A,kako to vi gospodine diskutujete? (Neka meni nepoznata škola)husein_kapetan wrote:Vi samo jednostavno "preletite" moj upis i upit i nastavite po svome..KOMESAR wrote:Da se vratimo vrijesku i početku priče?husein_kapetan wrote: Istini za volju.. posto vas ne znam i pokusavam po prvi put ovdje nesto napisati.. nisam se ni u snu nadao ovom pitanju ..ali mozda je i dobro sto me pitaste.. mozda dobro i zarad ostalih diskutanata ovdje..
Vi mene pitate dali sam " za nusru" ....... ?? ili Assada.. po Bogu covjece.. Ovdje me javno pitate dali sam za ogranak terorista al-kaide i siriji..???
Ja se nadam da je ovo nekakvo zezanje ili sta vec .. a ako nije.. moracete mi jasno odgovoriti zasto ste me ovo pitali...
Ja sam za napaceni.. izmanipulisani.. bombardovani.. raseljeni .. ugnjetavani i ponizeni sirijski narod i ono malo civilizacije, kulture, suzivota i sekularnosti sto im je uprkos svemu ostalo.. i sto sa ponosom brane od hordi placenika evo vec sestu godinu..
A i ostavljam sebi mogucnost da vam dodatno odgovorim na ovo vase krajnje "neukusno" pitanje..
Nije li prvo bio ustanak protiv tiranije Asada?
Dabi ste sa mnom imali bilo kakvu diskusiju ocekujem minimum "parlamentarnosti" .. nadam se da shvatate.. inace je nasa diskusija ovim zavrsena..
Sirija
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Sirija
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- husein_kapetan
- Na probnom

Evo procitah vecinu vasih postova ovdje.. kako vidim vecina napisanog.. i nemam problema konstatirati da je vecina vaseg pisanja jednostrano ideoloski obojena.. shvativsi vasu poziciju svaku vasu tezu do sada iznesenu mogu bez po'muke demantirati.. jer su vise nego ocito tendenciozne i parcijalne..KOMESAR wrote:A,kako to vi gospodine diskutujete? (Neka meni nepoznata škola)husein_kapetan wrote:Vi samo jednostavno "preletite" moj upis i upit i nastavite po svome..KOMESAR wrote:Da se vratimo vrijesku i početku priče?husein_kapetan wrote: Istini za volju.. posto vas ne znam i pokusavam po prvi put ovdje nesto napisati.. nisam se ni u snu nadao ovom pitanju ..ali mozda je i dobro sto me pitaste.. mozda dobro i zarad ostalih diskutanata ovdje..
Vi mene pitate dali sam " za nusru" ....... ?? ili Assada.. po Bogu covjece.. Ovdje me javno pitate dali sam za ogranak terorista al-kaide i siriji..???
Ja se nadam da je ovo nekakvo zezanje ili sta vec .. a ako nije.. moracete mi jasno odgovoriti zasto ste me ovo pitali...
Ja sam za napaceni.. izmanipulisani.. bombardovani.. raseljeni .. ugnjetavani i ponizeni sirijski narod i ono malo civilizacije, kulture, suzivota i sekularnosti sto im je uprkos svemu ostalo.. i sto sa ponosom brane od hordi placenika evo vec sestu godinu..
A i ostavljam sebi mogucnost da vam dodatno odgovorim na ovo vase krajnje "neukusno" pitanje..
Nije li prvo bio ustanak protiv tiranije Asada?
Dabi ste sa mnom imali bilo kakvu diskusiju ocekujem minimum "parlamentarnosti" .. nadam se da shvatate.. inace je nasa diskusija ovim zavrsena..
Kao prvo na vas upit "jeli ustanak bio ..."
Naravno da nije.. trebala je biti "jedna i nizu svjetlih epizoda arapskog proljeca".. dakle nacelno i na papiru "mirni protesti".. "potlacenog naroda" protv diktature.. ako sagledamo projekt "
.arapsko proljece" njegove uzroke i efekte shvaticemo bez po' muke, ulogu i ulog globalnih silnika pri kreiranju i aktuaciji ovog krvavog nezabostva.. naravno onda onda i ona vasa "ustanak" ima smisao ..
"Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"
Ma ne Huseine....mislila sam sto je Husein pogubljen...husein_kapetan wrote:Bez preteze za bilo kakvim poredjenjem.. moram vam priznati da je ovaj nick urezan u moj dnk evo vec par decenija.. I to ne bez razloga.. ali sta cu rob sam nase tradicije.. kulture, naseg vjekovnog.. bez primjesa.. ono izvorno.. okrenut porodici i raji.. ali onoj pravoj prijeratnoj.. iznad svega.. pa ako je grijeh..Biba wrote:husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.. posto sam novi ovdje pozdrav smatram obavezom
Posto na ovom postu materijala za zdravu diskusiju ima mnogo.. nadam se da ce moje naredno.. a u svrhu korektne diskusije biti.. svrsishodno..
Ama mogao si i malo ljepsi nick odabrati, ali ovdje ces sigurno imati bolju sudbinu od huseina..
Imamo mi nase povjesnicare..Behka, Saleta, Rankeca..Zmaja..Storma...
Djelujes odmah dobro potkovan znanjem..
Citam medavno da su u Siriji pojeli sve macke i pse...
Jadni narode...
.
Vidim da cijenis prave vrijednosti
Vrlo si rjecit, odlican govornik i znas znanje...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 
- husein_kapetan
- Na probnom

