Moze li religija biti opasna

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 39 times
Been thanked: 905 times
Status: Offline

Re: Moze li religija biti opasna

Post by Sibila » 27 Sep 2011, 21:54

Dakako da ne znaci.....svakako se treba posvetiti ovim pitanjima........
Dakle vehabije.....ok......ja licno nisam detaljno upoznata sa njihovim poimanjem vjere i svih pitanja koje oni posmatraju i jeli rjesavaju kroz vjerska nacela.......
Koliko znam..vecina ljudi ih smatra extremistima.....imaju u neku ruku i pravo jer pojavili su se iznenada i izazvali te neke sumnje tvrdnje misljenja itd.
Ali.....ovo govorim u svoje ime i na osnovu onoga sto sam saznala znam mislim i to.
Probacu da skratim : ŽENA u islamu ima poseban polozaj pa da skratim ,i to u svakom smislu ali....pozitivnom smislu ( obrazovanje, imetak, bracna prava, izbor supruznika itd...)
Meni je jasno kao dan.......muslimanske zemlje.....neke, mnoge kako god.....kroz ovakve zakone...fetve itd...krse prava zena!....ali ko? vodje tih zemalja ..hajmo dalje...ulema tih zemalja i itd.
Znaci Islam ne krsi vec popravlja......ali to je to...da sklopovi tih pojedinaca pa grupa.....pa desetina hiljada pa na kraju cijelih drzava.....znaci ogromna skupina pojedinaca......pod krinkom religije koju oni sami prepravljaju......prave ovo danasnje stanje.......znaci izvorni..istinski...istiniti....pravi islam to nikad nije niti ce ikad potaknuti....a kamoli sprovoditi.
Da zavrsim ovaj post.....u tom smislu mogu da posmatram i vehabije.......tj njihov odnos kako prema zeni tako i prema svemu ostalom........znaci da, stvara se opasnost ali ne od Islama vec od....pojedinaca od kojih ove stvari krecu......

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 27 Sep 2011, 22:44

Tigris wrote:Dakako da ne znaci.....svakako se treba posvetiti ovim pitanjima........
Dakle vehabije.....ok......ja licno nisam detaljno upoznata sa njihovim poimanjem vjere i svih pitanja koje oni posmatraju i jeli rjesavaju kroz vjerska nacela.......
Koliko znam..vecina ljudi ih smatra extremistima.....imaju u neku ruku i pravo jer pojavili su se iznenada i izazvali te neke sumnje tvrdnje misljenja itd.
Ali.....ovo govorim u svoje ime i na osnovu onoga sto sam saznala znam mislim i to.
Probacu da skratim : ŽENA u islamu ima poseban polozaj pa da skratim ,i to u svakom smislu ali....pozitivnom smislu ( obrazovanje, imetak, bracna prava, izbor supruznika itd...)
Meni je jasno kao dan.......muslimanske zemlje.....neke, mnoge kako god.....kroz ovakve zakone...fetve itd...krse prava zena!....ali ko? vodje tih zemalja ..hajmo dalje...ulema tih zemalja i itd.
Znaci Islam ne krsi vec popravlja......ali to je to...da sklopovi tih pojedinaca pa grupa.....pa desetina hiljada pa na kraju cijelih drzava.....znaci ogromna skupina pojedinaca......pod krinkom religije koju oni sami prepravljaju......prave ovo danasnje stanje.......znaci izvorni..istinski...istiniti....pravi islam to nikad nije niti ce ikad potaknuti....a kamoli sprovoditi.
Da zavrsim ovaj post.....u tom smislu mogu da posmatram i vehabije.......tj njihov odnos kako prema zeni tako i prema svemu ostalom........znaci da, stvara se opasnost ali ne od Islama vec od....pojedinaca od kojih ove stvari krecu......
Ma trudim se da ne reagujem al moram :D

Pazi , tvoj način shvatanja vehabija je pogrešan , islam je religija, vehabije su pripadnici islama ali ,........... u islamu postoje i hadisi a svaka struja ili sekta ima svoje hadise, tebi na spoznaju šiiti ih imaju tek stotinjak a vehabije na hiljade a islam ne može biti bez tih hadisa.
E sad, to kako ti tumačiš kao kako je u islamu, ja ću tebi za početak samo jedan vehabijski hadis ovdje postaviti , pa ti vidi kako je to "ravnopravno" sa muškarcem .

