Može li se ''postati'' Bošnjak

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

gusti1337
Na probnom
Na probnom
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Može li se ''postati'' Bošnjak

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 15:57

Masamune wrote: 17 Nov 2025, 15:50 Šta je tu čudno? Ne negira niko ovdje Hrvate, Hrvatsku i ostalo.

Priča je o Bosni.
Priča je o Hrvatima na teritoriju današnje Bosne i Hercegovine, koji je u različitim periodima povijesti pripadao različitim političkim tvorevinama.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10170 times
Been thanked: 12042 times

Post by Krokodil Behko » 17 Nov 2025, 15:58

Masamune wrote: 17 Nov 2025, 15:50 Šta je tu čudno? Ne negira niko ovdje Hrvate, Hrvatsku i ostalo.

Priča je o Bosni.

On je prvo ustvrdio da Hrvati u BiH postoje pod tim imenom, oko milijardu i po godina, a kao dokaz istura tu neke karafeke oko jezika. Niđe veze.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23173 times
Been thanked: 21191 times

Post by Masamune » 17 Nov 2025, 16:01

gusti1337 wrote: 17 Nov 2025, 15:57

Priča je o Bosni.
Priča je o Hrvatima na teritoriju današnje Bosne i Hercegovine, koji je u različitim periodima povijesti pripadao različitim političkim tvorevinama.
Ok.

Samo što oni tad nisu bili Hrvati. To su postajali tek kasnije kad je apetit Hrvatske rastao prema teritoriji BiH, pa su postajali njihovi sateliti. Niko im hrvatstvo sad u ovom periodu i nakon toga ne negira, jer su se tako izjasnili i to je tako.

Kod mene historijski revizionizam tipa onog od Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića i sličnih ne prolazi, jer je to na nivou bajki.

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:02

Masamune wrote: 17 Nov 2025, 16:01
gusti1337 wrote: 17 Nov 2025, 15:57
Ok.

Samo što oni tad nisu bili Hrvati. To su postajali tek kasnije kad je apetit Hrvatske rastao prema teritoriji BiH, pa su postajali njihovi sateliti. Niko im hrvatstvo sad u ovom periodu i nakon toga ne negira, jer su se tako izjasnili i to je tako.

Kod mene historijski revizionizam tipa onog od Brune Esih, Zlatka Hasanbegovića i sličnih ne prolazi, jer je to na nivou bajki.
:valja

Jasno ti je da se Kraljevina Bosna širila prema hrvatskom teritoriju, a ne obratno? Kad je to teritorij Hrvatske rastao prema teritoriju BiH?

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:03

Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2025, 15:58

Priča je o Bosni.

On je prvo ustvrdio da Hrvati u BiH postoje pod tim imenom, oko milijardu i po godina, a kao dokaz istura tu neke karafeke oko jezika. Niđe veze.
Vi se stvarno trudite da čovjek povjeruje u stereotipe o Bosancima.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Nov 2025, 16:04

I nikad mi neće biti jasno, zašto su Hrvati postali Hrvati, a ne Dalmatinci. Hrvat, to je seljački izraz koji potiče iz neke bare oko Černobila. Dalmatia, e to već zvuči mnogo bolje.

Kad smo već kod toga, Hrvati se do druge polovine XIX vijeka ni usamoj Hrvatskoj nisu izjašnjavali kao Hrvati, već su sebe nazivali trojedno kraljevstvo, pošto nisu mogli da se dogovore ranije. I sad tu čitamo nekog lika koji u srpskom stilu pomjera hrvatsku historiju za milijardu godina.

Dalje, na prostoru YU, samo se dvije zemlje zovu po nekim azijatskim hordama: Hrvatska i Srbija.
Nije nikakvo čudo, što su baš oni krivi za vse masakre u bližoj i daljoj prošlosti.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 17 Nov 2025, 16:05

gusti1337 wrote: 17 Nov 2025, 16:02
Ok.

Jasno ti je da se Kraljevina Bosna širila prema hrvatskom teritoriju, a ne obratno? Kad je to teritorij Hrvatske rastao prema teritoriju BiH?
Tako što su jedva dočekali sa punjenjem glava, da se to osnaži i produkt toga je bio devedesetih preko HZHB što je propalo.
Malo je to teže išlo u drugom svjetskom ratu jer se nisu samo oni pitali za vrijeme NDH.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Nov 2025, 16:06

Ok.

