Baš tako. Bila je čak i izreka u svijetu..."Mirno ko na Bliskom istoku"Nole wrote:Kako je bliski istok i sever Afrike bio miran dok nisu sklonjeni Sadam i Gadafi....storm wrote:Čitajući sve izgleda da su gotovi ISILovci....gube na svim frontama, dezertiraju..očito su poslužili namjeni, sad ide drugi dio....Libija je čini mi se novo žarište.Krokodil Behko wrote:Bit će intervencije. Turci ovo namjerno rade, ili da bi dobili one obećane 3 mlrd eura od EU ili da bude masakr na kvadrat, koji bi bio povod za NATO intervenciju. Izgleda da je ISIL poražen i u Iraku i u Siriji i bliži se čas konačnog obračuna između Assada i normalnijih pobunjenika.
Ali bude tu još svega između Assadovih i pobunjenika...
ima tu još x grupacija od al nusre, originalne al quaide....negdje sam čitao da su samo umjereni pobunjenici podijeljeni u 3 glavna smjera...pa ti budi pametran ko tu koga
Sirija
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: Sirija
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11848 times
- Status: Offline
Pa u turskim, naravno. Brzo smo prevazišli onu entuzijastičku anomaliju, kad su Merkelka i Olande pomislili da Rusi rade nešto ispravno u Siriji. sad eto vidimo, ovo što oni tamo rade, nismo vidjeli još od 2.w.w. i rušenja Warshawe, Dresdena itd.husein_kapetan wrote:Pet dugih godina traje patnja sirijskog naroda...pa se sjetise sada "suosjecati " sa patnjom tog naroda.. danas.. kada im puleni gube na svim poljima i kada krvavi projekat zvani "arapsko proljece" na izdahu biva.. oni nalaze za shodno "senzibilizirati javnost" .. zvukom obecanih milijardi.. naravno..koje ce u turskim kasama zavrsiti..ali to je samo vrh ledenog brijega..Krokodil Behko wrote:Merkel "zapanjena" obimom ljudskih patnji i ruskih zločina u Aleppu
Njemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu osudili su ruske zračne udare i napade snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na Aleppo.
- Zapanjeni smo ljudskim patnjama koje izaziva ovo bombardovanje ruske strane - izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Davutogluom.
- Ova agresiji mora prestati što je moguće brže - izjavila je ona, opisujući rusku akciju suprotnom rezoluciji UN-a, koja poziva na sprječavanje napada na civile.
Turski čelnik također je optužio Moskvu, rekavši da zračni udari "pokazuju koliko je Rusija neiskrena", prenosi dpa.
(Vijesti.ba / FENA)
Fašistička posla i fašističke namjere,.
Podržavaju režim da bi oni mogli dilati svoj skupi plin, u Evropi i zarađivati ko banditi.
I šta veliš, gube njihovi puleni? E moj ovaj ti, hajduk Stanko, sačekaj još malo, saće konjica
- husein_kapetan
- Na probnom

Slabo ti (ili jednostrano) pamcenje vidim.. a stvari.. ili realnost rekao bih ne treba gledati ocima ideoloske indoktrinisane miopije koja na paracesike funkcionira..Krokodil Behko wrote:Pa u turskim, naravno. Brzo smo prevazišli onu entuzijastičku anomaliju, kad su Merkelka i Olande pomislili da Rusi rade nešto ispravno u Siriji. sad eto vidimo, ovo što oni tamo rade, nismo vidjeli još od 2.w.w. i rušenja Warshawe, Dresdena itd.husein_kapetan wrote:Pet dugih godina traje patnja sirijskog naroda...pa se sjetise sada "suosjecati " sa patnjom tog naroda.. danas.. kada im puleni gube na svim poljima i kada krvavi projekat zvani "arapsko proljece" na izdahu biva.. oni nalaze za shodno "senzibilizirati javnost" ..Krokodil Behko wrote:Merkel "zapanjena" obimom ljudskih patnji i ruskih zločina u Aleppu
Njemačka kancelarka Angela Merkel i turski premijer Ahmet Davutoglu osudili su ruske zračne udare i napade snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada na Aleppo.
- Zapanjeni smo ljudskim patnjama koje izaziva ovo bombardovanje ruske strane - izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Davutogluom.
- Ova agresiji mora prestati što je moguće brže - izjavila je ona, opisujući rusku akciju suprotnom rezoluciji UN-a, koja poziva na sprječavanje napada na civile.
Turski čelnik također je optužio Moskvu, rekavši da zračni udari "pokazuju koliko je Rusija neiskrena", prenosi dpa.
(Vijesti.ba / FENA)
zvukom obecanih milijardi.. naravno..koje ce u turskim kasama zavrsiti..ali to je samo vrh ledenog brijega..
Fašistička posla i fašističke namjere,.
Podržavaju režim da bi oni mogli dilati svoj skupi plin, u Evropi i zarađivati ko banditi.
I šta veliš, gube njihovi puleni? E moj ovaj ti, hajduk Stanko, sačekaj još malo, saće konjica
I sta je problem.. revoluciju (pilotiranu dakako) zeljese i sada beru plodove svoga nauma i nauka.. i mislim da ovi sponzori njihovog uratka dzabe kmece.. nepovratno..
"Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

