TUZLA
Moderator: Krokodil Behko
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 32165 times
- Been thanked: 30076 times
- Status: Offline
Re: TUZLA
Ponele su ga emocije i ja to razumem.
Za mene je bilo 100% sigurno da ce moja majka ziveti kod mene (sa njom i moja sestra koja ima posebne potrebe)
ALI ja sam mislila da ce majka biti samo fizicki malo slaba, da ce joj biti tesko oprati kosu, da ispunjava neke papire…
Nisam racunala s tim da ce izaci iz kuce, sesti u voz i da ce je policija vratiti i da ce mi reci : ne znam gde sam htela ici…
Da nece biti sposobna kasiku da uzme u usta, nece se setiti da pije, da ce nositi pelene, da te nece prepoznati.
Da su mi rekli da moram da budem 24/7 uz nju a imala tada troje maloletne dece i sestru koja je vec bila kod mene….
Sve bih dala da je samo starost i slabost bila u pitanju…kako bi lepo zivele zajedno, svaki dan bi mogle da pijemo kafu zajedno, ja bih vikala sto pusi i trpila bih njen kazetofon iz kojeg su tutnjale tragicne pogibije opevane uz gusle….
Ali nije tako kako sam zelela vec kako je bilo sudjeno…
Zato sam zahvalna na takvim ustanovima, zahvalna na predivne radnike u domu moje mame, koji zasluzuju 10x vecu platu nego sto imaju….
Za mene je bilo 100% sigurno da ce moja majka ziveti kod mene (sa njom i moja sestra koja ima posebne potrebe)
ALI ja sam mislila da ce majka biti samo fizicki malo slaba, da ce joj biti tesko oprati kosu, da ispunjava neke papire…
Nisam racunala s tim da ce izaci iz kuce, sesti u voz i da ce je policija vratiti i da ce mi reci : ne znam gde sam htela ici…
Da nece biti sposobna kasiku da uzme u usta, nece se setiti da pije, da ce nositi pelene, da te nece prepoznati.
Da su mi rekli da moram da budem 24/7 uz nju a imala tada troje maloletne dece i sestru koja je vec bila kod mene….
Sve bih dala da je samo starost i slabost bila u pitanju…kako bi lepo zivele zajedno, svaki dan bi mogle da pijemo kafu zajedno, ja bih vikala sto pusi i trpila bih njen kazetofon iz kojeg su tutnjale tragicne pogibije opevane uz gusle….
Ali nije tako kako sam zelela vec kako je bilo sudjeno…
Zato sam zahvalna na takvim ustanovima, zahvalna na predivne radnike u domu moje mame, koji zasluzuju 10x vecu platu nego sto imaju….
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 7215 times
- Been thanked: 5204 times
Aludiram na neke objave i snimke gdje galame na korisnike u nas,Hr, itd,nije sistem uredjen a samo pare uzimaju.
I tako to...
- Morgen
- Zvezda foruma

Pisem naravno o nemackim domovima. Nije ni ovde bas sve sjajno, ima i ovde propusta
Ali mislim da smo daleko ispred bivse yu, mozda je u hr bolje, dosta njih odavde odlaze tamo u penziju. Lako je to sa penzijom od preko 1.000 eura
Ali mislim da smo daleko ispred bivse yu, mozda je u hr bolje, dosta njih odavde odlaze tamo u penziju. Lako je to sa penzijom od preko 1.000 eura
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
Kod nas su katastrofalni uslovi ,da samo vidis sta je za dorucak ljudima iznenadila bi se.Plus ove samoprozvane radnice galame na njih.
I tako to...
