zvrk wrote: 08 Oct 2025, 18:07
Venera wrote: 24 Apr 2017, 00:33
Zasto je zabranjeno slikanje lica Muhameda a.s.?
U Iranu, doslovno, takva zabrana nikad nije ni postojala.
Blasfemija nije !
ne postoji univerzlani dogovor medju muslimanima
Pokusat cemo nesto... da bi bilo kao odgovor, mada je netacno, ali mozda moze posluzit necemu, jer ljudi su sama cudesa, pa mozda se neko u svemu ovome i pronadje... ne zaboravite, cuda se svakodnevno desavaju, tako da sve moze.
Na primjeru skolstva - svih skola, studiranja, magistriranja, i svakog u svemu tome...?
Ovo je nezgodno pitanje, jer samo otkrivanje bilo kakvog "odgovora" je nemoguce bez "da se nije okrenuto u pravcu, smjeru... na odgovor", nazovimo to, veliku (ogromnu) siroku raznolikost "pogleda, gledanja, vidjenja" izvan svih svojih licnih bilo kakvih ograda, pregrada... ono da u bilo kojem smjeru prodjes kroz sve svoje svakakve zidice, zidove, zidine... kroz zemlju, vodu, zrak, kroz citav svemir tamo skroz iza samo pravo... neces pogrijesit.
Univerzalnost odgovora na ovo pitanje ne moze ni biti, nemoguce je, jer smo jednostavno svi razliciti, i ta sama razlicitiost ne dozvoljava nikakavu univerzalnost u odgovoru na bilo sta...
Da ne bi sad isli u vrtice, osnovne skole, srednje skole, to cemo preskocit.
Svaki bilo kakav odgovor dolazi iz same univerzitetske razlicitosti pojedinca iz mnostva, ili iz mnostvenih razlicitosti pojedinacne univerzitetnosti.
Ono kad se bilo kako "jasnije ili razbistrije" nabasa na ja, ti, mi, vi, ovi, oni...?
Da bi bilo koja pojedinacnost dosla do bilo kakve univerzitetnosti... mora sve te univerzitetske razlicitosti fakultetskih pojedinacnosti imati u sebi (nauciti ih, znati ih, poznavati ih...) Svaki fakultet je samo dio od mnostva fakultetskih djelova jednog od univerziteta u kojem se taj fakultet i nalazi.
Fakultetsko mnostvo moze se nalaziti u samo jednom od univerziteta, a moze se nalaziti i u vise univerziteta... sto znaci da je i sama univerzitetska mnostvena razlicitost, pojedinacno univerzitetski razlicita i izmedju sebe.
Tako su i sve pojedinacnosti svih ljudi razliciti, u svako sa svojim pojedinacnim svakakvim razlicitostima... u svakakvom mnostvu svega i svacega.
Kako svoju pojedinacnu svakakvu razlicitost, staviti u mjesto svakakvog mnostva pojedinacne svakakve fakultetske razlicitosti???
(na primjer: Kad se zavrsi bilo koji univerzitet, saznat ce se da ima i drugih svakakvih univerziteta, u kojem se nalaze i svakakvi drugi fakulteti...)
Ako neko moze drugacije, a sve vodi tome da moze, nek proba ako moze, hoce, zeli... cuda se non-stop desavaju, mada to u stvarnosti i nisu nikakva cuda... jer samo se desi, jer sve sto se deseva... to se sve stvarno i desava, cak i kod onog pjane, ili drogerasa... i kod onih za koje mi (sistem) kaze da su ludi, i sve to je sve stvarnost koja se njima desava, samo je razlika sto je tu "stvarnost tesko razumjet" pa kaze nekakva cuda, ovo ono. Mozda smo mi ludi, ali eto nismo jer sistem kaze da nismo, ha. (prodjite kroz sve zidove, sve ograde, samo pravo..)
Lahko razumljivo...??? (kontam mozda nesto dovde, a i ne mora, a mozda sve, i vise od sve???)
Idemo dalje...(odavde lagano laganice laganini, jer ovo je nesto drugo iz ovoga gore napisanog...???)
A sta cemo sa onim sto uopste nigdje nista nikad ne vuce???
Onim sto uopste nema nikakvu mogucnost da moze da povuce bilo sta???
Ovo je nesto drugo, i nema nikakve veze sa ja, ti, mi, vi, oni, ovi...
Eto, bili su svakakvi cudotvorci... nema im kraja, pa nista.
Bili svakakvi Poslanici... i svako neko izmedju njih, pa nista.
