Grah! Koja je vaša omiljena vrsta pripreme!?

Kolači, torte, zimnice, pića

Grah! Koja je vaša omiljena vrsta pripreme!?

Gravče na tavče
10
9%
Grah iz pećnice (kao musaka)
5
5%
Kuhan pa malo zapečen na kraju
5
5%
Gusto kuhan u loncu (kašast)
16
15%
Čorbast sa suhim mesom
30
28%
Čorbast sa sudžukom
14
13%
Čorbast sa teletinom
8
7%
Čorbast sa nekim drugim mesom
5
5%
neka druga vrsta
5
5%
Volim sve vrste pripreme
8
7%
Ne jedem grah zbog vjetrova
2
2%
Ne prakticiram neuglednu hranu
0
No votes

Total votes: 108

immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13274 times
Been thanked: 14465 times
Status: Online

Re: Grah! Koja je vaša omiljena vrsta pripreme!?

Post by immuno »

Doso tobe pa ja sta ce mu grasina :D.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26099 times
Been thanked: 26722 times
Status: Offline

Post by ironman »

Grah u par rijeci.
I love you i hate you :ooo
dream of spring...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9845 times
Been thanked: 11620 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

OTKRILI STRUČNJACI: Kuhari uvijek jedno rade prije kuhanja graha, brže se skuha i mekan je kao duša

Image

Grah je jedna od najčešće korištenih namirnica u domaćoj kuhinji, no priprema prije kuhanja ključna je za to koliko će biti hranjiv i lako probavljiv. Stručnjaci upozoravaju da uobičajeno namakanje graha samo u vodi nije najučinkovitije, te da postoji jednostavan dodatak koji može znatno smanjiti tvar odgovornu za probleme s probavom – fitinsku kiselinu.

Pravilno namakanje graha ne samo da ubrzava njegovo kuhanje i čini ga mekšim, nego i omogućuje organizmu bolju apsorpciju minerala. Ovaj postupak posebno je važan jer loša priprema može dovesti do nadutosti i smanjene iskoristivosti nutrijenata.

Fitinska kiselina se veže na minerale poput željeza, cinka, magnezija i joda, sprječavajući njihovu apsorpciju, zbog čega se iz organizma izlučuju prije nego što bi mogli biti iskorišteni. Endokrinologinja Zuhra Pavlova istaknula je: "Fitinska kiselina jedan je od najčešćih uzroka anemije uslijed nedostatka željeza kod vegetarijanaca, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO)."

Tajni dodatak za namakanje

Pavlova ističe da se visoke količine fitinske kiseline nalaze u zobi, riži, pšenici, grahu, leći, kikirikiju, grašku i soji, kao i u orašastim plodovima poput lješnjaka i badema. Uprkos tome, stručnjaci upozoravaju da ove namirnice ne treba izbjegavati jer su bogate vlaknima.

Postoji nekoliko metoda kojima se fitinska kiselina može značajno smanjiti:

Termička obrada: Smanjuje je za 30 do 35 posto.

Namakanje: Najdjelotvornija je metoda. Smeđu rižu treba namakati oko 12 sati, a ječam najmanje šest.

Za bolji učinak preporučuje se u vodu za namakanje dodati malo octa ili limunovog soka.

Još jedan koristan postupak je namakanje namirnica u surutki. Također, klijanjem graha i žitarica količina fitinske kiseline može se prepoloviti. Pavlova naglašava da je kombiniranje metoda najuspješnije: "Ako se namirnica najprije namoči, a zatim termički obradi, iz nje će se izbaciti najveći dio štetne kiseline."
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2741 times
Been thanked: 4899 times
Status: Offline

Post by Nora Ibsenova »

Nisam fan corbali hrane, a kako sam bez posla dosadno mi je pa kuham. Grah sam pravila tako sto sam prvo govedje kobasice izrezala na kolutice i preprzila, onda sam na istoj masnoci preprzila prethodno skuhan crveni grah sa kukuruzom i mrkvom, pa sve to stavila u vatrostalnu zdjelu, zalila razrjedjenim paradajz sosom u koji sam umjesala fant zacin za varivo. Onda u rernu na 20tak minuta.

Bilo je top.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Post Reply

Return to “Kulinarstvo”