Kad se licna grska,pretvori u kolektivnu kaznu
Obuka!!Ona prava vojnicka.Ustvari,obuka je pocela vec prvog dana,samo ja i ostali nismo bili svijesni toga.Svaki dan poslije dorucka i postrojavanja,dizanja zastave na jarbol,trcimo.U pocetku u sportskoj odjeci.Poslije,kad je kondicija pocela nadolaziti, u vojnickoj opremi.Uniforma i cizme.Na kraju uniforma,cizme i rusak od 35 kila.U to vrijeme zaradih puno zuljeva.Na nogama zbog novih cizama,na ledzima zbog ruksaka.Preko dana ne daju nam vise od deset minuta odmora.Osim za rucak i veceru,pola sata.Prvih mjesec i po "teorija".Casevi francuskog jezika.Montiranje i demontiranje puske.Pranje i peglanje uniformi.Inspekcija sobe ,ormara.Ako ormar nije sredjen,izbace sve na patos.Imas pola sata sve to srediti.Pa se vrate.Gledaju i ponovo sve izbace.Moras sve ponovo sloziti.Taman zaspis a oni galame"Uzbuna".Moramo se obuci i postrojiti u hodnik.Pocinjemo sa "strazarenjem"u zgradi.Sada znam zasto,prilikom medicinskih pregleda,intelektualni nivo ih nije interesovao.Program"pretvaranja ili mutacija" od civila u Legionera je napravljen tako da i nemamo uopste vremena razmisljati.Aktivnosti su tako iscrpljujuce i intezivne da mi se desilo zaspati stojeci.Kad umoran udjes u ucionicu na casove francuskog jezika ili nekog drugog teoretskog programa,cim odgovorni vidi da smo umorni,da ne bi zaspali sjedeci,predavanje pratimo stojeci.Polahko ulazimo u sistem zivota,gdje grupa postaje cijelina.Za svaku gresku pojedinca,kazna je kolektivna.

U sred noci,jer neko nije bio "umoran"
Nesto kao solidarisanje sa kolegom.Slabiji,zbog toga,pocinju biti izolovani od ostatka grupe.Niko ne voli "placati"tudje greske.Umor postaje hronican.Toliko je jak da kad, u spavaonici,legnem uvece u krevet,imam osjecaj da zaspim i prije nego sto zatvorim oci.Zbog umora,mozda to cudno zvuci,cak i ne sanjam.Samo se probudim,umoran kao da se nisam ni odmarao.Oni koji pokazuju prve znakove slabosti,nalaze se u jos goroj situaciji.Na njih se vrsi jos veci pritisak.U Legiji je ZABRANJENO reci da si umoran.Srecem neke,u hodniku sa zakrvljavaljenim ocima.Kupatilo i wc su jedina mjesta gdje se "smije" plakati.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)