Nakon što je Skupština Općine Bosanski Novi donijela odluku da se "Radnička ulica" u naselju Prekosanje preimenuje u ulicu "braća Marčeta", sestra ove braće je podnijela inicijativu da se ta odluka stavi van snage.
Riječ je o braći koji su tokom rata u Bosni i Hercegovini bili članovi Vojske Republike Srpske, a u ulici kojoj Općina namjerava promijeniti naziv živi 90 posto Bošnjaka.
Njihova sestra Gordana Pilipović Marčeta je kazala da ju je obradovala odluka da se nakon više od 20 godina ideje konačno dodijeli ulica njihovoj braći, ali da ju je u isto vrijeme potresla činjenica da je za njihovu ulicu odabrana ona s većinskim bošnjačkim stanovništvom.
"Također me je veoma rastužila i pogodila čitava situacija koja se ovim povodom razvila, od reakcija na društvenim mrežama i rasprave koja se razvila o tome da li je baš ta ulica morala da bude izabrana za njih, gdje je izneseno mnogo teških riječi i kvalifikacija, pa osjećam potrebu da o tome dam svoj stav jer prethodno po ovom pitanju nisam komentarisala. Moj stav i nedvosmilen stav kao sestre i jedine preostale od nekada brojne porodice Marčeta je, iako nemam razlog da sumnjam u pobude, odnosno dobre namjere, predlagača da 'Radnička ulica' bude nazvana ulicom braće Marčeta, da to nije adekvatno i dobro rješenje iz više razloga", kazala je.
U nastavku dopisa objašnjava koji su razlozi u pitanju:
"Prije svega zbog toga što moja braća sigurno ne bi željela da se spominju u negativnom kontekstu od stanovnika ulice koja je po njima nazvana. Da taj naziv građani ne poštuju jer im je na neki način nametnut mimo njihove volje i da se o tom pitanju vodi ovako žučna debata. Naprotiv, trebalo bi da se svi stanovnici ulice koja će nositi njihovo ime time ponosi i da punim srcem kažu da stanuju u ulici braće Marčeta", dodala je.
Smatra da je ovakvom odlukom Skupštine Opštine Novi Grad "s jedne strane nepotrebno proizveden sukob i tenzije između građana naše opštine različitih nacionalnosti, a sa druge strane nije na odgovarajući način odata zaslužena počast mojoj poginuloj braći, koji su bili borci Republike Srpske, ali i časni ljudi sa mnogo prijatelja svih vjera i nacija".
Najviše bih voljela, ako postoji zakonska mogućnost da se opštinska odluka koja reguliše pitanje imenovanja ulica u naselju izmijeni na način da se smanji cenzus odnosno broj stanovnika koje naselje mora da ima da bi to naselje moglo da ima ulice, te da se u Svodni jedna ulica nazove po mojoj braći, a ako to nije moguće, da se neka druga ulica u Novom Gradu nazove po njima. Vjerujem da ih ima dosta koje bi mogle da ponesu ime moje braće a da se pritom izbjegnu sukobi i prepirke oko toga. Na kraju, ovim putem vas umoljavam da shodno vašim zakonskim ovlašćenjima, moju želju i molbu prenesete svim odbornicima, uputite u proceduru predlog da se odluka sa sjednice Skupštine opštine Novi Grad održane 30.10.2025. godine, kojom je Radničkoj ulici naziv promijenjen u ulicu Braće Marčeta stavi van snage, a zatim da se uz najširi mogući konsenzus, neka druga ulica u Novom Gradu ili u Svodni nazove po braći Marčeta", navela je.
Ovim povodom se oglasio i potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković.
"Povodom odluke da se jedna od ulica u bošnjačkom naselju u Bosanskom Novom imenuje po braći Marčeta, izražavamo iskreno poštovanje prema gospođi Gordani Pilipović Marčeta, sestri pokojne braće, koja je u javnosti iznijela svoje mišljenje i zadržala dostojanstven stav prema ovoj odluci. Njeno javno izjašnjavanje i razumijevanje osjetljivosti ove teme predstavljaju vrijedan doprinos međuljudskim i međunacionalnim odnosima u našoj zajednici. Pokazala je da se poštovanje prema porodici i tragičnoj prošlosti može iskazati uz istovremeno uvažavanje osjećaja drugih, što je primjer zrelosti, empatije i međusobnog uvažavanja koje su našem društvu danas posebno potrebni", naveo je.
Kako je dodao, duboko cijeni "njen doprinos očuvanju dijaloga, poštovanja i međusobnog povjerenja među građanima, te vjerujemo da ovakav pristup može poslužiti kao putokaz svima koji žele graditi istinsko pomirenje i zajedničku budućnost".
"U duhu razumijevanja i zajedničkog dobra, izražavamo zahvalnost gospođi Gordani Pilipović Marčeta na njenoj mudrosti, ljudskosti i spremnosti da razumije drugoga", zaključio je.
klix.ba

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)