitanje je onda... jeli to mozda do Poslanikaa i njihovih najblizih???

...ili...?

Zajebani ovi ekstra plus no limit sejhovi... svi se sjebali.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija
Been thanked: 17 times

Post by Tamburex » 20 Oct 2025, 07:29

Objave, praćenje, prestizanje po broju pratilaca, porodicni akaunti popularnih poslanika- vijecnika...

Odgovor je: FB

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 21 Oct 2025, 19:20

zvrk wrote: 20 Oct 2025, 01:17

Covjece, sta ce ti onda Poslanici i sve sto je od njih doslo...?
Ako misliš na papirne poslanike, njihova uloga je da gore dok tebe prži.
Ali, možda misliš na neke druge, ne znam.

Tamburex
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Tamburex » 21 Oct 2025, 19:24

zvrk wrote: 20 Oct 2025, 02:55 Ako onaj koji prati prestigne onog kojeg prati, neka se taj koji prati zapita koga to on prati...?

Ako neko pretekne bilo kojeg Poslanika, i njihove najblize...

pitanje je onda... jeli to mozda do Poslanikaa i njihovih najblizih???

...ili...?

Zajebani ovi ekstra plus no limit sejhovi... svi se sjebali.
Kur'anom je eksplicitno zabranjeno da se slijedi ono čemu se nema (pouzdanog) znanja. Značajna izjava, s obzirom na prirodu religijske sljedbe zasnovane na slijepom vjerovanju u tuđe priče.

Ima i jedan potencijalno interesantan hadis na temu slijeđenja:

"Parabola mene i zajednice koja me slijedi je ona čovjeka koji je zapalio vatru, pa kad je ona osvijetlila svoju okolinu, moljci i drugi insekti su počeli upadati u tu vatru. Čovjek se trudio da ih u tome spriječi, ali oni su ga nadvladali i pojurili u vatru.
I ja tako vas držim za pojaseve, da vas priječim pada u vatru, ali vi sami insistirate da u nju padnete."

Muhamed je tu u ulozi čovjeka (razumnog bića) kojeg slijede insekti (vjernici) i, slijedeći ga, upadaju u vatru koju je on zapalio. A on ne može da ih spriječi. Takođe značajna izjava, s obzirom na ono što implicira.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 22 Oct 2025, 14:14

Hadis Muhammeda savs: Sve sto sam rekao a to nema u Kur'anu, to nisam rekao.

Hadis Muhammeda savs: ("skraceni jednostavni prevod ide ovako nekako...")

U vrijeme Poslanika Muhammeda savs bili su ljudi, koji su kad se Kur'an spustao Muhammedu savs zapisivali sta Poslanik govori. Medju njima se nalazio i jedan koji je nakon nekog vremena otisao, i samog sebe proglasio poslanikom...

Kad su to culi Ashabi, odmah krenuli da ga ubiju.

Kad je Muhammed savs vidio da se Ashabi ljuti sa sabljama u rukama skupljaju, zaustavio ih rijecima: Pustite tog covjeka i ne dirajte ga. Od njega ce doci ljudi koji ce sebe nazivati muslimanima, ali ce sve odvracati od Islama.

Poslije tih Poslanikovih rijeci Ashabi se smirili, i nije mu niko nikad nista uradio.

Svi Hadisi Muhammeda savs se mogu "prepoznati" (pronaci) u Kur'anu.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 22 Oct 2025, 17:50

E, idemo malo letovi, samo lagano laganice laganini, ne treba se niko vezat, niko nigdje ne zuri... i ne treba se nikad nigdje zuriti.

(ovo ja to sve ovako... sve iz samog cistog inata, jednostavno da se niko ne sjebaje kao sto sam se ja sjebavao od svih "bas od svih islamskih ucenjaka" sa svih strana... i nema nikakve veze kakvu neko kapicu na glavi nosa, kako se i cime ogrnuo... je li u dzamiji, tekiji, medresi, fakultetu islamskih nauka, je li dosao sa mjeseca, sa marsa... jebo te... ma jebite se i vi, citaj ako hoces)

Nikad nikom nigdje nije bio nikakav, niti ce ikad biti bilo kakav problem, kad neko, bilo ko, bilo sta, bilo kad...kaze, odogovori, kad bilo kako dadne ikakav tamo neki znak, znakic, neki mrd, mrdulj, neki bilo kakav mrduljcic da nesto ne zna, da nije upoznat, da nije cuo, da nije bilo sta...

