Upravo to. Meni npr. mati viče kaže nemoj pržiti na maslinovom ulju. Kad god sam pitao zašto odgovor je jer ne valja i ona je tako čula od drugihZizi wrote: 26 Jun 2024, 13:14Oko hrane su stalno neke kontradiktorne informacije. Bilo je da kao zbog tačke dimljenja nije dobro, međutim nije istina.Masamune wrote: 26 Jun 2024, 13:07 Što ljudi kažu da ne treba pržiti na maslinovom ulju, već da samo treba stavljati u salate i slično?
Ne kontam.
Jedino je sa financijske strane sada problematično, jer je cijena ekstra djevičanskog ulja poprilično sada visoka.
Maslinovo ulje
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23182 times
- Been thanked: 21196 times
- Status: Offline
Re: Maslinovo ulje
- immuno
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 13649 times
- Been thanked: 14872 times
Kad kuham sa maslinovim uljem, ugrije suhu tavu, serpu dobro, uspem maslinovo ulje i odmah na to stavljam meso, povrce stave spremam. Koristim extra djevicansko I volim onaj "orasasti" okus od ulja.
- Čuval
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 584 times
- Been thanked: 781 times
Neki sastojci ulja za ishranu nisu termostabilni napr. vitamini, minerali, antioksidant itd. Svaki termicki tretman smanjuje njihovu kolicinu i maslinovo ulje gubi ona svojstva po kojima je karakteristicno.Masamune wrote: 26 Jun 2024, 13:07 Što ljudi kažu da ne treba pržiti na maslinovom ulju, već da samo treba stavljati u salate i slično?
Ne kontam.
Gotovo 100% maslinovih ulja u marketime nije ''djevicansko''. Djevicanstvo gube jos u uljarama. Koristeci rupe u zakonima uljare mijesaju maslinovo ulje sa drugim (jeftinijim) uljima. Posebno su spanci i tali maheri za prevaru.
Samo ova dva razloga cine dovoljnim da je sasvim svejedno koje ulje ce te koristiti za przenje + ekonomija i mas. ulje ispada iz uzeg izbora.
M. Ulje sam kupovo samo u maslenicima. U marketima sam kupovao smo ona najskuplja, koja nisam koristio za przenje. Ta ulja imaju strozu kontrolu kvaliteta i garancije.
Gotovo da sam prestao prziti mesa. Samo gradele i rerna.
Kad meso skinem sa BBQ ili izvadim iz rerne ostavim ga da se hladne 5 min i onda ga ''nafajtam'' maslinovim.
U marinadama sam prestao koristiti ulja. Ulja zatvaraju pore mesa i sprecavaju ostale sastojke marinade da djeluju. Poslije rostilanja/pecenja koristim m. ulje kao zacin. Pojavom frizidera ulja u marinadama gube funkciju kratkotrajnog konzervatora i prakticno je beskorisno. Nazalost, ljudi robuju navikama ili ih marketi i proizvodaci varaju da bi potrosnja bila sto veca.
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41770 times
- Been thanked: 28593 times
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41770 times
- Been thanked: 28593 times
Pojedino kamenje je mekše od vaših srca.
- Čuval
- Poneki mu pročitamo

- Has thanked: 584 times
- Been thanked: 781 times
godinama sam se mazo maslinovim uljem prije suncanja. I dan danes 'satrem'', svaki dvadni kasiku MU onako na stesce i progrgoljim. Nema nista zdravije za zdravlje usta, desni a bogme i izlaznog otvora... nemam hemeroide
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10171 times
- Been thanked: 12045 times
Neko novo, Pietro Coricelli. Dobro je.
Ima i neko turdko, ali mu nisam upamtio ime.
Ima i neko turdko, ali mu nisam upamtio ime.