Hadis ; Ukoliko muž zatraži da zadovolji svoje intimne potrebe, žena će mu to ispuniti, pa makar hljeb stavila u peć da se peče.
žena je dužna udovoljiti svom suprugu, pa makar stavila hljeb u peć, budući da se ne smije micati od peći, kako hljeb ne bi zagorio i postao neupotrebljiv. Preče je da hljeb izgori, nego da muž izgubi strpljenje i ode u zinaluk.

Dakle, nema jesil za stvar il nisi, jesil uzbuđena il nisi, jesil uopšte vlažna il suha,... ma daj mu pi*ke , stisni zube i trpi jer tako hadis "govori".

Jel to ok ??????

PS. nemoj misliti da je to laž, to je dio religije ( islama )
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila » 27 Sep 2011, 22:55

evo ti jednog hadisa : ja ga necu citirati jer ga ne znam napamet...ali sam ga procitala 100 %...ne identicno kao sto cu navesti.....ali ovo je sustina :

zena ima pravo da prekine namaz da joj rucak ne bi zagorio..........znaci namaz !!!! Namaz je iznad muza......namaz se zna sta je !!!

za veceras od mene dosta...... :zubi
u narednom poeriodu cu se nastojati potruditi da ga citiram i navedem izvor ok?.....ok.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 27 Sep 2011, 23:05

Tigris wrote:evo ti jednog hadisa : ja ga necu citirati jer ga ne znam napamet...ali sam ga procitala 100 %...ne identicno kao sto cu navesti.....ali ovo je sustina :

zena ima pravo da prekine namaz da joj rucak ne bi zagorio..........znaci namaz !!!! Namaz je iznad muza......namaz se zna sta je !!!

u narednom poeriodu cu se nastojati potruditi da ga citiram i navedem izvor ok?.....ok.
Nije to problem, problem je što vehabije imaju hadise po potrebi i imaju ih na hiljade, niko nema kao oni a sve to je u suštini islam, u islamu postoje 4 pravne škole ( mezhebi ) i svaki mezheb ima svoja pravila i sve je to islam.
Pa u ime novokonponovanog islama se zadnjih godina pojaviše šehidi , niko nikog pitao nije a svi su šehidi a da se malo Srbi i Hrvati pozabave značenjem te riječi ( šehid ) bilo bi pizdarija.
Islam je i prije bio prisutan al ovoliko šehida nije bilo , eto , i to je dokaz da je religija opasna.
BiH je i podijeljena i dijeli se na osnovi religija

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila » 27 Sep 2011, 23:42

mrki62 wrote:
Tigris wrote:evo ti jednog hadisa : ja ga necu citirati jer ga ne znam napamet...ali sam ga procitala 100 %...ne identicno kao sto cu navesti.....ali ovo je sustina :

Nije to problem, problem je što vehabije imaju hadise po potrebi i imaju ih na hiljade, niko nema kao oni a sve to je u suštini islam, u islamu postoje 4 pravne škole ( mezhebi ) i svaki mezheb ima svoja pravila i sve je to islam.
Pa u ime novokonponovanog islama se zadnjih godina pojaviše šehidi , niko nikog pitao nije a svi su šehidi a da se malo Srbi i Hrvati pozabave značenjem te riječi ( šehid ) bilo bi pizdarija.
Islam je i prije bio prisutan al ovoliko šehida nije bilo , eto , i to je dokaz da je religija opasna.
BiH je i podijeljena i dijeli se na osnovi religija