De ti to meni fino, na bosanskom, pa da znam šta si mi rekaohusein_kapetan wrote: ideoloske indoktrinisane miopije koja na paracesike funkcionira..
- husein_kapetan
- Na probnom

I da se razumijemo rusi nisu i Siriji zarad sirijskog naroda ili zelje za dobrocinstvom.. vec eksluzivno zarad vlastitih interesa.. njihovi metodi su dobro znani svima.. ali dok se drukcije ne dokaze su jedini na tlu Sirije u okvirima medjunarodnog pravnog legimiteta..
Jedna pravna osnova je baza susvisle diskusije.. a praznu i ispraznu slamu ne namjeravam mlatiti..
A ove djecije etikete ni za odgovora nisu..
Jedna pravna osnova je baza susvisle diskusije.. a praznu i ispraznu slamu ne namjeravam mlatiti..
"Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

husein_kapetan wrote:I da se razumijemo rusi nisu i Siriji zarad sirijskog naroda ili zelje za dobrocinstvom.. vec eksluzivno zarad vlastitih interesa.. njihovi metodi su dobro znani svima.. ali dok se drukcije ne dokaze su jedini na tlu Sirije u okvirima medjunarodnog pravnog legimiteta..
Po tom osnovu i Milošević je komotno mogao pobiti sve Albance po Kosovu, jer je bio legalan.
Saveznici uopšte nisu trebali dirati Njemačku, jer je i Hitler regularno došao na vlast.
Djetinjasto, zar ne?
Ima li Assad po tebi mandat, da u sudjelovanju s rusima sruši sad ono pola Sirije što je još ostalo....kakav je to legitimitet?husein_kapetan wrote:I da se razumijemo rusi nisu i Siriji zarad sirijskog naroda ili zelje za dobrocinstvom.. vec eksluzivno zarad vlastitih interesa.. njihovi metodi su dobro znani svima.. ali dok se drukcije ne dokaze su jedini na tlu Sirije u okvirima medjunarodnog pravnog legimiteta..
Malo je to kompleksnija situacija...Assad kao alavit ima skroz svoju računicu sad....nije on više Sirija- metaforički.
I koji su preostali vojno angažirani, ako kažeš, da jedini imaju legitimitet?
Habibti, ya nour el - ain... 
- husein_kapetan
- Na probnom

Ma ja hotio rijet da se nemere u birtiju otic ako para neima.. jer te namah krcmar 'vako preko ociju gleda.. veli.. "sto si doso' "Krokodil Behko wrote:De ti to meni fino, na bosanskom, pa da znam šta si mi rekaohusein_kapetan wrote: ideoloske indoktrinisane miopije koja na paracesike funkcionira..
- husein_kapetan
- Na probnom

