Republikanci/Donald Trump

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 685 times
Been thanked: 1064 times
Status: Offline

Re: Republikanci/Donald Trump

Post by tuzlak1212 »

Ma ja, al te cijene pumpaju GDP i onda ovi ko ironman kazu Kalifornija ima top 10 gdp u svijetu, ima al to ne predstavlja skoro nista u realnom svijetu, ako je jedno sisasnje u frizerskom u Kaliforniji 30 dolara a u Kini 3 dolara, Kalifornija ima 10x veci GDP al je isti je privredni doprinos, ne moze niko stavit dolare u tanjir i najesti se

Ljudi tamo nemaju sta jest bolan, ovima je MAGA problem, nisu ova sranja s Trumpom poceli, ova sranja su razlog sto se vise nikom ne vjeruje do te mjere da su Trumpu dali mandat, uzmi Donalde i razjebi i nas i njih al ovo vako ne moze dalje
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 25740 times
Been thanked: 26276 times

Post by ironman »

tuzlak1212 wrote: 31 Oct 2025, 08:37 Ma ja, al te cijene pumpaju GDP i onda ovi ko ironman kazu Kalifornija ima top 10 gdp u svijetu, ima al to ne predstavlja skoro nista u realnom svijetu, ako je jedno sisasnje u frizerskom u Kaliforniji 30 dolara a u Kini 3 dolara, Kalifornija ima 10x veci GDP al je isti je privredni doprinos, ne moze niko stavit dolare u tanjir i najesti se

Ljudi tamo nemaju sta jest bolan, ovima je MAGA problem, nisu ova sranja s Trumpom poceli, ova sranja su razlog sto se vise nikom ne vjeruje do te mjere da su Trumpu dali mandat, uzmi Donalde i razjebi i nas i njih al ovo vako ne moze dalje
ironman je mislio na npr nVidiu npr. a ona je samo dio onoga sto cali ima ponudit svijetu.
Znas i sam da takvo poredjenje to o sisanju :ooo trollanje..
dream of spring...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9733 times
Been thanked: 11469 times

Post by Krokodil Behko »

tuzlak1212 wrote: 31 Oct 2025, 08:01 svejedno ljudi nece ni woke sranja jer je neki trandza s brkovima se obuko ko Lady Gaga

Pa ja. Velim ja jučer, naši najveći neprijatelji su gejevi i lezbare.
Umjesto da su se ugledali na jevrejski lobi, pa samo da budu mirni i fini, ovi su pajdo na sve moguće načine naoružali i podržali Izrael, drže sve banke u Americi, pružaju pomoć Putinu, podržavaju razne evropske fašiste, a od skora igraju i na našem terenu i to ne na našoj strani. Zbilja im treba složiti nanu naninu.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

ironman wrote: 31 Oct 2025, 08:45
tuzlak1212 wrote: 31 Oct 2025, 08:37 Ma ja, al te cijene pumpaju GDP i onda ovi ko ironman kazu Kalifornija ima top 10 gdp u svijetu, ima al to ne predstavlja skoro nista u realnom svijetu, ako je jedno sisasnje u frizerskom u Kaliforniji 30 dolara a u Kini 3 dolara, Kalifornija ima 10x veci GDP al je isti je privredni doprinos, ne moze niko stavit dolare u tanjir i najesti se

ironman je mislio na npr nVidiu npr. a ona je samo dio onoga sto cali ima ponudit svijetu.
Znas i sam da takvo poredjenje to o sisanju :ooo trollanje..
nije bas trolanje toliko, IT firme skoro sve outsoursaju, sta mislis otkud meni posao :D.
nvidia konkretno sve radi u Juznoj Koreji a vjerovatno i u Kini, nezz dal oni ista na kraju dana rade u Americi pa da se kaze da oni pune gdp
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

Krokodil Behko wrote: 31 Oct 2025, 08:50
tuzlak1212 wrote: 31 Oct 2025, 08:01 svejedno ljudi nece ni woke sranja jer je neki trandza s brkovima se obuko ko Lady Gaga

