Sarajevo safari

Moderator: Krokodil Behko

Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 784 times
Been thanked: 1742 times
Status: Offline

Re: Sarajevo safari

Post by Kai »

Bolesni umovi, ppgotovo kad imaju love puno i vremena. Pa ne zanju sta ce od sebe vise pa odu na razne morbidne stvari misleci da su bogovi osili se.
Vragolasto..:zao
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9956 times
Been thanked: 11830 times

Post by Krokodil Behko »

ŠOKANTNA PRIČA SRBIJANSKOG PISCA STEFANA SIMIĆA: "Mali, dođi neki dan da pucaš na Sarajevo..."

Srbijanski pisac Stefan Simić objavio je priču svog poznanika kojem su, kako je naveo, za vrijeme rata nudili da dođe i "rekreativno" puca na opkoljeno Sarajevo.

Simićevu priču prenosimo u cijelosti i bez redakcijskih intervencija:

Pričao mi poznanik

Koji živi u centralnoj Srbiji i nije bio u ratu

Kako je bio, devedesetih, na jednoj proslavi, u svom gradu, daleko od Bosne

I neki tip koji tek što je stigao sa ratišta, valjda na produženi vikend

Prepričavao anegdote

I u jednom trenutku mu predložio

- Mali, dođi neki dan da pucaš na Sarajevo

Dam ti haubicu, i udri -

Još mi odzvanjaju te reči...

Pitam ga - zvao te da pucaš u neke mete -

Pošto ga nisam iz prve razumeo

- Ma ne, okupirali su grad, pa odozgo, po svemu, pa šta dohvatiš...

-Na grad? Na ljude? Ne sećam se da sam skoro čuo bolesniju priču

Okupiraš grad i pucaš

U koga, zašto

Ne znaš tačno, ali pucaš

Pucaš dok ima metaka, dok ti ne dosadi...

Dovedeš redom društvo, prijatelje, familiju

I pucate

Kao neiživljeni klinac na video igricama

Samo što su ovo realni ljudi, realne kuće, sve realno

I pucaš

Bez da te je briga da li si nekoga ubio

Dok spava

Dok čita ili svira gitaru

Dok umire od gladi

Dok ne zna šta će sa sobom

A meci prolaze

Ne znaš ni odakle, ni zašto

Samo krenu

Ni od kuda

I udaraju svuda po sobi, telu, uspomenama...

I možda i imaš šanse da preživiš

Ali nemaš šanse da se od svega toga ikada oporaviš

Da i posle, mnogo posle

Ti se priviđa sve to isto

Kao u najgorem košmaru

A ti zaključan

Na odloženom streljanju, koje svakog časa može da se desi

Bez najave

* * *

Kada sam prvi put imao nastup u Sarajevu

Ne tako skoro

Jedan stari Sarajlija na moje pitanje u vezi smeštaja

Rekao mi je da bi me rado primio na noćenje

Ali da se njegova žena zaklela

Da joj niko ko dolazi iz Srbije

Neće prespavati u kući

Nisam je tada razumeo

Samo sam odmahnuo rukom, kao na neku glupost

Nakon ove, i mnogih sličnih priča, razumeo sam je

Da ti neko godinama puca na grad

Upoređujući grad sa kurvom

I redaljkom

I svi imaju pravo, svako svoju turu

Ludila, i metaka

Da pokaže da je muško...

A to što neko strada, ma koga briga

I ko to zna

I gde se to piše...

Nekad je bilo Valter brani Sarajevo

A posleValter ruši Sarajevo

Srećom Sarajevo nikada neće biti srušeno

Ostaće večno da žive svi ti dragi likovi u njemu

I da čine dušu grada

Iako ih odavno više nema

Kiko, Mirza, Davorin, Kemo, Dario,...