I ovdje grijesite.. da formulisem..KOMESAR wrote:Zašto Rusi razaraju sirijske gradove?husein_kapetan wrote:Ako se po jutru dan poznaje .. lose krenusmo.. nejse.. nadam da "ispadi " ovog tipa su endemicni i cirkoskriptni..
Mislim da posjedujem nesto znanja naime sukoba o kom pisemo i biti ce mi zadovoljstvo odgovoriti na svaki logican upit.. i time mozda napraviti pocetnu platformu za eventualnu daljnju diskusiju..
Jedinice ruske vojske na poziv sirijske vlade su svrhu odbrane teritorija pod svojom kontrolom i odbrane suverenosti sirije odlukom ruske federacije odlucili pruziti pomoc (vojnu) sirijskoj vladi..shodno vlastitim interesima i visedecenijskom stratesko-partnerskom odnosu dvaju zemalja..
"Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Ne ulazim u obrazloženja prema svijetu, ako je to uopšte potrebno,niti u legalnost onoga što rade,nego žašto bombama ruše zgrade,kuće,mostove,ako već znamo da je protivnik rulja koja kolje bez ikakvog plana?husein_kapetan wrote:I ovdje grijesite.. da formulisem..KOMESAR wrote:Zašto Rusi razaraju sirijske gradove?husein_kapetan wrote:Ako se po jutru dan poznaje .. lose krenusmo.. nejse.. nadam da "ispadi " ovog tipa su endemicni i cirkoskriptni..
Mislim da posjedujem nesto znanja naime sukoba o kom pisemo i biti ce mi zadovoljstvo odgovoriti na svaki logican upit.. i time mozda napraviti pocetnu platformu za eventualnu daljnju diskusiju..
Jedinice ruske vojske na poziv sirijske vlade su svrhu odbrane teritorija pod svojom kontrolom i odbrane suverenosti sirije odlukom ruske federacije odlucili pruziti pomoc (vojnu) sirijskoj vladi..shodno vlastitim interesima i visedecenijskom stratesko-partnerskom odnosu dvaju zemalja..
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- husein_kapetan
- Na probnom