Samo malo, ako ja navedem i citiram izvor ovog hadisa sto sam navela.......meni tvoja recenica: nije to problem.,je malo previse.......prostodusna/prejednostavna da tako kazem. Ovaj navedeni hadis ti je trebao pokazati jedno od zeninih prava po pravom istinitom i jedino ispravnom islamu.
Da li se islam kao religija novokomponvao sam ili su ga novokomponovali pojedinci????......pojedinci zar ne?
Ako kazes da vehabije imaju hadise ko niko i po kolicini i po potrebi, hajde mi molim te pokusaj objasniti i molim te potkrijepiti cinjenicama-ali pravim , da je to sustina islama i da su su sve cetri skole.....sva ta pravila onaj jedini, pravi, isitnski ,istiniti islam o kojem ja pricam ??? Ili daj mi ti svoje licno vidjenje Islama i njegove sustine ??
Sehidi ? ok.,..........kako mislis pojavise šehidi ? mozes li mi ti pojasniti kad su se otprilike i zaista pojavili ? .....koliko znam u vrijeme Poslanika a.s. i postoje i dan danas.
I ljubazno molim pojasnjenje sta znaci : ako se Srbi i Hrvati pozabave znacenjem te rijeci bilo bi......p........ ??

Podjela BiH je za mene licno politicko-teritorijalno pitanje pomjesano sa biznisom itd itd.......religija ( pravoslavna, krscanaska, islamska) je tu po meni zadnje pitanje ili problem kako god .

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Sep 2011, 15:04

Tigris wrote:

Samo malo, ako ja navedem i citiram izvor ovog hadisa sto sam navela.......meni tvoja recenica: nije to problem.,je malo previse.......prostodusna/prejednostavna da tako kazem. Ovaj navedeni hadis ti je trebao pokazati jedno od zeninih prava po pravom istinitom i jedino ispravnom islamu.
Napisao sam da nije problem , jer ženu ne omalažava a onaj u vezi da čojk ima ženu pravo "naskočiti" kad mu se čunjo digne je već omalažavanje i nema jednakosti,.... o tome ja zborim :D
Tigris wrote: Da li se islam kao religija novokomponvao sam ili su ga novokomponovali pojedinci????......pojedinci zar ne?
Ako kazes da vehabije imaju hadise ko niko i po kolicini i po potrebi, hajde mi molim te pokusaj objasniti i molim te potkrijepiti cinjenicama-ali pravim , da je to sustina islama i da su su sve cetri skole.....sva ta pravila onaj jedini, pravi, isitnski ,istiniti islam o kojem ja pricam ??? Ili daj mi ti svoje licno vidjenje Islama i njegove sustine ??
Pazi , nisu to pojedinci, to su milioni ljudi , koji stoje za tim i takvim islamom, svaka pravna škola ima na milione pripadnika i nema toga da ih može ubijediti u suprotno.
Evo ti link http://www.znaci.com/nas_dijalog/mislje ... 515_0.html pročitaj sve i skontaj šta se sve radi a sve u vjeri o pravom prakticiranju islama !!!!!!!!
Hadisi : Prema tvrdnjama određenih poznavalaca hadisa, postoji 2 miliona hadisa. Navodi se da su hadisi iz Buharijine zbirke, koja se ističe kao najpouzdanija zbirka hadisa, odabrani između 600 hiljada hadisa, Muslimova između 300 hiljada hadisa, Ebu Davutova između 500 hiljada. Također se navodi da je osnivač mesheba – Malik, u svojoj zbirci Muvatta uvrstio hadise koje je izabrao između 100 hiljada hadisa, a Ibni Hanbel svoj Musned između 750 hiljada hadisa. Ako uzmemo u obzir da je vjerovjesništvo našeg Vjerovjesnika trajalo oko 23 godine, to znači da je (23x365) 8395 dana proveo kao Vjerovjesnik. Imamo li u vidu podatak da postoji 2 miliona hadisa, to nas dovodi do zaključka da je tokom svog vjerovjesništva Muhammed, a. s., svakodnevno izgovorio preko 200 hadisa. Recimo bilo kome da zapiše riječi i djela od prije godinu dana onoga sa kime je najviše vremena proveo: oca, majke, djeteta, muža ili supruge. Kada vidimo to što je zapisano, možemo shvatiti koliko je mnogo laži u tome iako je prošlo samo godinu dana. Zamislite sada situaciju i činjenicu da se prikupljanje hadisa Vjerovjesnika vršilo 200 godina nakon njegove smrti. Kada su vidljive izmišljotine u riječima zapisanim nakon godinu dana, šta onda reći za vjerodostojnost riječi ispisanih nakon 200 godina?! Kaže se da su autori svih ovih zbirki hadisa napamet znali sve ove hadise i da su u svoje zbirke uvrstili one hadise za koje su smatrali da su najvjerodostojniji. Da bi muhaddisi mogli reći koliko hadisa znaju, trebaju negdje zapisati sve hadise i prebrojati ih; u protivnome, niko ne može ustvrditi da napamet zna 600 hiljada hadisa. Postavimo pitanje u društvu u kome se, naprimjer, govori turski jezik sa koliko riječi pričaju. Vidjet ćemo da, manje-više, niko ne može dati precizan odgovor. Kada se broj popne na cifru kao što je 600 hiljada, onda postaje nemoguće da čovjek prebroji to što zna napamet.