Ja ne znam koliko ste upuceni po ovoj materiji.. a i ama bas nikakvu namjeru nemam da se ponavljam ili nanovo isto podastirem..Krokodil Behko wrote:husein_kapetan wrote:I da se razumijemo rusi nisu i Siriji zarad sirijskog naroda ili zelje za dobrocinstvom.. vec eksluzivno zarad vlastitih interesa.. njihovi metodi su dobro znani svima.. ali dok se drukcije ne dokaze su jedini na tlu Sirije u okvirima medjunarodnog pravnog legimiteta..
Po tom osnovu i Milošević je komotno mogao pobiti sve Albance po Kosovu, jer je bio legalan.
Saveznici uopšte nisu trebali dirati Njemačku, jer je i Hitler regularno došao na vlast.
Djetinjasto, zar ne?
Ovo vase poredjenje sa ratovima ovdasnjim je u najmanju ruku .. djetinjasto.. ili zelite nesto drugo ovim svojim "shvatanjem" sirijskih prilika reci...?
Pa objasni svoj pogled....ne treba elborat, raspravljamo, nema potrebe da si ohol i arogantanhusein_kapetan wrote:Ja ne znam koliko ste upuceni po ovoj materiji.. a i ama bas nikakvu namjeru nemam da se ponavljam ili nanovo isto podastirem..Krokodil Behko wrote:husein_kapetan wrote:I da se razumijemo rusi nisu i Siriji zarad sirijskog naroda ili zelje za dobrocinstvom.. vec eksluzivno zarad vlastitih interesa.. njihovi metodi su dobro znani svima.. ali dok se drukcije ne dokaze su jedini na tlu Sirije u okvirima medjunarodnog pravnog legimiteta..
Djetinjasto, zar ne?
Ovo vase poredjenje sa ratovima ovdasnjim je u najmanju ruku .. djetinjasto.. ili zelite nesto drugo ovim svojim "shvatanjem" sirijskih prilika reci...?
- husein_kapetan
- Na probnom

Da vidimo.. ovo je lahko..storm wrote:Ima li Assad po tebi mandat, da u sudjelovanju s rusima sruši sad ono pola Sirije što je još ostalo....kakav je to legitimitet?husein_kapetan wrote:I da se razumijemo rusi nisu i Siriji zarad sirijskog naroda ili zelje za dobrocinstvom.. vec eksluzivno zarad vlastitih interesa.. njihovi metodi su dobro znani svima.. ali dok se drukcije ne dokaze su jedini na tlu Sirije u okvirima medjunarodnog pravnog legimiteta..
Malo je to kompleksnija situacija...Assad kao alavit ima skroz svoju računicu sad....nije on više Sirija- metaforički.
I koji su preostali vojno angažirani, ako kažeš, da jedini imaju legitimitet?
Da na ovo tvoje pitanje.. pitanjem odgovorim..
Dali je se ikad u memoriji ljudskog roda jedan sistem vladavine mjenjan ..silom.. tj. "revolucijom" branio cvijecem.. ili kako vec..
A sto se sirije tice...Assad apsolutno ovaj rat zelio nije... vec mu je serviran..
A i svaka suverena zemlja na ovom dunjaluku IMA PRAVNO I MORALNO PRAVO DA BRANI SUVERENOST I USTAVNI POREDAK..
svim rasplolozivim sredstvima u vlastitom posjedu..
Mislim da mnogi ovdje ne razumiju niti zele razumjeti osnovne postulate medjunarodnog prava..
To sto se ono danas interpretira nikad deklarisanim ali toliko aktuelnim "zakonima" sile i interesa je sasvim druga stvar..
- husein_kapetan
- Na probnom