Sada bi dobrodosao onaj smajli sto se namah zacrveni... ali mislim da sam prerastao.. salim se naravno.. ipak hvala..Biba wrote:Ma ne Huseine....mislila sam sto je Husein pogubljen...husein_kapetan wrote:Bez preteze za bilo kakvim poredjenjem.. moram vam priznati da je ovaj nick urezan u moj dnk evo vec par decenija.. I to ne bez razloga.. ali sta cu rob sam nase tradicije.. kulture, naseg vjekovnog.. bez primjesa.. ono izvorno.. okrenut porodici i raji.. ali onoj pravoj prijeratnoj.. iznad svega.. pa ako je grijeh..Biba wrote:husein_kapetan wrote:Pozdrav svima.. posto sam novi ovdje pozdrav smatram obavezom
Posto na ovom postu materijala za zdravu diskusiju ima mnogo.. nadam se da ce moje naredno.. a u svrhu korektne diskusije biti.. svrsishodno..
Ama mogao si i malo ljepsi nick odabrati, ali ovdje ces sigurno imati bolju sudbinu od huseina..
Imamo mi nase povjesnicare..Behka, Saleta, Rankeca..Zmaja..Storma...
Djelujes odmah dobro potkovan znanjem..
Citam medavno da su u Siriji pojeli sve macke i pse...
Jadni narode...
.
Vidim da cijenis prave vrijednosti
Vrlo si rjecit, odlican govornik i znas znanje...
Ipak mislim da dosta raje "pije" orkestrirana pisanja globalnog mainstreama.. i na temelju toga pravi zakljucke kako ih mainstream zeli da budu vidjeni.. nista pogresnije.. i opasnije.. evo vec decenijama se pravi javno mjenje tacno po mjeri tamo nekih.. a efekte toga svi danas vidimo.. ako zelimo gledati.. i nismo svjesni opasnosti koje generira..nadam se da cu imati vremena i prostora ovo pojasniti..
- husein_kapetan
- Na probnom

Veoma kompleksno pitanje i zahtjeva jos kompleksnije sire sagledavanje kompletne situacije..ipak sve se moze reci ali da je isil.. nusra..itd.. neorganizovana.. neopremljena.. nepripremljena i neobucena.. nikako..kako slijede vlastiti ( nauceni i obuceni.. ) metod.. to shodno vlastitom rade na nacin da naprave maksimalni ucinak uz minimalno izlaganje.. znajuci unaprijed modus operandi svih regularnih vojski svijeta..a kako im nista osim njihovog sveto nije.. nemaju aka bas nikakav problem vlastite instalacije, komande i postrojbe drzati unutar gusto naseljenih mjesta.. sprijecavajuci bilo kakav vid pokusaja iseljavanja tog stanovnistva..krvlju.. Sada se postavlja pitanje morala i vojne etike ratovanja u navedenim uslovima.. Moram konstatirati da nikada u istoriji nijedna vojska.. cak ni one danas deklarativno "najdemokratskije" nisu se libile napraviti "kolateranu stetu" ako je mogla efikasno djelovati..KOMESAR wrote:Ne ulazim u obrazloženja prema svijetu, ako je to uopšte potrebno,niti u legalnost onoga što rade,nego žašto bombama ruše zgrade,kuće,mostove,ako već znamo da je protivnik rulja koja kolje bez ikakvog plana?husein_kapetan wrote:I ovdje grijesite.. da formulisem..KOMESAR wrote:Zašto Rusi razaraju sirijske gradove?husein_kapetan wrote:Ako se po jutru dan poznaje .. lose krenusmo.. nejse.. nadam da "ispadi " ovog tipa su endemicni i cirkoskriptni..
Ni ovaj rat nije iznimka.. nimalo..
.
- husein_kapetan
- Na probnom

Nevjerovatna izjava Bidena jucer u Ankari..
Naime u toku pripremne diplomatije i sastanaka uoci mirovne konferencije u Zenevi..rokom svoje posjete Ankari,nakon razgovora sa Davutogluom u pressu izjavio da" USA i Turska imaju ista gledista i interese glede Sirije.. i da se i jedni i drugi pripremaju za eventualnu vojnu opciju ako propadnu mirovni pregovori...??)..
Mada je jutros tamo neki glasnogovornik "pojasnio" Bidenovu "misao".. ova njegova izjava mislim da mnogo govori..
I Bogme nisam sam kome je ova izjava tipa"nisam htio(reci).. samo mi iz usta izletilo"..veoma indikativna i potvrdna rekao bih..
.
Naime u toku pripremne diplomatije i sastanaka uoci mirovne konferencije u Zenevi..rokom svoje posjete Ankari,nakon razgovora sa Davutogluom u pressu izjavio da" USA i Turska imaju ista gledista i interese glede Sirije.. i da se i jedni i drugi pripremaju za eventualnu vojnu opciju ako propadnu mirovni pregovori...??)..
Mada je jutros tamo neki glasnogovornik "pojasnio" Bidenovu "misao".. ova njegova izjava mislim da mnogo govori..
I Bogme nisam sam kome je ova izjava tipa"nisam htio(reci).. samo mi iz usta izletilo"..veoma indikativna i potvrdna rekao bih..
.
PAKAO NA ZEMLJI
NOVA HUMANITARNA KATASTROFA Asad i Rusi sravnjuju Alep sa zemljom, čak 70.000 ljudi očajnički pokušava pobjeći