Jesu pucali u njega, jesu ga ranili

Ali nisu ga ubili

Niti će

Sarajevo je slobodno

Bosna je slobodna

Sarajevo je živo

Bosna je živa

I nije srpska, i nije hrvatska, nego svačija i ničija

Tačnije, svoja

I svih nas koji je nosimo u srcu
Kai
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 784 times
Been thanked: 1742 times

Post by Kai »

Sarajevo je prkosilo i prkosice al bisnjo napaceni nikako da se dozove da zna sa kakvim komsijama ima posla, i onda pricaju o nekom suzivotu.. nema suzivota kad onaj tamo gleda samo kako da te se rijesi..
Vragolasto..:zao
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

ITALIJANSKI NOVINAR ZA "SB": „U Milanu otvoren predmet o Sarajevu safariju - ko je plaćao da pucaju na civile tokom opsade“

Image

Priča o bogatim strancima koji su tokom opsade dolazili u Bosnu i plaćali da, s položaja na Grbavici, ubijaju civile u Sarajevu kao na divljačkom safariju – iako godinama ignorirana u Tužilaštvu BiH – konačno bi mogla dobiti pravni epilog, i to tamo odakle je sve i krenulo.

Kako potvrđuje Ezio Gavazzeni za Slobodnu Bosnu, italijanski novinar i istraživač koji se već decenijama bavi ovom temom, Tužilaštvo u Milanu je otvorilo krivični postupak (broj poznat našoj redakciji) na osnovu njegove prijave, a pokretanje istrage očekuje se uskoro.

"Cilj postupka je da se otkriju imena Italijana koji su plaćali kako bi išli pucati u Sarajevu tokom opsade 1992–1995. Uz svoju prijavu priložio sam i prijavu vaše bivše gradonačelnice Benjamine Karić, koju je ona podnijela Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ali koja, nažalost, nije izazvala nikakvu reakciju – iako bi me trebali kontaktirati, to još nisu učinili", rekao nam je Gavazzeni.

Od 90-ih prati priču

Gavazzeni nam je i rekao kako ne želi otkrivati više detalja, jer još nije razgovarao sa javnim tužiocem.

„Moj podnesak nije zasnovan samo na dokumentarnom filmu Sarajevo safari, već i na višegodišnjim vlastitim istraživanjima. Još od 90-ih godina intenzivno pratim ovu priču“, kazao je Gavazzeni za Slobodnu Bosnu, dodajući da će o svemu detaljnije govoriti nakon što u septembru bude ispitan pred tužiocem.

Podsjećamo, Slobodna Bosna je među prvim medijima u BiH razgovarala s autorom dokumentarca Sarajevo safari, rediteljem Miranom Zupaničem, koji je u ekskluzivnom intervjuu 2022. godine otkrio šokantne detalje o snajperskom turizmu tokom opsade Sarajeva i neljudskom ponašanju "lovaca" iz inostranstva. (Cijeli intervju pročitajte ovdje).

"Kao i vi, želim istinu, želim napisati knjigu o tome, možda i više, i vidjeti neke Italijane na sudu, ali put je još dug", dodaje Gavazzeni za Slobodnu Bosnu, izrazivši želju da nas vidi kad uskoro dođe u Sarajevo. Susretu se radujemo i mi.

(S. Hodžić)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

U AFRIKU IŠLI U LOV NA LAVOVE, U SARAJEVU NA LJUDE: Italija pokreće istragu o ratnom snajper safariju, otvoren dosije...

Tužioci istražuju za ubistvo iz namjere sa otežavajućim okolnostima i spremni su pozvati prve svjedoke tog ratnog safarija.

Zvali su ih "vikend snajperisti". Bogati stranci koji su plaćali ogromne svote (današnjih 80-100 hiljada eura) da dođu u Sarajevo pod opsadom i pucaju na civile - žene, djecu, starce - samo za zabavu. Iz Milana, Torina, Trsta ili Venecije, preko Trsta do Beograda, pa Pale i sarajevske brda. Vikend-putovanje u pakao, povratak kući u ponedjeljak kao da ništa nije bilo.

Sada, poslije 30 godina, milanska Prokuratura je otvorila dosije protiv nepoznatih lica za višestruko ubistvo iz niskih pobuda i sa posebnom okrutnošću. Tužilac Alessandro Gobbis je poverio istragu ROS karabinjerima. U dosjeu je i izvještaj bivše gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koji je stigao direktno u Milano: "Bogati stranci zaljubljeni u nehumane podvige."