...ali je vazda, uvjek i stalno, svakom dobro zajeban problem, kad bilo ko, bilo kad i bilo gdje rekne da zna ono sto ne zna... narocito kad tako to nesto dodje od onih, koji u nekoj, bilo kakvoj javnosti... imaju bilo kakav status ucenih i razumnih ljudi. Razumljivo je kad bilo koja satusno priznata javna osoba bilo sta kaze, pa se to moze svakako prevrnut...jer se stalno svakodnevno desavaju svakakve situacija gdje je dvosmislenost odgovora potrebna, jer ko pita i zasto se bilo sta pita, nekad zahtijeva dvosmislenost odogovora...

Ali kod jednostavnog jednosmislenog pitanja, narocito ako je pitanje postavljeno izvan svake javnosti, tamo negdje laganini u nekom "cosku"... i da dobijes dvosmisleni odgovor, to je vec nesto drugo... Opet i ta bilo kakva dvosmislenost je bezveze da bi to bilo ikakav problem, ali kad dobijes "supljak odgovor", e to nikako nije bezze... a jos manje nije bezveze.

I to sve opet nije neki problem, jer, sve se to svakom moze na bilo koji nacin opravdati... na primjer: bio sam nejasan pa me i nisu mogli razumjeti... ili, nisam ni ja znao sta pitam, pa zato i nisam ni mogao dobiti bilo kakav razumljiv odgovor... ili ona najlaksa sveobuhvatna vadiona svih mogucih i ne mogucih vadiona, "ma nisam ni ja dobar cim ovo pitam." Ima se bezzzzbroj nacina na koji sve i svasta vrlo lahko, bez ikakve muke, i ofrlje mozes sam na sebe sveee svaliti kako hoces, jer kako god okrenes, uvijek se nekako napravi da ispadne da je do tebe, i nikad ti se ne napravi (nekako se vazda "uvali") i da nema nikakva druga... osim da je to samo do tebe, ono "pa gdje da moze da takav covjek da mi valja suplju..." (ovo bi nadam se trebalo biti poznato)

Ali je ogromna problemcetina nad svim problemcinama... da kad od tih svih ucenih i razumnih ljudi dobijas odgovore... jos ti potvrde da to ima u Kur'anu, Hadisima, Sunnetima... i ti to poslije trazis, ali to ne mozes pronaci... jednostavno toga nigdje nema. Ma dzaba ti svi jezici na svijetu i sto hiljada miliona ljudi koji mogu u sekundi prevesti svasta nesto... prevrni zavrni kako hoces, ali toga iz odgovora NIGDJE NEMA.

I ti opet tamo... i dobijas odgovore da je to tesko pronaci, ne moze se to tek tako... to trebas biti neki "zesco nad zescama" da bi uopste bilo sta skontao samo odakle da krenes to traziti, istrazivat... Poslije ovog, slicnog i svakakvog ovakvog nekakvog davljenja, vazda dobijes isto: Mozes li ti odjednom na sebi nositi deset tona na ledjima? E vidis, ti si tako pitanje postavio da kad bi se odjednom na njega odgovorilo, sve bi planete popadale...???

Uh, izvinite, dobro hvala, dovidjena i lahku noc. Selam.

Naj gore mi je bilo kad mi jedan "zesci zesco" rece da Arapski jezik u svojim rijecima ima i do cetrdeset razlicitih znacenja, pa ako ikako mogu nadoci da to dosegnem bilo kako, pa da zamislim koliko jedna recenica moze imati znacenja.