- Morgen
- Zvezda foruma

Pisala sam gore
Nego to “ruke ti se osusile” je bila mamina najdraza “kletva” kad nisam pocistila svoju sobu
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 957 times
- Been thanked: 1437 times
Silan stariji svijet je vezan za krevet, treba im full time job njega a ne malo obic ujutru i navecer s kesom stvari i obrokom
Stvari su mnogo komplikovanije i grehota koji procenat penzionera nazalost ne mogu da priuste njegu
Stvari su mnogo komplikovanije i grehota koji procenat penzionera nazalost ne mogu da priuste njegu
- Morgen
- Zvezda foruma

Mogu misliti….. ja sam dve godine isla,svaki dan kod mame da je hranim (sem vikenda) i iskreno, zbog takvih uslova kao sto si naveo, svaki dan sam je pregledaval na modrice ili slicno, posmatrala radnike…jer mi je najteza pomisao bila da neko i samo digne ton na nju a kamoli nesto drugoAnestzijaaa wrote: 05 Nov 2025, 10:08 Kod nas su katastrofalni uslovi ,da samo vidis sta je za dorucak ljudima iznenadila bi se.Plus ove samoprozvane radnice galame na njih.
Ja te razumem…ali nemoj da generalizujes molim te…
Nisam ja los covek pa da mi se konacno osuse ruke
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
Znam ba to uzrecicaMorgen wrote: 05 Nov 2025, 10:11Mogu misliti….. ja sam dve godine isla,svaki dan kod mame da je hranim (sem vikenda) i iskreno, zbog takvih uslova kao sto si naveo, svaki dan sam je pregledaval na modrice ili slicno, posmatrala radnike…jer mi je najteza pomisao bila da neko i samo digne ton na nju a kamoli nesto drugoAnestzijaaa wrote: 05 Nov 2025, 10:08 Kod nas su katastrofalni uslovi ,da samo vidis sta je za dorucak ljudima iznenadila bi se.Plus ove samoprozvane radnice galame na njih.
Ja te razumem…ali nemoj da generalizujes molim te…
Nisam ja los covek pa da mi se konacno osuse ruke![]()
I tako to...
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 8131 times
- Been thanked: 7275 times
Mozes sad pricati tako kad vjerovatno ne brines o nekome ko treba pomoc. Da brines, drugacije bi pisao i razmisljao. Nitko ne stavi nekog svog u dom da se "rijesi" obaveza i covjeka vec da mu pruzi najbolju mogucu oskrbu i prisutnost doktora, sestara 24/7. Brinuti se o nepokretnoj osobi ili npr. dementnoj osobi nije jednako kao brinuti se o starijoj osobi, kojoj osim starosti mozda nista ne fali.
Ne osudjuj tako lako jer nema svako opciju da ostane kuci, da bude sa roditeljima/clanovima obitelj, niti je svako strucan da brine o njima.
Volim da cvjetam.. pored ovih alergičnih. 
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
Brinuo godinama.uvijek_kontra wrote: 05 Nov 2025, 10:34Mozes sad pricati tako kad vjerovatno ne brines o nekome ko treba pomoc. Da brines, drugacije bi pisao i razmisljao. Nitko ne stavi nekog svog u dom da se "rijesi" obaveza i covjeka vec da mu pruzi najbolju mogucu oskrbu i prisutnost doktora, sestara 24/7. Brinuti se o nepokretnoj osobi ili npr. dementnoj osobi nije jednako kao brinuti se o starijoj osobi, kojoj osim starosti mozda nista ne fali.
Ne osudjuj tako lako jer nema svako opciju da ostane kuci, da bude sa roditeljima/clanovima obitelj, niti je svako strucan da brine o njima.
I tako to...
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
I odlazio normalno na posao? Bez pomoci nekog? Onda to nije bila nepokretna osoba ili dementna. Jer takve osobe ne ostavljaju se same ni 5 minuta. Moj deda zadremao na kaucu na 5 minuta, kaze baka se nesto usutila za stolom. On ustane vidit, onda uzela skare i reze sebi majicu.. Ili ode u selo, bez da kaze pa je svi trazimo. Ili ode, ubere neke trave oko kuce i stavi "supu" da se kuha.