Evo ti i link http://www.kurandakidin.com/bosanski/04 ... UNNETA.asp

Prouči malo i skontaj o čemu ja zborim :)

Malo i o pravnim školama - mezhebima http://bs.wikipedia.org/wiki/Pravci_u_i ... ski_mezheb

Tigris wrote: Sehidi ? ok.,..........kako mislis pojavise šehidi ? mozes li mi ti pojasniti kad su se otprilike i zaista pojavili ? .....koliko znam u vrijeme Poslanika a.s. i postoje i dan danas.
I ljubazno molim pojasnjenje sta znaci : ako se Srbi i Hrvati pozabave znacenjem te rijeci bilo bi......p........ ??

Podjela BiH je za mene licno politicko-teritorijalno pitanje pomjesano sa biznisom itd itd.......religija ( pravoslavna, krscanaska, islamska) je tu po meni zadnje pitanje ili problem kako god .
Pojaviše se šehidi u smislu da ih prije nikad na takav način nije bilo.
Ko je uopšte šehid ?
Ja tvrdim da ne može biti šehid neko ko nije dobrovoljno pristupio odbrani domovine !
Šehid se može tumačiti i kao borac na Allahovom putu a šehid može biti samo neko ko je vjernik , istinski vjernik.
Šehid je vjerski vojnik, vojnik koji brani svojim životom vjeru i u ime vjere gine,pa sad ispade da se niko nije borio za BiH.
Ne , niste vi pojedini krivi što to ne razumijete, krivi su oni što su se odlučili da se svi nazivaju šehidi.
Tobože je i Alija izetbegović šehid a kako , kad mu je mezar bio miniram?!

Ako se Srbi i Hrvati pozabave ,..... onda će ispasti da je to bio vjerski rat a ne agresija na DRŽAVU , jer više niko i ne pominje agresiju na DRŽAVU , da nije žalosno , bilo bi smiješno , zar ne ?

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila » 28 Sep 2011, 21:48

veceras necu citati ovaj tvoj post...predug je ......

evo mog danasnjeg licnog fejs tu fejs susreta sa vehabijom:

sasvim slucajno u porlazu vidim vehabiju ----ulicni trgovac....vehabije ne poznam niti te njihove karakteristie...to sto ti tvrdis za njih.......pridjem da rezgledam sta prodaje....i lagano pocnem sa par ptanja?....znavi brada ....kratke pantole.....

Molim vas: da li zena ima posebno mjesto i posebna prava u islamu : DA
.........da li opasni mentalni sklopovi kod ljudi prepravljaju i iskrivnjuju Islam u neke lose svrhe : DA
da li ste vi na bilo koji nacin agresivni prema svojoj supruzi : NE............NIKAD
......znate li da vas monogi ljudi smatraju agresivnim esktremistima : DA, ne vjerujte svemu sto vidite procitate i cujete u svakoj vrsti medija !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zahvaljujem se na vasem strpljenju kao trgovca i na vasim odgovorima kao jednog vehabije koji je ovo odgovorio djevojci koja se prvi put obratila vehabiji........u katkim rukavima i uskom džinsu.......

vehabija: nema na cemu ja sam tu svaki dan u ova doba...bujrum.........