Pa da to odmah napisem: NEMA, OD SVIH JEZIKA NA SVIJETU DO SUDNJEG DANA SAMO U ARAPSKOM JEZIKU SVUGDJE, STALNO, VAZDA I UVIJEK... SVE IMA SVOJU TACNU UKUPNU PRECIZNOST GDJE SE NALAZI, I PRECIZNU TACNOST SVOG CJELOKUPNOG UKUPNOG ZNACENJA.

SVI DRUGI JEZICI, NEKI TU I TAMO VISE, NEKI TU I TAMO MANJE, SU "POREMECENI U ZNACENJU..." ALI SE U SVIMA NJIMA SVE SVUGDJE, STALNO, VAZDA I UVIJEK MOZE SVE PREPOZNATI I PRONACI O CEMU SE PISE ILI GOVORI... ZNACI DA JE TOTALNO NEMOGUCE BILO STA NE PREPOZNAT, BILO STA NE PRONACI, BILO STA NE OBJASNITI... NA BILO KOJEM JEZIKU NA SVIJETU.

Ima jedna "mala prepreka" u Arapskom (Kur'anskom) jeziku, a ta "prepreka" je ista i za sve druge svjetske jezike, pa tako ima ta prepreka i za Bosanski jezik. Ta prepreka za Bosanski jezik je gramatika Bosanskog jezika. Ako se krene Kur'an prevodit sadasnjim gramatickim zakonima Bosanskog jezika na Bosanski jezik, taj prevod nema Kur'ansko znacenje, izgubi se smisao, i izgube se i svi koji tako prevode i svi koji to citaju... Znaci da prevod Kur'ana "zahtjeva drugu gramatiku" da bi se bilo sta razumjelo sta je u Kur'anu napisano...?

U Arapskom Kur'anskom jeziku nigdje nema nikakve derogacije bilo cega. Svaki Harf je povezan sa svim drugim Harfovima, svim Ajetima, svim Surama u citavoj Kur'anskoj Cjelini. Citava Kur'anska Cjelina je povezana sa svakim Harfom, svakim Ajetom, Svakom Surom. Nemoguce je iz Kur'ana bilo sta "uzeti" a da se istovremeno ne uzme i citava Kur'anska Cjelina. Nemoguce je "uzeti" Kur'ansku Cjelinu a da je nesto iz nje "ispalo". Nemoguce je bilo sta "uzeti vamo pa prebaciti tamo, nemoguce je bilo sta izbaciti ili dodati, nemoguce je bilo sta "pomjesati ili uraditi kako god neko hoce..." To je stalno tako do Sudnjeg Dana.

To bi se mozda moglo otkriti, saznati, upoznati, vidjeti na ovom primjeru rize:

Jedna truncica, od jednog truna jednog zrna rize, u jednom vagonu kompozicije voza od milion milona milijardi vagona rize... govori samo o sebi kao ta i ta truncica od tog i tog truna, da je ona samo truncice od tog i tog truna o kome govori...

(a koliko ima truncica od samo jednog truna, samo jednog zrna rize...?)

Pa onda trun od jednog zrna rize, govori samo o sebi kao taj i taj trun od tog i tog zrna rize, da je on samo trun tog i tog zrna rize o kome govori...

(a koliko truni ima jedno zrno rize...?)

Pa onda zrno rize govori samo o sebi, samo kao to i to zrno rize u tom i tom vagonu punom rize, u kojem se on samo kao zrno nalazi u tom i tom vagonu...

(a koliko zrna rize ima u jednom vagonu...?)

Pa onda vagon samo govori o samom sebi kao taj i taj vagon, koji se tu i tu nalazi u toj i toj kompoziciji vagona, izmedju milion miliona milijardi vagona... te i te kompozicije voza...(....?....)

Pa onda lokomotiva govori samo o samoj sebi kao ta i ta lokomotiva tog i tog voza kompozicije tih i tih vagona... koje vuce po toj i toj zeljeznickoj prugi...?

Pa onda zeljeznicka pruga govori samo o sebi kao ta i ta zeljeznicka pruga, po kojoj stalno tamo vamo jure svakakvi neki vozovi punih rize...?

Pa onda ima milion miliona milijardi svakakvih drugih pruga... po kojima riza stalno juri na sve strane... da svakome prica pricu o sebi.

