Isto tako mora poštovati zakone, nikakve razlike.Ideja wrote:a šta ako ne dođe nego je uvijek tu bio/bila /rođena tu (govorim o ženi jer je tema hidžab) ... i ako ne uspostavlja nikakav šerijat nego pokušava da živi u islamskom duhu ne šteteći nikomLebowski wrote:ali dođe neki musliman i postavlja šerijat iznad zakona tih zemalja i tu nastaje problem.
Hidžab, nikab, burka
Re: Hidžab, nikab, burka
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Više bi mi se sviđao reprocitet u smjeru da smije moja žena biti otkrivena ako želi...Ideja wrote:mehaning wrote:Zašto ja nesmijem zahtjevati od neke muslimanke koja dođe u moju zemlju reciprocitet...
zato što je tvoja zemlja demokratska a ne šerijatska
Po tom reciprotetu zabraniš ženi iz neke šerijatske zemlje da u tvojoj zemlji nosi maramu i to se učini kao fer. Onda dodjem ja iz nešerijatske Bosne i i meni zabraniš ... Onda ugledaš neku svoju zemljakinju (Austrijanku, Njemicu, Slovenku koja je primila islam) i njoj isto zabraniš. Onda naidje časna i odjednom ti i ona izgleda pokrivena. Hoće li izgledati? Možda. Šta je sljedeće, ne smije kosa biti roze i zelene boje.
Šerijata se grozim ali ne svidjaju mi se ni dvostruki "demokratski" aršini
Jako zreo odgovor, moram primjetiti...Čarobni wrote:Možda zato što si ti u svojoj zemlji toliko nebitan da svoj glas ni sam ne možeš čuti?mehaning wrote:Mene kod svega skupa smeta samo jedna sitnica...![]()
Ako ja sa ženom idem u neku muslimansku zemlju, od nje se očekuje da se pokrije. Mislim da je negdje to i obavezno...![]()
Zašto ja nesmijem zahtjevati od neke muslimanke koja dođe u moju zemlju reciprocitet...![]()
U biti ima i ona izbor ne doči...
Možda na ovoj planeti ne postoji zemlja koju bi ti mogao svojatat?
Neku zemlju sastavlja puno malo bitnih pojedinaca...
- Čarobni
- Inventar foruma

- Been thanked: 13 times
- Status: Offline
Pa eto, biće da si suviše malo bitan pojedinac.mehaning wrote:Jako zreo odgovor, moram primjetiti...Čarobni wrote: Možda zato što si ti u svojoj zemlji toliko nebitan da svoj glas ni sam ne možeš čuti?
Možda na ovoj planeti ne postoji zemlja koju bi ti mogao svojatat?![]()
Dovoljno za sebe...Čarobni wrote:Pa eto, biće da si suviše malo bitan pojedinac.mehaning wrote:Jako zreo odgovor, moram primjetiti...Čarobni wrote: Možda zato što si ti u svojoj zemlji toliko nebitan da svoj glas ni sam ne možeš čuti?
Možda na ovoj planeti ne postoji zemlja koju bi ti mogao svojatat?![]()
I ne peru me tako veliki kompleksi, kojih kod tebe nije teško uočiti...
Ja recimo o tome ne razmišljam jer ne očekujem od šerijatske zemlej da to dopusti. od demokratske očekujem puno više.mehaning wrote:Više bi mi se sviđao reprocitet u smjeru da smije moja žena biti otkrivena ako želi...
Razumijem tvoju nelagodu i strahove (vjerovatno) ali ne možeš/ne možemo se pretvarati da su oni tamo a mi ovamo i da su stvari crno-bijele. Činjenica je da su muslimani u Evropi stvarnost i da neće nestati.
Da, slažem se da treba poštivati zakone. Ali ako odjednom mijenjaš zakon i ok ti je da ljudi nose kape a zabranjuješ maramu onda to nije to - mislim, zemlja koja se kune u poštivanje ljudskih prava.Lebowski wrote:Isto tako mora poštovati zakone, nikakve razlike.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
O kojim kapama pričamo i gdje je zabranjeno?
Da li su bolje uređene zemlje u kojoj se seleltivno provodi šerijat ili većina zapadnih zemalja?
Ja mislim da su zapadne, da daju više prava i grupama i pojedincima i da ih bolje štite..
Uopšte nemam ni najmanje sumnje u to. Ako ko sumnja neka istražuje malo više, ako neko želi o tome raspravaljati bujrum..
Da li su bolje uređene zemlje u kojoj se seleltivno provodi šerijat ili većina zapadnih zemalja?
Ja mislim da su zapadne, da daju više prava i grupama i pojedincima i da ih bolje štite..
Uopšte nemam ni najmanje sumnje u to. Ako ko sumnja neka istražuje malo više, ako neko želi o tome raspravaljati bujrum..
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Pa vi bi ukinuli sve slobode (kad citam forum),ukljucujuci i onu na nosenje odjece po vlastitom izboru?
Sta ste bolji onda od tih sto nametnu takvu odjecu kao uniformu?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 626 times
Salahuddin wrote:Ti samo drzi tako kao na avataru i ja cu biti zadovoljan.Zagorka wrote:![]()
![]()
Pa vi bi ukinuli sve slobode (kad citam forum),ukljucujuci i onu na nosenje odjece po vlastitom izboru?
Sta ste bolji onda od tih sto nametnu takvu odjecu kao uniformu?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- dobre.vibracije
- Poneki mu pročitamo

