Govoreći pred okupljenima na Institutu sigurnosnih studija u Tel Avivu, ministar Moshe Ya'alon je istakao kako je Teheran glavni neprijatelj Izraela i da bi, ukoliko bi morao birati manje zlo, njegov izbor bio IDIL.
Iran
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9542 times
- Been thanked: 11282 times
- Status: Offline
Re: Iran
Biće novi rat. Ne sumnjam. Ne zna se kome je mrže, što je Iran izašao ispod sankcija, Saudiji ili Izraelu. Btw, Iran vratio natrag svojih tričavih 32 mlrd dolara, koje su bile zamrznute.
Ja sam čitao 50 mlrd, plus još 50 se očekuje ekspres ulaganja, jer zapadne tvrtke hrle, na (veliko relativno) tržište gdje nisu prisutne (još)Krokodil Behko wrote:Biće novi rat. Ne sumnjam. Ne zna se kome je mrže, što je Iran izašao ispod sankcija, Saudiji ili Izraelu. Btw, Iran vratio natrag svojih tričavih 32 mlrd dolara, koje su bile zamrznute.
Govoreći pred okupljenima na Institutu sigurnosnih studija u Tel Avivu, ministar Moshe Ya'alon je istakao kako je Teheran glavni neprijatelj Izraela i da bi, ukoliko bi morao birati manje zlo, njegov izbor bio IDIL.

Habibti, ya nour el - ain... 

- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3883 times
- Been thanked: 2921 times
Ovim potezom,najveci gubitnici su Saudi i Izraelci....Krokodil Behko wrote:Biće novi rat. Ne sumnjam. Ne zna se kome je mrže, što je Iran izašao ispod sankcija, Saudiji ili Izraelu. Btw, Iran vratio natrag svojih tričavih 32 mlrd dolara, koje su bile zamrznute.
Postali su nezanimljivi...skroz.....
Ovih dana,i iducih,IRAN ce biti prepun trgovaca i poslovnih ljudi sa zapada...
U jednom nalogu,narocuno je 50 novih,ogromnih putnickih aviona....
Uveliko se priprema modernizacija cjele prehrandbene,naftno-preradjivacke, i svake druge industrije.
Zapad opet moze biti prezadovoljan.....
Jedno veliko podrucje je fakat otvoreno.....sanse za zaradu idealne.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