Jeste.
Da li to znači, da je Dalmacija naša?
A ako znači suprotno, momak ti nisi bardo nikako.
E čuj to, Bosna se širila prema Hrvatskoj i sad je to Hrvatska.
Mislim da ću se ovaj put suzdržati, od klasifikacije izjave u skladu sa IQ

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:07

Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2025, 16:04 I nikad mi neće biti jasno, zašto su Hrvati postali Hrvati, a ne Dalmatinci. Hrvat, to je seljački izraz koji potiče iz neke bare oko Černobila. Dalmatia, e to već zvuči mnogo bolje.

Kad smo već kod toga, Hrvati se do druge polovine XIX vijeka ni usamoj Hrvatskoj nisu izjašnjavali kao Hrvati, već su sebe nazivali trojedno kraljevstvo, pošto nisu mogli da se dogovore ranije. I sad tu čitamo nekog lika koji u srpskom stilu pomjera hrvatsku historiju za milijardu godina.

Dalje, na prostoru YU, samo se dvije zemlje zovu po nekim azijatskim hordama: Hrvatska i Srbija.
Nije nikakvo čudo, što su baš oni krivi za vse masakre u bližoj i daljoj prošlosti.
Nije ti jasno jer projiciraš, pa pošto ste vi birali i kontruirali svoju naciju, misliš da su i drugi. Nismo birali postati Hrvati a ne Dalmatinci, nego jesmo Hrvati.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 17 Nov 2025, 16:08

Priča je o Bosni.

Ni prvi ni zadnji. Ovo je neka historija džepnog izdanja koju prosipa ovdje. Čim neki random Domagoj ima potrebu da ti objašnjava historiju države i tvog naroda to je odmah red flag.

A kladim se u milion KM da ja lično imam više hrvatske krvi u sebi nego on.

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:10

Masamune wrote: 17 Nov 2025, 16:05

Tako što su jedva dočekali sa punjenjem glava, da se to osnaži i produkt toga je bio devedesetih preko HZHB što je propalo.
Malo je to teže išlo u drugom svjetskom ratu jer se nisu samo oni pitali za vrijeme NDH.
Prijatelju, govorimo o srednjem i novom vijeku do narodnog preporoda, ne o 90tima kada ste vi mijenjali svoje narodno ime. Tako se utvrđuje istina o tome tko je što.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Nov 2025, 16:11

Masamune wrote: 17 Nov 2025, 16:08

Ni prvi ni zadnji. Ovo je neka historija džepnog izdanja koju prosipa ovdje. Čim neki random Domagoj ima potrebu da ti objašnjava historiju države i tvog naroda to je odmah red flag.

A kladim se u milion KM da ja lično imam više hrvatske krvi u sebi nego on.

Ma pročitan.
I idem s teme, nek šara ako misli da će iko povjerovati, nek troši vrijeme

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 17 Nov 2025, 16:11

gusti1337 wrote: 17 Nov 2025, 16:10
Masamune wrote: 17 Nov 2025, 16:05
Prijatelju, govorimo o srednjem i novom vijeku do narodnog preporoda, ne o 90tima kada ste vi mijenjali svoje narodno ime. Tako se utvrđuje istina o tome tko je što.
Ne druže, itekako je to povezano.

Aspiracije na teritorij BiH počinju unazad 200 godina. Samo se čekao pravi trenutak.

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:12

Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2025, 16:06

Jeste.
"Vaša"? Kakve vi veze imate sa srednjovjekovnom Bosnom, sa Hrvatinićima, Tomaševićima i Kosačama? Vi ste uništili sve ono što su oni stvorili.

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:13

Masamune wrote: 17 Nov 2025, 16:08A kladim se u milion KM da ja lično imam više hrvatske krvi u sebi nego on.
:valja :valja :valja

Ne sumnjam.

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:17

Masamune wrote: 17 Nov 2025, 16:11
gusti1337 wrote: 17 Nov 2025, 16:10
Ne druže, itekako je to povezano.

Aspiracije na teritorij BiH počinju unazad 200 godina. Samo se čekao pravi trenutak.
Je li ti uopće čitaš što je ovdje napisano ili pričaš sam sa sobom?

Naveo sam ti izvore koji Hrvate i hrvatski jezik vežu za teritorij današnje BiH stoljećima prije nekakvih nacionalnih i teritorijalnih aspiracija, ti i dalje ponavaljaš da su te aspiracije stvorile Hrvate u BiH. Ajd pročitaj sve ponovno pa se vrati ako želiš imati ozbiljnu raspravu.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Nov 2025, 16:20

gusti1337 wrote: 17 Nov 2025, 16:12
Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2025, 16:06

Jeste.
"Vaša"? Kakve vi veze imate sa srednjovjekovnom Bosnom, sa Hrvatinićima, Tomaševićima i Kosačama? Vi ste uništili sve ono što su oni stvorili.