Kad se sagleda ovo gore napisano, donekle je i razumljivo zasto je sve to "olahko tako kako je... prvodilacki pojednostavljeno"....?

Ali nije razumljivo reci, prevesti, objasnjavati... da bilo koji kontekst, jednog od milion miliona mlijardi trilion triliona svakakvih konteksta... da to tako stoji u Kur'anu, i jos kao to je potvrdjeno od hadisa (sve uvaljenih)... i svakakavih tamo nekakvih potvrdjenih potvrda da je to kao tako (sve uvaljotke)...
(mozda vam je ovo poznato... a i ne mora)

Bilo kakav kontekst, i bilo kakav kontekstcic od bilo kakvog konteksticica... ne znaci da to tako i stoji napisano, da je tako receno, ili da je tako uradjeno. To je samo neciji (svaciji) kontekst, nista vise...

I to je sve razumljivo samo ako se imaju neki pozitivni razlozi za trenutacno pozitivno rijesavanje neceg bilo cega... ono, mogu se zamisliti svakakva desavanja gdje je potrebno neke stvari presutit, zaklonit, sakrit... preskociti da bi se nesto prevrnulo na pozitivu...

...ali u Islamu nikad nigdje nije bilo prihvaceno, i nikad nece biti prihvaceno, da je "reci da se zna, za ono sto se ne zna" i da je to samo tako i nista nije nikako drugacije... to je u Islamu nemoguce.

E sad idemo malo jednostavnije...

Ko se god sjebo, i neka je, zaboli me kurac, samo je samog sebe sjebo, i nek se i dalje sjebaje koliko god hoce...

Nastavit ce se.. mozda.. a i ne mora, odoh sad samog sebe malo odjebaus, vozdra.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 24 Oct 2025, 20:53

Ovo sto je dole napisano, i ovo sto je gore napisano, ne moze se razumjeti jedno bez drugog.

Drugim rijecima: Ko ovo dvoje razdvoji, nista nece razumjet, ko ovo dvoje sastavi, moguce je da ce razumjet.

zvrk wrote: 08 Oct 2025, 18:07
Venera wrote: 24 Apr 2017, 00:33 Zasto je zabranjeno slikanje lica Muhameda a.s.?

U Iranu, doslovno, takva zabrana nikad nije ni postojala. :kafa

Blasfemija nije ! :kafa

ne postoji univerzlani dogovor medju muslimanima :kafa

Pokusat cemo nesto... da bi bilo kao odgovor, mada je netacno, ali mozda moze posluzit necemu, jer ljudi su sama cudesa, pa mozda se neko u svemu ovome i pronadje... ne zaboravite, cuda se svakodnevno desavaju, tako da sve moze.

Na primjeru skolstva - svih skola, studiranja, magistriranja, i svakog u svemu tome...?

Ovo je nezgodno pitanje, jer samo otkrivanje bilo kakvog "odgovora" je nemoguce bez "da se nije okrenuto u pravcu, smjeru... na odgovor", nazovimo to, veliku (ogromnu) siroku raznolikost "pogleda, gledanja, vidjenja" izvan svih svojih licnih bilo kakvih ograda, pregrada... ono da u bilo kojem smjeru prodjes kroz sve svoje svakakve zidice, zidove, zidine... kroz zemlju, vodu, zrak, kroz citav svemir tamo skroz iza samo pravo... neces pogrijesit.

Univerzalnost odgovora na ovo pitanje ne moze ni biti, nemoguce je, jer smo jednostavno svi razliciti, i ta sama razlicitiost ne dozvoljava nikakavu univerzalnost u odgovoru na bilo sta...

Da ne bi sad isli u vrtice, osnovne skole, srednje skole, to cemo preskocit.

Svaki bilo kakav odgovor dolazi iz same univerzitetske razlicitosti pojedinca iz mnostva, ili iz mnostvenih razlicitosti pojedinacne univerzitetnosti.

Ono kad se bilo kako "jasnije ili razbistrije" nabasa na ja, ti, mi, vi, ovi, oni...?