Umjesto da su se ugledali na jevrejski lobi, pa samo da budu mirni i fini, ovi su pajdo na sve moguće načine naoružali i podržali Izrael, drže sve banke u Americi, pružaju pomoć Putinu, podržavaju razne evropske fašiste, a od skora igraju i na našem terenu i to ne na našoj strani. Zbilja im treba složiti nanu naninu.
a lahko je jevrejima furat lobi kad ima kolko? oko 14 miliona i to ne u svojoj drzavi
haj furaj lobi kad moras narodu obecat struju i hranu za 350 miliona usta svaki dan plus svi migranti van spiskova, ima ih garant pola milijarde tamo sveukupno, inace sto ce glasat za tebe
i onda ti dodje da je lakse s pricom napravit hranu za budale, nego zapravo naci svu tu toliku pravu hranu
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Sjediste je u cali pa onda i sva lova..a kazem trollanje jer taj frizerski salon mora imati prostor a kvadrat tog prostora je ..a sta znamo stotinu ili vise stotina puta vredniji od onog u Kini il gdje vec karikiramo..
dream of spring...
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

pa samo potvrdjujes da ustvari nije trolanje nego je velika stvar
sve te silne transkacije u ogromnim dolarima i pune gdp, izbaci iz svake koliki je porez i doci ces do zakljucka
nvidijine pare ostaju kao i svaoj IT firmi regionalno postavljenje, kao npr Google, Microsoft, Apple
Apple je sad Trumpa gurao, Apple se zalio da imaju jako puno milijardi u Evropi i Aziji koje ne mogu u USA da dovuku, nije to tek tako slat pare vamo tamo, to je bio jedan od Trumpovih obecanja koje ce tesko ikad ispunit
Ostale IT firme se ne zale toliko jer imaju svugdje dominantno trziste i nije im nuzda dovlacit pare u Kaliforniju za razliku od Apple-a koji nije svugdje dominantan, i on ti je primjer da pare ne idu tek tako

IT u Kaliforniji ima onoliko koliko se tu i proda (mozda izuzetak npr Netflix i firme poput tih)
Ostatak GDP-a je influacija na tvoju zalost :D.
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Inflacija je nesto drugo.
Jer prvi uvjet za nju je da primanja miruju.
Nebitno,ne znam sta treba da dokazemo ili ne dokazemo ovdje..ja tvrdim da je kalifornija realna..da je lova stvarna i bogatsvo isto.
I da se ne radi o balonu koji ovisi o bilo kome pa cak i o statusu dolara.
dream of spring...
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14035 times
Been thanked: 23284 times

Post by Fuddo »

Dozvolite da se obratimo
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 234 times
Been thanked: 153 times

Post by rocko »

ironman wrote: 31 Oct 2025, 09:11 Inflacija je nesto drugo.
Nebitno,ne znam sta treba da dokazemo ili ne dokazemo ovdje..ja tvrdim da je kalifornija realna..da je lova stvarna i bogatsvo isto.
Budalastina sve drzaave Ukljucujci California, Texas itd. zavise I njihovio "bogatstvo" od federalnog ustroja bez US vojno drzavnog aparata , vanjske I unutrasnje politike I dollara su karine koje bi i.ekonomski pale ili u najgorem scenariju bile okupirane. Za 3-6 mjeseci
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

Fuddo wrote: 31 Oct 2025, 13:09
Moj Fuddo nada umire zadnja, potpisuju isti sto Jos placu jer Kamala nije precjednica :ćitire
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

rocko wrote: 31 Oct 2025, 13:26
Fuddo wrote: 31 Oct 2025, 13:09
Moj Fuddo nada umire zadnja, potpisuju isti sto Jos placu jer Kamala nije precjednica :ćitire
Nije, vec timovi ozbiljnih advokata pomazu obicnim smrtnicima da prezive ovu posast koja im se natovarila na vrat.
Dozvolite da se obratimo
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

ironman wrote: 31 Oct 2025, 08:04 Kamala je razlog sto su izgubili izbore. A imali su vremena da se pripreme jer su znali da je Biden gotov.
To vezivanje nekih kultura il subkultura za demokrate..neozbiljno je,tako su ovi iz maga pokreta uplasili rednecke i ostatak ljudi koji su onda listom glasali za trumpa jer eto pomislili su da ce svi morat postat gay ili bi ako opet demokrate pobijede :D.
A budimo realni ..stvarno moras bit priglup pa da povjerujes u to ili da te kupe tom pricom.
Ne znam kako kotira guverner kalifornije..mene da se pita ja bi Jon Stewarta i AOC postavio :ooo
Demokrate su razlog
Izgubili 2016 , sad je I budala jasno da je Veliki Trump pobjedio 2020 I da su ti izbori bili ukradeni ( nesta 20 miliona postom glasaca za Demokrate) I ponovo 2024 , to je 3 puta za redom Demokrate izgubile.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