Ako mi ne vjerujes Mrki62...zatrazi od mene da se zakunem ako ceti moja zakletva dokazati da sam zaista danas obavila ovaj razgovor..............cisto radi sebe !!!!
Zaklecu se Bogom.....................u kog vjerujem...........:)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Sep 2011, 21:58

Ako želiš da se upoznaš sa islamom, klikni na linkove , to sam ih postavio,.... ja se trudim a ti se vadiš na vehabiju :lupa
Već sam pisao al evo opet ću ; vehabija NIKAD neće dozvoliti svojoj ženi da hoda gologlava, NIKAD !!!
To je samo jedan očiti dokaz a ima ih još , samo čemu pisanje kad je tebi teško čitati.
Ne mogu ja tebi pisati ono što bi neko želio da se piše, ja pišem ono što se mora znat, e sad ,............... jel se kome svidi il ne, to nije moj problem.
Haj sad opet vehabiji i pitaj ga , jel ikako moguće da kod vehabija žena bude gologlava a ne daj bože u šorcu :pusi

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila » 28 Sep 2011, 22:13

mrki62 wrote:Ako želiš da se upoznaš sa islamom, klikni na linkove , to sam ih postavio,.... ja se trudim a ti se vadiš na vehabiju :lupa
Već sam pisao al evo opet ću ; vehabija NIKAD neće dozvoliti svojoj ženi da hoda gologlava, NIKAD !!!
To je samo jedan očiti dokaz a ima ih još , samo čemu pisanje kad je tebi teško čitati.
Ne mogu ja tebi pisati ono što bi neko želio da se piše, ja pišem ono što se mora znat, e sad ,............... jel se kome svidi il ne, to nije moj problem.
Haj sad opet vehabiji i pitaj ga , jel ikako moguće da kod vehabija žena bude gologlava a ne daj bože u šorcu :pusi
Ovako : ovo je zadnji moj post u dijalogu sa tobom ( po meni...dijalog je jedno a rasprava sasvim drugo...)a raspravu nisam ni pocela .
Razlog : tvoja doza nerazumijevanja Islama........doza negativnih tvrdnji o vehabijama ( kazes vadim se na vehabiju ? ti ih blatis !!)je tolika da ni u dijalogu a niu raspravi od tebe nista nauciti necu..niti od ovog momenta imam zelju kako god.
Nivo tvoje kulture ophodjenja mi se ne svidja. tačka.
Hocu li opet vehabiji je moja stvar i ako odem....to nece biti zbog sorca......vec zbog znacajnieg pitanja jer ti ne shvatas......nema sanse ni da razumijes taj socr i pokrvenu vehabijinu suprugu.
Tema je da li religija moze biti opsana....a ti za Islam pises ono sto se mora znat a ne znas ni osnove ....a pises u vrlo negativnom smislu.........
Za kraj : nije ni moj problem sto se nekome ne svidi sto ja pisem niti ja pisem nesto ono sto neko zeli da se pise!!.............sreca pa ne izgubih vrijeme citajuci onaj tvoj predugi post.

Kraj price : The end !!

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 929 times

Post by carobnjak N » 28 Sep 2011, 23:05

mrki62 wrote:Ako želiš da se upoznaš sa islamom, klikni na linkove , to sam ih postavio,.... ja se trudim a ti se vadiš na vehabiju :lupa
Ja imam neki osjećaj da ti nisi klanjao ništa ima .....ma ni ti se ne sjećaš .To je zato što ti "sve " znaš pa i ne moraš jelda
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 29 Sep 2011, 14:58

Tigris wrote:
Ovako : ovo je zadnji moj post u dijalogu sa tobom ( po meni...dijalog je jedno a rasprava sasvim drugo...)a raspravu nisam ni pocela .
Razlog : tvoja doza nerazumijevanja Islama........doza negativnih tvrdnji o vehabijama ( kazes vadim se na vehabiju ? ti ih blatis !!)je tolika da ni u dijalogu a niu raspravi od tebe nista nauciti necu..niti od ovog momenta imam zelju kako god.
Nivo tvoje kulture ophodjenja mi se ne svidja. tačka.
Hocu li opet vehabiji je moja stvar i ako odem....to nece biti zbog sorca......vec zbog znacajnieg pitanja jer ti ne shvatas......nema sanse ni da razumijes taj socr i pokrvenu vehabijinu suprugu.
Tema je da li religija moze biti opsana....a ti za Islam pises ono sto se mora znat a ne znas ni osnove ....a pises u vrlo negativnom smislu.........
Za kraj : nije ni moj problem sto se nekome ne svidi sto ja pisem niti ja pisem nesto ono sto neko zeli da se pise!!.............sreca pa ne izgubih vrijeme citajuci onaj tvoj predugi post.

