Nikada se bolje nije živjelo

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22525 times
Been thanked: 20657 times
Status: Online

Re: Nikada se bolje nije živjelo

Post by Masamune »

Shadow wrote: 02 Dec 2025, 15:01 To sto vise nemas razumjevanja je tvoj stav. Ali, ne mjeri se svaka situacija tvojim iskustvom.
Ne mjeri niti gledam na druge isključivo spram sebe. To je najveća greška koju ljudi mogu napraviti i to se odnosi na sve živo u životu.

Taj mentalitet mi se jednostavno gadi. Život je jednostavno prekratak da se čovjek pored svega ostalog i time treba opterećavati.

To ne znači da ću baš uvijek pokazivati nerazumijevanje. Zavisi od situacije do situacije.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 754 times
Been thanked: 1137 times
Status: Offline

Post by tuzlak1212 »

ne trba prelazit ni tu sad granicu, ja mrzim prosjacenje ali ne moze svako izac i zaradit, nema drustvo toliko privrednog prometa da ima hljeba i para za svakog
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 53316 times
Been thanked: 9471 times

Post by ElTriconi »

Masamune wrote: 02 Dec 2025, 13:44 Ne mogu, ali i ti koji prose su uglavnom imali izbor da prose ili da rade i privređuju. Mnogi su odabrali da prose pogotovo oni koji su radno sposobni.

Ima ih koji od toga zarade više nego neko na minimalcu. To je samo po sebi postalo unosan "biznis", a ima ih koji su razradili čitave mreže ljudi koji prose, koje plaćaju jedan procenat i ostalo uzmu sebi.

Nije ovo popularno mišljenje među našim svijetom ono u fazonu "kako te nije sramota da tako pričaš", ali prestao sam da se osvrćem na to jer me to više ne pogađa.
Bio na dzumi hodza vice ne treba davat prosjacima pare jer je to organizovano, klanjalo se, izlazimo, opet narod daje.

Bude des prosjaka, nemres izic iz kruga dzamije da troje cetvero ne prodjes 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41217 times
Been thanked: 27903 times

Post by Rum »

Ko god prosi nuzda je nije lako stati i prositi ,probajte onako iz sale nece vam biti lako ,ko zna sta je stislo da se covjek tako ponizi pa ja ,udijeli mozda bas tu zaradis dzenet
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Sto su vecinom cigani ti koji prose i one pajde sto vicu jaro daj mi cvaju zafalilo mi za gorivo il za kartu i to?

Ako si do te mjere zaglibio u zivotu i u nemoral zaso da mislis da ce te marka data u organizovani kriminal i za uzivanje opojnih sredstava spasit onda svaka ti cast 🥹
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26097 times
Been thanked: 26726 times

Post by ironman »

Ugao gledanja cini svu razliku.
2025 godina u Palestini.
2025 godina negdje u komociji EU.
2025 godina u Ukrajini.
2025 godina kod nas.
Svi smo ljudska bica.
I svi zivimo na planeti Zemlji u isto vrijeme.
dream of spring...
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

ironman wrote: 02 Dec 2025, 17:37 Ugao gledanja cini svu razliku.
2025 godina u Palestini.
2025 godina u Ukrajini.
2025 godina kod nas.
Svi smo ljudska bica.
Gledam onu situaciju u sudanu, ne zna se ko pije a ko placa. Nakvi crnci otprilike katolici na jednoj strani a na drugoj nakvi arapi otprilike muslimani i sad se to naoruzava, saudija, kina i to.

Gledam snimak iz drona dole cuci crnac u rovu i gleda u dron i vidi se pusta se bomba s drona a ovaj crnac dade petama vjetra, jedva kutarisa. I sad ti ja to gledam preko nekih opskurnih foruma, iz ugrijanog stana, redovno placam racune i ostane mi na kraju mjeseca i ufati me smjeh, smjesno mi tobejarabi.

Tacno je to ono sit gladnog ne razumije i svaki pokusaj razumjevanja pada u vodu, dok te nevolja ne jamije ne znas kako je unesrecenom kad bi se na glavu nasadio 🤔
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22525 times
Been thanked: 20657 times

Post by Masamune »

tuzlak1212 wrote: 02 Dec 2025, 16:08 ne trba prelazit ni tu sad granicu, ja mrzim prosjacenje ali ne moze svako izac i zaradit, nema drustvo toliko privrednog prometa da ima hljeba i para za svakog
Većina mladih ljudi koji prose, a koji su zdravi i pravi, mogu naći alternative i zaraditi pa kako god. Bitno je boriti se koliko je moguće, ali veliki broj njih to ne žele. 10+ godina viđam jedno te iste prosjake po gradu.