TOTALNA EUFORIJA
RAĐA SE NOVA SVJETSKA EKONOMSKA SILA Kamioni za Rusiju već su krenuli, tankeri plove i ruše cijenu nafte, glavno je pitanje - tko će prije do poslova?
Reuters / iStock / Getty Images
Autor: Vlado Vurušić
Vraća im se 50 milijardi dolara iz SAD-a, a očekuje i najmanje toliko u ulaganjima!
U Iranu se ne smiruje euforija nakon što su nakon 37 godina, u raznim formama i oblicima te pojačane nakon 2005., ukinute međunarodne gospodarske i financijske sankcije toj zemlji.
U Teheranu imaju velike planove za gospodarski prodor na svjetsko tržište pa je tako samo nekoliko sati prije objave ukidanja sankcija iz Irana došla vijest da će tamošnja avionska kompanija kupiti čak 114 Airbusa, a spominje se i stotinjak ruskih putničkih zrakoplova Superjet. “Nafta ne smije biti jedini izvor prihoda”, kažu nadobudno u Teheranu, a kao napete puške čekaju zrakoplovi puni voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda namijenjenih ruskom tržištu. Ti iranski proizvodi trebali bi na policama ruskih dućana zamijeniti dosad na tom tržištu prevladavajuće turske.
Sustav S-300
Očekuje se da će biti realizirani i ugovori vrijedni više milijardi o isporuci ruskog naoružanja Iranu, poput proturaketnog sustava S-300. Osim toga, Teheran je već sebi zadao “plan” povećanja gospodarske proizvodnje na razinu od zavidnih osam posto.
Iran je već pozvao investitore te planiraju ulaganja i do 50 milijardi dolara. Uz to, očekuju da će u prvoj rundi doći i do 50 milijardi dolara, od procijenjenih više od 100 milijardi, koje su sve ove godine bila zamrznute u američkim bankama. Prema nekim informacijama, banke su sve ove godine uspješno vrtjele i oplođivale taj novac na svjetskim tržištima.
Uloga u regiji
Neki američki analitičari izražavaju bojazan da bi Iran, s obzirom na aktivnu ulogu u bliskoistočnoj krizi i probleme u regiji, dobar dio tih sredstava mogao utrošiti za nabavu naoružanja. Iran je politički, ali i vojno angažiran na Bliskom istoku, potpomaže razne šijitske vojske u Iraku, Jemenu i Siriji.
Istu večer kada je objavljena “sretna vijest”, prvi tankeri s naftom krenuli su iz iranskih luka u Perzijskom zaljevu prema krajnjim korisnicima, a Iran već najavljuje da će tijekom godine povećati proizvodnju nafte na 1,1 milijun barela dnevno. Taj je podatak već dodatno srušio cijenu nafte na svjetskom tržištu te izazvao pad vrijednosti dionica mnogih, uglavnom ruskih, naftnih kompanija. Iran je do potpunog embarga na izvoz nafte u EU izvozio 25 posto svoje godišnje proizvodnje.
Kad je riječ o poslovanju u Iranu, Transparency International je prema indeksu korupcije uvrstio tu zemlju na 136. mjesto od 175 država, a prema indeksu lakoće vođenja biznisa na 118. mjesto od 189 zemalja.
I dalje crna lista
Teheran već radi velike planove tako da im ni nove sankcije, koje im je SAD uveo zbog testiranja balističkih raketa, nisu pomutile slavlje. Doduše, dok se crni popis tvrtki i pojedinaca smanjuje sa 600 na 200, na novom crnom popisu Bijele kuće našlo se već 70 iranskih tvrtki kojima se onemogućava poslovanje sa Zapadom. No, to nije nova situacija za Iran.
Američki taoci
Naime, sankcije Iranu traju otkad je 1979. godine svrgnut šah Reza Pahlavi, a na vlast je došao ajatolah Homeini. Kada su studenti teheranskog sveučilišta upali u ambasadu SAD-a i uzeli 52 američka diplomata za taoce, sredstva koja je Iran imao na stranim računima su blokirana. Praktički je tada počela politika sankcija prema Iranu. Sankcije su pojačane nakon početka Iransko-iračkog rata, a 1987. godine je zabranjena bilo kakva trgovinska razmjena sa SAD-om.
Do jačanja sankcija ponovno je došlo 2005. godine jer je tadašnji iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad obnovio program obogaćivanja urana, koji je bio zamrznuo njegov prethodnik Mohamed Hatami, ali bez ikakva učinka na normalizaciju odnosa sa Zapadom.
Iran je počeo svoj nuklearni program uz objašnjenje da je riječ samo o korištenju “nuklearnih potencijala u mirnodopske svrhe”, iako se u to malo vjerovalo. Teheran je sumnjičen da zapravo izrađuje atomsku bombu.
Dobar dio svjetske javnosti sada pozdravlja ukidanje sankcija, a jedini glas protiv dolazi iz Izraela.
zavladala je nova ‘Zlatna groznica’ u Iranu