Praviti usporedbu.. po meni.. izmedju dogadjaja proslog milenijuma i danasnjice mogu samo oni koji bez temelja ili osnova zele pojednostaviti ljudsku historiju i to na nacin da bi je neko lakse "sazvakati" mogao.. doktrina danasnjeg mainstream-a ili sublizu.. a sve zarad stvaranja odredjene slike istorijskih fakata na nacin da se stvori stabilno javno mnjenje... i funkcionise.. poodavno..storm wrote:Pa objasni svoj pogled....ne treba elborat, raspravljamo, nema potrebe da si ohol i arogantanhusein_kapetan wrote:Ja ne znam koliko ste upuceni po ovoj materiji.. a i ama bas nikakvu namjeru nemam da se ponavljam ili nanovo isto podastirem..Krokodil Behko wrote:husein_kapetan wrote:I da se razumijemo rusi nisu i Siriji zarad sirijskog naroda ili zelje za dobrocinstvom.. vec eksluzivno zarad vlastitih interesa.. njihovi metodi su dobro znani svima.. ali dok se drukcije ne dokaze su jedini na tlu Sirije u okvirima medjunarodnog pravnog legimiteta..
Djetinjasto, zar ne?
Kako se vec dosta vremena nista slucajno ne desava tako ni ove...(ine) epizode "arapskog proljeca" se apsolutno slucajno ne dogodise.. niti su odraz nekakvog maturiranja intelekta tih naroda.. vec pomno planirani projekt trajne destabilizacije sjevera afrike i bliskog istoka u svrhu stvaranja "sigurnog" okruzenja za izrael.. sa jedne strane.. a sa druge trajno orobiti i porobiti narode i sisteme koji pokusase glavu iznad blata globalne geostrategije i geopolitike dici..
Irak.. Libija.. Tunis.. Egipat.. Sirija..
Krvave etape ovog nezabostva.. ali ipak..
Konci autora i mentora ovog "projekta" se zamrsise.. imamo novih par varijabilnih na snazi.. a i tradicionalne geometrije svjetskih mocnika se pomrsise..
Vidjecemo na sta ce ovo izaci.. ali ono sto je namjenjeno bilo tom narodima je danas ipak drugom bojom obojeno.. i kao nokada do sada malo se i oni (ponekad) pitaju..
Po meni Sirija danas je jedan veliki katalizator globalnih geostrateskih interesa.. i vjerujte mi .. nista jos odredjeno nije..
A ove tvoje epitete cu ipak.. kao kompliment.. shvatiti..
Ok ...nismo dobro počeli 
Ima ti ta priča smisla...posebno u dijelu, da su kreatori aktualne situacije izgubili konce iz ruku...
Misliš li da su i hazarski židovi tu u pozadini svega?
Ima ti ta priča smisla...posebno u dijelu, da su kreatori aktualne situacije izgubili konce iz ruku...
Misliš li da su i hazarski židovi tu u pozadini svega?
- husein_kapetan
- Na probnom

Dobro znana ali nikad validnija kostanta onih koje spomenusmo pa tako i ja..niti negiram.. a niti potvdjujem..
Nadam se da je ipak jasno..
Nadam se da je ipak jasno..
Što više čitam o Siriji sve se više nerviram ...svet je baš pogan..Rusija i Turska baš jako zakuvavaju al sad međusobno....nimalo dobro nije...ovo mi liči na:
More Vladimire ne ori drumova
More Erdogane ne gazi oranja...
Rat između ove dve moćne države bi odneo na milione života...Trebale bi u priču između ove dve države da se umešaju i druge moćne države da se smiri situaciji i oko njih i u Siriji.
More Vladimire ne ori drumova
More Erdogane ne gazi oranja...
Rat između ove dve moćne države bi odneo na milione života...Trebale bi u priču između ove dve države da se umešaju i druge moćne države da se smiri situaciji i oko njih i u Siriji.
Ovaj je tjedan konferencija za primirje u Siriji ....
Mislim, dugo je trebalo
valjda su propali neki planovi pa su korekcije nužne....
Mislim, dugo je trebalo
Samo da uspe...Jadan narod u Siriji.storm wrote:Ovaj je tjedan konferencija za primirje u Siriji ....
Mislim, dugo je trebalo
IZVJEŠĆE SCPR-A
POBUNJENICI IZGUBILI I ZADNJU VOJNU BAZU Goleme patnje u Siriji: Poginulo gotovo pola milijuna, ranjeno skoro dva milijuna ljudi...

