Sarajevo

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times
Status: Offline

Re: Sarajevo

Post by Hannibal »

storm wrote:
Hannibal Lecter wrote:Neka su. Sramota je ono bilo
Pa i ja mislim....baš nikako ne ide u onaj ambijent, da ne spominjem ostale stvari...
Mene nerviraju i one tezge s dresovima
🐽
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Vladimir RUS »

"Da prilagode djelatnost" znači da ugase kladionicu ili da promjene djelatnost, recimo da pod zanatskom djelatnošću pružaju igre na sreću. :oo

Glupo im je ovo "da prilagode djelatnost" iz svih razloga. Šta ovo znači to konkretno ne znaju ni oni koji su ovo predložili. :D.

Čuj žele da vrate stare zanate? Kako ćeš to napraviti, puškom? Ne možeš nekog natjerati da se vrati starim zanatima pošto već imaju ljudi koji to rade (mislim na bavljenje zanatskim radom). Riječ o sasvim malom broju zanatlija. Čak i da nakon ovog dekreta se poveća broj zanatlija, ne vjerujem da će iko doći u velikom broju na Baščaršiju da čuka bakar jer ta vremena su, suočimo se sa istinom, prošla (mislim na zanat kao masovnu pojavu, a i na Baščaršiju kao zantski centar pošto sa ovakvim cijenama zakupa jedino se upravo samo kladionicama, kao i bankama isplati da zakupljuju prostor tu pošto čisto sumnjam da će neki dekica da pravi lončiće, tacne i džezvice i da mu pritom dobar dio ionako skromne zarade ode na skupi zakup poslovnog prostora).

Čak se ni kladionicama više toliko ne isplati držati na Baščaršiji posao, a kamoli nekome ko se "bori sa Kinezima" i dijelom i uspije se izboriti da bi ga na kraju dokrajčila država sa porezima , a tu je i već spomenuta velika cijena zakupa poslovnog prostora.

Zna se jako dobro zašto su tu kladionice. Jedino je njima na tom mjestu isplativo da pod postojećim uslovima rade, drugima nije. Samo se džaba rizikuje da Baščaršija bude skroz prazna.

Promašen potez skroz.

Zanatlije sada rade u kući, u garaži, na periferiji grada, a kupce nalaze preko fejzbuka. U tom segmentu vraćanja na stara dobra vremena nema. Tada kada je zanat bio unosan posao nije bilo ni poreza, ni banki, a kamoli PDV-a, ni skupog zakupa poslovnog prostora (a pitanje je dali je uopšte bilo i zakupa :D).

I ono zanatlija što rade, bježe od velikih troškova ko đavo od krsta. Jedini zanat koji radi punom parom jeste kladionica, zato i jeste tu gdje jeste, za druge tu nema isplativosti. Jedino da umiru od dosade i smrzavaju se dok nađu po kojeg kupca što su radili čak i prije samo što tada je i skroman obim posla bio isplativ, a danas su veći troškovi nego zarada, jednostavno ne postoji više bilo kakva pozitivna ekonomska računica.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Vladimir RUS wrote:"Da prilagode djelatnost" znači da ugase kladionicu ili da promjene djelatnost, recimo da pod zanatskom djelatnošću pružaju igre na sreću. :oo

Glupo im je ovo "da prilagode djelatnost" iz svih razloga. Šta ovo znači to konkretno ne znaju ni oni koji su ovo predložili. :D.

Čuj žele da vrate stare zanate? Kako ćeš to napraviti, puškom? Ne možeš nekog natjerati da se vrati starim zanatima pošto već imaju ljudi koji to rade (mislim na bavljenje zanatskim radom). Riječ o sasvim malom broju zanatlija. Čak i da nakon ovog dekreta se poveća broj zanatlija, ne vjerujem da će iko doći u velikom broju na Baščaršiju da čuka bakar jer ta vremena su, suočimo se sa istinom, prošla (mislim na zanat kao masovnu pojavu, a i na Baščaršiju kao zantski centar pošto sa ovakvim cijenama zakupa jedino se upravo samo kladionicama, kao i bankama isplati da zakupljuju prostor tu pošto čisto sumnjam da će neki dekica da pravi lončiće, tacne i džezvice i da mu pritom dobar dio ionako skromne zarade ode na skupi zakup poslovnog prostora).