Na zalost pricam iz iskustva. Baka je dugi niz godina bila dementna sa Alzheimerom i znas kakve su to logistike bile da smo se dogovorili kako cemo i kad ce ko da je pazi i bude sa njom. Nikad se deda nije odlucio za dom, a kakve je to posljedice imalo za nju pa i sve nas, necu ni da pricam.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Morgen
jako si lijepo napisala.
I podrzavam i grlim i znam koliko to mora biti tesko, ali je ispravna odluka i to ti ne moze nitko osporit.
I podrzavam i grlim i znam koliko to mora biti tesko, ali je ispravna odluka i to ti ne moze nitko osporit.
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
O tome ti i pricamo.
Ako postoji opcija, bolja za tu osobu, ne treba osudjivati vec prihvatiti. Posebno ako bude kvaliteta zivota zbog toga veca. I uvijek uzeti u obzir da svako nema mogucnost da brine o nekom svom.
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
Opet aludiram gdje su uslovi dobri za ljude,ovde to vec odavno nije,nicu soliteri,nargile,bande..a najmanje se ulaze gdje treba.uvijek_kontra wrote: 05 Nov 2025, 10:53O tome ti i pricamo.
Ako postoji opcija, bolja za tu osobu, ne treba osudjivati vec prihvatiti. Posebno ako bude kvaliteta zivota zbog toga veca. I uvijek uzeti u obzir da svako nema mogucnost da brine o nekom svom.
I tako to...
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41916 times
- Been thanked: 28731 times
Dom penzionera TUZLA 
Prije nepuna dva mjeseca, na društvenim mrežama osvanule su fotografije na kojima su prikazani katastrofalni uslovi u kojima borave korisnici Doma penzionera Tuzla. Priču je pokrenula vijećnica u Skupštini grada Dragana Gagro Berberović. Objavljeni video i fotografije alarmirali su javnost, a rukovodstvo Doma penzionera na čelu sa direktorom Mirsadom Bakalovićem pokrenulo je tada postupak protiv vijećnice.
Prije nepuna dva mjeseca, na društvenim mrežama osvanule su fotografije na kojima su prikazani katastrofalni uslovi u kojima borave korisnici Doma penzionera Tuzla. Priču je pokrenula vijećnica u Skupštini grada Dragana Gagro Berberović. Objavljeni video i fotografije alarmirali su javnost, a rukovodstvo Doma penzionera na čelu sa direktorom Mirsadom Bakalovićem pokrenulo je tada postupak protiv vijećnice.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41916 times
- Been thanked: 28731 times
Gori su ovi sto tu ostave blizne tacno su za pendreka sto rece brt anastazi
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14821 times
- Been thanked: 10333 times
Nije svaki staracki dom ovakav, nemojte pretjerivati.
Ona zgrada, Dom penzionera Tuzla, svakako nije zgrada za penzionere, trebalo je to davno izmjestiti, a sjecam je se kao WOW zgrade jos iz 80ih godina. Ali prodje od tada 40 godina
Ona zgrada, Dom penzionera Tuzla, svakako nije zgrada za penzionere, trebalo je to davno izmjestiti, a sjecam je se kao WOW zgrade jos iz 80ih godina. Ali prodje od tada 40 godina
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 957 times
- Been thanked: 1437 times
na stranu sto je staro i moglo se okrecit sto jest jest
nego hajmo s druge strane gledat, mi nemamo para da popravimo klupu i zacepimo rupu na cesti
odakle da se finansira obnavljanje uslova u starackom domu?
najgore mi je kad neko kuka i sere a nije u privatnom sektoru zaradio 2 marke
nego hajmo s druge strane gledat, mi nemamo para da popravimo klupu i zacepimo rupu na cesti
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
Para uvijek ima, al se u ovakvim slucajevima trosi na druge stvari, krade i sl..tuzlak1212 wrote: 05 Nov 2025, 16:08 na stranu sto je staro i moglo se okrecit sto jest jest