Reuters
Autor: Hina, Portal Jutarnji.hr
Nekoliko desetaka tisuća izbjeglica nadire prema turskoj granici iz sirijskog grada Alepa, razorenog od žestokih borbi, kažu aktivisti i turski službenici, a prenosi BBC .
Turski premijer Ahmet Davutoglu smatra da se radi o 70.000 ljudi, dok Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, drži da je riječ o oko 40.000 ljudi. Stanje u Alepu, najvećem sirijskom gradu, dramatično se pogoršalo nakon učestalih zračnih napada ruskih snaga, koji su omogućili Asadovim vojnicima i paravojnim postrojbama da se približe gradu.
Davutoglu je optužio Rusiju za novu eskalaciju sukoba, dok je ruska strana uzvratila optužbama da Turska namjerava napasti Siriju. Turski je premijer također optužio rusku i sirijsku vladu za ratne zločine, što su obje strane snažno opovrgnule.
U petogodišnjim sukobima u Siriji dosada je poginulo, procjenjuje se, 250.000 ljudi, dok je njih 11 milijuna bilo prisiljeno napustiti svoje domove.
S druge strane, zemlje okupljene na donatorskoj konferenciji u Londonu u četvrtak su obećale za Siriju izdvojiti gotovo 11 milijarda dolara, šest ove godine, a još pet do 2020. kako bi pomogle opkoljenim Sirijcima u zemlji i onima izbjeglima u inozemstvo da lakše žive i da im domovina prestane biti "pakao na Zemlji".
"Danas je dan nade, dan spašavanja života, dan izgradnje budućnosti, dan u kojem ljudi dobivaju priliku za budućnost, priliku za život", rekao je britanski premijer David Cameron nakon konferencije kojoj je bio domaćin zajedno s Ujedinjenim narodima, Njemačkom, Norveškom i Kuvajtom.
"Osigurali smo skoro 6 milijarda dolara samo za 2016. i daljnjih 5 milijarda tijekom duljeg razdoblja do 2020.", rekao je Cameron. Sredstva obećana na konferenciji "znače da će milijuni ljudi sad dobiti hranu bez koje ne bi preživjeli, medicinsku skrb i utočište u Siriji i izvan nje", dodao je.
"Stanje u Siriji je najbliže paklu što se može vidjeti na Zemlji", rekao je Ban Ki-moon, istaknuvši da će "samo politički dijalog spasiti sirijski narod od njegove neizdržive patnje".
Sedamdesetak zemalja sudionica konferencije pozvano je na usvajanje "novog pristupa" u nastojanjima da se pomogne milijunima ljudi zahvaćenih sukobom, usredotočujući se na obrazovanje i zapošljavanje kojima Sirijcima treba pomoći da obnove svoje živote.
Pojedinačno najveću svotu novaca, 3,4 milijarde dolara, obećala je Europska unija, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da su ljudi izgubili nadu nakon toliko godina sukoba. "Naša je moralna obveza vratiti tu nadu", istaknuo je.
Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da će njezina zemlja donirati 2,3 milijarde eura pomoći tijekom tri iduće godine, od čeka 1,1 milijardu 2016, napomenuvši kako želi da četvrtak bude "dan nade za sirijski narod".Cameron je obećao "još najmanje 1,8 milijardi dolara" koje će odvojiti Velika Britanija.
SAD, čiji je državni tajnik John Kerry istaknuo svjedočanstva ljudi iz sirijski područja koja su pod vojnom opsadom po kojima se tamo mogu vidjeti "hodajući kosturi, ljudi u takvom stanju kakvo nije viđeno od oslobađanja koncentracijskih logora u 2. svjetskom ratu", obećale su oko 600 milijuna dolara dodatne pomoći te još 290 milijuna dolara za obrazovanje djece u izbjegličkim logorima u Jordanu i Libanonu.
Rusija nije sudjelovala na konferenciji.
NOVA HUMANITARNA KATASTROFA Asad i Rusi sravnjuju Alep sa zemljom, čak 70.000 ljudi očajnički pokušava pobjeći