Čak se ni kladionicama više toliko ne isplati držati na Baščaršiji posao, a kamoli nekome ko se "bori sa Kinezima" i dijelom i uspije se izboriti da bi ga na kraju dokrajčila država sa porezima , a tu je i već spomenuta velika cijena zakupa poslovnog prostora.

Zna se jako dobro zašto su tu kladionice. Jedino je njima na tom mjestu isplativo da pod postojećim uslovima rade, drugima nije. Samo se džaba rizikuje da Baščaršija bude skroz prazna.

Promašen potez skroz.

Zanatlije sada rade u kući, u garaži, na periferiji grada, a kupce nalaze preko fejzbuka. U tom segmentu vraćanja na stara dobra vremena nema. Tada kada je zanat bio unosan posao nije bilo ni poreza, ni banki, a kamoli PDV-a, ni skupog zakupa poslovnog prostora (a pitanje je dali je uopšte bilo i zakupa :D).

I ono zanatlija što rade, bježe od velikih troškova ko đavo od krsta. Jedini zanat koji radi punom parom jeste kladionica, zato i jeste tu gdje jeste, za druge tu nema isplativosti. Jedino da umiru od dosade i smrzavaju se dok nađu po kojeg kupca što su radili čak i prije samo što tada je i skroman obim posla bio isplativ, a danas su veći troškovi nego zarada, jednostavno ne postoji više bilo kakva pozitivna ekonomska računica.
A što bi ti...
tom logikom koju ti navodiš, najbolje da se dvije tri benzinske i jedna autopraona postave...to je biznis danas :rol

Slučajno znam da se čak mjesto (radnja) na bašćaršiji nasljeđuje...mnogi čekaju na red, da uzmu u zakup- pa nije loše da se to selekcionira ( neka me sarajlije isprave ako je moj navod netočan- tako sam čuo)
Turiste ne zanimaju shopping centri poput BBI i slični- toga imaju dovoljno doma...
Eto ostatak grada za sve te zanimacije, a onaj mali prostor, trebalo bi očuvati u duhu tradicije- a kladionica to nije.
Ja se nadam da će biti mudrosti i uspiju u tome...a to, što bi ti volio vidjeti je druga stvar ;)
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

Informacije koje smo dobili iz Poreske uprave FBiH su zaista skandalozne.
Plata od 7500 KM mjesecno jednog dekana, 6000 - 6500 jos nekih dekana, plata od 5.500 KM nekoliko direktora zdravstvenih ustanova, primanja od 9500 KM direktora jednog fonda, plate pomocnika direktora nekih ustanova izmedju 3500-5000 KM.
Postoje u sistemu i dekani na nasem Univerzitetu sa platama 1800-2300 KM, postoje i direktori ustanova sa 1500-1700 KM.
Zbog svega navedenog, u cetvrtak je na sjednici Vlade KS usvojen prijedlog zakona koji regulise oblast plata direktora preduzeca, ustanova, zavoda i fondova ciji je osnivac Kanton Sarajevo. Skupstina ce razmatrati zakon na sjednici koja ce biti odrzana u ponedjeljak 1.2.
Zakonom se limitira plata na maksimalno 3 prosjecne federalne (cca 2500 KM)
Skupstini i javnosti ce biti prezentirane plate premijera (2900 KM) i ministara u Vladi KS, zastupnika i pomocnika ministara.
Istovremeno neki zdravstveni radnici, sestre i tehnicari, ucitelji i nastavnici, asistenti na fakultetima, drzavni sluzbenici i jos neki kvalifikovani kadrovi u sistemu nemaju adekvatna primanja.
Napravicemo velike ustede ali je jos znacajnija cinjenica da ce u nasem drustvu biti manje nepravde ove vrste.
Ocekujemo naravno burne reakcije onih koji imaju te visoke plate ali ovaj posao ne moze bez turbulencija :-)

-----------------------

Dino Konaković
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

Svaka mu cast. Jes bio los kosarkas al je ovo dobro uradio
🐽
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes »

Bože sačuvaj cifri!
Samo sabura
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:rol