Kraj price : The end !!
Kraj priče ili ne, svejedno je.
Ostaje dejstvo , koje ti ne želiš prihvatiti a to je da su religije sve a ne samo islam svedene na općepoznatu ; zavadi - pa vladaj.
Koliko ja znam osnove, pa izvoli , preispitaj me.
Ja sam se bar potrudio tebi objasniti kako je religija islam prostoproširena na sekte a sve sekte su kao prave i jedne jedine a tako je i u kršćanstvu.
O vehabijama ja ne pišem ništa loše iliti negativno , ja samo o činjenicama koje ti il bilo koji vehabija ne možete pobiti.
Vehabije u ime religije prisile ženu , da bude pokrivena a ti meni lijepo ( il bilo ko ) dokažite suprotno.

PS. ipak ti savjetujem , da pročitaš onaj dugački post i sve što se nalazi na linkovima.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 29 Sep 2011, 15:00

carobnjak_iz_voza wrote:Ja imam neki osjećaj da ti nisi klanjao ništa ima .....ma ni ti se ne sjećaš .To je zato što ti "sve " znaš pa i ne moraš jelda
Ja imam osjećaj da si ti kopirao moj post a na njega nisi odgovorio , jer ne možeš pobiti moju tvrdnju.
Inače se vehabije kod klanjanja postave sa dosta raširenim nogama, da tobože šejtani mogu proć a ja ne klanjam tako :pusi

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila » 29 Sep 2011, 23:47

carobnjak_iz_voza wrote:
Ja imam neki osjećaj da ti nisi klanjao ništa ima .....ma ni ti se ne sjećaš .To je zato što ti "sve " znaš pa i ne moraš jelda

:respekt ................ahhahahahahahahaahahahahhahha DA tacno tako.

carobni..... :ruke ..................ahahhahaaahahaahha jaooo hahahaahhahhahaaaaa...........

paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci » 30 Sep 2011, 01:00

mrki62 wrote: Ko je uopšte šehid ?
Ja tvrdim da ne može biti šehid neko ko nije dobrovoljno pristupio odbrani domovine !
Šehid se može tumačiti i kao borac na Allahovom putu a šehid može biti samo neko ko je vjernik , istinski vjernik.
Šehid je vjerski vojnik, vojnik koji brani svojim životom vjeru i u ime vjere gine,pa sad ispade da se niko nije borio za BiH.
Ne , niste vi pojedini krivi što to ne razumijete, krivi su oni što su se odlučili da se svi nazivaju šehidi.
Tobože je i Alija izetbegović šehid a kako , kad mu je mezar bio miniram?!

Ako se Srbi i Hrvati pozabave ,..... onda će ispasti da je to bio vjerski rat a ne agresija na DRŽAVU , jer više niko i ne pominje agresiju na DRŽAVU , da nije žalosno , bilo bi smiješno , zar ne ?

:haha

:lup
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41557 times
Been thanked: 28336 times

Post by Rum » 06 Oct 2011, 22:58

Religija ne moze biti opasna samo ljudi i pogresno tumacenje religije, evo na primjer naj nesvacenija rijec u Islamu je dzihad, arapska rijec dzihad izvorno dolazi od dzahede cije je lingvisticko (jezicko) znacenje naprezanje ,ulaganje napora.....U islamskom kontekstu to znaci naprezanje ,ulaganje napora protiv strasti ,naprezanje i ulaganje napora da se drustvo poboljsa,cak i ako se osoba napreze i ulaze napore u samoodbrani i to potpada pod dzihad.....A ova rijec Sveti Rat se prvi put koristi da opise tamo nekee ratove ..A danas se koristi za muslimane nazalost ,sveti rat na arapskom se kaze "Harbu:Muqadesa" ,a ova rijec "Harbu:Muqadesa" se ne spominje nigdje u Kuranskim ajetima ,niti u vjerodostojnim hadisima Muhammeda a.s...
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 06 Oct 2011, 23:12