rocko wrote: 31 Oct 2025, 13:30
ironman wrote: 31 Oct 2025, 08:04 Kamala je razlog sto su izgubili izbore. A imali su vremena da se pripreme jer su znali da je Biden gotov.
To vezivanje nekih kultura il subkultura za demokrate..neozbiljno je,tako su ovi iz maga pokreta uplasili rednecke i ostatak ljudi koji su onda listom glasali za trumpa jer eto pomislili su da ce svi morat postat gay ili bi ako opet demokrate pobijede :D.
A budimo realni ..stvarno moras bit priglup pa da povjerujes u to ili da te kupe tom pricom.
Ne znam kako kotira guverner kalifornije..mene da se pita ja bi Jon Stewarta i AOC postavio :ooo
Demokrate su razlog
Izgubili 2016 , sad je I budala jasno da je Veliki Trump pobjedio 2020 I da su ti izbori bili ukradeni ( nesta 20 miliona postom glasaca za Demokrate) I ponovo 2024 , to je 3 puta za redom Demokrate izgubile.
Ti ces iste budalastine drobit i kad te budu u gasnu komoru vodili.
Dozvolite da se obratimo
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 »

pitao sam gpt na bosanskom da mi je lakse kopirat, koliko je California gdp real shit a koliko je fake i da mi da kroz neke primjere sa Njemackom i Kinom
posto je dao roman selektivno cu ovdje ubacit
U Kaliforniji su:
- tržišta kapitala (berza, venture kapital, startupi),
- plaće u IT sektoru, i
- vrijednosti kompanija
ogromne u odnosu na realnu proizvodnju. Apple, recimo, ima tržišnu vrijednost veću od BDP-a većine država — a proizvodi iPhone u Kini.
Znači, veliki dio kalifornijskog BDP-a zapravo je “virtualan” — vezan za intelektualnu imovinu, licence, brendove, i cjelokupnu finansijsku vrijednost ekosistema.

- Njemačka ima ogromnu fizičku proizvodnju (auta, mašina, kemije), ali su marže male i globalna konkurencija jaka.
- Kina ima još više fizičke proizvodnje, ali uz vrlo nisku profitnu stopu po jedinici proizvoda.
Dakle, Njemačka i Kina proizvode “mnogo više” u fizičkom smislu, ali po nižoj cijeni — zato im nominalni BDP po glavi (i ukupno) izgleda manji od Kalifornije.

Dakle — da, velik dio kalifornijskog BDP-a jeste “napumpan” cijenama i procjenama vrijednosti (nekretnina, dionica, softvera).
Ali nije izmišljotina — to je posljedica kapitalističkog modela gdje se bogatstvo mjeri vrijednošću intelektualne i digitalne imovine, a ne fizičke proizvodnje.

Znaci frizerski
Mani se USA religije :valja
Sve je to tamo supalj zub, ovdje je Rocko barem u 80% stvari u pravu, a vi previse neprakticno gledate na stvari, kao skoro s Behkom kad sam mu iznosio sto EU najskuplje placa rat u Ukrajini
Sva svjetska desavanja koje iniciraju Rusi i Kinezi, se iniciraju jer svi znaju da je zapad pred raspadom ko Rim 400tih godina
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

HAVANA wrote: 31 Oct 2025, 08:33 Ja konto fuddo se zajebava kad ono gotovi smo vice.Sinoc me jaran zove,reno,amerika…Kaze eto mene buraz,i ja i jos 7 ljudi sto znam…Jebo ovo.Nadrobi mi nesta svasta,bez posla ostaju,jaje 1.1 dolar,cigare 15, kafa 7 i vise na pumpi 4 …Las vegas taraba postaje,sin otiso,radi dva posla sad…Kalifornija mu tu blizu,ako pravis do 62000 dolara godisnje imas pravo na tu nekakvu pomoc,malo to…Itditd Atmosfera za qrac,ljudi sjebani…Nake u kombi trpaju po ulicama…Ne znam jel drami al vidim pun mu qrac svega.
Nije kriva USA nego ti jaran nesposoban minimalno je u USA 22-23 godine nije do drzave do njega je Taj ce Tek da propadne u BIH jer se moras dobro potruditi da propadnes u USA.
Reno stoji dobro Al postaje skup zbog. Teslinih novih fabrika
Sto je najgore I dijete je odgojio da bude nesposoban.62k oj zivote.
Vezu trpaji vode I onda pravac zrakoplovi i haj svojo kuci.
2 miliona smo.istjerali do sada. Nema granica mirna a svaki Dan ih je manje.
Last edited by rocko on 31 Oct 2025, 13:54, edited 1 time in total.
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

tuzlak1212 wrote: 31 Oct 2025, 13:38
pitao sam gpt na bosanskom da mi je lakse kopirat, koliko je California gdp real shit a koliko je fake i da mi da kroz neke primjere sa Njemackom i Kinom
U Kaliforniji su:
- plaće u IT sektoru, i
- vrijednosti kompanija
ogromne u odnosu na realnu proizvodnju. Apple, recimo, ima tržišnu vrijednost veću od BDP-a većine država — a proizvodi iPhone u Kini.
Znači, veliki dio kalifornijskog BDP-a zapravo je “virtualan” — vezan za intelektualnu imovinu, licence, brendove, i cjelokupnu finansijsku vrijednost ekosistema.