Da bi bilo koja pojedinacnost dosla do bilo kakve univerzitetnosti... mora sve te univerzitetske razlicitosti fakultetskih pojedinacnosti imati u sebi (nauciti ih, znati ih, poznavati ih...) Svaki fakultet je samo dio od mnostva fakultetskih djelova jednog od univerziteta u kojem se taj fakultet i nalazi.

Fakultetsko mnostvo moze se nalaziti u samo jednom od univerziteta, a moze se nalaziti i u vise univerziteta... sto znaci da je i sama univerzitetska mnostvena razlicitost, pojedinacno univerzitetski razlicita i izmedju sebe.

Tako su i sve pojedinacnosti svih ljudi razliciti, u svako sa svojim pojedinacnim svakakvim razlicitostima... u svakakvom mnostvu svega i svacega.

Kako svoju pojedinacnu svakakvu razlicitost, staviti u mjesto svakakvog mnostva pojedinacne svakakve fakultetske razlicitosti???

(na primjer: Kad se zavrsi bilo koji univerzitet, saznat ce se da ima i drugih svakakvih univerziteta, u kojem se nalaze i svakakvi drugi fakulteti...)

Ako neko moze drugacije, a sve vodi tome da moze, nek proba ako moze, hoce, zeli... cuda se non-stop desavaju, mada to u stvarnosti i nisu nikakva cuda... jer samo se desi, jer sve sto se deseva... to se sve stvarno i desava, cak i kod onog pjane, ili drogerasa... i kod onih za koje mi (sistem) kaze da su ludi, i sve to je sve stvarnost koja se njima desava, samo je razlika sto je tu "stvarnost tesko razumjet" pa kaze nekakva cuda, ovo ono. Mozda smo mi ludi, ali eto nismo jer sistem kaze da nismo, ha. (prodjite kroz sve zidove, sve ograde, samo pravo..)

Lahko razumljivo...??? (kontam mozda nesto dovde, a i ne mora, a mozda sve, i vise od sve???)

Idemo dalje...(odavde lagano laganice laganini, jer ovo je nesto drugo iz ovoga gore napisanog...???)

A sta cemo sa onim sto uopste nigdje nista nikad ne vuce???

Onim sto uopste nema nikakvu mogucnost da moze da povuce bilo sta???

Ovo je nesto drugo, i nema nikakve veze sa ja, ti, mi, vi, oni, ovi...

Eto, bili su svakakvi cudotvorci... nema im kraja, pa nista.

Bili svakakvi Poslanici... i svako neko izmedju njih, pa nista.

Isto je i danas, a bit ce i sutra...

Znaci...?

Sama univerzalnost ne znaci nista ako se ne razumije.

Univerzalnost ne vuce nikog, nema sta povuci jer sve to spada u univerzalnost.

Uvjerenja bilo kakva... svakakva ponasanja, razmisljanja, svasta i nista, sve to spada u Univerzalnost.

Razmisljanje o svemu i svacemu, vodi do otkrivanja sebe u svemu i svacemu. Same svacije razlicitosi svakoga, htjeli ili ne htjeli, sve vuku u sve i svasta.

Nemoguce se tome oduprijeti, jer same te razlicitosti i jesu radi toga da se svi mogu povuci... Zato i jesmo svi u svemu razliciti, samo zato da se mozemo povuci u kako sta koga povuce...???

Nekog vuku drugi fakuleti iz jednog u drugi fakultet, iz trenutnog fakulteta u univerzitetu u kojem se trenutno nalazi...

Nekog vuku drugi univerziteti iz jednog univerziteta u drugi univerzitet, iz trenutnog univerziteta u kojem se nalazi...

Nekog vuce osnovna skola, nekog srednja skola, nekog vrtic... nema nikog da ga nesto ne vuce.

Uopste nema veze odakle se razmislja (odakle je bilo ko povucen...) sve to direktno vodi u sve i svasta, jer tu i nema nista drugo osim sve i svasta.

Tako je i sve u vezi ove teme. Lice je metafora koju svako za sebe treba otkrit.