Reuters
Autor: Hina, Portal Jutarnji.hr
Nekoliko desetaka tisuća izbjeglica nadire prema turskoj granici iz sirijskog grada Alepa, razorenog od žestokih borbi, kažu aktivisti i turski službenici, a prenosi BBC .
Turski premijer Ahmet Davutoglu smatra da se radi o 70.000 ljudi, dok Sirijski opservatorij za ljudska prava, organizacija sa sjedištem u Londonu, drži da je riječ o oko 40.000 ljudi. Stanje u Alepu, najvećem sirijskom gradu, dramatično se pogoršalo nakon učestalih zračnih napada ruskih snaga, koji su omogućili Asadovim vojnicima i paravojnim postrojbama da se približe gradu.
Davutoglu je optužio Rusiju za novu eskalaciju sukoba, dok je ruska strana uzvratila optužbama da Turska namjerava napasti Siriju. Turski je premijer također optužio rusku i sirijsku vladu za ratne zločine, što su obje strane snažno opovrgnule.
U petogodišnjim sukobima u Siriji dosada je poginulo, procjenjuje se, 250.000 ljudi, dok je njih 11 milijuna bilo prisiljeno napustiti svoje domove.
S druge strane, zemlje okupljene na donatorskoj konferenciji u Londonu u četvrtak su obećale za Siriju izdvojiti gotovo 11 milijarda dolara, šest ove godine, a još pet do 2020. kako bi pomogle opkoljenim Sirijcima u zemlji i onima izbjeglima u inozemstvo da lakše žive i da im domovina prestane biti "pakao na Zemlji".
"Danas je dan nade, dan spašavanja života, dan izgradnje budućnosti, dan u kojem ljudi dobivaju priliku za budućnost, priliku za život", rekao je britanski premijer David Cameron nakon konferencije kojoj je bio domaćin zajedno s Ujedinjenim narodima, Njemačkom, Norveškom i Kuvajtom.
"Osigurali smo skoro 6 milijarda dolara samo za 2016. i daljnjih 5 milijarda tijekom duljeg razdoblja do 2020.", rekao je Cameron. Sredstva obećana na konferenciji "znače da će milijuni ljudi sad dobiti hranu bez koje ne bi preživjeli, medicinsku skrb i utočište u Siriji i izvan nje", dodao je.
"Stanje u Siriji je najbliže paklu što se može vidjeti na Zemlji", rekao je Ban Ki-moon, istaknuvši da će "samo politički dijalog spasiti sirijski narod od njegove neizdržive patnje".
Sedamdesetak zemalja sudionica konferencije pozvano je na usvajanje "novog pristupa" u nastojanjima da se pomogne milijunima ljudi zahvaćenih sukobom, usredotočujući se na obrazovanje i zapošljavanje kojima Sirijcima treba pomoći da obnove svoje živote.
Pojedinačno najveću svotu novaca, 3,4 milijarde dolara, obećala je Europska unija, a predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da su ljudi izgubili nadu nakon toliko godina sukoba. "Naša je moralna obveza vratiti tu nadu", istaknuo je.
Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da će njezina zemlja donirati 2,3 milijarde eura pomoći tijekom tri iduće godine, od čeka 1,1 milijardu 2016, napomenuvši kako želi da četvrtak bude "dan nade za sirijski narod".Cameron je obećao "još najmanje 1,8 milijardi dolara" koje će odvojiti Velika Britanija.
SAD, čiji je državni tajnik John Kerry istaknuo svjedočanstva ljudi iz sirijski područja koja su pod vojnom opsadom po kojima se tamo mogu vidjeti "hodajući kosturi, ljudi u takvom stanju kakvo nije viđeno od oslobađanja koncentracijskih logora u 2. svjetskom ratu", obećale su oko 600 milijuna dolara dodatne pomoći te još 290 milijuna dolara za obrazovanje djece u izbjegličkim logorima u Jordanu i Libanonu.
Rusija nije sudjelovala na konferenciji.
Habibti, ya nour el - ain... 
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9785 times
- Been thanked: 11525 times
Žestoke borbe oko Alepa, 20.000 izbjeglica krenulo u Tursku

BBC navodi da su izbjeglice provele noć između granice Sirije i Turske, koja je izrazila spremnost da pomogne izbjeglim, ali je prelaz ostao zatvoren.