Veliki broj njih koriste opojne supstance također i navučeni su na njih. Davanjem novca njima tu agoniju samo produžava.

Bolje je donirati nekim poznatim organizacijama za koje znaš da će im stvarno pomoći.

I ovo što sam pisao nije usmjereno tek tako protiv njih. Ja bih prvi želio da svi imaju bar ono što je dovoljno za normalan život, ali vjeruj da mi se smučilo više sve od sadake, merhameta, skupljanja za liječenje i svega ostalog. Ne znam da li me razumiješ o čemu govorim... teško je ovo objasniti, a nije baš ni pohvalno otvoreno pričati o ovome jer vrlo često ljudi na prvu to osude kao da nemaš razumijevanje, da nemaš srca, da te boli briga ili da si sebičan i škrt i slično, a ne radi se o tome uopšte. Bukvalno sam bar ja lično u životu trenutno okružen time i privatno i poslovno.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2419 times
Been thanked: 1140 times

Post by amidza idriz »

Rum wrote: 02 Dec 2025, 17:31 Ko god prosi nuzda je nije lako stati i prositi ,probajte onako iz sale nece vam biti lako ,ko zna sta je stislo da se covjek tako ponizi pa ja ,udijeli mozda bas tu zaradis dzenet
Imas vise vrsta prosjaka.
Jedni prose iz navike(znam ih dosta). Imaju super zivot i dobre pare ali vole prositi.
Drugi prose iz nuzde. Takve je tesko prepoznati pa makar imao tjelesni hendikep. Tjelesni nedostatak nije nuzno razlog da neko pruzi ruku umjesto da nesto sto moze da uradi. Imao sam komsiju bez obje noge, nabavili mu obucarsku masinu i covjek je ''dobro'' zivio od svog rada a toga ima koliko hoces.
Treci(mladji) prose iz razonode. Trazi ti pare a uz to ti prodaje neke fore.

Prosjaci nisu mjerilo nicega a pogotovo kvaliteta zivota.
Bilo ih i vazda ce ih biti.

Mnogi Tuzlaci se sjecaju bake sto prodaje razglednice. tesko je bilo zaobici a ne dati joj nesto iz simpatije. Uopce nije bila u toj potrebi.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by amidza idriz »

2025 godina u Palestini.
2025 godina u Ukrajini.
2025 godina kod nas.
Svi smo ljudska bica.
Zaboravio si ono selo u Indiji sto jos struje nema...e jbga.

Govorim za nase podrucje pa i Europsko.

Ukrajinci su u ratu a imaju kao da su iz svemira za razliku od nas.
Rat je pa se gine ali to je druga tema.
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

amidza idriz wrote: 02 Dec 2025, 20:37
2025 godina u Palestini.
2025 godina u Ukrajini.
2025 godina kod nas.
Svi smo ljudska bica.

Ono na sta sam ciljao..
8 milijardi dusa.
8 milijardi odgovora. Na pitanje.
Opcenito nakon pojave pencilina planet zivi bolje..
Ili kad su otkrili americu pa uz pomoc krompira glad u evropi ukinuli.
A zapravo svaka generacija valjda zivi ono najbolje sto moze dok je tu,na zemlji.
Jer popravnog nema.
dream of spring...
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14259 times
Been thanked: 23744 times

Post by Fuddo »

Naravno, sve je do licne impresije.
Ona je pozitivnija ako si medju 20% populacije koja ima redovno tri obroka dnevno. Ostatak jal rucat, jal ne rucat.
Njemu je isti klinac ko i prije 1000 godina, tj. Jebeno.
Onda i tih 20% mozes rastaviti na nikad bolje i gore.
Nije isto kad si EU i kad nisi EU,
Pa onda odes u EU, i tamo ima razlike, jesi li nadaran za nesta, ili vrtis mjesalicu na -20 celzijusa.
U neka doba ti i ne bude bas najbolje, jebajiga.
Uglavnom, ovo sad kako je, kurcu ne valja, pogotovo sto i ovaj privid da valja visi o koncu da sve ode u tri pmaterine.
A problemi se samo gomilaju.
Dozvolite da se obratimo
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by amidza idriz »

Shadow wrote: 02 Dec 2025, 14:02 Aha, ovo je ono..
Sa moje tacke gledista nije mu nista.
Ne polazimo svi od iste tacke u zivotu i nije svima jednako lako uspjeti. Niti svi uspiju isto. Nekome je prosjacenje jedina opcija, i nije svaki prosjak biznismen. Dokle god stvari gledate kroz prizmu meni je dobro pa mora biti i drugima, ova tema nema smisla.
Imam osjecaj da trazis neka opravdanja za...

