HADIS DANA
Re: HADIS DANA
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Zaista, žena dolazi u liku šejtana i odlazi u liku šejtana (tj. pobuđuje strast i izaziva fitnu samim hodanjem).
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Ima li neki izvor,lista prenosilaca?Lebowski wrote:Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: „Zaista, žena dolazi u liku šejtana i odlazi u liku šejtana (tj. pobuđuje strast i izaziva fitnu samim hodanjem).
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Ne znam stvarno, ja to iz zezancije stavio. 
Evo ti sa google.ba:
bilježi Muslim u svom Sahihu od Džabira, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio neku ženu pa je došao svojoj supruzi Zejneb, a ona pripremala kožu za štavljenje, pa je zadovoljio svoju strast sa njom (tj. polno općio). Zatim je izašao među ashabe i rekao: „Zaista, žena dolazi u liku šejtana i odlazi u liku šejtana (tj. pobuđuje strast i izaziva fitnu), pa kada neko od vas ugleda neku ženu (koja mu probudi strast i bude fitna), neka priđe svojoj ženi (tj. opći sa njom), jer to odbija ono što je u njegovoj duši (od strasti i fitne)“.
Evo ti sa google.ba:
bilježi Muslim u svom Sahihu od Džabira, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio neku ženu pa je došao svojoj supruzi Zejneb, a ona pripremala kožu za štavljenje, pa je zadovoljio svoju strast sa njom (tj. polno općio). Zatim je izašao među ashabe i rekao: „Zaista, žena dolazi u liku šejtana i odlazi u liku šejtana (tj. pobuđuje strast i izaziva fitnu), pa kada neko od vas ugleda neku ženu (koja mu probudi strast i bude fitna), neka priđe svojoj ženi (tj. opći sa njom), jer to odbija ono što je u njegovoj duši (od strasti i fitne)“.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Lebowski wrote:Ne znam stvarno, ja to iz zezancije stavio.
Evo ti sa google.ba:
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Onaj ko ostavi ružno mišljenje o ljudima biti će sačuvan od uznemirenosti srca, zauzetosti misli, jer ružno mišljenje uništava ljubav a donosi zabrinutost i uznemirenost. Zato je Allah na nju i upozorio. Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je kazao:
„Čuvajte se lošeg mišljenja (o ljudima), jer je loše mišljenje najlažljiviji govor.“
„Čuvajte se lošeg mišljenja (o ljudima), jer je loše mišljenje najlažljiviji govor.“
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Poslanik, sallalahu alejhi ve selem, je rekao:
"Melek Džibril mi je neprestano preporučivao da pazim komšiju, tako da sam pomišljao, da će komšija dobiti pravo nasljedstva u imovini komšije."
(Buharija)
"Melek Džibril mi je neprestano preporučivao da pazim komšiju, tako da sam pomišljao, da će komšija dobiti pravo nasljedstva u imovini komšije."
(Buharija)
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Poslanik, sallalahu alejhi ve selem, je oporučio svim vojskama:
-Ne sjecite drveće.
-Ne ubijajte djecu.
-Ne ubijajte starce.
-Ne uništavajte crkve i sinagoge.
-Ne rušite kuće.
-Ne ubijajte one koji se predaju.
-Ne ubijajte one koji su pobjegli.
-Ne ubijajte žene.
-Ne ubijajte bolesnike.
-Ne ubijajte monahe i svećenike.
-Ne masakrirajte ubijene vojnike.
-Ne ubijajte životinje osim radi ishrane.
-Lijepo se ophodite prema zarobljeniocima i hranite ih.
-Nikoga ne prisiljavajte da prihvati islam.
-Ne sjecite drveće.
-Ne ubijajte djecu.
-Ne ubijajte starce.
-Ne uništavajte crkve i sinagoge.
-Ne rušite kuće.
-Ne ubijajte one koji se predaju.
-Ne ubijajte one koji su pobjegli.
-Ne ubijajte žene.
-Ne ubijajte bolesnike.
-Ne ubijajte monahe i svećenike.
-Ne masakrirajte ubijene vojnike.
-Ne ubijajte životinje osim radi ishrane.
-Lijepo se ophodite prema zarobljeniocima i hranite ih.
-Nikoga ne prisiljavajte da prihvati islam.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Od majke vjernika Ummu Abdillah Aiše, neka je Allah zadovoljan njome, prenosi se da je rekla: “Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem:
"Jedna vojska će krenuti u pohod na Kabu, pa kada dođu do velikog pustinjskog prostranstva, bit će utjerani u zemlju od prvog do zadnjeg."