Nakon što je svijet službeno ukinuo ekonomske sankcije Iranu, međunarodne korporacije vraćaju se u tu zemlju, a strani mediji navalu na Iran opisuju kao “zlatnu groznicu”. Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u nedjelju da je 150 kompanija iz 50 zemalja, zainteresiranih za investiranje, nedavno posjetilo Iran.
Teheran je, tvrdi Reuters, postigao dogovor s francuskom kompanijom Airbus o kupnji 114 novih zrakoplova čija je vrijednost procijenjena na deset milijardi dolara.
Njemačka automobilska kompanija Daimler jučer je najavila da se što brže vraća proizvodnji u Iranu, zemlji u kojoj je prije sankcija godišnje prodavala 10.000 vozila.
Alstom, francuska kompanija za električnu energiju i željeznički promet, želi posao proširenja metroa u Teheranu i Mašhadu te elektrifikacije 1000 kilometara duge željezničke pruge Teheran - Mašhad. Francuske kompanije Bouygues i Aéroports de Paris žele posao na gradnji drugog terminala međunarodnog aerodroma Imam Homeini u Teheranu.
Njemačka, Francuska i Italija na čelu su europskih gospodarstava koja žele povećati trgovinu s Iranom, koja trenutačno iznosi oko 7,6 milijardi eura, na 28 milijardi kolika je bila trgovinska razmjena prije sankcija.
Iran želi izgraditi dvije nuklearne elektrane uz pomoć Kine
Iran bi želio izgraditi dvije nuklearne elektrane uz pomoć Kine, izjavio je u utorak čelnik Iranske agencije za nuklearnu energiju.
"Detalji će biti razmotreni na sastanku dvojice predsjednika u Teheranu", rekao je Ali Akbaar Salehi za novinsku agenciju IRNA-u misleći na predstojeći sastanak iranskog čelnika Hasana Rohanija i njegovog kineskog kolege Xia Jinpinga idućeg vikenda.
Nakon finalizacije nuklearnog sporazuma sa šest svjetskih sila prošlog vikenda u Beču i ukidanja sankcija Iranu, Teheran sada planira nuklearne projekte s međunarodnim partnerima.
Salehi je rekao da su osim Kine i Rusije, neke europske zemlje te Japan i Južna Koreja također zainteresirani za suradnju s Iranom u području nuklearne energije.
Po riječima Rohanija, Kina uživa privilegiranu poziciju u Iranu. "Mi nikada ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas čak i u lošim vremenima", kazao je.
Najavio je da bi se bilateralne veze s Kinom trebale dodatno pojačati na predstojećem predsjedničkom summitu.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ma bilo kako bilo, rađa se nova sila.storm wrote:Ja sam čitao 50 mlrd, plus još 50 se očekuje ekspres ulaganja, jer zapadne tvrtke hrle, na (veliko relativno) tržište gdje nisu prisutne (još)Krokodil Behko wrote:Biće novi rat. Ne sumnjam. Ne zna se kome je mrže, što je Iran izašao ispod sankcija, Saudiji ili Izraelu. Btw, Iran vratio natrag svojih tričavih 32 mlrd dolara, koje su bile zamrznute.
za Iran
Potrebno je to, ravnoteže radi, jer Arapi iako su u mržnji s Izraelom, vrhovni im je zapovjednik USA i stoga je potrebno malo kontra utega, da se ovi malo priplaše, za svoje pozicije, sv ojih banaka, nafte itd..
Što se BiH tiče, svi znamo za one famozne brodove oružja za ARBiH, pa i HVO i HV.
Izgradili smo odnose i ne bi bilo loše da se nastupi na njihovom tržištu, malo organiziranije.
Mislim da je Mirko Šarović skoro boravio u Iranu, u potrazi za poslovima, a čini mi se da su već išli i iz SRB i iz HR. Pare su pare.
- Pasaga
- Hadžija
IRAN je prostranstvo....ko cjela planeta...
Mi,asociram na te 3 zemljice,morali bi imat neki dogovor
po kojem bi jedinstveno nastupili u takvim situacijama,prilikama.
Vjerujem da bi uspjeh bio mnogo veci i izvjesnija zarada.
Medjutim....tesko bi se tu doslo do nekog dogovora
prvenstveno zbog licnih i sitnih interesa....
Mi,asociram na te 3 zemljice,morali bi imat neki dogovor
po kojem bi jedinstveno nastupili u takvim situacijama,prilikama.
Vjerujem da bi uspjeh bio mnogo veci i izvjesnija zarada.
Medjutim....tesko bi se tu doslo do nekog dogovora
prvenstveno zbog licnih i sitnih interesa....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
Meni se put Irana sviđa...
Iranski izbori: Reformisti osvojili Teheran, ultrakonzervativci gube značajnu podršku
Klix.ba
Građani Irana su prema preliminarnim rezultatima izbora za parlament i Vijeće eksperata dali značajan broj glasova umjerenim i reformističkim snagama države.