- Njemačka ima ogromnu fizičku proizvodnju (auta, mašina, kemije), ali su marže male i globalna konkurencija jaka.
- Kina ima još više fizičke proizvodnje, ali uz vrlo nisku profitnu stopu po jedinici proizvoda.
Dakle, Njemačka i Kina proizvode “mnogo više” u fizičkom smislu, ali po nižoj cijeni — zato im nominalni BDP po glavi (i ukupno) izgleda manji od Kalifornije.

Dakle — da, velik dio kalifornijskog BDP-a jeste “napumpan” cijenama i procjenama vrijednosti (nekretnina, dionica, softvera).
Ali nije izmišljotina — to je posljedica kapitalističkog modela gdje se bogatstvo mjeri vrijednošću intelektualne i digitalne imovine, a ne fizičke proizvodnje.

Znaci frizerski
Sve je to tamo supalj zub, ovdje je Rocko barem u 80% stvari u pravu, a vi previse neprakticno gledate na stvari, kao skoro s Behkom kad sam mu iznosio sto EU najskuplje placa rat u Ukrajini
Sva svjetska desavanja koje iniciraju Rusi i Kinezi, se iniciraju jer svi znaju da je zapad pred raspadom ko Rim 400tih godina
Ja Sam uvijek u pravu samo istina boli
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

Krokodil Behko wrote: 31 Oct 2025, 08:50

Jebiga mi glasali za onog ko nama zeli dobro sram Nas bilo da 3 puta zaredom glasamo I ipobjedujemo minus kradja izbora 2020
Za GOP I. Velikog Trumpa a bas smo bezobrazni nismo bazirali za koga cemo glasati na osnovi koga bi Neko u BiH volio da bude na celu USA.
Bas smo bezobrazni I zlocesti
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

U Kaliforniji su:
- plaće u IT sektoru, i
- vrijednosti kompanija

Znaci frizerski
Bolan, sve ti ima nacrtano, samo treba pogleadit;

California falls to world's fifth-largest economy – Orange County ...
California's GDP ranks fourth globally due to its massive, diverse economy driven by technology, agriculture, trade, and media, along with a large and talented workforce. Key factors include the concentration of world-leading tech companies in Silicon Valley, the production of over half the country's fruits, vegetables, and nuts in the Central Valley, and its status as a major hub for trade and entertainment.
Key drivers of California's economy
Technology: Silicon Valley is home to many of the world's leading technology, software, and hardware companies, which are significant contributors to the state's GDP and innovation.
Agriculture: California is the top agricultural producer in the United States, with its Central Valley being one of the most productive agricultural regions on Earth, supplying a large portion of the nation's fresh fruits, vegetables, and nuts.
Trade and ports: The state's major ports in Los Angeles and San Diego are significant trade hubs for the United States, handling a large volume of international trade.
Media and entertainment: Los Angeles is home to Hollywood and is a global center for the media and entertainment industries.
Diverse workforce: A large, diverse, and highly skilled workforce fuels economic activity across many sectors.
Manufacturing: California is a major manufacturing center, with a strong presence in aerospace, electronics, and zero-emission vehicles.
Dozvolite da se obratimo
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by rocko »

Fuddo wrote: 31 Oct 2025, 13:50

Bolan, sve ti ima nacrtano, samo treba pogleadit;

California falls to world's fifth-largest economy – Orange County ...
California's GDP ranks fourth globally due to its massive, diverse economy driven by technology, agriculture, trade, and media, along with a large and talented workforce. Key factors include the concentration of world-leading tech companies in Silicon Valley, the production of over half the country's fruits, vegetables, and nuts in the Central Valley, and its status as a major hub for trade and entertainment.
Key drivers of California's economy
Technology: Silicon Valley is home to many of the world's leading technology, software, and hardware companies, which are significant contributors to the state's GDP and innovation.
Agriculture: California is the top agricultural producer in the United States, with its Central Valley being one of the most productive agricultural regions on Earth, supplying a large portion of the nation's fresh fruits, vegetables, and nuts.
Trade and ports: The state's major ports in Los Angeles and San Diego are significant trade hubs for the United States, handling a large volume of international trade.
Media and entertainment: Los Angeles is home to Hollywood and is a global center for the media and entertainment industries.
Diverse workforce: A large, diverse, and highly skilled workforce fuels economic activity across many sectors.
Manufacturing: California is a major manufacturing center, with a strong presence in aerospace, electronics, and zero-emission vehicles.
US Military Fed .gov. dollar bez toga I cali I tex. I Iowa jednako propadaju.
Post Reply

Return to “Svijet”