Tada sam ga upitala: "Allahov Poslaniče, kako će biti utjerani u zemlju od prvog do zadnjeg kada će među njima biti i podređenih, a i prisiljenih?"
On reče:
"Bit će utjerani od prvog do zadnjeg, a zatim će biti proživljeni prema svojim nijjetima."
(Buharija)
"Jedna vojska će krenuti u pohod na Kabu, pa kada dođu do velikog pustinjskog prostranstva, bit će utjerani u zemlju od prvog do zadnjeg."
Tada sam ga upitala: "Allahov Poslaniče, kako će biti utjerani u zemlju od prvog do zadnjeg kada će među njima biti i podređenih, a i prisiljenih?"
On reče:
"Bit će utjerani od prvog do zadnjeg, a zatim će biti proživljeni prema svojim nijjetima."
(Buharija)
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1677 times
- Been thanked: 3197 times
Ebu Umame, radijallahu anhu, pripovijeda da je neki mladić došao Allahovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, i kazao: ''Allahov Poslaniče, dopusti mi da činim blud!“ Prisutni ga ukoriše zbog njegovog ponašanja, a Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, smiri ih govoreći: ''Pustite ga, pustite ga!“ Zatim zatraži od mladića da se primakne, pa kada je to učinio, upita ga: ''Da li bi volio da neko učini blud s tvojom majkom?“ ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom!“, odgovori mladić. ''Tako ni drugi ljudi ne bi voljeli da to neko učini s njihovim majkama“, reče mu Poslanik. Zatim ga upita: ''Da li bi volio da to neko učini s tvojom kćerkom?“ ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom!“, odgovori mladić. ''Ni drugi ljudi ne bi voljeli da se to desi njihovim kćerkama“, reče mu Poslanik.
Zatim ga upita: ''Da li bi volio da se to desi tvojoj sestri?“ Mladić odgovori: ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom.“ Poslanik mu reče: ''Tako ni drugi ljudi ne bi voljeli da se to desi njihovim sestrama.“ Poslanik je ponovo upitao: ''Da li bi volio da se to desi tvojoj tetki po ocu?“ Mladić odgovori: ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom.“ Poslanik reče: ''Ni drugi ljudi ne bi voljeli da se to desi njihovim tetkama po ocu.“ Opet ga upita: ''Da li bi volio da se to desi tvojoj tetki po majci?“ ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom“, odgovori mladić. ''Tako ni drugi ljudi ne bi voljeli da se to desi njihovim tetkama po majci“, reče Poslanik. Tada je Allahov Poslanik stavio ruku na njega i zamolio: ''Gospodaru moj, oprosti mu grijehe, očisti njegovo srce i učini ga čednim.'' (Ahmed, br. 22211. Šejh Albani ocijenio ga je vjerodostojnim)
Zatim ga upita: ''Da li bi volio da se to desi tvojoj sestri?“ Mladić odgovori: ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom.“ Poslanik mu reče: ''Tako ni drugi ljudi ne bi voljeli da se to desi njihovim sestrama.“ Poslanik je ponovo upitao: ''Da li bi volio da se to desi tvojoj tetki po ocu?“ Mladić odgovori: ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom.“ Poslanik reče: ''Ni drugi ljudi ne bi voljeli da se to desi njihovim tetkama po ocu.“ Opet ga upita: ''Da li bi volio da se to desi tvojoj tetki po majci?“ ''Ne, tako mi Allaha, o Božiji Poslaniče, učinio me Allah tvojim iskupom“, odgovori mladić. ''Tako ni drugi ljudi ne bi voljeli da se to desi njihovim tetkama po majci“, reče Poslanik. Tada je Allahov Poslanik stavio ruku na njega i zamolio: ''Gospodaru moj, oprosti mu grijehe, očisti njegovo srce i učini ga čednim.'' (Ahmed, br. 22211. Šejh Albani ocijenio ga je vjerodostojnim)
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Talk b. 'Ali, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
Ako čovjek pozove svoju suprugu da zadovolji svoje potrebe, neka mu dođe, pa makar hljeb stavila u peć!
( Tirmizi )
Ako čovjek pozove svoju suprugu da zadovolji svoje potrebe, neka mu dođe, pa makar hljeb stavila u peć!