Sve je krenulo od esposto (krivične prijave) novinara i pisca Ezia Gavazzenija (u saradnji sa bivšim sudijom Guidom Salvinijem, poznatim po istrazi Piazza Fontana). Gavazzeni je prikupio:

"Svjedočenje bivšeg obavještajca bosanske vojske Edina Subašića koji je 1993. godine uhvatio srpskog dobrovoljca iz Paraćina. Ovaj je ispričao da je sa grupom stranaca (među kojima trojica Italijana) išao iz Beograda u Pale, a onda na snajperske položaje kod Grbavice. Italijani nisu bili plaćeni - oni su plaćali da pucaju.

Obavještajni podaci bosanske vojske koji su proslijeđeni italijanskoj obavještajnoj službi SISMI (danas AISI) još 1993: 'Na brdima iznad Sarajeva su Italijani iz Trsta, došli da pucaju na civile.'

Jedan od identificiranih: vlasnik milanske klinike za estetsku hirurgiju. Drugi iz Torina i Trsta."

"To nije bio običan ratni turizam", piše u dosjeu. "To je bio safari na ljude. Djeca su koštala više."

Istraga se oslanja i na dokumentarac "Sarajevo Safari" slovenačkog reditelja Mirana Zupaniča (2022., Al Jazeera Balkans) gdje anonimni svjedok (bivši agent) opisuje kako je gledao stranca koji cilja dijete iz majčinog naručja.

Procjenjuje se da je bilo najmanje 10-200 Italijana u tim "vikend-turama" između 1993. i 1995. godine. Većina su bili simpatizeri krajnje desnice, ljubitelji oružja, bogati lovci koji su u Africi lovili lavove, a u Sarajevu - ljude.

Tužioci su spremni pozvati prve svjedoke iz Bosne. Benjamina Karić je već 2022. tražila istragu u Sarajevu, ali je tamo sve stalo. Sada Milano preuzima.

Ako se dokaže, nema zastare za ratne zločine.
Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9670 times
Been thanked: 9854 times

Post by Zana »

Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 822 times
Been thanked: 1226 times

Post by tuzlak1212 »

da li se sad desava safari u Gazi
Remzudin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 274 times
Been thanked: 485 times

Post by Remzudin »

Nevjerovatno kako Srbi izgube kontrolu nad sebe kad budu konfrontirani sa istinom.
Fali jos samo da kazu da je massaker u Srebrenici jedna velika laz.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14390 times
Been thanked: 24131 times

Post by Fuddo »

Ovo vec par dana ne prestaje biti vijest u ozbiljnim medijima.
Milu majku im j...., na sta je to sve bilo spremno i kakvo zlo su nam priredili.
Dozvolite da se obratimo
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

A otkud sad da je ovo vijest kad mi znamo za ovo barem 20 godina?
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Zbog ovakvih stvari me iscipela izuje huja kad neko (Rum i Beni) počne pljuvati po Sarajevu
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26731 times

Post by ironman »

Ne vrijedi psovat jer niko ne slusa majku im ybm perverzno cetnicku.
dream of spring...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Očekujemo da Nazif skrene temu na YUTEL i Gorana Milića
Zana
Gospođetina
Gospođetina

Post by Zana »

Najčešće sam, ko ovaj čiko, polako hodala. Ništa mi mrže nije bilo nego trčat preko neke raskrsnica a možda trčiš metku u susret. Bjež
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3929 times
Been thanked: 2963 times

Post by Pasaga »

u MO se zna za par njiha,ime i prezime
jos niko nista nije poduzeo
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
rocko
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 249 times
Been thanked: 157 times

Post by rocko »

Krokodil Behko wrote: 10 Nov 2025, 17:02
U AFRIKU IŠLI U LOV NA LAVOVE, U SARAJEVU NA LJUDE: Italija pokreće istragu o ratnom snajper safariju, otvoren dosije...

Tužioci istražuju za ubistvo iz namjere sa otežavajućim okolnostima i spremni su pozvati prve svjedoke tog ratnog safarija.

Zvali su ih "vikend snajperisti". Bogati stranci koji su plaćali ogromne svote (današnjih 80-100 hiljada eura) da dođu u Sarajevo pod opsadom i pucaju na civile - žene, djecu, starce - samo za zabavu. Iz Milana, Torina, Trsta ili Venecije, preko Trsta do Beograda, pa Pale i sarajevske brda. Vikend-putovanje u pakao, povratak kući u ponedjeljak kao da ništa nije bilo.