Foto: EPA
Reformisti su odnijeli gotovo 100-postotnu pobjedu u Teheranu, a predsjednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani smatra kako su preliminarni rezultati dokaz da ljudi žele dati kredibilitet političkoj opciji kojoj i sam pripada.
Reformističke i umjerene partije podržavaju poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadom uopće. Do sada, državnim parlamentom kojeg čini 290 delegata dominirali su "principalisti" koji su oprezniji po pitanju novog vala odnosa sa Zapadom.
Iako reformisti možda neće osvojiti većinu u parlamentu, riječ je o značajnom događaju koji će možda dovesti do promjene u odnosu snaga na štetu ultrakonzervativaca.
Izbori se održavaju u cijeloj zemlji, a pored delegata u parlamentu, građani biraju i članove Vijeća eksperata koje je zaduženo za imenovanje i smjenu Vrhovnog lidera.
Iranski izbori: Reformisti osvojili Teheran, ultrakonzervativci gube značajnu podršku
Klix.ba
Građani Irana su prema preliminarnim rezultatima izbora za parlament i Vijeće eksperata dali značajan broj glasova umjerenim i reformističkim snagama države.

Foto: EPA
Reformisti su odnijeli gotovo 100-postotnu pobjedu u Teheranu, a predsjednik Islamske Republike Iran Hasan Rohani smatra kako su preliminarni rezultati dokaz da ljudi žele dati kredibilitet političkoj opciji kojoj i sam pripada.
Reformističke i umjerene partije podržavaju poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadom uopće. Do sada, državnim parlamentom kojeg čini 290 delegata dominirali su "principalisti" koji su oprezniji po pitanju novog vala odnosa sa Zapadom.
Iako reformisti možda neće osvojiti većinu u parlamentu, riječ je o značajnom događaju koji će možda dovesti do promjene u odnosu snaga na štetu ultrakonzervativaca.
Izbori se održavaju u cijeloj zemlji, a pored delegata u parlamentu, građani biraju i članove Vijeća eksperata koje je zaduženo za imenovanje i smjenu Vrhovnog lidera.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Dobre vijesti i dobra ta koka 
Inače to tako bude, prvo prijestolnica krene, a sela kaskaju za njom.
Ako i ne bude ove godine, bit će pobjeda idući put.

- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1632 times
- Been thanked: 3039 times
- Status: Online
Jeste ali tako je bilo i za vrijeme Homeinija pa su opet digli ustanak.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik
Homejnije je bio vjerski vođa koji je izazvao Islamsku revolucio i svrgnuo šaha/kralja.storm wrote:Pojasni ovo maloMutevelija wrote:Jeste ali tako je bilo i za vrijeme Homeinija pa su opet digli ustanak.
Tko je bio Homeini, a tko ovi danas....?
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Nadam se da nisu Iranci glupi, pa da po drugi put vrate teokraciju....vrli ajatolah 1979 odmah ih je poveo u rat protiv Iraka...Mutevelija wrote:Homejnije je bio vjerski vođa koji je izazvao Islamsku revolucio i svrgnuo šaha/kralja.storm wrote:Pojasni ovo maloMutevelija wrote:Jeste ali tako je bilo i za vrijeme Homeinija pa su opet digli ustanak.
Očito im je dosta...

- Pasaga
- Hadžija
Tad su bili amerima dragi......storm wrote:Nadam se da nisu Iranci glupi, pa da po drugi put vrate teokraciju....vrli ajatolah 1979 odmah ih je poveo u rat protiv Iraka...Mutevelija wrote:Homejnije je bio vjerski vođa koji je izazvao Islamsku revolucio i svrgnuo šaha/kralja.storm wrote:Pojasni ovo maloMutevelija wrote:Jeste ali tako je bilo i za vrijeme Homeinija pa su opet digli ustanak.
Očito im je dosta...
sva ta igra i rat,tukne na amere....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
Nema u Iranu koke, ona dolazi iz južne Amerike, pretežno Kolumbije, a u Iranu ima opijuma i hašišaKrokodil Behko wrote:Dobre vijesti i dobra ta koka

sad ozbiljno:
Navijam za Iran i drago mi je da ih Amerika nije bombardovala zbog "nuklerarnih" programa.
- Pasaga
- Hadžija
..kako pomogose dolazak homeinija.....Mohr wrote:Nisu Pašo, tad je Saddam bio good guy i obilato podržavan u ratu
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Mutevelija
- Selonačelnik
Iran je bio bolji sa Zapadom za vrijeme šaha, prije Homejnija, ali eto narod je izgurao nekako Homejnija.
Muhamed šah je nešto kao Tito, a Homejni je kao Alija Izetbegović.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
Tj Velika Britanija je bila dobra sa Iranom. Izgradili su najveću rafineriju na svetu, u to vreme, u Iranu. U toj rafinieriji Iranci su mogli da rade samo kao nekvalifikovana fizička radna snaga. Ni jednog Iranca nisu hteli ni da školuju ni da obuče za poslove u rafineriji. Kraljevska ratna mornarica je uzimala iz Irana nafte koliko je htela a novac su samo davali Rizi i njegovoj prelepoj ženi. Naod je živeo u bedi. Zato je došao Homeini.Mutevelija wrote:Iran je bio bolji sa Zapadom za vrijeme šaha, prije Homejnija, ali eto narod je izgurao nekako Homejnija.