Prije početka sukoba, Alepo je imao dva miliona stanovnika i bio je ključni trgovinski centar. Od 2012. godine podijeljen je na dijelove pod kontrolom vladinih i pobunjeničkih snaga.
(klix)
Re: Žestoke borbe oko Alepa, 20.000 izbjeglica krenulo u Tur
Strašne slike dolaze iz Aleppa 
prema istraživanjima treći najstariji grad na svijetu i ovaj put mu prijeti da bude 12. put u povijesti skoro pa porušen
20.000?
Možda na 1.000.020 povečajmo da bude realan broj protjeranih iz grada ...
treba one slike vidjeti...kamen na kamenu nije ostao
prema istraživanjima treći najstariji grad na svijetu i ovaj put mu prijeti da bude 12. put u povijesti skoro pa porušen
20.000?
Možda na 1.000.020 povečajmo da bude realan broj protjeranih iz grada ...
treba one slike vidjeti...kamen na kamenu nije ostao
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

To se Rusi malo zanijeli, u borbi protiv ISIL-a.
Mislim da ruse iskreno zaboli patka za ISILom....Krokodil Behko wrote:To se Rusi malo zanijeli, u borbi protiv ISIL-a.
orijentiraju se na sirijce- pobunjenike
sve se vodi na to, da se Sirija pocijepa, Assad sa svojim alavitima dobije komad države i vozdra
Nitko se ne bori za Siriju, ama baš nitko....onda se čudimo što vojno sposobni ( i normalni) ne ostaju u državi
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 24097 times
- Been thanked: 6287 times
Krokodil Behko wrote:To se Rusi malo zanijeli, u borbi protiv ISIL-a.
...to je putkova osveta Turskoj i Europi!
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Hiljade sirijskih izbjeglica se smrzava na turskoj granici

Klix.ba
Nakon intenziviranih zračnih napada na sirijske gradove veliki broj Sirijaca napustio je svoje razrušene domove i krenuo van zemlje. Na turskoj granici hiljade njih bori se sa hladnoćom.
1 / 6
Foto: AFP
Granični prelaz Oncupinar između Sirije i Turske je zatvoren, a prema procjenama lokalnih načelnika, u samo 48 sati granici je prišlo više od 30.000 ljudi.
Riječ je o valu izbjeglica kojeg je vjerovatno uzrokovala posljednja ofanziva sirijske vojske na Alep. Sam prelaz Oncupinar zatvoren je skoro godinu dana, ali će, ukoliko to bude potrebno, turske vlasti isti otvoriti.
Ipak, vlasti trenutno smatraju da za to nema potrebe te da su izbjeglice dovoljno bezbjedne na drugoj strani granice. Turske humanitarne organizacije ulaze na teritoriju Sirije kako bi unesrećenima pružile eventualnu medicinsku i humanitarnu pomoć.
Alep je jedan od najvećih uporišta sirijske opozicije i njenih vojnih snaga. U njemu još uvijek živi više od 300.000 stanovnika, a analitičari smatraju kako će aktuelne borbe Alep vjerovatno staviti u ruke snaga Bašara al-Asada.

