Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9729 times
Been thanked: 11469 times
Status: Offline

Re: Nakon 60 godina shvatili da je džamija okrenuta pogrešno

Post by Krokodil Behko »

Biba wrote:
greeneyes wrote:Treba na vakat obavjestiti bližnje da ne bi bilo da me okrenu tamo negdje ko zna gdje(ti ljubiš, a ja mrem tntrnt). :o

A Behko i Kemo su rodjaci, samo to Behko krije ko zmija noge. Ko biva stid ga muz'ke kojom se bavi Kemo. :roll
Ni za koga se ne treba stidit...dobar je Kemo... :kafa
Jess, dobar je ko blato :D.
Otprilike mu je i muzika takva, ko kad u gumenim čizmama gacaš po žitkom blatu.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes »

Hann, zaslužio je bar dva minusa!
Samo sabura
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

greeneyes wrote:Hann, zaslužio je bar dva minusa!
Kad dodjem kuci upisat cu mu
🐽
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Hbga ne mozemomsvi biti maj naj..dobar je Kemo..et meni je dobar..mislim na glas..a sad tekst..ha boze moj, ima i gorih vala :pusi
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Biba wrote:
Maja wrote:A zasto se katolici okrecu prema zapadu?
:ovaj Kod meme se mrtvi u selu okrecu i na istok i na zapad, a na Sumanovcima vala na sve cetiri strane..
Cini mi se da su u muslimanskom groblju nadgrobne ploce sve okrenute prema zapadu :ovaj ...

I kod nas su bili iskopali usku rupu :grana
A grobnicu vragbabinog sina otvorili...razglasili po selu da je ona umrla a ovi iz komunalnog i povjerovali :grana
Po hrišćanstvu, nekom izvornom, se okreću na Istok jer će se tamo pojaviti Isus kad se bude vraćao, tako se polažu u grob da budu spremni, da ga prije ugledaju.. a tamo se i mole.. ne, ovo nema veze sa paganstvom i sa tim što Sunce izlazi na istoku. :ooo

Vjerska lica se polažu suprotno, prema Zapadu.. da kad ustanu budu spremni da odmah vode one "obične".
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Čarobni wrote:
Neki je forumaš pisao o jednom događaju na dženazi, helem, ljudi iskopali prekratak grob i iz mase se javi "mozak" riječima: "Savijte ga u koljenima."
:valja

Ovdje im jedan covjek nekako isp'o iz tabuta, pri spustanju, tako usput skuzili da nije bio ispravno ni okrenut.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Lebowski wrote:
Po hrišćanstvu, nekom izvornom, se okreću na Istok jer će se tamo pojaviti Isus kad se bude vraćao, tako se polažu u grob da budu spremni, da ga prije ugledaju.. a tamo se i mole.. ne, ovo nema veze sa paganstvom i sa tim što Sunce izlazi na istoku. :ooo

Vjerska lica se polažu suprotno, prema Zapadu.. da kad ustanu budu spremni da odmah vode one "obične".
Gdje pišu te tvoje "mudrolije"?

Na današnjim grobljima se okreću baš na sve strane, posebno grobovi- žare ( posude sa kremiranim tijelima)
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Ne pisu "mudrolije" nigdje

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Mozete ga vi okretati na sve strane, ali on je mrtav.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1647 times
Been thanked: 3093 times

Re: Islam

Post by Mutevelija »

Da je ovo jedna država kolika bi bila.
Image
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

3x manja od krscanske.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Lebowski wrote:3x manja od krscanske.
Da ali misliš da bi bila kršćanska država, da li bi kopirala taj hilafet.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal »

Lebowski wrote:Šta znači ono da samo pčele od životina neće u džehenem? Da će sve ostale životinje u džehenem ili svaka životinja po zasluzi?
Samo pcele od insekata nece u dzehenem koliko sam ja skonto
🐽
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ima sura pčela /Nahl u Kur'anu.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Salahuddin wrote:Kakve bolan zivotinje u Dzehennemu? Nej'ma me nekoliko dana i eto dokle se stigne. :D.
Svrati češće...nije samo za životinje, ima tu i viagre :D.
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Salahuddin wrote:Kakve bolan zivotinje u Dzehennemu? Nej'ma me nekoliko dana i eto dokle se stigne. :D.
:kafa Enes ibn Malik, r.a., kaže da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Mušice obično žive četrdeset noći, i sve vrste mušica će u Džehennem osim pčela.” (Hadis bilježe Ebu Ja’la i Ibn Kesir u tefsiru)

U sličnom hadisu se kaže: “Sve mušice će u Džehennem gdje će uznemiravati stanovnike Džehennema osim pčela.” (Hadis bilježe Sujuti, Taberani u Kebiru i Evsatu, Bezzar, Ukajli, Ibn Adijj i Kurtubi u tefsiru)