Ako je tako, u kakvoj si ti vezi sa srednjovijekovnim katolicima?
Pa pošto ćeš reći kako je to vjera, sad znamo šta te najviše boli.
Boli te onaj post kojeg si prvog citirao i zbog kojeg si se registrovao uopšte

gusti1337 wrote: 16 Nov 2025, 18:28
Krokodil Behko wrote: 03 Oct 2025, 16:00 Nije riječ o negiranju i ja to nigdje nisam napisao. Jebe se mene kako će se ko izjasniti,
samo sam rekao činjenicu - katolici su izdali svoju zemlju. Jel se čujemo?
Katolici su postali ono što nikad nisu bili - Hrvati.
Katolici su napali i popalili rođenu zemlju u ime susjedne i realno, njima tuđe zemlje.
U ime te zemlje, katolici su danas i više nego prepolovljeni, uključujući tu i tvoju rodnu regiju gdje su nestali u vidu prdeža na Bjelašnici i zaista mi manijakalno djeluju ti stavovi s ciljem da se agresorska i zločinačka zemlja brani i pored tolike kataklizme.
Šta nije tačno i nemoj da bi opet spinovao o jezicima.

KONKRETNO, šta nije tačno?

Možda ćeš o promjeni vjere, pa i to da riješimo. Naša zemlja-naša vjera i boli nas q šta bilo koji katolik kaže o tome.
Ak oti se ne sviđa, nikad inje kasno da se odseliš u NDH

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 17 Nov 2025, 16:25

Meni ovaj srpski katolik dođe, poput onih trolova iz sarajevske HVO brigade "kralj Tvrtko".
Ono kad su sami sebi odabrali takvo ime, a potom protestvovali protiv Tvrtkovog grba na spomen ploči, mada je pored njega bila i oznaka uzepeovaca.

I šta veli, neko je izdao Bosnu?
Ojebote, pa to su mogli biti samo ovi wanabe hrvati, koji su ujedno i katolički Srbi.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 56734 times
Been thanked: 10147 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 17 Nov 2025, 16:38

Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2025, 16:25 Meni ovaj srpski katolik dođe, poput onih trolova iz sarajevske HVO brigade "kralj Tvrtko".
Ono kad su sami sebi odabrali takvo ime, a potom protestvovali protiv Tvrtkovog grba na spomen ploči, mada je pored njega bila i oznaka uzepeovaca.

I šta veli, neko je izdao Bosnu?
Ojebote, pa to su mogli biti samo ovi wanabe hrvati, koji su ujedno i katolički Srbi.
Pajdo moj kad bi se u bosni kod tih velkih hrvata i srba uzela analiza krvi da se vide one zajebancije i kad bi se dokazalo da su blizi jedan drugom nego tom narodu kako se izjasnjavaju ne bi nista postigo.

Samo bi gusle i sargije vise orile :D.
Da sam pcela zelja mi je pusta
pa da sletim curici na usta 🤗😊

gusti1337
Na probnom
Na probnom

Post by gusti1337 » 17 Nov 2025, 16:43

Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2025, 16:20 Ako je tako, u kakvoj si ti vezi sa srednjovijekovnim katolicima?
Pa pošto ćeš reći kako je to vjera, sad znamo šta te najviše boli.
Boli te onaj post kojeg si prvog citirao i zbog kojeg si se registrovao uopšte

Zaista me ne boli ništa, pa čak ni kita - registrirao sam se da te demantiram, kao što sam i rekao.
Krokodil Behko wrote: 17 Nov 2025, 16:20Šta nije tačno i nemoj da bi opet spinovao o jezicima.

KONKRETNO, šta nije tačno?

Možda ćeš o promjeni vjere, pa i to da riješimo. Naša zemlja-naša vjera i boli nas q šta bilo koji katolik kaže o tome.
Ak oti se ne sviđa, nikad inje kasno da se odseliš u NDH
Nije samo u pitanju promjena vjere, već licemjerje cijelog narativa bosanskih muslimana.

Pozivate se na teritorijalnu, povijesnu, kulturnu i jezičnu baštinu srednjovjekovne Bosne a prihvatili ste nametnute vrijednosti okupatora koji ju je uništio; dok pritom one koji tu žive od dolaska Hrvata u ove krajeve, one koji su zadržali svoj kulturni i narodni identitet, nazivate izdajnicima. Fascinantno je da vam taj apsurd nije očit, da vam ne smeta, da vas ne brine.

Post Reply

Return to “BiH”