© Bassam Khabieh / Reuters
Autor: Hina, Ivan Zrinjski
Za nešto više od mjesec dana rat u Siriji ući će u svoju šestu godinu, bez da se nazire skori kraj.
Koliko je sukob Asadove vojske, provladinih paravojnih snaga, pobunjeničkih grupa, kurdskih snaga, ISIS-a i stranih sila razorio državu koja se može nazvati jednom od kolijevka civilizacije pokazuje novo izvješće koje je objavio Sirijski centar za istraživanje politika (SCPR), a prenio Guardian. Brojke koje su izvješću iznesene su u najmanju ruku šokantne te pokazuju da su sirijsko nacionalno bogatstvo, infrastruktura i institucije "gotovo izbrisane".
Za početak, broj poginulih osoba u pet godina sukoba mnogo je veći nego što se mislio - čak 470 000 ljudi. Od toga je 400 000 nasilno ubijeno, dok je preostalih 70 000 nastradalo zbog manjka adekvatnih zdravstvenih usluga, lijekova, hrane, čiste vode i smještaja. Dosadašnja procjena UN-a, koji je prestao voditi statistiku prije 18 mjeseci, kretala se oko 250 000 mrtvih.
Broj ozlijeđenih osoba u ratu je 1.9 milijuna, što znači da je 11,5 % cjelokupne populacije Sirije ili ubijeno ili ozlijeđeno tijekom rata. Pritom se očekivani tijek života prosječne osobe smanjio sa 70 godina u 2010. na 55.4 godine u 2015. godini. Stopa smrtnosti se pak povećala s 4.4 osobe na 1000 stanovnika u 2010. na 10.9 osoba na 1000 stanovnika u 2015. godini.
Od gotovo 23 milijuna ljudi koji su živjeli u Siriji 2013., svoj dom je izgubilo 10.36 milijuna, ili 45 % stanovništva. Od toga je 6.36 milijuna izbjeglica i dalje u Siriji, dok je 4 milijuna napustilo državu. Osim opasnosti po život i sigurnost, Sirija više nema ni ekonomiju koja bi mogla uzdržavati njihovu populaciju - samo u prošloj godini je stopa siromaštva porasla za 85 %.
Ukupni ekonomski gubitak prouzročen ratom SCPR je procijenio na 255 milijardi dolara.
Autor izvješća Rabie Nasser za Guardian je rekao da nimalo ne sumnja u točnost ovih brojki:
- Koristili smo vrlo rigorozne metode istraživanja. Indirektno uzrokovane smrti biti će još veće u budućnosti, iako ih većina NGO-a i UN ignoriraju. Držimo da UN-ove procjene jako podcjenjuju stvarni broj žrtava zbog nedostatka pristupa informacijama.
SPCR je donedavno bio baziran u Damasku te su svoja istraživanja, uključujući ovo, proveli na terenima diljem Sirije. Njihova su izvješća neutralno intonirana, bez otvorene kritike strana uključenih u sukob.
Islamistički pobunjenici izgubili i posljednju vojnu bazu u pokrajini Alep.
Kurdski borci potpomognuti snažnim ruskim bombardiranjima zauzeli su noću na četvrtak bivšu vojnu zračnu luku koja je bila u rukama pobunjenika blizu granice s Turskom, objavili su pobunjenici i sirijska nevladina udruga sa sjedištem u Londonu.
Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) potvrdio je ranija izvješća o teškim borbama između Kurda i islamističkih pobunjenika za zračnu luku Menagh, smještenu nekih 30 kilometara sjeverozapadno od Alpea.
SOHR je dodao da su ruski zrakoplovi izveli najmanje 30 napada na pobunjenike koji su držali tu vojnu bazu.
Pripadnici kurdske milicije YPG time su osvojili područje blizu glavnog graničnog prijelaza prema Turskoj iskoristivši sadašnju slabost pobunjenika protiv kojih je sirijska vojska predsjednika Bašara al-Asada prošli tjedan počela veliku ofenzivu u području Alepa.
Gubitkom zračne luke Menagh islamisti su izgubili i posljednju vojnu bazu u pokrajini Alep.
Islamisti su izloženi vatri s dvije strane, napadima kurdskih snaga na zapadu i ofenzivi vladinih snaga sjeverno od grada Alepa.
Kremlj: Razgovori o primiriju u Siriji su u tijeku, nema suglas
Kremlj je priopćio u četvrtak da su u tijeku razgovori o mogućem primirju u Siriji i da nema suglasja glede rješavanja sirijske krize, javljaju ruski mediji.
- Taj je proces vrlo krhak, razgovori su u tijeku i nema suglasja u procesu rješavanja sirijske krize - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje je li Rusija predložila 1. ožujka kao datum za početak primirja.
- Spremni smo razgovarati o načinima za postizanje prekida vatre u Siriji - rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Genadij Gatilov.
- U Muenchenu ćemo o tome razgovarati - dodao je, javlja AFP pozivajući se na agenciju Interfax. .
Jedan zapadni dužnosnik rekao je u srijedu da je Rusija iznijela prijedlog da primirje u Siriji počne 1. ožujka, ali dogovor nije postignut. Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušat će pritisnuti Moskvu u četvrtak u bavarskoj prijestolnici Muenchenu gdje se okupljaju ministri vanjskih poslova glavnih zemalja upletenih u sirijski sukob. Ta međunarodna konferencija trebala bi pronaći načina da pokrene mirovne pregovore između režima u Damsku i oporbe koji su propali zbog ofenzive Asadove vojske na pobunjenike.
POBUNJENICI IZGUBILI I ZADNJU VOJNU BAZU Goleme patnje u Siriji: Poginulo gotovo pola milijuna, ranjeno skoro dva milijuna ljudi...