Kriminal u Sarajevu: Evo koliko je (ne)sigurno živjeti u glavnom gradu BiH i ko su oni koji ugrožavaju mir građana

Irfan Nefić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP KS), tvrdi da je stanje sigurnosti u Sarajevu zadovoljavajuće. Ističe da je Sarajevo, u odnosu na glavne gradove zemalja u regiji, siguran grad i da analitički pokazatelji govore da je tokom prošle godine zabilježen napredak kada je riječ o reduciranju broja krivičnih djela.
Goran Kovačević, docent na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, tvrdi da se bez obzira što zvanične statistike pokazuju drugu sliku u Sarajevu iz dana u dan povećava broj krivičnih djela.
Svaki dan se u Sarajevu desi ili ubistvo ili neki oblik nasilnog kriminala. Svakodnevne su krađe automobila, svakodnevna su razbojništva, vršnjačko nasilje. Po svim oblicima kriminala Sarajevo je iz dana u dan sve gori grad i mjesto koje nije baš preporučljivo za živjeti”, tvrdi Kovačević.
Dokle god je ovakva garnitura i struktura vlasti, ovakvo stanje ostaje nepromjenjeno, ja od ove države, od ovog grada ne očekujem ništa bolje. Tu nema stručnog objašnjenja, politika nema svoju ekspertnu stranu, kod nas je samo kriminalna strana”, ističe docent Kovačević.
:123
Image
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

Jucer nå otoci ukrali ogradu s tramvajske a policija ih sve vrijeme gledala. Valjda mislila da su neki radnici i da mijenjaju ogradu haha. Ovo samo kod nas ima
🐽
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Hannibal Lecter wrote:Jucer nå otoci ukrali ogradu s tramvajske a policija ih sve vrijeme gledala. Valjda mislila da su neki radnici i da mijenjaju ogradu haha. Ovo samo kod nas ima
Te su najjače... :D.
Ovdje su prije par godina ispraznili stan....još susjedi pridržavali vrata i jedan čak pomagao :valja

vrti se čovo s mora :sok
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

storm wrote:
Hannibal Lecter wrote:Jucer nå otoci ukrali ogradu s tramvajske a policija ih sve vrijeme gledala. Valjda mislila da su neki radnici i da mijenjaju ogradu haha. Ovo samo kod nas ima
Te su najjače... :D.
Ovdje su prije par godina ispraznili stan....još susjedi pridržavali vrata i jedan čak pomagao :valja

vrti se čovo s mora :sok
E svasta hahahaha
🐽
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Usred bijela dana....nitko nije posumnjao- kamion, servis za seljenje naljepnice...i fino potovariše sve u miru... i rolete skinuli :D.

Taj čovjek i nije bio druželjubiv...tako da nije bio ni u priči, onako u prolazu s nikim....ljudi mislili, seli, što ćeš :lupa
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Hannibal »

storm wrote:Usred bijela dana....nitko nije posumnjao- kamion, servis za seljenje naljepnice...i fino potovariše sve u miru... i rolete skinuli :D.

Taj čovjek i nije bio druželjubiv...tako da nije bio ni u priči, onako u prolazu s nikim....ljudi mislili, seli, što ćeš :lupa
To bas filmska pljacka bila
🐽
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

storm wrote:
Vladimir RUS wrote:"Da prilagode djelatnost" znači da ugase kladionicu ili da promjene djelatnost, recimo da pod zanatskom djelatnošću pružaju igre na sreću. :oo

Promašen potez skroz.

A što bi ti...
tom logikom koju ti navodiš, najbolje da se dvije tri benzinske i jedna autopraona postave...to je biznis danas :rol