Od svih Poslanika do Muhammeda savs se moze, barem koliko toliko nesto otkriti o cemu se govori...? jer su oni svi bili UNIVERZITETI (ovo znamo iz Kur`ana i Hadisa)

Dok Muhammeda savs je nemoguce otkriti... ni na koji nacin osim nesto IZ UNIVERZALNOSTI

(svi univerziteti sa svim fakultetima su mnostvo univerziteta, koji sve skupa sadrzavaju... UNIVERZALNOST)

Evo nesto ovako... na primjer

Isa as (glavni univerzitet koji vodi sve univerzitete) je svim univerzitetima nagovijestio da dolazi "glavni sadrzaj svih univerziteta" Muhammed savs.

Musa as (jedan od univerziteta) je nagovjestio da dolazi ("glavni univerzitet svih fakulteta") Isa as.

(necemo dalje, jer svaki Poslanik ima svoje nagovjestaje jedan drugog, a to je vec druga tema...)

Sad imamo ono sto nam je Muhammed savs ostavio, sta, kako, gdje, kuda, zasto, radi cega...

Ko god dodje do UNIVERZALNOSTI saznat ce razlog dolaska zadnjeg Poslanika Muhammeda savs...

Prva rijec je UCI... i kako je god neko izgovorio isto znaci (RAZUMI..)

E sad, da se vratimo na ono: Ja sve znam, toliko sam posebno poseban u svemu...?
I kad se vratim na ovo gore sto je napisano... samo padnem sa stolice, i svaki put padnem sa stolice bez obzira koliko sam je pricvrstio...?

Ko god "padne sa stolice"... ko god bilo sta da skonta u vezi ovog, ne moze biti nista drugo osim da padne, u totalu se razbije odakle god padne, ako padne...?, a ako padne, to je vec nesto... otkrij???)

E sad, ko zeli da nacrta Muhammeda savs, pa neka ga i nacrta???

Nema nikakve zabrane, nikad nije ni bila, niti ce biti bilo kakva zabrana.

To dolazi od ljudi koji su "nesto naculi" o Muhammedu savs.

To je no za sto kazu, izmislili sebi svakakve nekakve "diplome, nazive, mjesta...", pa se umislili... da se mogu uvalit negdje preko ograde, a to je nemoguce.

Radi se o tome da kako god crtas Muhammeda savs, njega neces nikad nacrtat, jer je nemoguce, vec ces samo nacrtati, i stalno crtati samo samog sebe... do u beskraj.

Jos nesto:...

Svako ko konta bilo ikakvu trunkicu bilo kakve trunke od ovoga sto je napisano, neka pokusa da nikad ne potcjenjiva nicija bilo kakva uvjerenja.

Ljudi koji su u Islamu, niko ne moze, i nikom nije dato nikakvo pravo da mijenja bilo kakvu razlicitost bilo koga... jer je to ljudima jednostavno nemoguce.

Stavljanje samog sebe, ili bilo koga na mjesta koja su nemoguce, taj, ili svi ti... samo ce glave izlupat o nemoguce.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 27 Oct 2025, 05:46

Tefsir...? Tefsiri...???

Jednina? Mnozina?

Iztefsirili da je Fatiha spustena Poslaniku Muhammedu savs dva puta, jednom u Meki, drugi put u Medini.

Sto se tefsira tice...?... to je kraj price.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 29 Oct 2025, 06:01

Ni jednoj glavi nikad nije bilo tesko poletiti, a ni letiti... ali je zato vazda svakoj glavi bilo tesko sletit.

Kazu, ljudi koji znaju Kur'an napamet da se zovu Hafizi, i da su oni cuvari Kur'ana???

Dugo sam ovo istrazivao... da su ljudi koji znaju Kur'an napamet, Hafizi Cuvari Kur'ana.

Kad sam krenuo postavljati pitanja o ovome... ljudi su jednostavno samo bjezali od mene, nekima nisam mogao prici ni na sto metara, kad bi me vidjeli odmah samo noga... nekima sam iz zajebancije krisom sledja prilazio, samo brzi selam pa se ja odmah hvato noge...