© Bassam Khabieh / Reuters
Autor: Hina, Ivan Zrinjski
Za nešto više od mjesec dana rat u Siriji ući će u svoju šestu godinu, bez da se nazire skori kraj.
Koliko je sukob Asadove vojske, provladinih paravojnih snaga, pobunjeničkih grupa, kurdskih snaga, ISIS-a i stranih sila razorio državu koja se može nazvati jednom od kolijevka civilizacije pokazuje novo izvješće koje je objavio Sirijski centar za istraživanje politika (SCPR), a prenio Guardian. Brojke koje su izvješću iznesene su u najmanju ruku šokantne te pokazuju da su sirijsko nacionalno bogatstvo, infrastruktura i institucije "gotovo izbrisane".
Za početak, broj poginulih osoba u pet godina sukoba mnogo je veći nego što se mislio - čak 470 000 ljudi. Od toga je 400 000 nasilno ubijeno, dok je preostalih 70 000 nastradalo zbog manjka adekvatnih zdravstvenih usluga, lijekova, hrane, čiste vode i smještaja. Dosadašnja procjena UN-a, koji je prestao voditi statistiku prije 18 mjeseci, kretala se oko 250 000 mrtvih.
Broj ozlijeđenih osoba u ratu je 1.9 milijuna, što znači da je 11,5 % cjelokupne populacije Sirije ili ubijeno ili ozlijeđeno tijekom rata. Pritom se očekivani tijek života prosječne osobe smanjio sa 70 godina u 2010. na 55.4 godine u 2015. godini. Stopa smrtnosti se pak povećala s 4.4 osobe na 1000 stanovnika u 2010. na 10.9 osoba na 1000 stanovnika u 2015. godini.
Od gotovo 23 milijuna ljudi koji su živjeli u Siriji 2013., svoj dom je izgubilo 10.36 milijuna, ili 45 % stanovništva. Od toga je 6.36 milijuna izbjeglica i dalje u Siriji, dok je 4 milijuna napustilo državu. Osim opasnosti po život i sigurnost, Sirija više nema ni ekonomiju koja bi mogla uzdržavati njihovu populaciju - samo u prošloj godini je stopa siromaštva porasla za 85 %.
Ukupni ekonomski gubitak prouzročen ratom SCPR je procijenio na 255 milijardi dolara.
Autor izvješća Rabie Nasser za Guardian je rekao da nimalo ne sumnja u točnost ovih brojki:
- Koristili smo vrlo rigorozne metode istraživanja. Indirektno uzrokovane smrti biti će još veće u budućnosti, iako ih većina NGO-a i UN ignoriraju. Držimo da UN-ove procjene jako podcjenjuju stvarni broj žrtava zbog nedostatka pristupa informacijama.
SPCR je donedavno bio baziran u Damasku te su svoja istraživanja, uključujući ovo, proveli na terenima diljem Sirije. Njihova su izvješća neutralno intonirana, bez otvorene kritike strana uključenih u sukob.
Islamistički pobunjenici izgubili i posljednju vojnu bazu u pokrajini Alep.
Kurdski borci potpomognuti snažnim ruskim bombardiranjima zauzeli su noću na četvrtak bivšu vojnu zračnu luku koja je bila u rukama pobunjenika blizu granice s Turskom, objavili su pobunjenici i sirijska nevladina udruga sa sjedištem u Londonu.
Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) potvrdio je ranija izvješća o teškim borbama između Kurda i islamističkih pobunjenika za zračnu luku Menagh, smještenu nekih 30 kilometara sjeverozapadno od Alpea.
SOHR je dodao da su ruski zrakoplovi izveli najmanje 30 napada na pobunjenike koji su držali tu vojnu bazu.
Pripadnici kurdske milicije YPG time su osvojili područje blizu glavnog graničnog prijelaza prema Turskoj iskoristivši sadašnju slabost pobunjenika protiv kojih je sirijska vojska predsjednika Bašara al-Asada prošli tjedan počela veliku ofenzivu u području Alepa.
Gubitkom zračne luke Menagh islamisti su izgubili i posljednju vojnu bazu u pokrajini Alep.
Islamisti su izloženi vatri s dvije strane, napadima kurdskih snaga na zapadu i ofenzivi vladinih snaga sjeverno od grada Alepa.
Kremlj: Razgovori o primiriju u Siriji su u tijeku, nema suglas
Kremlj je priopćio u četvrtak da su u tijeku razgovori o mogućem primirju u Siriji i da nema suglasja glede rješavanja sirijske krize, javljaju ruski mediji.
- Taj je proces vrlo krhak, razgovori su u tijeku i nema suglasja u procesu rješavanja sirijske krize - rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovarajući na pitanje je li Rusija predložila 1. ožujka kao datum za početak primirja.
- Spremni smo razgovarati o načinima za postizanje prekida vatre u Siriji - rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Genadij Gatilov.
- U Muenchenu ćemo o tome razgovarati - dodao je, javlja AFP pozivajući se na agenciju Interfax. .
Jedan zapadni dužnosnik rekao je u srijedu da je Rusija iznijela prijedlog da primirje u Siriji počne 1. ožujka, ali dogovor nije postignut. Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušat će pritisnuti Moskvu u četvrtak u bavarskoj prijestolnici Muenchenu gdje se okupljaju ministri vanjskih poslova glavnih zemalja upletenih u sirijski sukob. Ta međunarodna konferencija trebala bi pronaći načina da pokrene mirovne pregovore između režima u Damsku i oporbe koji su propali zbog ofenzive Asadove vojske na pobunjenike.
- husein_kapetan
- Na probnom