upravo htjedoh napisat post nepoznavajuci razliku izmedju ovih pojmova. lijepo si to objasnio, a to sam jos sve popratio slikama na googleu da bolje utvrdim. suglasan sam s ovim, a razloge nema potrebe ponavljat poslije tvog pojasnjenja.Salahuddin wrote: Burka - ne.
Nikab - ne
Hidzab - da i obavezno.
offtopic: moram priznat da prosjecni nepoznavatelj islama dosta toga nauci na ovom forumu o spomenutoj religiji, onako usput.
Danas sam tu, a sutra daleko..
Da ponovimo činjenice:
1. hidžab nije zabranjen, nije zabranjen ni nikab niti kostim supermena. Imate pravo nositi bilo šta od toga
2. BiH je sekularna zemlja i tako bi se trebala ponašati i trebala bi biti nezavisna
3. U BiH vlada demokracija, kakva god da je, a ne teokracija
Dilema je oko toga da li je hidžab vjerski simbol ili obaveza muslimanki. Koliko sam upratio stav IZ i nekih efendija(a potvrdio je to i vrhovni efendija reis Izetbegović) je da je hidžab obaveza svake muslimanke a ne simbol i zato ima pravo na nošenje.
Moje mišljenje je da onda IZ treba izdati fetvu povodom ovoga i jasno reći šta predstavlja nenošenje hidžaba za jednu muslimanku. Da li je to grijeh i koliki, da li dobra i čestita muslimanka može biti bez hidžaba i da li je samo zamotana žena personifikacija dobre muslimanske i bošnjačke žene..
Bakir ako kaže da se ne smije zabranjivati nešto što je od Boga onda treba reći šta je još od Boga a trenutno nije implementirano u ustav i zakone BiH, institucije, pa putem svoje stranke i sluga predložiti ustavne reforme i amandmane da bi naš ustav bio kompaktibilan sa onim što je od Boga.
1. hidžab nije zabranjen, nije zabranjen ni nikab niti kostim supermena. Imate pravo nositi bilo šta od toga
2. BiH je sekularna zemlja i tako bi se trebala ponašati i trebala bi biti nezavisna
3. U BiH vlada demokracija, kakva god da je, a ne teokracija
Dilema je oko toga da li je hidžab vjerski simbol ili obaveza muslimanki. Koliko sam upratio stav IZ i nekih efendija(a potvrdio je to i vrhovni efendija reis Izetbegović) je da je hidžab obaveza svake muslimanke a ne simbol i zato ima pravo na nošenje.
Moje mišljenje je da onda IZ treba izdati fetvu povodom ovoga i jasno reći šta predstavlja nenošenje hidžaba za jednu muslimanku. Da li je to grijeh i koliki, da li dobra i čestita muslimanka može biti bez hidžaba i da li je samo zamotana žena personifikacija dobre muslimanske i bošnjačke žene..
Bakir ako kaže da se ne smije zabranjivati nešto što je od Boga onda treba reći šta je još od Boga a trenutno nije implementirano u ustav i zakone BiH, institucije, pa putem svoje stranke i sluga predložiti ustavne reforme i amandmane da bi naš ustav bio kompaktibilan sa onim što je od Boga.
Leb sve super u ovom postu, al pred sam kraj ubrljas...počinješ ličit na Podrinjca. 
P.S. ko da vas je jedan pravio
Šta ti nije jasno?.. PS.. inače ste vi imitatori svi unikatni ko "Velika zvijezda Afrike".REMB wrote:Leb sve super u ovom postu, al pred sam kraj ubrljas...počinješ ličit na Podrinjca.
[ytube][/ytube]

E da smo mi pametni ko što nismo pa da napravimo i zaradimo šta 
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Ne volim, ama baš nikako ne volim kad djecu vidim na bilo kakvim javnim okupljanjima koja su vezana za ozbiljna pitanja.
Svaka je generacija pametnija, makar se sve zaostale sile složile u kočenju toga...rethna wrote:Djecu treba uciti od malena
Po nekima bi mi još uvijek u špiljama živjeli...