Klix.ba
Nakon intenziviranih zračnih napada na sirijske gradove veliki broj Sirijaca napustio je svoje razrušene domove i krenuo van zemlje. Na turskoj granici hiljade njih bori se sa hladnoćom.
1 / 6
Foto: AFP
Granični prelaz Oncupinar između Sirije i Turske je zatvoren, a prema procjenama lokalnih načelnika, u samo 48 sati granici je prišlo više od 30.000 ljudi.
Riječ je o valu izbjeglica kojeg je vjerovatno uzrokovala posljednja ofanziva sirijske vojske na Alep. Sam prelaz Oncupinar zatvoren je skoro godinu dana, ali će, ukoliko to bude potrebno, turske vlasti isti otvoriti.
Ipak, vlasti trenutno smatraju da za to nema potrebe te da su izbjeglice dovoljno bezbjedne na drugoj strani granice. Turske humanitarne organizacije ulaze na teritoriju Sirije kako bi unesrećenima pružile eventualnu medicinsku i humanitarnu pomoć.
Alep je jedan od najvećih uporišta sirijske opozicije i njenih vojnih snaga. U njemu još uvijek živi više od 300.000 stanovnika, a analitičari smatraju kako će aktuelne borbe Alep vjerovatno staviti u ruke snaga Bašara al-Asada.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Bit će intervencije. Turci ovo namjerno rade, ili da bi dobili one obećane 3 mlrd eura od EU ili da bude masakr na kvadrat, koji bi bio povod za NATO intervenciju. Izgleda da je ISIL poražen i u Iraku i u Siriji i bliži se čas konačnog obračuna između Assada i normalnijih pobunjenika.
Čitajući sve izgleda da su gotovi ISILovci....gube na svim frontama, dezertiraju..očito su poslužili namjeni, sad ide drugi dio....Libija je čini mi se novo žarište.Krokodil Behko wrote:Bit će intervencije. Turci ovo namjerno rade, ili da bi dobili one obećane 3 mlrd eura od EU ili da bude masakr na kvadrat, koji bi bio povod za NATO intervenciju. Izgleda da je ISIL poražen i u Iraku i u Siriji i bliži se čas konačnog obračuna između Assada i normalnijih pobunjenika.
Ali bude tu još svega između Assadovih i pobunjenika...
ima tu još x grupacija od al nusre, originalne al quaide....negdje sam čitao da su samo umjereni pobunjenici podijeljeni u 3 glavna smjera...pa ti budi pametran ko tu koga
Kako je bliski istok i sever Afrike bio miran dok nisu sklonjeni Sadam i Gadafi....storm wrote:Čitajući sve izgleda da su gotovi ISILovci....gube na svim frontama, dezertiraju..očito su poslužili namjeni, sad ide drugi dio....Libija je čini mi se novo žarište.Krokodil Behko wrote:Bit će intervencije. Turci ovo namjerno rade, ili da bi dobili one obećane 3 mlrd eura od EU ili da bude masakr na kvadrat, koji bi bio povod za NATO intervenciju. Izgleda da je ISIL poražen i u Iraku i u Siriji i bliži se čas konačnog obračuna između Assada i normalnijih pobunjenika.
Ali bude tu još svega između Assadovih i pobunjenika...
ima tu još x grupacija od al nusre, originalne al quaide....negdje sam čitao da su samo umjereni pobunjenici podijeljeni u 3 glavna smjera...pa ti budi pametran ko tu koga
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Merkel "zapanjena" obimom ljudskih patnji i ruskih zločina u Aleppu
Njemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu osudili su ruske zračne udare i napade snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na Aleppo.
- Zapanjeni smo ljudskim patnjama koje izaziva ovo bombardovanje ruske strane - izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Davutogluom.
- Ova agresiji mora prestati što je moguće brže - izjavila je ona, opisujući rusku akciju suprotnom rezoluciji UN-a, koja poziva na sprječavanje napada na civile.
Turski čelnik također je optužio Moskvu, rekavši da zračni udari "pokazuju koliko je Rusija neiskrena", prenosi dpa.
(Vijesti.ba / FENA)
Njemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu osudili su ruske zračne udare i napade snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na Aleppo.
- Zapanjeni smo ljudskim patnjama koje izaziva ovo bombardovanje ruske strane - izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Davutogluom.
- Ova agresiji mora prestati što je moguće brže - izjavila je ona, opisujući rusku akciju suprotnom rezoluciji UN-a, koja poziva na sprječavanje napada na civile.
Turski čelnik također je optužio Moskvu, rekavši da zračni udari "pokazuju koliko je Rusija neiskrena", prenosi dpa.
(Vijesti.ba / FENA)
- husein_kapetan
- Na probnom

Pet dugih godina traje patnja sirijskog naroda...pa se sjetise sada "suosjecati " sa patnjom tog naroda.. danas.. kada im puleni gube na svim poljima i kada krvavi projekat zvani "arapsko proljece" na izdahu biva.. oni nalaze za shodno "senzibilizirati javnost" .. zvukom obecanih milijardi.. naravno..koje ce u turskim kasama zavrsiti..ali to je samo vrh ledenog brijega..Krokodil Behko wrote:Merkel "zapanjena" obimom ljudskih patnji i ruskih zločina u Aleppu
(Vijesti.ba / FENA)