Dakle iz ovog drugog hadisa bolje se razumije razlog zbog kojeg će mušice (muhe,ose,komarci i dr.) u Džehennem; to je zato da tamo uznemiravaju džehenemlije kao što uznemiravaju ljude na ovom svijetu. Neće tamo biti zbog sebe i zbog neke svoje kazne, nego će biti zbog ljudi koji zaslužuju sve vrste azaba – patnje, pa i to da ih uznemiravaju razne mušice. U oba hadisa se izdvajaju pčele, zato što je njih Allah, dž.š., odlikovao posebnim osobinama, nadahnuo je pčelu, kako se to kaže u Kur’anu, a.š., da tačno zna gdje da se nastani i kako da gradi svoje kuće, odnosno, kako da proizvodi ljekovitu tečnost – med. Koliko je počasti dato pčeli vidi se i iz toga što se spominje u Kur’anu, a i sura u kojoj se spominje nazvana je upravo “Pčela”.

Allah dž.š., kaže: “Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: “Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!” Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (Sura En-Nahl, 68-69)

Eto, to su pčele o kojima Kur’an ovako govori i koje su u hadisu izuzete od ostalih mušica za koje se kaže da će sve u Džehennem. Šta li će onda biti sa pčelama? Da li će one biti u Džennetu ako već neće u Džehennem? Na ova pitanja nema preciznih odgovora, ali po svojim osobinama i zaslugama na ovom svijetu pčela sigurno zaslužuje da bude i u Džennetu. Allah dž.š., kaže da će u Džennetu biti rijeke od meda procijeđenog, (Sura Muhammed, 15) ali ne kaže hoće li taj med praviti pčele kao što to čine na ovom svijetu, ili će Allah, dž.š., stvoriti te rijeke od meda bez uloge pčela.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Salahuddin wrote:Ovi hadisi nisu okarakterisani kao sahih. I da jesu, musice koje se pominju ne bi osjetile nista od dzehennemske strahote i kazne, nego bi bile u ulozi kako se navodi gore. Ali opet kazem, samo sahih hadise mogu da prihvatim, pogotovo ako postoje sahih hadisi koji su u "razmirici" sa ovakvim hadisima. Poznato je da je Poslanik rekao da ce i zivotinji koja je bila "uskracena za rog" to biti nadokandjeno. Taj hadis je u knjizi Sahihul-Bukhari. Znaci, ako te zivotinje i budu u Dzehennemu, nikako nce biti kaznjavane. Ali, Allah najbolje zna.

Jesu li svi Buharijevi hadisi tačni.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Nije zar Islam na ovo spao :grana Koljena samo smiju dodirivati pod na namazu.
Image
Ovaj običaj ne pripada Islamskoj kulturi :bua preuzeto iz srednjeg vijeka kad su vitezovi klečali kraljicama a one ih krstile sa mečem u Ime Oca Sina i Duha Svetoga.
There is no clear historical origin of the idea of proposing on a bent knee, but the gesture bears striking resemblance to many other ceremonial situations, including:

Religion: Kneeling is appropriate during prayers and other religious ceremonies, including wedding vows for some faiths. Kneeling is also done to genuflect when entering a church or temple. When proposing, kneeling can have the same spiritual connotation and can be seen as a sign of respect.
Royalty: Knights kneel while being awarded honors from kings and queens. This can hold true for a proposal of marriage and can be seen as an honor.
Surrender: Bowing in supplication before a victorious enemy is typically seen as a gesture of surrender. When proposing, a couple commits to one another and surrenders oneself to being part of a couple.
Regardless of the origin, the idea of asking for a loved one's hand in marriage while partially kneeling is a highly symbolic gesture embodying the very essence of committing one's life to another. The ideas of goodwill, honor, and trust in that one person is opening themselves completely to another without shame or any physical defenses.

The practical reason behind a bent knee proposal is that it puts the engagement ring in an elevated position between the couple, letting the light hit it clearly without being blocked by both individuals. This highlights the glitter of the ring as well as emphasizing the strength of the commitment.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Večeras je jedna od Mubarek noći lejlji Berat tj noć sudbine.