Prilike u zivotu moras traziti, stvarati, teziti ka tome i rezultat je tu negdje.
Ozenio sam se davne '83. god. Krenuo od nule. Zivio u gradu kao podstanar i zivotario.
Poslije toga sam se 5(pet) puta kucio od nule. Nakon rata je bilo ispod nule, hem si duzan hem nemas nista.
Momci su sjedeli ispred granapa i psovali ovoga i onoga ali klipacu nisu ispustali.
Mnogi od nas su se morali pokrenuti trbuhom za kruhom i kada danas pogledam, ko se nije pomjerio on je jos uvijek u tom stanju prezivljavanja.
Ne gledam kako je samo meni, gledam i one najsiromasnije pa dobije vrecu brasna, karton ulja i ostale kucne potrepstine...a pricali smo kako se ranije nije obracala paznja na takve ili vrlo malo.
Moja sestra ima onu najmanju penziju i kada god je pitam kako si ''ma dobro, nikad bolje'' sto ja opet malo poguram ali je zadovoljna sadasnjim stanjem.

Ranije, poznajes covjek izdaleka po Jasinoj jakni jer takve imaju tri u gradu a danas???
Ima li iko da ne moze sebi priustiti jaknu, cipele ili nesto drugo za sta se ranije uzimao kredit.
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by amidza idriz »

ironman wrote: 02 Dec 2025, 20:41
amidza idriz wrote: 02 Dec 2025, 20:37

Ono na sta sam ciljao..
8 milijardi dusa.
8 milijardi odgovora. Na pitanje.
Opcenito nakon pojave pencilina planet zivi bolje..
Ili kad su otkrili americu pa uz pomoc krompira glad u evropi ukinuli.
A zapravo svaka generacija valjda zivi ono najbolje sto moze dok je tu,na zemlji.
Jer popravnog nema.
Ima generacija koje se bas napate.
Generacija koja se zadesila izmedju dva s.r. mislim da se bas napatila tako da, nije da je svakoj generaciji isto.
Prvenstveno sam mislio na nase Europsko podrucje jer je nemoguce pitati kako zive ljudi u J.Americi ovog vremena.
Za Kinu mogu komotno reci da je nebo i zemlja, Indija napreduje, Amerika ljulja toplo-hladno...
ironman
sirius
sirius

Post by ironman »

Cesto se nasalim.
I moj pradjed vazda przio na maslinovom ulju tunu il lososa pa onda ih zacinio kurkumom :D.
Ne svidja mi se ona izreka da dobra vremena stvore slabice koji onda,stvore losa vremena koja izrode jake ljude..
To je samo dokaz ljudske gluposti.
Ne svidja mi se zato jer mi djeluje da je masa slabica dosla na red..
3,14ckini dimovi koji ne znaju jesul posli ili dosli..
Neam pojma.
dream of spring...
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times

Post by Naseef Mushroom »

ElTriconi wrote: 02 Dec 2025, 18:24
2025 godina u Palestini.
2025 godina u Ukrajini.
2025 godina kod nas.
Svi smo ljudska bica.
Gledam onu situaciju u sudanu, ne zna se ko pije a ko placa. Nakvi crnci otprilike katolici na jednoj strani a na drugoj nakvi arapi otprilike muslimani i sad se to naoruzava, saudija, kina i to.

Gledam snimak iz drona dole cuci crnac u rovu i gleda u dron i vidi se pusta se bomba s drona a ovaj crnac dade petama vjetra, jedva kutarisa. I sad ti ja to gledam preko nekih opskurnih foruma, iz ugrijanog stana, redovno placam racune i ostane mi na kraju mjeseca i ufati me smjeh, smjesno mi tobejarabi.

Tacno je to ono sit gladnog ne razumije i svaki pokusaj razumjevanja pada u vodu, dok te nevolja ne jamije ne znas kako je unesrecenom kad bi se na glavu nasadio 🤔
Ne može se i ne smije se tako razmišljati.
Ne može čovjeku samo cilj biti “Nek sam zdrav, živ i neka ne puca”.
I tim ljudima u Sudanu da sutra bude mir, i oni bi se počeli baviti problemima koje su gluposti u poređenju sa ratom, dok je negdje drugo rat.

Ne govorim o osobama koje su baš bezobrazne i ničime nisu zadovoljne, ali ostalim to nezadovoljstvo za koje bi Sudanac dao sve, može biti dobra motivacija.