( Tirmizi )
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Od Aiše, radijallahu anha se prenosi, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
„Koja god žena skine svoju odjeću izvan muževe kuće prekinula je prekrivač između nje i Allaha“.
(Taberani,Tirmizi,Ahmed,...)
„Koja god žena skine svoju odjeću izvan muževe kuće prekinula je prekrivač između nje i Allaha“.
(Taberani,Tirmizi,Ahmed,...)
Poslije poboznosti i bogobojaznosti muslimanu nije nista korisnije dato kao dobra zena: kada joj muz nesto naredi, ona to izvrsi: kada je pogleda, ona ga svojim pogledom razveseli i raspolozi; ako je za neku stvar zakune, ona to izvrsi; ako cuva svoje postenje i muzevu imovinu kada je on odsutan.
- KOMESAR
- Forum [Bot]
Prenosi se od Džabira ibn Abdullaha, r.a., da je rekao:
Bili smo na nekom vojnom pohodu sa Božijim Poslanikom, a.s., pa kad smo se vraćali, brzo sam tjerao svoju, inače sporu, devu. Sustiže me iza leđa neki jahač i kopljem koje je imao podbode je pa ona poleti kao najbrža deva koju si ikad vidio. Obazrijeh se, kad za mnom Božiji Poslanik, a.s., koji me upita:
"Zašto žuriš Džabire?"
- Božiji Poslaniče, ja sam mladoženja – odgovorih mu.
'Jesi li se oženio djevojkom ili udovicom", upita.
- Udovicom – rekoh, a on će:
"Što ne uze djevojku, da je zabaviš, a i ona tebe!?"
Kad smo stigli do Medine i spremali se za ulazak, on reče:
"Polako, da stignemo kad tek nastupi noć, neka se supruge dotjeraju i izbriju oko stidnih mjesta!"
Bili smo na nekom vojnom pohodu sa Božijim Poslanikom, a.s., pa kad smo se vraćali, brzo sam tjerao svoju, inače sporu, devu. Sustiže me iza leđa neki jahač i kopljem koje je imao podbode je pa ona poleti kao najbrža deva koju si ikad vidio. Obazrijeh se, kad za mnom Božiji Poslanik, a.s., koji me upita:
"Zašto žuriš Džabire?"
- Božiji Poslaniče, ja sam mladoženja – odgovorih mu.
'Jesi li se oženio djevojkom ili udovicom", upita.
- Udovicom – rekoh, a on će:
"Što ne uze djevojku, da je zabaviš, a i ona tebe!?"
Kad smo stigli do Medine i spremali se za ulazak, on reče:
"Polako, da stignemo kad tek nastupi noć, neka se supruge dotjeraju i izbriju oko stidnih mjesta!"
"Gospodaru naš, poduči nas onome što će nam koristiti, daj da se okoristimo onim što naučimo, i znanje nam povećaj! Utječemo ti se od stanja džehennemlija."
Hadis - šerif
Hadis - šerif
"Kakve su ti misli, takav ti je život"
-
Galieva
- Poneki mu pročitamo

"Gospodar vas je Allah,koji je nebesa i zemlju u šest dana stvorio,a zatim se nad Arsom uzvisio;On tamom noći prekriva dan,koji ga u stopu prati,a Sunce i Mjesec i zvijezde pokoravaju se Njegovoj volji.Samo on stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah,Gospodar svjetova!" (El-Earaf :54.)
- Mutevelija
- Selonačelnik

Srce to je ajet a ne hadis.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mutevelija
- Selonačelnik

I bolje ti je da se ne petljaš između mene i nje 
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4450 times
- Been thanked: 3406 times
Nad Arsom uzvisio?Galieva wrote:"Gospodar vas je Allah,koji je nebesa i zemlju u šest dana stvorio,a zatim se nad Arsom uzvisio;On tamom noći prekriva dan,koji ga u stopu prati,a Sunce i Mjesec i zvijezde pokoravaju se Njegovoj volji.Samo on stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah,Gospodar svjetova!" (El-Earaf :54.)
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
-
Galieva
- Poneki mu pročitamo

Srce nissam ti ja neki vjernik inače radim sve što nije po božijoj volji djavolu sam dušu prodala odavnoMutevelija wrote:Srce to je ajet a ne hadis.
Last edited by Galieva on 25 Jul 2016, 14:45, edited 1 time in total.