Mare-legija8895 wrote:Mohr wrote:Bogme nisu gospodari cijele planete. EU je lakrdija koja ni samoj sebi nije gospodar. Njojzi je Uncle Sam gospodar,....
Ja sam ipak misljenja da sto se tice amerike" Njojzi je rabin SAMuel gospodar"
Bilo kako bilo, Khadafi je isuviše sitan, da bi mogao urušiti sistem vrijednosti koji je nametnut od strane zapada, a sam način na koji je svrgnut, i likvidiran, samo svjedoči o tome. Nije to samo njihov sistem vrijednosti, nego on pripada cijelom svijetu, pošto se sve pare nalaze na zapadu i sad je jagma kod ostalih, da bar malo ugrabe, zadrže i koliko-toliko razviju privredu, ali sam sistem ne diraju. Nije ni Rusima, ni Arapima, pa ni Kinezima u interesu da ruše dolar, jer bi time i sebe mogli potopiti, pošto se i njihova zarada na svjetskom tržištu, mjeri upravo u dolarima. Kome bi prodavali i kako bi naplaćivali da nema dolara?
Niko neće svoje pare mijenjati za nekakvu rublju, samo da bi od Rusa kupio nešto, ako se kod njih ima šta kupiti osim oružja i nafte.
E tako dođemo do suštine. Zato sve pare i jesu na zapadu, pošto ostali ne mogu da izgrade bolje poslovno okruženje od EU, a od Amerike pogotovo.
I njihovi milijarderi (Arapi, Rusi, Kinezi, ostali) prebacuju pare na zapad.
Bez obzira na sve, mi tu govorimo o ekonomiji i ostali ne mogu jenkijima ništa, sve dok su im ekonomije nejake, ovisne o prirodnim resursima ili se oslanjaju na vlastitu jeftinu radnu snagu, poput Kineza, pa štancaju nove i nove iPhone za račun američkih milijardera.
Svjedoci smo, Rusija se ne može mjeriti ni sa Saudijom koja ih za račun Jenkija, već dvije godine baca na kol,jena s jeftinom naftom, a kako bi tek bilo da se nose sa Jenkijima ili sa EU koji imaju na raspolaganju najsavremeniju industriju u svakom njenom segmentu.