Isto je i danas, a bit ce i sutra...
Znaci...?
Sama univerzalnost ne znaci nista ako se ne razumije.
Univerzalnost ne vuce nikog, nema sta povuci jer sve to spada u univerzalnost.
Uvjerenja bilo kakva... svakakva ponasanja, razmisljanja, svasta i nista, sve to spada u Univerzalnost.
Razmisljanje o svemu i svacemu, vodi do otkrivanja sebe u svemu i svacemu. Same svacije razlicitosi svakoga, htjeli ili ne htjeli, sve vuku u sve i svasta.
Nemoguce se tome oduprijeti, jer same te razlicitosti i jesu radi toga da se svi mogu povuci... Zato i jesmo svi u svemu razliciti, samo zato da se mozemo povuci u kako sta koga povuce...???
Nekog vuku drugi fakuleti iz jednog u drugi fakultet, iz trenutnog fakulteta u univerzitetu u kojem se trenutno nalazi...
Nekog vuku drugi univerziteti iz jednog univerziteta u drugi univerzitet, iz trenutnog univerziteta u kojem se nalazi...
Nekog vuce osnovna skola, nekog srednja skola, nekog vrtic... nema nikog da ga nesto ne vuce.
Uopste nema veze odakle se razmislja (odakle je bilo ko povucen...) sve to direktno vodi u sve i svasta, jer tu i nema nista drugo osim sve i svasta.
Tako je i sve u vezi ove teme. Lice je metafora koju svako za sebe treba otkrit.
Od svih Poslanika do Muhammeda savs se moze, barem koliko toliko nesto otkriti o cemu se govori...? jer su oni svi bili UNIVERZITETI (ovo znamo iz Kur`ana i Hadisa)
Dok Muhammeda savs je nemoguce otkriti... ni na koji nacin osim nesto IZ UNIVERZALNOSTI
(svi univerziteti sa svim fakultetima su mnostvo univerziteta, koji sve skupa sadrzavaju... UNIVERZALNOST)
Evo nesto ovako... na primjer
Isa as (glavni univerzitet koji vodi sve univerzitete) je svim univerzitetima nagovijestio da dolazi "glavni sadrzaj svih univerziteta" Muhammed savs.
Musa as (jedan od univerziteta) je nagovjestio da dolazi ("glavni univerzitet svih fakulteta") Isa as.
(necemo dalje, jer svaki Poslanik ima svoje nagovjestaje jedan drugog, a to je vec druga tema...)
Sad imamo ono sto nam je Muhammed savs ostavio, sta, kako, gdje, kuda, zasto, radi cega...
Ko god dodje do UNIVERZALNOSTI saznat ce razlog dolaska zadnjeg Poslanika Muhammeda savs...
Prva rijec je UCI... i kako je god neko izgovorio isto znaci (RAZUMI..)
E sad, da se vratimo na ono: Ja sve znam, toliko sam posebno poseban u svemu...?
I kad se vratim na ovo gore sto je napisano... samo padnem sa stolice, i svaki put padnem sa stolice bez obzira koliko sam je pricvrstio...?
Ko god "padne sa stolice"... ko god bilo sta da skonta u vezi ovog, ne moze biti nista drugo osim da padne, u totalu se razbije odakle god padne, ako padne...?, a ako padne, to je vec nesto... otkrij???)
E sad, ko zeli da nacrta Muhammeda savs, pa neka ga i nacrta???
Nema nikakve zabrane, nikad nije ni bila, niti ce biti bilo kakva zabrana.
To dolazi od ljudi koji su "nesto naculi" o Muhammedu savs.
To je no za sto kazu, izmislili sebi svakakve nekakve "diplome, nazive, mjesta...", pa se umislili... da se mogu uvalit negdje preko ograde, a to je nemoguce.
Radi se o tome da kako god crtas Muhammeda savs, njega neces nikad nacrtat, jer je nemoguce, vec ces samo nacrtati, i stalno crtati samo samog sebe... do u beskraj.
Jos nesto:...
Svako ko konta bilo ikakvu trunkicu bilo kakve trunke od ovoga sto je napisano, neka pokusa da nikad ne potcjenjiva nicija bilo kakva uvjerenja.
Ljudi koji su u Islamu, niko ne moze, i nikom nije dato nikakvo pravo da mijenja bilo kakvu razlicitost bilo koga... jer je to ljudima jednostavno nemoguce.
Stavljanje samog sebe, ili bilo koga na mjesta koja su nemoguce, taj, ili svi ti... samo ce glave izlupat o nemoguce.