Ako ja zarađujem solidnu platu dok drugi zarađuju minimalnu ili su nezaposleni, a smatram da za taj posao nisam dovoljno plaćen, ja ću se truditi da napredujem na poslu ili ću tražiti drugu firmu koja bolje plaća, ne smijem razmišljati “Šuti i trpi, kako je onima koji su nezaposleni ili manje zarađuju”.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24888 times
Been thanked: 27613 times

Post by Shadow »

amidza idriz wrote: 02 Dec 2025, 21:04
Shadow wrote: 02 Dec 2025, 14:02 Aha, ovo je ono..
Sa moje tacke gledista nije mu nista.
Ne polazimo svi od iste tacke u zivotu i nije svima jednako lako uspjeti. Niti svi uspiju isto. Nekome je prosjacenje jedina opcija, i nije svaki prosjak biznismen. Dokle god stvari gledate kroz prizmu meni je dobro pa mora biti i drugima, ova tema nema smisla.
Imam osjecaj da trazis neka opravdanja za...

Prilike u zivotu moras traziti, stvarati, teziti ka tome i rezultat je tu negdje.
Ozenio sam se davne '83. god. Krenuo od nule. Zivio u gradu kao podstanar i zivotario.
Poslije toga sam se 5(pet) puta kucio od nule. Nakon rata je bilo ispod nule, hem si duzan hem nemas nista.
Momci su sjedeli ispred granapa i psovali ovoga i onoga ali klipacu nisu ispustali.
Mnogi od nas su se morali pokrenuti trbuhom za kruhom i kada danas pogledam, ko se nije pomjerio on je jos uvijek u tom stanju prezivljavanja.
Ne gledam kako je samo meni, gledam i one najsiromasnije pa dobije vrecu brasna, karton ulja i ostale kucne potrepstine...a pricali smo kako se ranije nije obracala paznja na takve ili vrlo malo.
Moja sestra ima onu najmanju penziju i kada god je pitam kako si ''ma dobro, nikad bolje'' sto ja opet malo poguram ali je zadovoljna sadasnjim stanjem.

Ranije, poznajes covjek izdaleka po Jasinoj jakni jer takve imaju tri u gradu a danas???
Ima li iko da ne moze sebi priustiti jaknu, cipele ili nesto drugo za sta se ranije uzimao kredit.

Ne mislim da iko treba prepricavati svoje muke da bi dokazao poentu.
Tvoja zivotna prica je tvoja, ali nije univerzalni model.
Niko ne trazi opravdanja, samo ukazujem da ne polazimo svi iz istih okolnosti.
Ti si uspio, Hamdo luzer mozda nije, zivo mu se fuckalo za sve, zivio kako je htio.A mozda je danas uspjesniji od oboje. Vidis.
Ko hoce taj i moze, ne moze biti mjerilo za sve.
Ne pristajem na generalizovanje.
Acta non Verba
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14259 times
Been thanked: 23744 times

Post by Fuddo »

I ima jos jedan, hajmo reci, mali detalj, kad se radi o kvaliteti zivota u modernom drustvu koje je produkt neoliberalnog kapitalizma.
Jel sve otislo u nekom pravcu da nam olaksa svakodnevicu, tehnoloski smo skoro pa u svemirskom brodu, imamo stvari koje samo nekoliko decenija prije nismo mogli ni zamisliti? Jeste.
Zdravstvo je napredovalo, lijecimo bez problema stvari od kojih se do jucer redovno umiralo, svasta smo naucili.
Dobro smo obuceni, hrane ima u izobilju, pojest, popit, ma idila.
E sad ti objasni kako u tako jednom najboljem ikad zivotu, na svakom koraku psihijatar?
Svaki drugi cojek kojeg znam pije nesta za smirienje, na nekoj je terapiji za ovo i za ono.
Znaci, nesto sa tim kvalitetom zivota nije u redu.
Sta?
Dozvolite da se obratimo
amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by amidza idriz »

Nista ja ne generalizujem nego kazem da se nikada bolje nije zivjelo(dokazao sam na dosta primjera a ne samo svoj koji je irelelevantan).

Da li je tebi bolje nego ranije, ti si samo pojedinac i necemo se po tebi ravnati. :oo
Shadow
Svemirka
Svemirka
Has thanked: 24888 times
Been thanked: 27613 times

Post by Shadow »

Ah, znaci ja sam samo 'taj jedan primjer' koji tvoju teoriju potvrduje… ili rusi.
Ne trebas se ravnati po meni, nego pogledati realnost zivota ispod povrsine.
Ili mislis da si pametniji kad gledas samo sebe, dok ti stvarni zivot promice.
Acta non Verba
Post Reply

Return to “BiH”