Sada, poslije 30 godina, milanska Prokuratura je otvorila dosije protiv nepoznatih lica za višestruko ubistvo iz niskih pobuda i sa posebnom okrutnošću. Tužilac Alessandro Gobbis je poverio istragu ROS karabinjerima. U dosjeu je i izvještaj bivše gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić koji je stigao direktno u Milano: "Bogati stranci zaljubljeni u nehumane podvige."

Sve je krenulo od esposto (krivične prijave) novinara i pisca Ezia Gavazzenija (u saradnji sa bivšim sudijom Guidom Salvinijem, poznatim po istrazi Piazza Fontana). Gavazzeni je prikupio:

"Svjedočenje bivšeg obavještajca bosanske vojske Edina Subašića koji je 1993. godine uhvatio srpskog dobrovoljca iz Paraćina. Ovaj je ispričao da je sa grupom stranaca (među kojima trojica Italijana) išao iz Beograda u Pale, a onda na snajperske položaje kod Grbavice. Italijani nisu bili plaćeni - oni su plaćali da pucaju.

Obavještajni podaci bosanske vojske koji su proslijeđeni italijanskoj obavještajnoj službi SISMI (danas AISI) još 1993: 'Na brdima iznad Sarajeva su Italijani iz Trsta, došli da pucaju na civile.'

Jedan od identificiranih: vlasnik milanske klinike za estetsku hirurgiju. Drugi iz Torina i Trsta."

"To nije bio običan ratni turizam", piše u dosjeu. "To je bio safari na ljude. Djeca su koštala više."

Istraga se oslanja i na dokumentarac "Sarajevo Safari" slovenačkog reditelja Mirana Zupaniča (2022., Al Jazeera Balkans) gdje anonimni svjedok (bivši agent) opisuje kako je gledao stranca koji cilja dijete iz majčinog naručja.

Procjenjuje se da je bilo najmanje 10-200 Italijana u tim "vikend-turama" između 1993. i 1995. godine. Većina su bili simpatizeri krajnje desnice, ljubitelji oružja, bogati lovci koji su u Africi lovili lavove, a u Sarajevu - ljude.

Tužioci su spremni pozvati prve svjedoke iz Bosne. Benjamina Karić je već 2022. tražila istragu u Sarajevu, ali je tamo sve stalo. Sada Milano preuzima.

Ako se dokaže, nema zastare za ratne zločine.
Bilo je tu kazu I francuzavi engleza .
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13490 times
Been thanked: 14696 times

Post by immuno »

Vecerah i sve izbacih ....vijesti , Bosna u ratu ....to je bio biznis srpskih generala i govana koji su dovodili talijane, francuze , bilesi i amerikance da odrade " odstrel " po Sarajevu :srce , cjenovnik je bio , najskuplje je bilo dijete od 80 - 100 000 eura :( . Italija je to otkrila i zaustavila ali nikad nista nije poduzela po tom pitanju , usutili se govna zabarska ...dabogda svaki koji je puco po mom gradu , narodu , djeci :( nadzivio svoju unucad u najvecim mukama ...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41441 times
Been thanked: 28233 times

Post by Rum »

Zana wrote: 13 Nov 2025, 08:52 Zbog ovakvih stvari me iscipela izuje huja kad neko (Rum i Beni) počne pljuvati po Sarajevu
Ne pljujemo po Sa vec po partiji koja vodi Sa pa ja
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41441 times
Been thanked: 28233 times

Post by Rum »

FB_IMG_1763065338153.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2532 times
Been thanked: 1177 times

Post by amidza idriz »

Kratko smo mi dobili samilost njihovu.
Imam osjecaj da bi svijet opet sve isto radio, gledao.
Sada su na sceni desnicari. Ako se to desavalo u vremenu demokratije i ljudskih prava sta bi se danas desavalo pod ovim ekstremistima kojima krila daje Amerika.
Pogledajte samo sta radi Izrael u Gazi i oko Izraela. Ubija koga hoce i radi sta hoce. Niko se ne protivi osim nekih ''saopstenja'' kao sto smo i mi dobijali.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
Post Reply

Return to “Filmovi”