Slučajno znam da se čak mjesto (radnja) na bašćaršiji nasljeđuje...mnogi čekaju na red, da uzmu u zakup- pa nije loše da se to selekcionira ( neka me sarajlije isprave ako je moj navod netočan- tako sam čuo)
Turiste ne zanimaju shopping centri poput BBI i slični- toga imaju dovoljno doma...
Eto ostatak grada za sve te zanimacije, a onaj mali prostor, trebalo bi očuvati u duhu tradicije- a kladionica to nije.
Ja se nadam da će biti mudrosti i uspiju u tome...a to, što bi ti volio vidjeti je druga stvar ;)
Ono što baščaršija nudi, to ima i svaki drugi grad u BiH. Evo jedan primjer je Brčko koji takođe ima zanatski centar, koji uz to više ne radi nego što radi (mnogi lokali zatvoreni). I nema samo zanatski centar, već i pijacu koja je stara koliko i ona Sarajevska. Isti stil isto sve. Jedina roba koja ide jeste ona iz Turske i Kine. Od zanata u zanatskom centru u Brčkom rade samo frizerski saloni, mesare, kladionice i druge uslužne djelatnosti. Dakle ugostiteljtvo i trgovina dok zanata doduše ima, ali daleko od zanatskog centra jer zanatlijama se ne isplati sa malim, siromašnim i zahtjevnim tržištem pojačanim visokom cijenom zakupa bakćati. Da priča bude još sumornija, materijali koji zanatlije koriste su bakar, zlato, srebro, svila i drugi skupi metali i materijali. To su sve materijali čija velika cijena je postala još veća što dodatno onemogućava ionako već nemoguć opstanak na tržištu koje je slobodnije i neprednije no ikad do sad. Mnogi su pokušali da vrate stare zanate i nisu uspjeli, a oni koji su uspjeli nisu na mjestima na kojima su nekad njihove babe i djede radili jer današnji kupac uglavnom neće da kupuje stare predmete, a oni koji hoće, rijetka su publika da bi se čitava baščaršija preorijentisala na povratak 100 i više godina unazad. Sarajevo nije prvo koje je osmislilo toplu vodu, ali će biti prvo sa mnoštvo pustih objekata bez ičeg drugog osim praznih lokala, dakle bez kladionica i drugih ugostiteljskih sadržaja ukoliko se nešto ne promjeni po pitanju ove odluke. Ni meni se ne sviđaju tržni centri na svakom ćošku, ali za razliku od daleke prošlosti, tržni centri imaju ogromnu publiku. Stare zanate treba podržavati, ali ne držati zbog toga čitav jedan grad "za taoce" zbog toga jer stari zanati ne mogu da ožive nekadašnji duh Sarajeva ni 10 odsto, a kamoli 100 odsto kako je neko osmislio. Želja je jedno, a realnost drugo. Samo se rizikuje još sumornija slika (na 9 zatvorenih lokala će da radi samo 1). Sa konja na magarca.
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:rol

Jučer/12. FEBR. / je Prva policijska stanica obaviještena da su oko 18.45 sati na lokalitetu Žuta tabija, ulica Poddžephana, općina Stari Grad Sarajevo, opljačkana tri turista iz Kine.

:123
Image
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

greeneyes wrote:Bože sačuvaj cifri!
:plavi :plavi :plavi
LesaTebra
Na probnom
Na probnom

Post by LesaTebra »

Devojke i momci, pozdrav. Posto niko putem chata ne odgovara, imam jedno pitanje. Izvinjavam se, nije vezano za temu.
Jedna moja drugarica je iz Sarajeva i cesto upotrebljava sledeci termin: "sike". Ne bih da je uvredim sa sopstvenim nepoznavanjem bosanskih izraza i fraza. Iz tog razloga sam se odlucio da pitam vas u nadi da cete mi odgovoriti. Dakle: "Nemoj to da radis sike" ili "Sta ima sike"....
Hvala puno devojke i momci.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9798 times
Been thanked: 11536 times

Post by Krokodil Behko »

Jel S ili SH?
Zapravo, i u jednom i u drugom slučaju, nemam pojma šta je to.
Mole se dobronamjerni sliučajno-prolazeći forumaši, da pomognu Saletu Tibri.
LesaTebra
Na probnom
Na probnom

Post by LesaTebra »

Krokodil Behko, sa "S".
Hvala na apelu. :)

Napisali su mi na vasem chatu da u prevodu znaci "kesa". Ne verujem da bi me zvala kesom. :) :)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9798 times
Been thanked: 11536 times

Post by Krokodil Behko »

Ne vjerujem ni ja. Neki je sleng u pitanju.
Vladimir RUS
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Vladimir RUS »

Možda je mislila na mog sugrađanina.

[ytube][/ytube]

:oo
Post Reply

Return to “BiH”