Za pohvalu ova "sveopsta" inicijativa o "momentalnom prekidu vatre" u Siriji na nacin da se nastave... pregovori.. samo nesto mi jasno nije..
Dobro.. za Asada ce Lavrov potisati.. ovaj mu dao opunomocenje jer je trenutno "nedostupan"..
Za onih desetak frakcija koje priznaju da su "oponenti umjereni" ce mozda onaj davutoglu potpisati..
Ali ko ce potpisati za isil i za najmanje 150 frakcija islamista(nusra i sateliti) koji nisu obuhvaceni onim "spiskom" pitanje je sad..
Lakrdija otrcanog scenarija.. nista vise.. ni manje..
Dobro.. za Asada ce Lavrov potisati.. ovaj mu dao opunomocenje jer je trenutno "nedostupan"..
Za onih desetak frakcija koje priznaju da su "oponenti umjereni" ce mozda onaj davutoglu potpisati..
Ali ko ce potpisati za isil i za najmanje 150 frakcija islamista(nusra i sateliti) koji nisu obuhvaceni onim "spiskom" pitanje je sad..
Lakrdija otrcanog scenarija.. nista vise.. ni manje..
A možda se pokaže, da su ipak ovi glavni potpisnici bitni?!
Što bi se kazalo, otkud instrukcije i potpora dolazi...
Što bi se kazalo, otkud instrukcije i potpora dolazi...

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)