I sad, kad mi je palo na pamet da napisem nesto o ovome, istrazivao sam Kur'an... kontam da nisam nesto preskocio...

ma jok, nema, ali haj.. da skratim.

U Kur'anu ima nesto skroz drugo...

i to nije ni blizu da su bilo koji ljudi koji znaju Kur'an napamet, da su to bilo kakvi Hafizi, a kamoli "Cuvari Kur'ana"

Ima Hadis, koji u slobodnom prevodu ovako nekako ima znacenje...

"Na sudnjem Danu svi cete cuti Kur'an kako Ga nikad do tad niste culi."

Ovaj Hadis se moze prepoznati i pronaci u Kur'anu.

U ovom Hadisu se uopste ne govori da ce samo muslimani cuti Poseban Govor Kur'ana, nego se govori da cemo svi cuti... Poseban Govor Kur'ana.

Sto znaci, da od kada je Kur'an spusten Muhammedu savs, da Kur'an mogu cuti svi ljudi, da Kur'an svi ljudi mogu recitirati, da svi ljudi mogu Kur'an nauciti napamet... znaci da je namjenjen svima...

Sto znaci, da ljudi koji cuju, ili recitiraju, ili nauce Kur'an napamet, ne znaci ni da su muslimani, a jos manje da su HAFIZI CUVARI KUR'ANA.

STO ZNACI DA JE CUVAR KUR'ANA (HAFIZ) NEKO DRUGI.

A ko je HAFIZ CUVAR KUR'ANA...???... moze se pronaci u Kur'anu.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 07 Nov 2025, 19:33

HAFIZ CUVAR KUR'ANA

Hikaja: Covjek bio sam na ostrvu, i sve sto je radio je, da je samo klanjao. Preseli... i dodje pred Boga.

Bog ga upita: Sa cime si Mi dosao?

Covjek odogovori: Dosao sam sa klanjanjem Tebi Boze moj.

Bog mu rece: Nista ti to ne prihvatam, klanjao si Mi samo zato sto sam htjeo da Mi klanjas.

Bog ga opet upita: Sa cime si Mi jos dosao?

Covjek rece: Boze, dosao sam s'Tobom.

Bog mu rece: E to je vec nesto, odvedite ga u dzennet.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 11 Nov 2025, 06:53

Jednom... imao sam jednu pricu sa jednim, isla je ovako:

Ja: "Je li ti znas arapski jezik?"

On: "Znam"

Ja: "Znas na arapskom citat iz Kurana?"

On: "Znam"

Ja: "Hoces li mi iz Kur'ana procitat Suru Ihlas?"

On iz Kur'ana na arapskom jeziku procita Suru Ihlas.

Ja: "Dobro, to je Sura Ihlas iz Kur'ana na arapskom jeziku. Hajde mi sad iz Kur'ana procitaj Suru Ihlas na arapskom Kuranskom jeziku.

On opet iz Kur'ana procita Suru Ihlas na isti nacina kao i prvi put.

Ja: "Nista iz Kur'ana nisi naucio."

On: "Pa tako stoji u Kur'anu"

Ja: "To sto si iz Kur'ana procitao je Sura Ihlas na arapskom jeziku, dok se na Kur'anskom arapskom jeziku Sura Ihlas procita na drugi nacin...

Rijeci tesawuf, sufizam... i sve od prvog velikog slova, do zadnje tacke sto danas imamo napisano (prevedeno) u vezi toga, je iz arapskog jezika.

U arapskom Kur'anskom jeziku sve to ima... samo sto Kur'anski arapski jezik o tome govori nesto potpuno drugo...
i to uopste ne naziva tako kako su "ovi to sve nazvali... iz arapskog jezika"

Imaju Hadisi i Sunneti Muhammeda sasv u vezi svega toga... sve se to moze pronaci u Kur'anu.

Nesto o tome... (izvuceno iz konteksta...)

nekome je lijek otrov...

nekome je otrov lijek...

nekome otrov i lijek je otrov...

nekome lijek i otrov je lijek...

nekome i sve i obrnuto, i zavrnuto, i svakako je i lijek i otrov...

nekome sve to nije nista od toga...