"Lejletu'l-berat - subota, 21. maj 2016.
Petnaesta noć mjeseca ša'bana, osmog mjeseca hidžretskog kalendara, je mubarek noć Lejletu'l-berat. Ta noć se
obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu
godinu. Ona navješćuje skori dolazak mubarek mjeseca Ramazana.
"Osmi mjesec po hidžretskom kalendaru je Ša'ban, jedan od najodabranijih mjeseci u kome je velika prilika za osvajanje Allahove dž.š. ljubavi, milosti i oprosta. Ovaj mjesec neki nazivaju još i el-šehru-l-mu'azam, veličanstveni mjesec.
15. šabana je mubarek noć Lejletu-l-Berat, kada Uzvišeni Allah odredjuje ljudske sudbine za narednu godinu. Ona nas podsjeca na skori dolazaka najdražeg nam gosta Ramazana, da bismo se duhovno i fizički pripremili za post i ostale ibadete koji nas griju u Ramazanu.
Lejletu-l-Berat je noć kada meleki po Allahovom emeru pišu u Levhi mahfuz za godinu buduću, šta će se desiti, ko će se roditi, ko će umrijeti u toj godini, koliko će kome nafake doći, ko je upisan među dobre, a ko među griješne robove.Tu se noć rješava sve sta će se odraziti za godinu.
Lejletul-Berat je noć najhairnija za ibadet poslije Lejletul-kadra.
Tu noć Allah dž.š. pošalje meleka koji govori od akšama do zore: "O vi Allahovi robovi, ima li iko da se kaje na svojim grijesima, da mu se pokajanje primi? Da mu se ispuni dova ove mubarek noći?"
Pa onaj ko se god obrati Allahu dž.š. ove mubarek noći ponizno i skrušeno i zamoli Allaha dž.š. neće ga Allah dž.š. odbiti od Svoje kapije.
Tim povodom Hazrti Alija r.a. preonosi od Poslanika s.a.v. da je rekao:
"Kada nastupi petnaesta noć mjeseca Šabana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj pita :
"Trazi li neko oprosta, pa da mu oprostim, trazi li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve do pojave zore". (Ibn Madže)

Allahov Poslanik Muhammed a.s. je na početku mjeseca redžeba i ša'bana učio i nama preporučio učiti slijedeću dovu: "Allahumme barik lena firedžebe ve ša'abane vebelligna ramadane" - "Bože, blagoslovi nas u redžebu i šabanu i daj nam da dočekamo ramazan." (Taberani)
Poslanik Muhammed a.s., reče: „To je mjesec čije su blagodati ljudi zanemarili...". Uistinu, brojne su blagodati ovoga mjeseca. Kada bismo ih brojali, nebismo ih mogli prebrojati. Allahova Milost je neizmjerna.
Dio te Božanske milosti je i u ovom vremenu. tj. mjesecu. Tim više, što je ovaj mjesec ispred najodabranijeg mjeseca ramazana i njegove prve desetine koja je označena kao rahmet - milost Allahova.
Današnji čovjek nema vremena, sve više zaboravlja, pa i na krupne stvari - blagodati, termin kakav je ovdje upotrebljen, posebnu danas, u ovom vremenu trke za dunjalukom, brojnim stresovima, kako kažu neki, ‘brzo se živi'.
Poslanik s.a.v.s. je postio bijele dane (13., 14. i 15. dan hidžretskog mjeseca)! Oživimo i na taj način sunnet Poslanika s.a.v.s. i ujedno se pripremajmo za mubarek ramazan! Preispitajmo se u kom pravcu se zaista okrećemo i je li naša kibla uistinu Kaba ili nešto drugo!!!

Bože naš, kada ožednimo, Ti nas napoj! Kada onemočnemo, Ti nas ojačaj! Kada skrenemo, Ti nas vrati na pravi put! Kada obolimo, Ti nas izlijeći! Kada te zaboravimo, Ti nas podsjeti! Kada nas neznanje o Tebi zadesi, Ti nas poući! Kada nam oteža put ka Tebi, Ti nam olakšaj! Kada osiromašimo, Ti nas učini imučnima! A kada se udaljimo od Tebe, Ti nas približi Sebi, o, Najmilostiviji. Podari nam znanje koje je korisno, opskrbu koja je halal i djelo koje će primljeno biti. Olakšaj nam, nemoj nam otežavati i podari nam svoj oprost, jer Tebi se mi vračamo!"
Image
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Nisam znala puno toga....lijepo napisano.
...ono o oprostu posebno..
E da, danasnji covjek nema vremena...zuri juri...
Et ima nesto i u virtuali...imamo vremena zato sto hocemo da imamo..

E da...kad ja dugo tu trabunjam...skoknem do moje mame...a cesto sjedim kraj nje i tipkam
...pricam s njom..tipkam..a i tv ona slusa...komentira..nekad se i svađa s njima na tv...
Moram imati vremena i za nju.....zasluzila je i da mi nije mater...
Ne kaze se dzaba da ce svega biti samo nece nas...ha ja..
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Post Reply

Return to “Religija”