Rum wrote:Religija ne moze biti opasna samo ljudi i pogresno tumacenje religije, evo na primjer naj nesvacenija rijec u Islamu je dzihad, arapska rijec dzihad izvorno dolazi od dzahede cije je lingvisticko (jezicko) znacenje naprezanje ,ulaganje napora.....U islamskom kontekstu to znaci naprezanje ,ulaganje napora protiv strasti ,naprezanje i ulaganje napora da se drustvo poboljsa,cak i ako se osoba napreze i ulaze napore u samoodbrani i to potpada pod dzihad.....A ova rijec Sveti Rat se prvi put koristi da opise tamo nekee ratove ..A danas se koristi za muslimane nazalost ,sveti rat na arapskom se kaze "Harbu:Muqadesa" ,a ova rijec "Harbu:Muqadesa" se ne spominje nigdje u Kuranskim ajetima ,niti u vjerodostojnim hadisima Muhammeda a.s...
E sad,........ osoba, koja slijedi džihad se zove,........ kako ??

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41557 times
Been thanked: 28336 times

Post by Rum » 06 Oct 2011, 23:15

Aldin :zubi
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 06 Oct 2011, 23:23

Mudžah ,.......... et , zaboravio sam :pusi

sancho_no1
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by sancho_no1 » 06 Oct 2011, 23:52

Rum wrote:Religija ne moze biti opasna samo ljudi i pogresno tumacenje religije, evo na primjer naj nesvacenija rijec u Islamu je dzihad, arapska rijec dzihad izvorno dolazi od dzahede cije je lingvisticko (jezicko) znacenje naprezanje ,ulaganje napora.....U islamskom kontekstu to znaci naprezanje ,ulaganje napora protiv strasti ,naprezanje i ulaganje napora da se drustvo poboljsa,cak i ako se osoba napreze i ulaze napore u samoodbrani i to potpada pod dzihad.....A ova rijec Sveti Rat se prvi put koristi da opise tamo nekee ratove ..A danas se koristi za muslimane nazalost ,sveti rat na arapskom se kaze "Harbu:Muqadesa" ,a ova rijec "Harbu:Muqadesa" se ne spominje nigdje u Kuranskim ajetima ,niti u vjerodostojnim hadisima Muhammeda a.s...
sto se svodi na to da nema religije ne bi bilo ni problema :PP
svaki sukob je vrezan za religiju od onih velikih pa do onih malih sto se svaki dan desavaju po Bosni stadionima na pijaci u ratu u dzamijama itd ..
slazem se za pogresno tumacenje
Neko kaze da je religija za sirotinju naprotiv ja mislim da je ona za neke visokoobrazovane osobe koje mogu razumjeti te poruke iz kn knjiga ukoliko ih i ima...
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10000 times
Been thanked: 11886 times

Post by Krokodil Behko » 07 Oct 2011, 11:26

Licno mislim,nakon nekih istupa,da ateizam,moze biti bas ono pravo opasan.
Da sam kakav nadobudan diskutant vjerovatno bih otrcao da otvorim temu
"Moze li ateizam biti opasan" ..Ali ko bi se sad,svadjao sa ljudima uvjerenim,
da boga nema,pa su pozurili,da zauzmu njegovo mjesto? Dakle,opet ima boga
i preostaje nam,da biramo izmedju boga stvaraoca i "bogova" rusitelja,koji za
period,nakon rusenja,ne ponudise nista,ama bas nista. Cak ni neku viziju drustva
bez religije u cijelom svijetu.. haman ce biti,da je to malo potesko zamisliti :hm
I tu ateizam,gubi smisao. Dakle,sljedeci koji dodje,nek kaze,kako to svijet,moze
izgledati bez religije. Bar neka prosta predstavka.

Post Reply

Return to “Religija”