Kur'an o tome odmah na pocetku govori... i o tome stalno govori kroz cijeli Kura'n.

Nije "bezveze" sto se Kur'an ne zavrsava na zadnjoj Suri, vec se "odmah ponovo okrece na pocetak i nastavlja",
sto znaci da se cijeli Kur'an stalno u krug desava... vrti.

Svi koji se "uzdaju u bilo kakve prevode..." isprat ce im se mozak.
(meni se mozak prosuo na sve strane, pa sam ga morao pokupiti, poslozit i ponovo sastaviti sa svih strana...)

Ni jedan "sadasnji Kur'anski prevod"... ne da nije tacno preveden, vec nije izvucen ni iz bilo kojeg Kur'anskog konteksta...

Nemojte se prevarit, ni ja ne mogu "nista tacno prevesti iz Kur'ana", zato se kaze KONTEKST, to je sve sto se nesto moze,

IZ KUR'ANA NESTO KONTEKSTIRATI... sa Kur'anskog arapskog jezika (pismo) na bilo koji drugi jezik (pismo)....
a tacan prevod cijelog Kur'ana je NEMOGUCE.

Bez poznavanja Kur'anskog Arapskog jezika (pisma) je nemoguce razumijevanje Kur'ana, Hadisa i Sunneta Muhammeda savs.

Prvo SUFARA... NAUCIT KUR'ANSKO ARAPSKO PISMO.

(ono je svugdje, vazda i stalno isto, nepromjenljivo...)

SUFAROM SE NE UCI ARAPSKO PISMO.

ARAPSKO PISMO JE NESTO DRUGO,

A KUR'ANSKO ARAPSKO PISMO JE NESTO DRUGO.

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 14 Nov 2025, 01:14

Danasnji "tedzvid" je ubacen iz arapskog jezika, i nema nista sa Kur'anskim Tedzvidskim Pismom.

To ce te primjetit odmah...

Odmah u startu "sadasnjeg tedzvidarenja" Kur'ana ide zagrijavanje mozga...

Kod zagrijavanja mozga bilo bi pozeljno odmah se zaustavit, i razmisliti...???

..jebiga, prvi se ja nisam zaustavio, a jos manje razmislio, pa mi se mozak dugo dugo tedzvidski zagrijavao...

To zagrijavanje mozga i nije tako lose, mozak ti se tako zagrije, da u nekim momentima primjetis da nesto tu ne stima.. ali nisam skontao nista... i tako u krug, dok mi mozak nije prokljucao...

Kod "mozdanog Kur'anskog prokljucavanja" imaju dvije zajebane situacije,

...prva je da se toliko sjebes da nemas vise svog mozga...i da ga krenes traziti kod drugih ljudi, (ja trazio... svoj mozak),

i druga... posto neces kod nikoga drugog pronaci svoj mozak, moras se zaustaviti... i vratiti nazad tacno onuda kuda si prosao...
Ovo je najzajebanije ... Ali ima "fora"...

"Fora je u tome..." da se vratis "sadasnjem tevdzidarenju" ...
i da pohvatas mjesta, gdje ti se ono mozga sto ti je ostalo... pocinju "truncice mozga zagrijavat..."

Vazno je da ne ides dalje od "zagrijavanja"... i da na svakom "zagrijavanju" stanes i razmislis... o cemu se tu radi???

Razlika je u...

Kur'anski Tedzvid arapskog pisma je... odakle ga god pogledao odmah ga vidis, prepoznajes, ne moze se ni izbacit ni ubacit, ni prebacit, ni preskocit, ne moze mu se nista da ga "sakrijes".

...dok ovaj dansnji tedzvid nikako ne vidis, i sta mu god uradio ne moze se vidjet, jer ga u Kur'anu nigdje nema....

Sama SUFARA je totalno jednostavna...

Samo krenite iz te SUFARSKE JEDNOSTAVNOSTI i sve ce te pronaci u Kur'anu.

Post Reply

Return to “Religija”